HOMI
Φορτώνει

Πως να κερδίσεις τον ανταγωνισμό κατά τη ξενάγηση ακινήτου

Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2022

Κατηγορία: Συμβουλές

Θέλεις να νοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα ακίνητο; Έχεις βρει ένα σπίτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά αλλά υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι; Θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο ιδιοκτήτης θα επιλέξει εσένα έναντι του ανταγωνισμού; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως μπορείς να κάνεις καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη, ώστε να εξασφαλίσεις το ακίνητο που επιθυμείς!
Θέλεις να νοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα ακίνητο; Έχεις βρει ένα σπίτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά αλλά υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι; Θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο ιδιοκτήτης θα επιλέξει εσένα έναντι του ανταγωνισμού; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως μπορείς να κάνεις καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη, ώστε να εξασφαλίσεις το ακίνητο που επιθυμείς!

Εάν θέλεις να εξασφαλίσεις ότι θα είσαι ο καλύτερος υποψήφιος και ότι θα κερδίσεις τον ανταγωνισμό, είναι καλό να προετοιμαστείς κατάλληλα. Η έξυπνη προετοιμασία σου εκ των προτέρων και η σωστή προσέγγιση κατά τη ξενάγηση του ακινήτου μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να είσαι ο καλύτερος υποψήφιος και να εξασφαλίσεις το σπίτι που επιθυμείς.

Πριν τη ξενάγηση του ακινήτου

Καλό είναι να έχεις λίγο χρόνο πριν τη ξενάγηση ώστε να περιηγηθείς στη γειτονιά. Έλεγξε την απόσταση από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, μέσα μεταφοράς, πάρκα ή άλλα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος. Επιπλέον, αναλογίσου αν έχεις όχημα πόσο εύκολο θα είναι το παρκάρισμα στη γύρω περιοχή. Έτσι θα δεις αν πληροί τις προϋποθέσεις σου, αλλά και θα δείξεις στον ιδιοκτήτη ότι ενδιαφέρεσαι σοβαρά για το ακίνητο. Συστήνεται επίσης να περπατήσεις στη γειτονιά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, ώστε να διαπιστώσεις αν νιώθεις ασφαλής στην περιοχή.

Σου προτείνουμε να καλέσεις τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη που έχει αναλάβει τη ξενάγηση για επιβεβαίωση πριν φτάσεις στο ραντεβού σας. Έτσι μπορείς να του υπενθυμίσεις ευγενικά τη συνάντηση σας, αλλά και να ζητήσεις περαιτέρω πληροφορίες, όπως το ακριβές σημείο συνάντησης, ή το κουδούνι του διαμερίσματος.

Μην ξεχνάς ότι η πρώτη εντύπωση μετράει πραγματικά, οπότε η συνέπεια σου είναι σημαντική. Προσπάθησε να προγραμματίσεις σωστά το χρόνο σου ώστε να φτάσεις εγκαίρως στο σημείο συνάντησης. Ακόμα και σε περίπτωση που προκύψει κάτι, μην αμελήσεις να ενημερώσεις εκ των προτέρων για την καθυστέρηση σου.Κάνοντας λόγο για την πρώτη εντύπωση, σημειώνουμε ότι μετράει ακόμα και το παρουσιαστικό σου. Μια προσεγμένη εμφάνιση μπορεί να δώσει την εντύπωση στον ιδιοκτήτη ότι όπως προσέχεις τον εαυτό σου, αντίστοιχα θα φροντίζεις και την περιουσία του.

Κατά τη ξενάγηση του σπιτιού

Να είσαι ευγενικός

Είτε η ξενάγηση πραγματοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη είτε από μεσίτη, η εντύπωση που θα κάνεις παίζει καθοριστικό ρόλο. Δείξε ότι χαίρεσαι που είσαι εκεί και βλέπεις το ακίνητο. Ευχαρίστησε τον για το χρόνο του και τη ξενάγηση που σου κάνει στο ακίνητο. 

