HOMI
Φορτώνει

Ενοικίαση σπιτιού: Ο απόλυτος οδηγός

Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022

Κατηγορία: Ιδιοκτήτης

Θέλεις να νοικιάσεις το σπίτι σου στην Αθήνα; Σου φαίνεται απαιτητική η διαδικασία ενοικίασης σπιτιού και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να βρεις αναλυτικά τα βήματα για να μισθώσεις σωστά και έξυπνα το ακίνητο σου.
Θέλεις να νοικιάσεις το σπίτι σου στην Αθήνα; Σου φαίνεται απαιτητική η διαδικασία ενοικίασης σπιτιού και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να βρεις αναλυτικά τα βήματα για να μισθώσεις σωστά και έξυπνα το ακίνητο σου.

Ενοικίαση Σπιτιού

Ως ιδιοκτήτης μπορεί να βρίσκεις τη διαχείριση του ακινήτου σου απαιτητική. Αν αποφασίσεις να το μισθώσεις ίσως έχεις ερωτήσεις αναφορικά με την ενοικίαση του σπιτιού σου. Σε αυτό το άρθρο έχουμε ετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό ενοικίασης, που μπορείς να ενημερωθείς αναφορικά με:

  1. Την επιλογή μεταξύ μακροπρόθεσμης ή βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σπιτιού σου και των επιδιώξεων σου.
  2. Τα πλεονεκτήματα συνεργασίας με ένα αξιόπιστο μεσιτικό γραφείο, αλλά και τους κινδύνους και δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσεις αν αποφασίσεις να προωθήσεις μόνος σου το σπίτι σου.
  3. Το σωστό τρόπο υπολογισμού του ενοικίου που θα χρεώσεις.
  4. Τη σημασία δημιουργίας ποιοτικής αγγελίας προώθησης του ακινήτου σου, ώστε να προσελκύσεις το μέγιστο ενδιαφέρον των ενοικιαστών.
  5. Πως να διαχειριστείς το ενδιαφέρον των υποψηφίων, καθώς και πως να τους αξιολογήσεις προκειμένου να επιλέξεις τον ιδανικό ενοικιαστή.
  6. Όσα πρέπει να ξέρεις για το μισθωτήριο συμβόλαιο και την ηλεκτρονική υποβολή του.
  7. Τις συμβουλές μας για τη διαχείριση κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και
  8. Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σου μετά τη λήξη της ενοικίασης του σπιτιού σου.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να βγεις κερδισμένος από την ενοικίαση του σπιτιού σου!

Διάλεξε τον τρόπο ενοικίασης

Αν είσαι ιδιοκτήτης και θέλεις να ενοικιάσεις το ακίνητο σου έχεις δύο επιλογές: μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμή μίσθωση. Προτιμάς μακροπρόθεσμο σταθερό εισόδημα κάθε μήνα από έναν ενοικιαστή; Αποφεύγοντας την ανάγκη διαρκούς διαφήμισης, αλλαγής ενοίκων και την ευθύνη των λογαριασμών; Ή μήπως προτιμάς βραχυπρόθεσμη μίσθωση που μπορείς να είσαι ευέλικτος και να επωφελείσαι από την εποχικότητα και το αυξημένο εισόδημα κατά την τουριστική περίοδο;

Για να αξίζει τον κόπο η βραχυπρόθεσμη μίσθωση του ακινήτου σου, τα ετήσια μικτά έσοδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5-3 φορές μεγαλύτερα από το ετήσιο ενοίκιο που θα κέρδιζες για τη μακροχρόνια μίσθωση του. Εδώ μπορείς να ενημερωθείς αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξεις εάν αποφασίσεις να μισθώσεις το ακίνητο σου μέσω Airbnb.

Ακόμα μια απόφαση που πρέπει να λάβεις ως ιδιοκτήτης είναι εάν θα μισθώσεις το ακίνητο σου εξοπλισμένο ή/και επιπλωμένο, ή ανεπίπλωτο. Συνήθως τα μικρότερα διαμερίσματα κοντά στο κέντρο της Αθήνας έχουν περισσότερη ζήτηση από ενοικιαστές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο ενοίκιο για επιπλωμένα σπίτια. Ενώ, μεγαλύτερα διαμερίσματα στα προάστια κατά βάση προσελκύουν οικογένειες, που διαθέτουν τα δικά τους έπιπλα.

