HOMI
Φορτώνει

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσφοράς ενοικίασης

Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022

Κατηγορία: Ενοικίαση

Αναζητάς το επόμενο σπίτι που θα νοικιάσεις; Τότε ενδέχεται να ανταγωνιστείς και με άλλους υποψήφιους ενοικιαστές που ενδιαφέρονται για το εν λόγω ακίνητο. Μάθε πώς μπορείς να προετοιμαστείς κατάλληλα και πώς να κάνεις μια ανταγωνιστική προσφορά ενοικίασης που θα σου εξασφαλίσει το σπίτι που σε ενδιαφέρει!
Αναζητάς το επόμενο σπίτι που θα νοικιάσεις; Τότε ενδέχεται να ανταγωνιστείς και με άλλους υποψήφιους ενοικιαστές που ενδιαφέρονται για το εν λόγω ακίνητο. Μάθε πώς μπορείς να προετοιμαστείς κατάλληλα και πώς να κάνεις μια ανταγωνιστική προσφορά ενοικίασης που θα σου εξασφαλίσει το σπίτι που σε ενδιαφέρει!

Προετοιμασία πριν την υποβολή προσφοράς ενοικίασης

Πρόκειται να νοικιάσεις σπίτι; Ανησυχείς ότι μπορεί να βρεις ένα ακίνητο που πραγματικά σου αρέσει, αλλά δεν θα μπορέσεις να το εξασφαλίσεις; Η λύση είναι να κάνεις μια ανταγωνιστική προσφορά ενοικίασης!

Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία αναζήτησης σπιτιού είναι απαιτητική, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι περιορισμένα και οι τιμές ενοικίων αυξημένες. Ως αποτέλεσμα, όταν αναρτάται μια αγγελία ενός καλού ακινήτου με εύλογη τιμή, συνήθως είναι ζήτημα ημερών ή ακόμα και ωρών για να ενοικιαστεί.

Θέλεις να κάνεις την κατάλληλη προσφορά ενοικίασης και τελικά να κλείσεις το σπίτι που επιθυμείς; Τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς προκαταβολικά με αυτά τα 3 απλά βήματα:

Βήμα 1: Όρισε τον προϋπολογισμό σου

Πριν ξεκινήσεις την αναζήτησή σου στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικιάσεων είναι σημαντικό να προσδιορίσεις υπεύθυνα τον προϋπολογισμό σου. Έτσι, μπορείς να περιορίσεις την αναζήτηση σου βάσει της οικονομικής σου ικανότητας και να αποφύγεις τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων. 

Μια καλή πρακτική είναι το ενοίκιο του σπιτιού σου να μην υπερβαίνει το 40% του καθαρού ετήσιου εισοδήματος σου. Με αυτό το εργαλείο μπορείς να υπολογίσεις το καθαρό και το μικτό εισόδημα σου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί σε μικτό ετήσιο εισόδημα στα 9.982 ευρώ, και καθαρά 8.598 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 40% του καθαρού ετήσιου εισοδήματος ισούται με 3.439 ευρώ. Άρα, το μέγιστο αποδεκτό μηνιαίο ενοίκιο αντιστοιχεί σε 287 ευρώ.

Όταν θέτουμε ένα τέτοιο όριο, πολλά ακίνητα καθιστώνται μη προσιτά. Οπότε, ίσως αξίζει να σκεφτείς να συγκατοικήσεις με ένα φίλο, έτσι ώστε να μοιράσετε το ενοίκιο διά δύο. Με δύο εισοδήματα μπορείτε διαθέσετε έως και 560 ευρώ σε ενοίκιο, καθώς και να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς.

Σημειώνουμε ότι εάν το μίσθωμα ξεπερνά αυτό το όριο, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις δυσκολίες στην κάλυψη των τακτικών σου εξόδων, όπως τρόφιμα, καύσιμα, λογαριασμούς, ανέσεις κτλ. Αυτό συνεπάγεται ότι ίσως χρειαστεί να ακυρώσεις σχέδια, ή ακόμα και να ζητήσεις δανεικά για να εξοφλήσεις τους λογαριασμούς σου. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστείς να αφήσεις το σπίτι μετά από κάποιους μήνες και να αρχίσεις ξανά τη χρονοβόρα διαδικασία αναζήτησης κατοικίας. Επίσης, μπορεί να επιβαρυνθείς ξανά με τη μεσιτική αμοιβή, τα έξοδα μετακόμισης και να χάσεις την εγγύηση που κατέβαλλες.