Ρώτησε τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη πως θα ήθελε να πραγματοποιήσετε τη ξενάγηση. Να είσαι ευγενικός μαζί του και ακολούθησε τις οδηγίες που θα σου δώσει. Ρώτησε εάν θέλει να φορέσεις την προστατευτική μάσκα σου ή να βγάλεις τα παπούτσια σου πριν μπεις στο σπίτι. 

Επιπλέον, έχε στο μυαλό σου ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ίσως νιώθουν άβολα να περιπλανιέσαι στο σπίτι τους χωρίς συνοδεία. Άφησε τον ιδιοκτήτη/μεσίτη να σε ξεναγήσει αυτός στους χώρους του ακινήτου. Πάρε το χρόνο σου και παρατήρησε προσεκτικά το κάθε δωμάτιο και εξέφρασε τις απορίες σου.

Όμως, μην αμελήσεις να ζητήσεις άδεια πριν ανοίξεις οποιοδήποτε συρτάρι, ντουλάπι, αποθήκη ή πατάρι. Ειδικά όταν υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα στο σπίτι, είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να μην έχει προετοιμαστεί να ανοίξεις κάποιους αποθηκευτικούς χώρους.

Ακολουθώντας τους “κανόνες του σπιτιού” μπορείς να διασφαλίσεις μια άνετη και ευχάριστη εμπειρία ξενάγησης του ακινήτου. Έτσι, μπορείς να είσαι ένας αξιόλογος υποψήφιος και να θέσεις τις βάσεις για μια καλή σχέση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Να είσαι ειλικρινής

Προετοιμάσου να απαντήσεις σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις που ίσως σου κάνει ο ιδιοκτήτης. Αλλά μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με τις απαντήσεις σου. Η αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη σου δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσεις και να μοιραστείς πληροφορίες που σε αφορούν. 

Εάν κάνεις καλή εντύπωση αυξάνεις τις πιθανότητες ο ιδιοκτήτης να επιλέξει εσένα έναντι των άλλων ενδιαφερομένων. Συχνές πληροφορίες που θέλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι η εργασία και το ετήσιο εισόδημα σου, καθώς και η γενικότερη οικονομική σου κατάσταση και τυχόν αποταμιεύσεις σου. Σημαντικό ρόλο μπορεί επίσης να παίζει και η ηλικία και η οικογενειακή σου κατάσταση.

Ενοικίαση σπιτιού

Πιο συγκεκριμένα, στην ενοικίαση σπιτιού πέρα των παραπάνω στοιχείων, ο ιδιοκτήτης ίσως χρειάζεται και άλλες πληροφορίες για εσένα.

Συχνή ερώτηση είναι γιατί θέλεις να νοικιάσεις το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εστιάσεις στα θετικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Είναι σημαντικό να δείξεις πόσο σου αρέσει, όπως πρόκειται να αναλύσουμε και παρακάτω.Επίσης, μπορεί να σε ρωτήσει ποια ήταν η εμπειρία σου στις προηγούμενες μισθώσεις ακινήτων. Ή ακόμα και το λόγο που σταμάτησες να μισθώνεις το προηγούμενο σπίτι σου. Σε αυτό το στάδιο ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει καλή επικοινωνία και σεβασμός προς την περιουσία του. Η μίσθωση αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, οπότε συζήτησε με ειλικρίνεια με τον ιδιοκτήτη, ώστε να δεις αν και οι δύο συμφωνείτε να “συνεργαστείτε”.

