HOMI
Φορτώνει

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: Τι είναι και πότε απαιτείται

Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2021

Κατηγορία: Ιδιοκτήτης

Γνωρίζεις τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό; Πότε απαιτείται; Ή γιατί σε ενδιαφέρει; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις σε αυτό το άρθρο!
Γνωρίζεις τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό; Πότε απαιτείται; Ή γιατί σε ενδιαφέρει; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητα σε ενεργειακές κατηγορίες. Η κατάταξη γίνεται σε μια κλίμακα από το Α μέχρι το Η, που αντιπροσωπεύει την ενεργειακή κατάσταση του ακινήτου.

Το ΠΕΑ αναγράφει την εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, αναγράφει και τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του ακινήτου.

Σκοπός του Πιστοποιητικού είναι να αναδείξει τη συμπεριφορά της ακίνητης περιουσίας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση αυτή σχετίζεται με το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αλλά και τον τρόπο παροχής ζεστού νερού.

Το ΠΕΑ περιλαμβάνεται στην Ταυτότητα Κτιρίου, που είναι στην ουσία ένας “ψηφιακός φάκελος” που περιέχει όλες τις πληροφορίες ενός ακινήτου.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης: Πότε απαιτείται;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι απαραίτητο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Όταν τελείται ή σχεδιάζεται μίσθωση ενός τμήματος ή ολόκληρου του κτιρίου
  2. Όταν ένα τμήμα ή ολόκληρο το κτίριο διατίθεται προς πώληση
  3. Σε κάθε ανάρτηση αγγελίας πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου (στον Τύπο ή στο διαδίκτυο).
  4. Για την ολοκλήρωση της ένταξης κατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον.
  5. Μετά τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου
  6. Για δημόσια κτίρια

Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης του ΠΕΑ. Σημείωση: Το ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί για αυθαίρετα ακίνητα.

Γιατί πρέπει να σε απασχολεί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Κάθε ΠΕΑ συνοδεύεται από συστάσεις και εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Οι ενέργειες αυτές φυσικά δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά συμβουλευτικές.

Αναρωτιέσαι λοιπόν γιατί σε ενδιαφέρει το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Η ενεργειακή απόδοση συνδέεται με τα λειτουργικά κόστη

Το ΠΕΑ ουσιαστικά σου δείχνει τις μελλοντικές απαιτήσεις σε ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου. Η λήψη μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης ενδέχεται να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ποιότητα ζωής

Η ενεργειακή κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής στο ακίνητο. Αναβαθμίσεις οδηγούν σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ακίνητο. Αυτό συμβαίνει διότι εξαλείφεται η υγρασία και βελτιώνονται η ποιότητα θέρμανσης, ψύξης αλλά και η θερμομονωτική ικανότητα του ακινήτου.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό στη μίσθωση ακινήτου

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και σκέφτεσαι να το μισθώσεις; Σε αυτή τη περίπτωση οι λεπτομέρειες του ΠΕΑ, είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη Δήλωση Μίσθωσης στο Taxisnet.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εύρεσης ακινήτου έχουν υψηλές απαιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και παράγοντες που τους επηρεάζουν μακροπρόθεσμα, όπως η ενεργειακή απόδοση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα στοιχεία του ΠΕΑ να αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων στις μισθώσεις ακινήτων.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό και πώληση ακινήτου

Αν σκέφτεσαι να πουλήσεις το ακίνητο σου, ο συμβολαιογράφος θα σου ζητήσει το ενεργειακό πιστοποιητικό του ακινήτου σου. Είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης του ακινήτου.

Σου προτείνουμε αν σκοπεύεις να πουλήσεις το ακίνητο σου, να δράσεις προκαταβολικά και να εκδώσεις άμεσα το ΠΕΑ. Πιθανές επιπλοκές ή καθυστερήσεις μπορεί να σου κοστίσουν την συμφωνία με κάποιον επενδυτή.

Διαφημίσεις ακινήτων

Είτε θέλεις να πουλήσεις, είτε να μισθώσεις το ακίνητο σου, εκτός από τα διαδικαστικά, το Ενεργειακό Πιστοποιητικό θα σου ζητηθεί και για οποιαδήποτε ανάρτηση αγγελίας.

Με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, το Ενεργειακό Πιστοποιητικό απαιτείται σε κάθε ανάρτηση ακινήτου. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές διαφημίσεις, καταχωρήσεις και αγγελίες ακινήτων πρέπει να αναγράφουν τον δείκτη της ενεργειακής τους απόδοσης. Ο παραπάνω κανονισμός ισχύει για αναρτήσεις στον Τύπο αλλά και το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πως οφείλει να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του ΠΕΑ πριν από οποιαδήποτε προώθηση αγγελίας του ακινήτου.