Επομένως, είναι προς όφελος σου να μπορείς να αντέξεις επαρκώς το ενοίκιο. Με αυτόν τον τρόπο και εσύ νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά αναφορικά με την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων σου, αλλά και ο ιδιοκτήτης αισθάνεται βέβαιος για την έγκαιρη και συνεπή είσπραξη των μισθωμάτων.

Βήμα 2: Κάνε έρευνα της αγοράς

Αφού προσδιορίσεις τον προϋπολογισμό σου είναι πιο εύκολο να θέσεις προτεραιότητες στα κριτήρια αναζήτησης σου. Όταν κατασταλάξεις σε ποιες περιοχές, είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα σχετικά με το μέσο ενοίκιο σε κάθε περιοχή. Αυτή η αναζήτηση θα πρέπει να βασιστεί στα κριτήρια-προτεραιότητες σου.

Ο δείκτης τιμών του Spitogatos μπορεί να σου δώσει μια γενική ιδέα των τιμών/τ.μ. ανά ευρείες περιοχές. Συμπληρωματικά, η Xe.gr διαθέτει ένα χρήσιμο εργαλείο για να εκτιμήσει τις τιμές και τις τάσεις στην αγορά ακινήτων. Τέλος, αφού αποκτήσεις μια γενικότερη ιδέα των τιμών της περιοχής, μπορείς με το εργαλείο υπολογισμού τιμής ενοικίου της ΗΟΜΙ να λάβεις μια έγκυρη εκτίμηση του ενοικίου ενός συγκεκριμένου ακινήτου που σε ενδιαφέρει.

Βήμα 3: Να είσαι έτοιμος να κλείσεις τη συμφωνία άμεσα

Όπως αναφέραμε, τα καλά ακίνητα αναρτώνται και νοικιάζονται με μεγάλη ταχύτητα. Άρα, θα πρέπει να διασφαλίσεις πως και εσύ θα μπορέσεις να κινηθείς με αντίστοιχη ταχύτητα. 

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να έχεις αποταμιεύσει τα χρήματα που θα χρειαστείς για να κλείσεις τη συμφωνία: τυχόν μεσιτική αμοιβή, ενοίκιο πρώτου μήνα, εγγύηση, έξοδα μετακόμισης. Είναι καλό να έχεις έτοιμα και τυχόν έγγραφα που σου ζητηθούν. Παραδείγματα αποτελούν η απόδειξη των απολαβών σου, π.χ. φορολογική δήλωση, απόδειξη πληρωμής από την εργασία σου, αποδεικτικό χορήγησης επιδόματος στέγασης κτλ. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν τυχόν αναφορές από τους εργοδότες σου ή και από τους προηγούμενους εκμισθωτές σου.

Προσπάθησε να υποβάλλεις την προσφορά σου το συντομότερο δυνατό. Κάλεσε τον ιδιοκτήτη για να του δώσεις προφορικά την προσφορά ενοικίασης σου. Έπειτα, σου προτείνουμε να στείλεις και γραπτώς μέσω μηνύματος ή email τα στοιχεία σου και το ποσό που προσφέρεις, ώστε να αποφεύγεις τυχόν παρανοήσεις.

Αναρωτιέσαι λοιπόν ποια είναι τα στοιχεία της προσφοράς ενοικίασης που θα πρέπει να λάβεις υπόψη και να προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες σου; Παρακάτω πρόκειται να αναλύσουμε τα 6 πιο σημαντικά στοιχεία μιας προσφοράς ενοικίασης.