Σκέψου τις ανάγκες των ενοικιαστών και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας σου. Έπειτα καθόρισε σε ποιους πρόκειται να απευθυνθείς και τι διάρκεια μίσθωσης να επιδιώξεις.

Προετοιμασία πριν την ενοικίαση

Για να εξασφαλίσεις τους κατάλληλους υποψήφιους ενοικιαστές θα πρέπει να μπεις στη θέση τους. Αυτό απαιτεί την έξυπνη προετοιμασία εκ μέρους σου, πριν φωτογραφίσεις ή ξεκινήσεις την προώθηση του ακινήτου σου. Έτσι μπορείς να πετύχεις το μέγιστο ενδιαφέρον για την αγγελία σου και τελικά την εύρεση του ιδανικού ενοικιαστή.

Απαραίτητο βήμα λοιπόν είναι η έκδοση του ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης). Η αναγραφή της ενεργειακής κλάσης απαιτείται σε κάθε ανάρτηση αγγελίας ακινήτου, είτε στον Τύπο είτε στο διαδίκτυο. Επομένως, θα πρέπει να ολοκληρώσεις την έκδοση του ΠΕΑ πριν από οποιαδήποτε προώθηση αγγελίας του ακινήτου σου.

Εξίσου σημαντικό είναι να πραγματοποιήσεις τις απαραίτητες μικροεπισκευές και αντικαταστάσεις, οι οποίες πρόκειται να κάνουν τη διαφορά. Με λίγο χρόνο και χρήματα μπορείς να αναβαθμίσεις το σπίτι σου. Σημειώνεται ότι οι αναβαθμίσεις που ισχύουν πριν την πώληση, βρίσκουν εφαρμογή και στην ενοικίαση σπιτιού. Έτσι θα προσελκύσεις περισσότερους ενοικιαστές και θα δικαιολογήσεις το πιθανό αυξημένο μίσθωμα. Ακόμα και φαινομενικά μικρές φθορές, όπως το ξεφλούδισμα στους τοίχους, η υγρασία ή τα χαλασμένα παντζούρια, μπορούν να αποτρέψουν τους ενδιαφερόμενους.

Αφαίρεσε τα προσωπικά σου αντικείμενα ή τυχόν περιττά πράγματα από το χώρο. Έτσι θα επιστρέψεις στον ενδιαφερόμενο ενοικιαστή να φανταστεί πως θα ήθελε ο ίδιος να προσαρμόσει το χώρο ώστε να τον νιώσει οικείο. Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει, οπότε φρόντισε να καθαρίσεις και να τακτοποιήσεις το σπίτι.

Επέλεξε μεσιτικό γραφείο για την ενοικίαση σπιτιού

Όταν πρόκειται για την ενοικίαση του σπιτιού σου ένας καλός μεσίτης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Ένας καλός συνεργάτης θα σε βοηθήσει να  μεγιστοποιήσεις το εισοδημά σου από τα ενοίκια. Αυτό επιτυγχάνεται προσελκύοντας ενδιαφερόμενους ενοικιαστές μέσω της επαγγελματικής παρουσίασης και διαφήμισης του ακινήτου σου. Αν ορίσεις τη σωστή τιμή πρόκειται να λάβεις πολλές προσφορές από αξιόλογους ενοικιαστές.

Επιπλέον, ο μεσίτης που δρα προς το συμφέρον σου θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις και να επιλέξεις τον καλύτερο υποψήφιο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει την ικανότητα του να πληρώνει έγκαιρα τα ενοίκια και ότι θα φροντίζει την περιουσία σου.

Η συνεργασία με έναν μεσίτη μπορεί να σε ωφελήσει κατά τη διαπραγμάτευση του μισθωτηρίου, ώστε να πετύχεις μια ισορροπημένη ενοικίαση. Έτσι μπορείς να θέσεις τα θεμέλια για μια καλή και μακροπρόθεσμη σχέση με τον ενοικιαστή σου.

Εάν ένας καλός μεσίτης μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, τότε είναι λογικό δύο μεσίτες να σημαίνουν διπλάσια οφέλη, σωστά; Λάθος. Δυστυχώς, υπάρχει μια διαδεδομένη πρακτική στην αγορά ακινήτων, που αφορά στην ανάθεση της μίσθωσης σε πολυάριθμα μεσιτικά γραφεία.