Αγορά ακινήτου

Στην περίπτωση της αγοράς ακινήτου o ιδιοκτήτες κυρίως εστιάζουν στη σοβαρότητα του ενδιαφέροντος και στην οικονομική δυνατότητα κάθε υποψήφιου αγοραστή. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί η διαθεσιμότητα κεφαλαίου για την αγορά ή/και η λήψη προέγκρισης στεγαστικού δανείου. Είναι πιο πιθανό κάποιος ιδιοκτήτης που επιδιώκει να πουλήσει το ακίνητο του να επιλέξει τον υποψήφιο Α που διαθέτει αποταμιεύσεις στην τράπεζα ή έχει ήδη λάβει προέγκριση δανείου, συγκριτικά με τον υποψήφιο Β που δεν έχει ακόμα βέβαιη μέθοδο χρηματοδότησης. Εδώ μπορείς να ενημερωθείς πιο αναλυτικά αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διάφορων μεθόδων αγοράς ακινήτου.

Υπάρχουν και ιδιοκτήτες που επιδιώκουν να βρούνε αγοραστές που πρόκειται να φροντίσουν την περιουσία τους. Ειδικά αν είναι συναισθηματικά δεμένοι με το ακίνητο, στη διαδικασία λήψης απόφασης ίσως λάβουν υπόψη τυχόν συμπάθειες προς τους υποψήφιους.

Δείξε πόσο σου αρέσει το σπίτι

Είτε στην ενοικίαση είτε στην αγορά ακινήτου θα πρέπει να δείξεις πόσο πολύ σου αρέσει το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις στα θετικά χαρακτηριστικά του ακινήτου και θα σου αποδείξουμε αμέσως το λόγο.

Λανθασμένη πρακτική

Μια κοινή -αλλά λανθασμένη- πρακτική κάποιων ενδιαφερόμενων είναι η επισύναψη των αρνητικών χαρακτηριστικών του σπιτιού. Για παράδειγμα: “Το κτίριο είναι παλιό και δεν έχει ηχομόνωση” ή “Το διαμέρισμα δεν είναι ανακαινισμένο” κτλ.

Ο σκοπός είναι να υποτιμήσουν την αξία του ακινήτου προκειμένου να πείσουν τον ιδιοκτήτη ότι αξίζει λιγότερα και να πετύχουν χαμηλότερη τιμή. Ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να είναι περήφανος για το ακίνητο του και τα αρνητικά σχόλια πιθανώς να τον προσβάλουν.

Είναι πιθανό τα σχόλια για το ακίνητο να ισχύουν, αλλά αυτή η πρακτική εξακολουθεί να μειώνει τις πιθανότητες σύναψης συμφωνίας. Καθώς έχεις δείξει έλλειψη σεβασμού προς τον ιδιοκτήτη και την περιουσία του, ενδεχομένως να μην σε συμπαθήσει και επομένως να μην είσαι ο υποψήφιος που θα επιλέξει.

Ακόμα και αν καταφέρεις να επηρεάσεις τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη προς τα κάτω, δεν θα είναι προς όφελός σου. Αντίθετα, το επόμενο άτομο που θα επισκεφτεί το ακίνητο έχει περισσότερες πιθανότητες να κλείσει μια συμφωνία σε χαμηλότερη τιμή.

Καλοπροαίρετη προσέγγιση

Επομένως για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες σου να εξασφαλίσεις το σπίτι, η προσέγγιση σου πρέπει να είναι η ακριβώς αντίθετη. Ιδανικά, πρέπει να είσαι καλοπροαίρετος και θετικός υποψήφιος. Με άλλα λόγια, ο τύπος υποψήφιου που τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο μεσίτης θα ήθελε να συναναστρέφεται.

Εστίασε στα στοιχεία του ακινήτου που σου αρέσουν. Εξέφρασε το ενδιαφέρον σου για το σπίτι και δείξε του πόσο θα ήθελες να το εξασφαλίσεις. Μοιράσου τις σκέψεις σου αναφορικά με το πως οραματίζεσαι να μένεις στο σπίτι.