Χαρακτηριστικά της προσφοράς ενοικίασης που επηρεάζουν την απόφαση του ιδιοκτήτη

Η απόφαση του εκμισθωτή για το ποια προσφορά ενοικίασης θα αποδεχθεί εξαρτάται από την εντύπωση που θα κάνει ο υποψήφιος και τα χαρακτηριστικά της προσφοράς.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το ύψος του ενοικίου είναι ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας που λαμβάνει υπόψη ο εκμισθωτής. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα χαρακτηριστικά της προσφοράς που θα πρέπει να σκεφτείς. Για παράδειγμα, η δυνατότητα να αποδείξεις την οικονομική σου ικανότητα, οι όροι πληρωμής, η διάρκεια της μίσθωσης, η εγγύηση και οι όροι του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Παρακάτω θα δούμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη όταν υποβάλλεις την προσφορά ενοικίασης σου:

1. Η εντύπωση που θα κάνεις στον ιδιοκτήτη του σπιτιού

Η μίσθωση ακινήτου είναι μια μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Επομένως μια καλή σχέση επικοινωνίας, κατανόησης και εμπιστοσύνης είναι καθοριστική. Τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι ενοικιαστές προτιμούν να συναναστρέφονται με ευγενικά και συνεργάσιμα άτομα, οπότε, η προσέγγιση σου θα πρέπει να είναι αντίστοιχη.

Είναι καλό να είσαι ευγενικός από τη ξενάγηση σου στο σπίτι, είτε σε συνοδεύει ο ιδιοκτήτης είτε κάποιος μεσίτης. Εδώ μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό μας για το πως να είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος κατά τη ξενάγηση ακινήτου. 

Προσπάθησε να μπεις στη θέση του εκμισθωτή. Αναλογίσου ποια είναι τα στοιχεία που θα αναζητούσε από τον ιδανικό ενοικιαστή. Δείξε σεβασμό προς το σπίτι του και μην ξεχνάς ότι ενδέχεται να είναι συναισθηματικά δεμένος με την περιουσία του. Εξέφρασε το ενδιαφέρον σου για το σπίτι και εστίασε τα θετικά χαρακτηριστικά του. Μοιράσου τις σκέψεις σου αναφορικά με το πως οραματίζεσαι να μένεις στο σπίτι.

Όσο πιο θετικός και διαλλακτικός είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνεις μια καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη. Εάν σε συμπαθήσει και σε εμπιστευτεί, αυτομάτως βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση για να αποδεχθεί τη δική σου προσφορά ενοικίασης!

2. Η τιμή που θα προσφέρεις και η οικονομική σου ικανότητα

Η τιμή του ενοικίου που θα προσφέρεις είναι ο πιο προφανής παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι ειλικρινής και η προσφορά σου να βασίζεται πάντα στον προϋπολογισμό σου και την οικονομική σου ικανότητα.

Η σταθερότητα της δουλείας σου και οι απολαβές σου επηρεάζουν τη συνέπεια και την ικανότητα ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις σου. Έτσι, θα πρέπει να δείξεις προθυμία να υποδείξεις στον ιδιοκτήτη κάποια επαλήθευση του εισοδήματος σου. Η επιβεβαίωση αυτή γίνεται είτε μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε μέσω κάποιας απόδειξης πληρωμής των αποδοχών σου.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείς να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη ότι ο προϋπολογισμός σου επιτρέπει να διαθέτεις έως το 40% του καθαρού ετήσιου εισοδήματος σου σε ενοίκια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δυσκολευτείς να ανταπεξέλθεις στα μηνιαία έξοδα σου.

3. Πληρωμή ενοικίων προκαταβολικά

Μπορείς να διαπραγματευτείς τους όρους πληρωμής του ενοικίου, ώστε να καταστήσεις τη προσφορά σου πιο ελκυστική. Λόγου χάρη, εάν έχεις τη δυνατότητα, μπορείς να εξοφλείς κάποιους μήνες προκαταβολικά και να είσαι πάντα “μπροστά” στις πληρωμές σου. Έτσι, προσφέρεις στον ιδιοκτήτη άμεση ρευστότητα, καθώς και σιγουριά και ασφάλεια. Σε αντάλλαγμα, ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να είναι πρόθυμος να δεχθεί χαμηλότερο μίσθωμα.