Συνεργασία με πολλά μεσιτικά γραφεία

Η ανάθεση της ενοικίασης σε πολλά μεσιτικά γραφεία είναι μια διαδεδομένη πρακτική στην αγορά ακινήτων. Η λογική βασίζεται στη γρηγορότερη ενοικίαση, λόγω μεγαλύτερης προβολής. Όμως, αυτή η στρατηγική βλάπτει σημαντικά το προφίλ του ακινήτου σου και αυξάνει τον κίνδυνο ενοικίασης σε έναν ακατάλληλο ενοικιαστή.

Πρώτον, κάθε μεσιτικό γραφείο έχει το κίνητρο να κλείσει συμφωνία με τον πρώτο υποψήφιο που κάνει μια προσφορά για το ακίνητο. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σύγκριση πιθανών υποψηφίων από διαφορετικά μεσιτικά γραφεία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις τρεις υποψήφιους ενοικιαστές από τη HOMI και έναν από ένα τοπικό μεσιτικό γραφείο. Τόσο η HOMI όσο και το τοπικό μεσιτικό γραφείο έχουν το κίνητρο να προωθήσουν τους υποψηφίους τους ως τους καταλληλότερους. Μπορεί να βρεις γρήγορα έναν ενοικιαστή, αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις τη φερεγγυότητά και την ικανότητά του να καλύψει το μηνιαίο ενοίκιο.

Δεύτερον, τα περισσότερα μεσιτικά γραφεία αναρτούν τις αγγελίες τους στις ίδιες πλατφόρμες ακινήτων. Η ύπαρξη πολλαπλών καταχωρήσεων του ίδιου ακινήτου προκαλεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, καθώς δεν ξέρουν σε ποιο μεσιτικό να απευθυνθούν.

Συμπληρωματικά, οι πολλαπλές αγγελίες δημιουργούν αμφιβολίες στους ενοικιαστές πως ο ιδιοκτήτης δεν είναι αρκετά κινητοποιημένος, ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ακίνητο. Αυτό οδηγεί σε μικρότερο ενδιαφέρον καθώς και χαμηλότερες προσφορές από όχι τόσο κατάλληλους ενοικιαστές. Όταν συμβαίνει αυτό το ακίνητο σου μπορεί να μείνει αναξιοποίητο για μήνες, ενώ εσύ χάνεις χιλιάδες ευρώ δυνητικού εισοδήματος.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται εάν χρειάζεται να απευθυνθούν σε μεσιτικό γραφείο. Τελικά, δεν μπορούν να αναλάβουν όλη τη διαδικασία ενοικίασης του σπιτιού τους οι ίδιοι;

Ενοικίαση σπιτιού χωρίς μεσίτη

Ίσως το να αναλάβεις ο ίδιος τη διαφήμιση του ακινήτου σου σε δελεάζει ώστε να αποφύγεις την πληρωμή μεσιτικών αμοιβών. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την εύκολη και έγκυρη επικοινωνία με τους υποψήφιους ενοικιαστές, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ενοικιαστές που επιθυμούν να διαπραγματευτούν απευθείας με τον ιδιοκτήτη, και εξοικονόμηση χρημάτων από την μεσιτική αμοιβή. Πριν αναρτήσεις ο ίδιος την αγγελία σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ποια οφέλη συνεργασίας με επαγγελματία πρόκειται να στερηθείς:

  • Επαγγελματική φωτογράφιση
  • Σωστή τιμολόγηση του ακινήτου σου με βάση της αγοράς
  • Πρόσβαση σε premium spots στις πλατφόρμες ακινήτων
  • Διαχείριση και αξιολόγηση ενδιαφέροντος με επαγγελματικό τρόπο
  • Έξυπνη διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους
  • Επιλογή κατάλληλου ενοικιαστή στην καλύτερη τιμή ενοικίασης της αγοράς

Άρα εάν θέλεις να επωφεληθείς από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, θα πρέπει να επιλέξεις μόνο ένα μεσιτικό γραφείο.