Έτσι δημιουργείς μια καλή ατμόσφαιρα, καθώς ευχαριστείς τον ιδιοκτήτη για τον τρόπο που έχει φτιάξει και φροντίσει το ακίνητο του. Δίνεις την εντύπωση πως θα προσέξεις και θα σεβαστείς αντίστοιχα και εσύ το ακίνητο, δημιουργώντας καλή εντύπωση.

Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεσαι στις προτεραιότητες του ιδιοκτήτη και έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τη συμφωνία που επιθυμείς!

Δεύτερη γνώμη κατά τη ξενάγηση ακινήτου

Καλό θα ήταν κατά τη ξενάγηση να πάρεις μαζί σου το συγκάτοικο ή τα μέλη της οικογένειας που θα μείνετε μαζί. Επίσης, εάν θέλεις απλά μια δεύτερη γνώμη, μπορείς να ζητήσεις από κάποιο φίλο ή συγγενή που εμπιστεύεσαι να σε συνοδεύσει.

Ένα άτομο εμπιστοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά με τα στοιχεία του ακινήτου που θα πρέπει να δώσεις προσοχή κατά τη ξενάγηση. Μια ακόμα οπτική σου προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα για το διαμέρισμα.

Ωστόσο εάν σκοπεύεις να φέρεις και άλλα άτομα στη ξενάγηση, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη, ώστε να είναι προετοιμασμένος.

Τι να προσέξεις στο σπίτι

Συστήνουμε να είσαι προετοιμασμένος για το ποια πράγματα να προσέξεις κατά τη ξενάγηση. Προκειμένου να το κάνεις αυτό θα πρέπει να προσέξεις την αγγελία του σπιτιού. Παρατήρησε τα χαρακτηριστικά, τις φωτογραφίες, την κάτοψη ή και τυχόν 3D απεικόνιση, ώστε να δεις εάν πληροί τα βασικά κριτήρια αναζήτησης σου. Σημείωσε πιθανές ανακρίβειες ή απορίες που προκύπτουν. Βάσει αυτών των πληροφοριών μπορείς να προετοιμάσεις τις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις κατά τη ξενάγηση.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης πάρε το χρόνο σου προκειμένου να παρατηρήσεις προσεκτικά το σπίτι. Αυτά είναι τα σημεία που σε συμβουλεύουμε να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Πρόσεξε τη γενικότερη κατάσταση του κτιρίου. Έλεγξε την είσοδο, τον ανελκυστήρα και τις σκάλες. Ρώτησε αναφορικά με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας καθώς και τους γείτονες.
  2. Στο σπίτι έλεγξε τη διαμόρφωση των χώρων και αναλογίσου αν είναι χρηστικά τα δωμάτια και οι αποθηκευτικοί χώροι για τις επιδιώξεις σου. Έλεγξε επίσης το μέγεθος του μπαλκονιού.
  3. Ρώτησε για τον τύπο θέρμανσης, τον κλιματισμό, την ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα και τα κουφώματα του σπιτιού. Τα παραπάνω επηρεάζουν την ενεργειακή κλάση του ακινήτου και κατ’ επέκταση επιδρούν στις συνθήκες διαβίωσης σου στο διαμέρισμα, αλλά και στην ενεργειακή σου κατανάλωση.
  4. Μάθε εάν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αντικατάσταση στα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά του ακινήτου.
  5. Έλεγξε τους τοίχους για μούχλα, ή ακόμα και αν δεν φαίνεται έκδηλα έχε το νου σου μήπως μυρίσεις μούχλα.
  6. Ρώτησε τι ακριβώς περιλαμβάνεται με την ενοικίαση/αγορά του ακινήτου. Τα έπιπλα, ή οι ηλεκτρικές συσκευές που μπορεί να περιλαμβάνονται επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό σου.

Δώσε τα σχόλια σου μετά τη ξενάγηση

Την επόμενη ημέρα από τη ξενάγηση είναι καλό να καλέσεις τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη και να δώσεις τα σχόλια σου αναφορικά με το ακίνητο.