Μια κοινή προσέγγιση που ακολουθούν αρκετοί ενοικιαστές είναι να προσφέρουν ενοίκια π.χ. τριών μηνών προκαταβολικά, καθώς και την εγγύηση ύψους ενός ενοικίου. Έτσι, δεν πληρώνουν επιπλέον ενοίκιο έως το τέλος του τρίτου μήνα της μίσθωσης. Με το πέρας του τρίτου μήνα καλούνται να πληρώσουν τον τέταρτο μήνα και έπειτα να συνεχίσουν να εξοφλούν το ενοίκιο τους μηνιαία. Το πρόβλημα με αυτή την πρακτική, είναι ότι από τον τέταρτο μήνα και μετά, ο ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει καμία πληρωμή προκαταβολικά. Δηλαδή, δεν παρέχεται στον ιδιοκτήτη διαρκής ασφάλεια, αλλά μόνο κάποια ρευστότητα στην έναρξη της ενοικίασης.

Έτσι, προτείνουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Μπορείς να υποβάλλεις μια προσφορά, με τον όρο ότι θα είσαι συνεχώς δύο μήνες “μπροστά” στις πληρωμές των ενοικίων σου. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα κατέχει πάντα ενοίκιο δύο μηνών, και κατ’ επέκταση θα νιώθει ασφαλής σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Αυτή η πρακτική ενδέχεται να είναι χρήσιμη και αν δεν μπορείς να αποδείξεις την οικονομική σου ικανότητα με κάποιο έγγραφο. Επίσης, βρίσκει εφαρμογή και όταν το ενοίκιο υπερβαίνει το 40% των ετήσιων καθαρών αποδοχών σου. Με την πληρωμή ενοικίων “μπροστά” αποκαθιστάς την ασφάλεια που επιζητεί ο εκμισθωτής.

4. Η διάρκεια της μίσθωσης και η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης

Λάβε υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες όταν βρουν έναν αξιόπιστο και συνεπή ενοικιαστή, ίσως προτιμούν μια μακροπρόθεσμη μίσθωση. Ο λόγος είναι ότι έτσι εξασφαλίζουν τη φροντίδα της περιουσίας τους και ένα σταθερό πάγιο εισόδημα, χωρίς να ανησυχούν για την εύρεση νέων ενοικιαστών.

Σημειώνουμε ότι κάθε φορά που αποχωρεί ένας ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης χάνει 1-2 μήνες πιθανού εισοδήματος από ενοίκια, τυχόν μεσιτική αμοιβή ύψους ενός ενοικίου, καθώς και τυχόν επιπλέον έξοδα για επισκευές. Λόγου χάρη, εάν σε 5 έτη αλλάξει ο ενοικιαστής 3 φορές, κατά συνέπεια χάνονται περίπου 12 μήνες πιθανού εισοδήματος από ενοίκια, δηλαδή το 20% του συνολικού δυνητικού εισοδήματος από το ακίνητο. Έτσι, εάν ενδιαφέρεσαι για μακροπρόθεσμη μίσθωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το επιχείρημα κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη.

Βεβαιώσου επίσης ότι δεν υπάρχει χρονική επικάλυψη μεταξύ της προηγούμενης μίσθωσης και της έναρξης της νέας σου μίσθωσης. Αυτό σου παρέχει τον απαραίτητο χρόνο να κάνεις τη μετακόμιση, να αποδεχθείς το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο στο Taxisnet και να συνδέσεις το Internet, το ρεύμα και το νερό στο δικό σου όνομα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τιςεπιδιώξεις και τις δεσμεύσεις του ιδιοκτήτη. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει τρέχων συμβόλαιο μίσθωσης. Εάν είσαι ευέλικτος να προσαρμοστείς στην ημερομηνία που το ακίνητο πρόκειται να είναι διαθέσιμο, τότε ο ιδιοκτήτης θα σε θέσει στις προτεραιότητες του.

5. Η εγγύηση που θα προσφέρεις

Μερικοί ιδιοκτήτες μπορεί να ζητούν περισσότερα από ένα ενοίκια ως εγγύηση μίσθωσης. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ανακαινισμένα και μοντέρνα επιπλωμένα διαμερίσματα, ή και στην περίπτωση ύπαρξης κατοικιδίων. Για παλαιότερα, μη ανακαινισμένα διαμερίσματα, το τυπικό ποσό εγγύησης που καταβάλλεται είναι ύψους ενός ενοικίου.