Ενοικίαση σπιτιού με τη ΗΟΜΙ

Στη ΗΟΜΙ, το ακίνητο σου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Μπορείς να είσαι σίγουρος πως το ακίνητό σου θα λάβει τη μέγιστη δυνατή προβολή. Πέρα από την ανάρτηση σε premium θέσεις στις μεγαλύτερες πλατφόρμες, το ακίνητο σου διαφημίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είσαι σε διαρκή επικοινωνία με την ομάδα της ΗΟΜΙ και ενημερώνεσαι τακτικά με εξατομικευμένες αναφορές απόδοσης του ακινήτου σου και του ενδιαφέροντος που λαμβάνει από τους ενοικιαστές. Επιπλέον, μέσω της αξιολόγησης της φερεγγυότητας κάθε υποψήφιου σε βοηθάμε να επιλέξεις τον ιδανικό ενοικιαστή για το σπίτι σου.

Υπολόγισε την τιμή ενοικίου

Αφού προετοιμάσεις το ακίνητο σου και αποφασίσεις αναφορικά με τη συνεργασία σου με μεσιτικό γραφείο, είναι η ώρα να ορίσεις το ενοίκιο. Το μίσθωμα θα πρέπει να είναι προσοδοφόρο, αλλά και να παραμένει ανταγωνιστικό, ώστε να προσελκύσεις καλούς ενοικιαστές.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορείς να σκεφτείς πριν καταλήξεις στο ενοίκιο που πρέπει να χρεώσεις:

1. Αναλογίσου τον ανταγωνισμό, δηλαδή τι χρεώνουν ιδιοκτήτες παρόμοιων ακινήτων στη γύρω περιοχή.

2. Λάβε υπόψη τις παροχές και ανέσεις του ακινήτου σου.

3. Μην αγνοείς την περίοδο του έτους που αναρτείς την αγγελία σου. Λόγω της εποχικότητας και υψηλότερης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες τα ενοίκια συνήθως παρατηρούνται πιο αυξημένα. Η εύλογη τιμολόγηση του ενοικίου δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία, οπότε μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση ειδικού αποτελεί την ιδανική λύση. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος για την κατάλληλη τιμολόγηση του μισθώματος και κατ’ επέκταση την προσέλκυση καλών ενοικιαστών. Λάβε μια έγκυρη εκτίμηση, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς, και θέσε τη σωστή τιμή για το ακίνητο σου που θα σε βγάλει κερδισμένο!

Δημιούργησε την αγγελία ενοικίασης

Οι φωτογραφίες του ακινήτου σου είναι αυτές οι οποίες θα προσελκύσουν το αρχικό ενδιαφέρον των υποψηφίων ενοικιαστών. Η φωτογράφιση της ιδιοκτησίας σου καθορίζει τις προβολές της αγγελίας και κρίνει τελικά και την επιτυχία της καταχώρησης σου.

Αν επιθυμείς να πετύχεις ποιοτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να καταφύγεις σε επαγγελματικές λύσεις. Η επαγγελματική φωτογράφιση του ακινήτου σου ίσως σου κοστίσει, αλλά οι επαγγελματικές φωτογραφίες ή/και η 3D απεικόνιση του ακινήτου, θα σου δώσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων αγγελιών.

Εναλλακτικά, αν είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς ο ίδιος με την απεικόνιση του ακινήτου σου, απέφυγε τη φωτογράφιση με κινητό τηλέφωνο. Ζήτησε από κάποιο φίλο να σου δανείσει μια επαγγελματική κάμερα, ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που πρόκειται να αναλάβεις εσύ και τη διαφήμιση του ακινήτου σου, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα καλύτερα site για ενοικιάσεις σπιτιών, ώστε να αποφασίσεις σε ποια πλατφόρμα να αναρτήσεις την αγγελία σου.

Πως να διαχειριστείς τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές

Όταν η αγγελία σου είναι ποιοτική και θέσεις κατάλληλη τιμή, σύντομα θα ξεκινήσεις να δέχεσαι μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς ενοικιαστές. Αυτό μπορεί να σου προκαλεί ενθουσιασμό και την ελπίδα πως σύντομα θα ξεκινήσεις να λαμβάνεις ενοίκια από την περιουσία σου.

Όμως, πολλές φορές η διαχείριση του ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει απαιτητική και να σου προκαλέσει σύγχυση. Εάν έχεις αναλάβει ο ίδιος τις ξεναγήσεις, τα τηλεφωνήματα μπορεί να γίνονται πολλά και μερικές φορές ακόμα και ακατάλληλες ώρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να ακυρώνουν ή να καθυστερούν στα ραντεβού και τελικά συνειδητοποιείς πως ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις είναι μη διαχειρίσιμος.