Ακόμα και αν το ακίνητο δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις σου, είναι καλή πρακτική να επικοινωνήσεις. Τόσο ο μεσίτης όσο και ο ιδιοκτήτης πρόκειται να εκτιμήσουν τις παρατηρήσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τον ιδιοκτήτη με την αναζήτηση του κατάλληλου υποψήφιου, καθώς σε αφαιρεί από την λίστα του και εστιάζει στους υπόλοιπους υποψήφιους.

Κάνε την προσφορά σου

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να για το ακίνητο καλό είναι να καλέσεις το συντομότερο δυνατό.

Δείξε στο τηλεφώνημα τον ενθουσιασμό σου για το ακίνητο. Δώσε έμφαση στο ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά και ότι είσαι διατεθειμένος να συζητήσεις περαιτέρω την προσφορά σου. Στείλε την προσφορά σου στον ιδιοκτήτη και σε γραπτή μορφή ώστε να αποδείξεις ότι ενδιαφέρεσαι σοβαρά. Μπορείς να αποστείλες ένα γραπτό μήνυμα ή ένα email. Αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεις το γραπτό σου μήνυμα με ένα τηλεφώνημα. Είναι σημαντικό καθώς έτσι μπορείς να παρουσιάσεις και να συζητήσεις ευθέως με τον ιδιοκτήτη την προσφορά σου για το ακίνητο.

Αν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να αποφασίσεις

Αν σε ενδιαφέρει το ακίνητο αλλά θα ήθελες περισσότερο χρόνο να το σκεφτείς, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη. Πληροφόρησε τον ότι πρόκειται να δεις και άλλα ακίνητα και έπειτα θα λάβεις την απόφαση σου.

Αν επιλέξεις το αρχικό ακίνητο, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη/μεσίτη ώστε να βεβαιωθείς ότι είναι ακόμα διαθέσιμο. Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις την προσφορά σου.

Στην περίπτωση που όντως κλείσεις μια συμφωνία συγχαρητήρια!

Όμως, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τυχόν άλλους ιδιοκτήτες/μεσίτες πως επέλεξες άλλο ακίνητο. Κάποιος ιδιοκτήτης μπορεί να περίμενε την απάντησή σου, επομένως μόλις μάθει ότι βρήκες άλλο σπίτι, μπορεί να εξετάσει προσφορές από άλλους πιθανούς αγοραστές/ενοικιαστές.

Αυτή η πρακτική διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών βοηθάει την αγορά ακινήτων να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Συμπέρασμα: Πως να είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος ενοικιαστής/αγοραστής

Η διαδικασία αναζήτησης ακινήτου μπορεί να είναι απαιτητική. Πόσο μάλλον αφού έχεις ήδη επιλέξει το κατάλληλο σπίτι για εσένα και ανησυχείς μήπως ο ιδιοκτήτης δεν επιλέξει εσένα έναντι των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων.

Ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να εξασφαλίσεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές κατά τη διάρκεια της ξενάγησης:

  1. Να είσαι συνεπής στο ραντεβού σου
  2. Να είσαι ευγενικός και ειλικρινής
  3. Εστίασε στα θετικά στοιχεία του ακινήτου
  4. Μην αναφερθείς στα αρνητικά του σπιτιού
  5. Προετοίμασε τις ερωτήσεις σου για το ακίνητο
  6. Δώσε προσοχή στα χαρακτηριστικά του σπιτιού κατά τη ξενάγηση
  7. Δώσε τα σχόλια σου μετά τη ξενάγηση
  8. Κάνε άμεσα την προσφορά σου

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα σίγουρα μπορείς να δημιουργήσεις καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ενδιαφέροντος σου. Έτσι μπορείς να γίνεις ο κατάλληλος υποψήφιος από την λίστα ενδιαφερομένων και να εξάσφαλίσεις το σπίτι που επιθυμείς!