Επομένως, εάν μπορείς να υποστηρίξεις αυτό το επιπλέον ποσό εγγύησης, ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης να προτιμήσει την προσφορά σου.Εάν είσαι φοιτητής και δεν μπορείς να αποδείξεις την οικονομική σου ικανότητα, μπορείς και να θέσεις έναν εγγυητή (συνήθως γονέας). Ουσιαστικά, ο εγγυητής αναλαμβάνει την ευθύνη κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων σου, εάν εσύ δεν μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε αυτές. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποδειχθεί η οικονομική ικανότητα του εγγυητή και να συμπεριληφθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

6. Επιπλέον όροι του μισθωτηρίου

Εξίσου σημαντικοί είναι κάποιοι όροι του μισθωτηρίου, που είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά μπορεί να κάνουν τη διαφορά για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Μερικές φορές το ακίνητο ενδέχεται να χρειάζεται μικρές επισκευές για την αποκατάσταση φθορών ή ζημιών κατά την έναρξη της μίσθωσης. Εάν προσφερθείς να αναλάβεις αυτές τις εργασίες αφαιρώντας τα έξοδα από τις επερχόμενες πληρωμές ενοικίων, ίσως κερδίσεις πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης. Ακόμα και το να βάψεις το διαμέρισμα μετά τη λήξη του μισθωτηρίου μπορεί να καταστήσει την προσφορά σου πιο ελκυστική. 

Επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη και προσπάθησε να τον κατανοήσεις. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις, τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμόσεις τις δικές σου δυνατότητες με τις επιδιώξεις του. Έτσι έχεις μια καλή βάση για να δημιουργήσεις την πιο ιδανική προσφορά ενοικίασης!

Συμπέρασμα: Πως να κάνεις μια καλή προσφορά ενοικίασης

Όταν ξεκινήσεις την αναζήτηση του επόμενου σπιτιού που θα νοικιάσεις, φρόντισε να προετοιμαστείς κατάλληλα πριν την υποβολή της προσφοράς σου.

Όρισε εύλογα τον προϋπολογισμό σου και μην αμελήσεις να κάνεις μια έρευνα της αγοράς ακινήτων στην περιοχή που σε ενδιαφέρει. Παράλληλα, η ετοιμότητα σου να κλείσεις άμεσα μια συμφωνία, τόσο από οικονομικής όσο και από γραφειοκρατικής άποψης, είναι εξίσου σημαντική.

Ακόμα και εάν προσφέρεις τιμή πάνω από τη ζητούμενη, εάν ο ιδιοκτήτης δεν σε εμπιστευτεί και θεωρεί ότι δεν θα προσέξεις την περιουσία του, δεν θα επιλέξει εσένα από τη λίστα με τους ενδιαφερόμενους. Η μίσθωση αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, οπότε συζήτησε με ειλικρίνεια με τον ιδιοκτήτη ώστε να δεις αν και οι δύο συμφωνείτε να “συνεργαστείτε”.

Εάν διασφαλίσεις μια καλή επικοινωνία και σχέση με τον ιδιοκτήτη, έχεις θέσει τις σωστές βάσεις. Έτσι, μπορείς να ορίσεις πιο εύκολα και στοχευμένα τους υπόλοιπους παράγοντες που χαρακτηρίζουν μια προσφορά ενοικίασης. Δώσε την απαραίτητη προσοχή στον προσδιορισμό της τιμής πάντα βάσει της οικονομικής σου ικανότητας. Έπειτα μπορείς να διαπραγματευτείς τους όρους πληρωμής.

Όταν συνυπολογίζεις τις ανάγκες και επιδιώξεις του εκμισθωτή και τις προσαρμόζεις στην προσφορά σου, ενδέχεται να βρεθείς σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων υποψηφίων. Γνώρισε τον ιδιοκτήτη ώστε να καταστήσεις την προσφορά σου την πιο κατάλληλη ώστε να εξασφαλίσεις το σπίτι που επιθυμείς!