Είναι σημαντικό να οργανώσεις έξυπνα το πρόγραμμα σου και να υπολογίσεις πόσο χρόνο θα χρειαστεί κάθε ξενάγηση. Αφού φτιάξεις το πρόγραμμα ξεναγήσεων σου, μπορείς να στέλνεις ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στους ενδιαφερομένους.

Την ημέρα της ξενάγησης τηλεφώνησε τον ενοικιαστή μια ώρα νωρίτερα, ώστε να του υπενθυμίσεις τη συνάντηση σας. Προσπάθησε να είσαι τυπικός στα ραντεβού σου και αν τύχει να καθυστερήσεις, ενημέρωσε τον ενοικιαστή.Κατά τη ξενάγηση του ακινήτου σου, μην ξεχάσεις να κρατάς σημειώσεις για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Ειδικά σε περίπτωση που συναντήσεις αρκετούς δυνητικούς ενοικιαστές είναι λογικό να μπερδευτείς. Εάν σημειώσεις ξεχωριστά για τον καθέ υποψήφιο ενοικιαστή τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του, θα διευκολύνεις σημαντικά την διαδικασία αξιολόγησης.

Πως να αξιολογήσεις τους υποψήφιους ενοικιαστές

Η επιλογή ενοικιαστή κρίνει εάν η ενοικίαση του ακινήτου σου θα είναι επιτυχημένη και αποδοτική.

Ώστε να επιλέξεις έναν κατάλληλο ενοικιαστή θα πρέπει να λάβεις υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά του. Ενημερώσου αναφορικά με την οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος για να δεις αν κάποιος υποψήφιος είναι οικονομικά ικανός, είναι να επαληθεύσεις το εισόδημά του. Η επιβεβαίωση γίνεται μέσω κάποιου αποδεικτικού εγγράφου, όπως η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή κάποια απόδειξη πληρωμής αποδοχών του.

Σημειώνεται ότι για να θεωρείται ένα υποψήφιο νοικοκυριό οικονομικά ικανό, το ενοίκιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του ετήσιου εισοδήματός του. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ενοικιαστής ίσως έχει δυσκολίες να καλύψει άλλα τακτικά του έξοδα, όπως τρόφιμα, καύσιμα, λογαριασμούς, κοινόχρηστα κτλ. Είναι προς όφελος σου ως ιδιοκτήτης, αλλά και προς το συμφέρον του ενοικιαστή να μπορεί να αντέξει επαρκώς το ενοίκιο.

Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσεις ότι ο ενοικιαστής είναι υπεύθυνος και ότι θα σέβεται την περιουσία σου. Συζήτησε μαζί του και γνωστοποίησε του τους κανόνες που θα ήθελες να τηρεί εάν μισθώσει το σπίτι σου.

Μια καλή πρακτική είναι να επικοινωνήσεις με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων που μίσθωναν οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι θα διασφαλίσεις την υπευθυνότητα τους στις αποπληρωμές των μισθωμάτων αλλά και στη διατήρηση του ακινήτου.Μην ξεχνάς ωστόσο ότι για να βρεις καλούς ενοικιαστές, πέρα από τις απαιτήσεις που έχεις από τους υποψήφιους, θα πρέπει αντίστοιχα και εσύ να είσαι υπεύθυνος και τυπικός με τις υποχρεώσεις σου. Προσπάθησε να χτίσεις μια καλή σχέση με τον ενοικιαστή σου.

Ενοικίαση σπιτιού: μισθωτήριο συμβόλαιο

Μετά την επιλογή του κατάλληλου ενοικιαστή, το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου. Μπορείς να ζητήσεις ένα έγγραφο συμφωνητικού μίσθωσης από τον επαγγελματία που συνεργάζεσαι ή να βρεις ένα πρότυπο στο διαδίκτυο. Ωστόσο, εάν επιθυμείς κάτι πιο εξειδικευμένο, ή θέλεις να συμπεριλάβεις ειδικούς όρους, καλό είναι να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο.