Σημειώνεται πως το Ενεργειακό Πιστοποιητικό λειτουργεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για τους ιδιοκτήτες. Μπορεί να προσελκύσει περισσότερο ενδιαφέρον από τους αγοραστές ή τους ενοικιαστές, αναλόγως πάντα με την ενεργειακή κατηγορία στην οποία υπόκειται. Αυτό συμβαίνει διότι, η ενεργειακή βαθμίδα έχει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές γιατί σε ενδιαφέρει η ενεργειακή κλάση του ακινήτου σου, δες αυτό το άρθρο.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης: Ποιος το εκδίδει;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό εκδίδεται μόνο από Ειδικευμένους Εμπειρογνώμονες. Το Υπουργείο Ενέργειας καθορίζει τα προσόντα και οι υποχρεώσεις τους. Την αίτηση ΠΕΑ μπορούν να υποβάλλουν Ενεργειακοί Επιθεωρητές και Μηχανικοί.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, επεξεργάζεται τα πραγματικά δεδομένα του κτιρίου (ηλικία, προσανατολισμός, υλικά κατασκευής, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.). Έπειτα, υπολογίζει τις θερμικές απώλειες, τα κέρδη και τη συνολική κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται για τη λειτουργία του.

Με βάση λοιπόν την ετήσια εκτιμώμενη συνολική κατανάλωση ενέργειας, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής κατατάσσει το ακίνητο σε μια ενεργειακή κλάση. Δηλαδή σε μία κατηγορία από το Α (πολύ αποδοτικό – χαμηλή κατανάλωση) μέχρι το Η (καθόλου αποδοτικό – υψηλή κατανάλωση).

Είσαι ιδιοκτήτης και ενδιαφέρεσαι να προχωρήσεις τις διαδικασίες έκδοσης του πιστοποιητικού; Σου προτείνουμε να ζητήσεις την έμπειρη γνώμη ενός μηχανικού που θα σε κατευθύνει στην απόκτηση του ΠΕΑ.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: κόστος

Δεν υπάρχει σταθερή τιμή για την υπηρεσία έκδοσης του Ενεργειακού Πιστοποιητικού. Σύμφωνα με την εμπειρία της ΗΟΜΙ και των συνεργατών της, οι τιμές ξεκινούν από €1/τ.μ. με ελάχιστη χρέωση τα €80. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί να συναντήσεις και χαμηλότερες τιμές. Άλλωστε, ο αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν να σε εξυπηρετήσουν, ιδίως στην Αθήνα, αυξάνεται διαρκώς.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού;

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρώσεις για την έκδοση του ΠΕΑ. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον επιθεωρητή ο οποίος θα σε κατευθύνει σχετικά με το ποια έγγραφα πρέπει να συλλέξεις.

Γενικά, τα πιστοποιητικά που χρειάζεται κάθε ιδιοκτήτης για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού είναι τα εξής:

  1. Τίτλος Ιδιοκτησίας (συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή Ε9 ή γονική παροχή)
  2. Αριθμός Οικοδομικής Αδείας για κατοικίες χτισμένες μετά την 01/03/1983
  3. Κάτοψη (σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης της κάτοψης, υπάρχει δυνατότητα για τον σχεδιασμό σκαριφήματος από τον επιθεωρητή)
  4. Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου από την υπηρεσία TAXIS με κωδικό 8012 αξίας 5 € με τους κωδικούς του ιδιοκτήτη του ακινήτου
  5. Πρόσβαση στο Λέβητα ή Φύλλο Ελέγχου

Επίσης, χρειάζονται τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία συνήθως εμπεριέχονται στα παραπάνω δικαιολογητικά:

  1. Γενικά στοιχεία του κτιρίου
  2. Οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ.
  3. Αριθμός ιδιοκτησίας (π.χ. διαμέρισμα)
  4. Ακριβή τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου
  5. Έτος ολοκλήρωσης ανέγερσης κτιρίου
  6. Αιτία έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Κλάσης
  7. Στοιχεία ιδιοκτήτη (όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ)

Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ΠΕΑ, μπορείς να ελέγξεις τα στοιχεία του Πιστοποιητικού. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι διαθέσιμες στη σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύνοψη

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και ενδιαφέρεσαι να το πουλήσεις, ή να το μισθώσεις; Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι ένα έγγραφο που πρέπει απαραίτητα να προσκομίσεις. Η αίτηση έκδοσης γίνεται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή ή τον Μηχανικό και το Πιστοποιητικό έχει ισχύ έως 10 έτη.

Η ΗΟΜΙ προτείνει στους ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν τα ακίνητα τους να δράσουν προκαταβολικά. Καλό θα ήταν να μη περιμένεις την εύρεση ενός αγοραστή ή ενοικιαστή για να προχωρήσεις στην έκδοση του ΠΕΑ. Η κίνηση αυτή θα σου εξοικονομήσει χρόνο στην μελλοντική σας συμφωνία και θα σου εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.