HOMI
Φορτώνει

Ενοικίαση και κατοικίδια: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2020

Κατηγορία: Ενοικίαση

Είσαι ενοικιαστής που συνοδεύεται από κατοικίδιο ή απλά ένας ακόμα ιδιοκτήτης που θέλει να ενημερωθεί σχετικά με τη φιλοξενία ζώων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα; Όποια κι αν είναι η περίπτωση σου, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια σε μισθώσεις και πώς μπορείς να προετοιμαστείς!
Είσαι ενοικιαστής που συνοδεύεται από κατοικίδιο ή απλά ένας ακόμα ιδιοκτήτης που θέλει να ενημερωθεί σχετικά με τη φιλοξενία ζώων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα; Όποια κι αν είναι η περίπτωση σου, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια σε μισθώσεις και πώς μπορείς να προετοιμαστείς!

Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για όσους συνοδεύονται από κατοικίδια στην Ελλάδα. Συνήθως οι μισθωτές αποκρύπτουν το γεγονός πως έχουν κατοικίδιο, υπό το φόβο άρνησης του ιδιοκτήτη να δεχτεί τη σύναψη της μίσθωσης. Άλλοτε πάλι, απλά αμελούν να αναφέρουν το γεγονός στον εκμισθωτή, κάτι που φέρνει και τις δύο μεριές αντιμέτωπες με προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφεύγουν τη σύναψη μισθώσεων με ενοικιαστές που συνοδεύονται από κατοικίδια. Ο λόγος είναι κυρίως η ενόχληση που δείχνουν οι άλλοι ένοικοι απέναντι στο θόρυβο ή την ακαταστασία που υποστηρίζουν ότι προκαλούν τα ζώα στο ακίνητο. Για τον ιδιοκτήτη, ο φόβος πρόκλησης φθορών στην περιουσία του είναι αρκετός για να τον κάνει να αρνηθεί τη συμφωνία. Φυσικά, αυτό προκαλεί την αντίδραση των φιλόζωων ενοικιαστών που είτε διαμαρτύρονται εντόνως είτε αποκρύπτουν την ύπαρξη κατοικίδιων από τον ιδιοκτήτη.

Για να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση θέσπισε το 2012 το νόμο περί διαμονής κατοικίδιων ζώων σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικίες. Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2012), στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

  1. τα ζώα διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη
  2. δεν παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος
  3. η παραμονή τους στο διαμέρισμα τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας
  4. τα ζώα έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δεν μπορεί να απαγορευθεί η φιλοξενία κατοικίδιων στο διαμέρισμα, ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται με το καταστατικό της πολυκατοικίας. Ο νόμος δηλαδή υπερισχύει του καταστατικού της πολυκατοικίας.

Σύναψη Συμφωνητικού Μίσθωσης

Ενοικίαση και κατοικίδια

Πολλοί εκμισθωτές έχουν συμπεριλάβει, προληπτικά, στους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού την απαγόρευση φιλοξενίας ζώων στο μίσθιο. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής υπογράψει το συμφωνητικό, τότε παύει να ισχύει αυτόματα η κάλυψη που του προσφέρει ο νόμος. Αν αργότερα αποφασίσει να φέρει κρυφά το κατοικίδιο στο διαμέρισμα, τότε ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση και να αποβάλλει το μισθωτή από το μίσθιο.

Εάν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο συμφωνητικό και ο ενοικιαστής φιλοξενεί λιγότερα από δύο κατοικίδια στο διαμέρισμα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη καταστατικού στην πολυκατοικία, η καταγγελία της μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη και η έκδοσης διαταγής απόδοσης του μισθίου θεωρούνται άκυρες.

Για την αποφυγή διενέξεων με τον εκμισθωτή, οι ένοικοι που συνοδεύονται από κατοικίδια θα πρέπει να γνωστοποιούν ότι πρόκειται να φιλοξενήσουν ζώα στο ακίνητο, πριν την κατάρτιση του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης. Σε περίπτωση δε που ο αριθμός των φιλοξενούμενων κατοικίδιων είναι πάνω από δύο, θα πρέπει να γίνεται έρευνα στο καταστατικό της πολυκατοικίας για ενδεχόμενη απαγόρευση ή περιορισμό του αριθμού τους.

Η ΗΟΜΙ για τους ενοικιαστές

Ενοικιαστής με κατοικίδιο

Μέσω της πλατφόρμας της HOMI μπορείς να αναζητήσεις τα διαμερίσματα που σε ενδιαφέρουν και να επικοινωνήσεις απευθείας με τον ιδιοκτήτη. Ρώτησε τον σχετικά τα κατοικίδια και γλίτωσε σημαντικό χρόνο σε άσκοπες μετακινήσεις και αποτυχημένες επισκέψεις.

Αναζήτηση Ακινήτου