Στο μισθωτήριο συμβόλαιο αναγράφονται οι όροι και οι λεπτομέρειες της μίσθωσης. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται:

  1. Τα στοιχεία των συμβαλλόμενων μερών και οι λεπτομέρειες του ακινήτου.
  2. Η διάρκεια της μίσθωσης, η οποία αντιστοιχεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 3 ετών για μίσθωση κύριας κατοικίας.
  3. Το ενοίκιο και τυχόν αναπροσαρμογές του που καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
  4. Η εγγύηση, η οποία συνήθως αντιστοιχεί σε 1-2 ενοίκια.
  5. Η χρήση της κατοικίας και
  6. Τυχόν επιμέρους όροι του συμφωνητικού.

Σημειώνεται ότι έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης του μισθωτηρίου, είναι απαραίτητα ορισμένα δικαιολογητικά. Πέρα από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης, απαιτείται και το ενεργειακό πιστοποιητικό προκειμένου ο εκμισθωτής να δηλώσει τη μίσθωση στην εφορία.

Ηλεκτρονική υποβολή μισθωτήριου ενοικίασης

Η καλύτερη πρακτική μετά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι ο ιδιοκτήτης να δηλώσει τη μίσθωση στο Taxisnet το συντομότερο δυνατό. Μόνο μετά την αποδοχή της από τον εκμισθωτή είναι δυνατή η αλλαγή των λογαριασμών στο όνομα του εκμισθωτή και η σύνδεση του Internet.

Ο ιδιοκτήτης έχει χρονικό περιθώριο υποβολής της δήλωσης έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης. Πρέπει να συμπληρώσει το ΑΦΜ του ενοικιαστή και όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση. Έπειτα, ο ενοικιαστής συνδέεται στον προσωπικό του λογαριασμό Taxisnet και αποδέχεται ή απορρίπτει τη μίσθωση.

Διαχείριση κατα τη διάρκεια ενοικίασης του σπιτιού

Αφού υπογράψεις το ιδιωτικό συμφωνητικό ξεκινάει μια διαρκής σχέση με τον ενοικιαστή, η οποία κάποιες φορές μπορεί να γίνει απαιτητική. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών της ενοικίασης. 

Ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρείς μια καλή σχέση με τον ενοικιαστή σου και να είσαι σε τακτική επικοινωνία μαζί του. Έτσι μπορείς να ελέγχεις τη συνέπεια των πληρωμών των εξόδων της ενοικίασης, αλλά και να ενημερώνεσαι έγκαιρα για τις ανάγκες τακτικών συντηρήσεων που συμβάλλουν στην αποφυγή μεγαλύτερων ζημιών.

Διαχείριση κοινόχρηστων δαπανών

Η σύμβαση μίσθωσης θα πρέπει να αναφέρει σαφώς ποιο συμβαλλόμενο μέρος είναι υπεύθυνο για κάθε δαπάνη. Μια συνήθης πρακτική είναι ο ενοικιαστής να είναι υπεύθυνος για τις κοινόχρηστες δαπάνες, που αφορούν τη λειτουργία του κτιρίου και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ενώ, o ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με τις κοινόχρηστες δαπάνες που σχετίζονται με πάσης φύσεως έκτακτες επισκευές και κυρίως αυτές που έχουν μεγάλο κόστος. Συστήνεται να επικοινωνείς συχνά με τον διαχειριστή του κτιρίου και να ενημερώνεσαι για την πορεία εξόφλησης των κοινοχρήστων.

Διαχωρισμός μεταξύ φθορών και ζημιών

Επίσης, γκρίζα ζώνη αποτελεί και ο διαχωρισμός των ζημιών από τις φυσικές φθορές. Γενικά, η επισκευή των ζημιών καλύπτεται από τους μισθωτές, καθώς οφείλονται σε αμέλεια ή κακή χρήση, όπως είναι οι λεκέδες σε τοίχους ή τα καψίματα σε πάγκους της κουζίνας. Ενώ η επισκεύη των φυσικών φθορών π.χ. από την καθημερινή χρήση, όπως το ξεφλούδισμα των τοίχων ή τα χαλαρωμένα πόμολα, επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να αναφέρετε με σαφήνεια στη σύμβαση μίσθωσης ποιος ευθύνεται για κάθε είδους φθορά. Σου προτείνουμε να επισκέπτεσαι προγραμματισμένα το ακίνητο σου 1-2 φορές το χρόνο, για να ελέγχεις την κατάσταση του.Κατά την έναρξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής κατά κανόνα καταβάλλει εγγύηση, συνήθως ύψους 1-2 ενοικίων. Σκοπός της είναι να είσαι οικονομικά εξασφαλισμένος ως ιδιοκτήτης σε περίπτωση που ο μισθωτής δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, βάσει του ιδιωτικου συμφωνητικου.

