HOMI
Φορτώνει

Συμβόλαιο Ενοικίου: Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Πριν Υπογράψεις

Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021

Κατηγορία: Ενοικίαση

Είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στη μίσθωση κατοικίας; Μάθε όλα όσα πρέπει αν ξέρεις για το συμβόλαιο ενοικίου πριν υπογράψεις!
Είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στη μίσθωση κατοικίας; Μάθε όλα όσα πρέπει αν ξέρεις για το συμβόλαιο ενοικίου πριν υπογράψεις!

Η σύναψη του συμφωνητικού μίσθωσης είναι ένα από τα πιο κομβικά σημεία σε κάθε τύπο ενοικίασης. Συγκεκριμένα για τις μισθώσεις κατοικιών, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους όρους και τα περιεχόμενα που τοποθετούνται στο συμφωνητικό. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα πρέπει να ξέρεις για το συμβόλαιο ενοικίου πριν το υπογράψεις!

Συμβόλαιο Ενοικίου: Τι είναι και τι περιλαμβάνει

Όταν μιλάμε για συμβόλαιο ενοικίου αναφερόμαστε στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που υπογράφεται μεταξύ δύο μερών – μισθωτή και εκμισθωτή. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι όροι και οι λεπτομέρειες της ενοικίασης. Τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται να συμφωνήσουν γραπτώς προκειμένου να προχωρήσουν στην έναρξη της μίσθωσης.

Οι μισθώσεις στην Ελλάδα διέπονται από τις ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα. Ο νόμος Νόμος 2235/1994 (αρ.1) ορίζει αναλυτικά τις ιδιαίτερες διατάξεις που επηρεάζουν τις μισθώσεις κατοικιών ενώ ο Νόμος 4242/2014 (αρ. 13) αφορά τις εμπορικές μισθώσεις.

Συγκεκριμένα για τις μισθώσεις κατοικιών, ένα ενδεικτικό συμβόλαιο ενοικίου περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ημερομηνία σύναψης συμφωνητικού

Ημέρα, μήνας και έτος που υπογράφηκε το συμφωνητικό.

2. Στοιχεία συμβαλλόμενων μερών

Όπως σε κάθε είδους συμφωνητικό, έτσι και στα μισθωτήρια ακινήτων, πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός ταυτότητας, το Α.Φ.Μ. και η Δ.Ο.Υ. τόσο του εκμισθωτή όσο και του ενοικιαστή.

3. Τοποθεσία μίσθιου

Περιοχή, οδός και ταχυδρομικός κώδικας για το ακίνητο που πρόκειται να εκμισθωθεί.

4. Διάρκεια μίσθωσης

Ο χρόνος διάρκειας της μίσθωσης που θα αναγραφεί στο συμβόλαιο ενοικίου είναι υποχρεωτικός και για τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι ο ενοικιαστής δεν μπορεί να φύγει πριν λήξει ο χρόνος της μίσθωσης παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, αν πρόκειται για μίσθωση ακινήτου η οποία αποτελεί την πρώτη κατοικία του ενοικιαστή, τότε η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι τα τρία έτη. Ο υποχρεωτικός αυτός όρος δεσμεύει αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, ακόμη κι αν έχει συμφωνηθεί μικρότερη περίοδος μίσθωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμφωνήσουν στη διάρκεια της μίσθωσης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

5. Μίσθωμα και αναπροσαρμογή μισθώματος

Κάθε συμβόλαιο ενοικίου πρέπει να αναγράφει το μίσθωμα (ενοίκιο) που οφείλει να καταβάλει ο ενοικιαστής αλλά και τυχόν αναπροσαρμογές που επιθυμεί να ορίσει μελλοντικά ο ιδιοκτήτης. Μάθε περισσότερα γύρω από την αύξηση του ενοικίου και ενημερώσου για το τι προβλέπει ο νόμος.

6. Εγγύηση

Αν και δεν υπάρχει ειδικός νόμος που να προβλέπει την καταβολή εγγύησης εκ μέρους του μισθωτή για την κατάρτιση του συμφωνητικού, συνηθίζεται ο ιδιοκτήτης να λαμβάνει ένα ή δύο ενοίκια κατά την έναρξη της μίσθωσης, ως οικονομική εξασφάλιση. Το ύψος, η λειτουργία και ο τρόπος καταβολής της εγγύησης θα πρέπει να αναγράφονται σε κάθε συμβόλαιο ενοικίου. Μάθε όλα ισχύουν γύρω από την εγγύηση ενοικίασης εδώ.

7. Χρήση κατοικίας

Κάθε συμβόλαιο ενοικίου θα πρέπει να αναγράφει τη χρήση που σκοπεύει να κάνει ο μισθωτής. Πρέπει δηλαδή να είναι ξεκάθαρο το αν το ακίνητο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ή προσωρινή διαμονή. Σε περίπτωση που το ακίνητο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως οικογενειακή στέγη, συστήνεται η αναγραφή του ονόματος του/της συζύγου στο μισθωτήριο.

Ηλεκτρονική Δήλωση Μισθωτηρίων

Ήδη από την 1/1/2014, η ηλεκτρονική δήλωση των μισθωτηρίων και των λοιπών απαραίτητων δικαιολογητικών στο Taxisnet είναι υποχρεωτική για τις μισθώσεις ακινήτων.

Μετά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλλει τα πληροφοριακά στοιχεία της μίσθωσης στο Taxisnet μέχρι το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια ο ενοικιαστής καλείται να εισέλθει στον δικό του λογαριασμό και να αποδεχτεί τη μίσθωση.

Τι να προσέξεις πριν υπογράψεις

Εάν είσαι ιδιοκτήτης, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένες καταστάσεις πριν προχωρήσεις στις τελικές υπογραφές.

Βεβαιώσου πως ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής επιδεικνύει φερεγγυότητα και δεν αρνείται ή αποφεύγει να σου δώσει τα πλήρη στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ κλπ). Είναι σημαντικό επίσης να μην λάβεις καμία προκαταβολή ή εγγύηση πριν προχωρήσετε στη σύναψη του συμφωνητικού. Αν ο ενοικιαστής έχει ήδη εγκατασταθεί στο μίσθιο, ζήτησε του την απόδειξη αλλαγής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του ώστε να αποφύγεις απλήρωτους λογαριασμούς αργότερα.

Εάν είσαι ενοικιαστής, να θυμάσαι πως κάθε όρος του συμφωνητικού μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης. Διάβασε το συμβόλαιο προσεκτικά και σιγουρέψου ότι κατανοείς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σου. Σε περίπτωση που δεν αισθάνεσαι άνετα ή δεν συμφωνείς με κάποιον από τους επιμέρους όρους του μισθωτηρίου, μπορείς να τους συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να βρείτε από κοινού μια λύση.

Όποιος κι αν είναι ο ρόλος σου, είναι σημαντικό να διαβάσεις προσεκτικά το μισθωτήριο πριν το υπογράψεις. Αν θέλεις να επιβεβαιώσεις την εγκυρότητα κάποιου όρου ή αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ενός δικηγόρου με ειδικότητα στα κτηματομεσιτικά ζητήματα και τα μισθωτήρια κατοικίας.

Στη ΗΟΜΙ νοιαζόμαστε πραγματικά για όσους μας εμπιστεύονται. Οι υπηρεσίες μας είναι εντελώς δωρεάν για τους ενοικιαστές ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώνουν μόλις το μισό ενοίκιο!