Μετά τη λήξη της ενοικίασης

Μετά τη λήξη του μισθωτήριου, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ορισμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Σε περίπτωση αποχώρησης, ο ενοικιαστής πρέπει να αποπληρώσει τις δαπάνες που σχετίζονται με το ακίνητο και να αποδώσει την κατοικία στη συμφωνηθείσα κατάσταση. Αν ο μισθωτής τηρήσει τις υποχρεώσεις του, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει την εγγύηση κατά τη λήξη της μίσθωσης. Εφόσον όμως υπάρχουν εκκρεμότητες σύμφωνα με το μισθωτήριο που επιβαρύνουν τον μισθωτή, π.χ. φθορές, απλήρωτοι λογαριασμοί κλπ. συνήθως το κόστος τους παρακρατείται από την εγγύηση.

Αφού λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο και τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παρατείνουν την διάρκεια της μίσθωσης, γίνεται λόγος για ανανέωση μίσθωσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται κάποια ελάχιστη διάρκεια του συμφωνητικού. Η ανανέωση της υφιστάμενης μίσθωσης πραγματοποιείται με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού τροποποίησης του αρχικού μισθωτηρίου. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση στο Taxisnet και ο μισθωτής να την αποδεχθεί.Σημειώνεται πως όταν λήξει η μίσθωση, τα δύο μέρη μπορούν να διαπραγματευτούν ξανά τους όρους που συμφώνησαν στην αρχή. Αυτό σημαίνει πως ως ιδιοκτήτης μπορείς να διαπραγματευτείς και την αύξηση του ενοικίου. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός αναφορικά με το ενοίκιο που θα διεκδικήσεις. Εάν ο ενοικιαστής σου δείχνει υπευθυνότητα και πληρώνει στην ώρα του, ίσως δεν αξίζει το ρίσκο να αποχωρήσει από το σπίτι σου.

Συμπέρασμα: Ενοικίαση σπιτιού

Η ενοικίαση του σπιτιού σου, σε περίπτωση που έχεις κατάλληλη καθοδήγηση και λάβεις σωστές αποφάσεις, σίγουρα θα αποβεί αποδοτική. Από την άλλη πλευρά, αν δεν δώσεις την απαραίτητη σημασία σε κάποια ζητήματα μπορεί ακόμη και να ζημιωθείς.

Αυτά θα πρέπει να προσέξεις κατά την ενοικίαση του σπιτιού σου:

  1. Συσχέτισε τα χαρακτηριστικά του σπιτιού σου με τις ανάγκες των ενοικιαστών ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη διάρκεια μίσθωσης.
  2. Επέλεξε έναν αξιόλογο συνεργάτη που θα σε βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία ενοικίασης. Από την εκτίμηση του ενοικίου βάσει των δεδομένων της αγοράς, τη δημιουργία και προώθηση της αγγελίας έως και την διαχείριση και αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων.
  3. Προετοίμασε έξυπνα το ακίνητο σου πριν αρχίσεις να το διαφημίζεις. Με λίγο κόπο και χρήματα μπορείς να το κάνεις πιο προσιτό για τους ενοικιαστές και να πετύχεις την γρήγορη και αξιόπιστη ενοικίαση του σπιτιού σου.
  4. Μετά την επιλογή του ιδανικού υποψηφίου, μπορείς με την βοήθεια του μεσίτη να διαπραγματευτείς τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού. Είναι σημαντικό να συμφωνήσετε ισορροπημένους όρους, θέτοντας τα θεμέλια μιας καλής σχέσης με τον ενοικιαστή σου.
  5. Ενημερώσου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου αφού λήξει το μισθωτήριο. Μάθε πως να ανανεώσεις την ενοικίαση, πότε μπορείς να αυξήσεις το ενοίκιο αλλά και τι ισχύει με την εγγύηση.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα η ενοικίαση του σπιτιού σου γίνεται πιο εύκολη από ποτέ!