Ενεργειακή Κλάση Ακινήτου: Γιατί σε ενδιαφέρει

Συγγραφέας: Ομάδα HOMI

Τελευταία ενημέρωση: 1η Δεκ 2021

Κατηγορία: selling

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σημαίνει η ενεργειακή κλάση ακινήτου; Πως υπολογίζεται; Ή γιατί είναι σημαντική; Μάθε όλους τους λόγους για τους οποίους η ενεργειακή κλάση του σπιτιού σου σε αφορά σε αυτό το άρθρο!

Blog

Τι είναι η ενεργειακή κλάση;

Η ενεργειακή κλάση είναι μια βαθμολογία που δίνεται σε ένα ακίνητο ανάλογα με την εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.

Η κατανάλωση ενέργειας του υπό επιθεώρηση ακινήτου, συγκρίνεται με ένα κτίριο αναφοράς και ταξινομείται σε μια προκαθορισμένη κλίμακα από το Α έως το Η.

Ένας ενεργειακός επιθεωρητής αναλαμβάνει την επιθεώρηση για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Στην ουσία, το ΠΕΑ περιλαμβάνει την κατάταξη σε ενεργειακές βαθμίδες, που αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του ακινήτου.

Ο σκοπός της ταξινόμησης είναι διπλός:

  1. Η ενθάρρυνση των παρεμβάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Η έγκυρη ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση του ακινήτου και κατ’ επέκταση της εμπορικής του αξίας και των λειτουργικών του εξόδων.

Οι κύριες παράμετροι για την κατάταξη σε ενεργειακή κλάση αποτελούν η ηλικία του ακινήτου και ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής του. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, ο τρόπος παροχής ζεστού νερού και οι τυχόν παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τα χρόνια.

Πως μετράται η κατανάλωση ενέργειας;

Η ενεργειακή κατανάλωση μετράται με την χρήση kWh ή κιλοβατώρες. Στην ουσία, 1 κιλοβατώρα είναι η ποσότητα ενέργειας που θα χρησιμοποιούσες εάν κρατούσες σε λειτουργία μια συσκευή 1,000 watt για μια ώρα.

Διαφορετικές συσκευές χρησιμοποιούν διαφορετικές ποσότητες ενέργειας. Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με ένα πλυντήριο πιάτων.

Σύμφωνα με μια έρευνα της ELSTAT του 2013, ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει σχεδόν 14,000 kWh ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός χρόνου.

Εάν υποθέσουμε πως ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. κατανάλωσε αυτή την ποσότητα ενέργειας, αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση αντιστοιχεί σε 140 kWh/ τ.μ./ χρόνο.

Πως υπολογίζει ο ενεργειακός επιθεωρητής την ενεργειακή κατανάλωση;

Ο ενεργειακός επιθεωρητής αναλαμβάνει την ενεργειακή επιθεώρηση και την κατάταξη του ακινήτου σε μια ενεργειακή κλάση.

Συμβουλευόμενος τα απαιτούμενα έγγραφα του ακινήτου, καθώς και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, εκτιμά την ενεργειακή βαθμίδα.

Γενικά, ο επιθεωρητής ελέγχει τον τύπο, την ποιότητα και το μέγεθος των κουφωμάτων, αλλά και των δομικών στοιχείων του κτιρίου. Λαμβάνει υπόψη τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης και τον τρόπο παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ανάλογα με την βαθμίδα του ακινήτου σου, ο επιθεωρητής σου προτείνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Επιπλέον, σου παρέχει ένα ενδεικτικό κόστος των παρεμβάσεων και εκτιμώμενο χρόνο απόσβεσης τους.

Σου προτείνουμε εάν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μια εκτίμηση της ενεργειακής κλάσης του ακινήτου σου, να βεβαιωθείς πως ο επιθεωρητής που θα διαλέξεις φέρει την κατάλληλη πιστοποίηση.

Πως υπολογίζεται η ενεργειακή κλάση του ακινήτου;

Η ενεργειακή κλάση προκύπτει από την σύγκριση της ετήσιας εκτιμώμενης ενέργειας που καταναλώνει το ακίνητο σου σε σχέση με το ακίνητο αναφοράς.

Ο υπολογισμός διεξάγεται από πιστοποιημένο ενεργειακό επιθεωρητή. Στην ουσία δημιουργεί ένα ενεργειακό (μαθηματικό) μοντέλο του ακινήτου που επιθεωρεί.

Αρχικά εκτιμά την συνολική ετήσια κατανάλωση ενέργειας του ακινήτου σου ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Στο προηγούμενο παράδειγμα μας, το 100 τ.μ διαμέρισμα συγκρίνεται με το ακίνητο αναφοράς. Το ακίνητο αναφοράς μας δείχνει την εκτιμώμενη κατανάλωση ενέργειας ενός ακινήτου ενεργειακής κλάσης Β.

Το ακίνητο κατηγορίας Β λοιπόν, θα κατανάλωνε κατά προσέγγιση 100 kwH/ τ.μ./ χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το ακίνητο μας καταναλώνει 40% περισσότερη ενέργεια από το ακίνητο αναφοράς. Επομένως, θα κατατάσσονταν στην ενεργειακή βαθμίδα Γ.

Τι σημαίνει η κάθε κλάση ενεργειακής απόδοσης;

Στην ουσία, η κατάταξη σε ενεργειακή κατηγορία δείχνει την συμπεριφορά του κτιρίου και κατ’ επέκταση το λειτουργικό του κόστος αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό.

Η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης

  1. Η κλίμακα ξεκινάει από το Α+ που αντιστοιχεί σε πολύ αποδοτικές κατοικίες με χαμηλή κατανάλωση.

    • Ένα ακίνητο κλάσης Α+ καταναλώνει λιγότερο από το 33% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  2. Τα ακίνητα που ανήκουν στις βαθμίδες Α, Β+ και Β είναι εξίσου αποδοτικά.

    • Η κλάση Α καταναλώνει 33% - 50% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς
    • Καθώς η κατηγορία Β+ αντιστοιχεί σε κατανάλωση 50% - 75%.
    • Η κατηγορία Β αντιπροσωπεύει το ακίνητο αναφοράς. Αυτό σημαίνει πως αν το ακίνητο σου εντάσσεται στην κλάση Β, τότε καταναλώνει 75% - 100% του ακινήτου αναφοράς.
    • Πρόκειται για κτίρια κατασκευασμένα με τον νέο κώδικα ΚΕΝΑΚ, δηλαδή μετά το 2012. Κτίρια αυτών των κλάσεων, είναι κατασκευασμένα βάσει σύγχρονων προδιαγραφών με υλικά που διαθέτουν τις απαραίτητες σημάνσεις και πιστοποιήσεις.
    • Επιπλέον διαθέτουν ενεργειακά τζάμια, καλή θερμομόνωση και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού.
    • Σημειώνεται πως παλαιότερες μονοκατοικίες, μετά τις κατάλληλες παρεμβατικές ενέργειες είναι δυνατό να φτάσουν μέχρι και την κλάση Β ή Β+.
    • Άλλα, παλαιότερα διαμερίσματα ακόμα και με ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι πολύ πιο δύσκολο, αν όχι ανέφικτο να ενταχθούν στις παραπάνω κατηγορίες.
  3. Ακολουθούν οι ενεργειακές βαθμίδες Γ, Δ & Ε. Αφορούν είτε κτίρια που κατασκευάστηκαν με βάση τον κανονισμό θερμομόνωσης μετά το 1979, είτε παλαιότερα κτίρια που έχουν υποστεί τροποποιήσεις βελτίωσης.

    • Η ενεργειακή βαθμίδα Γ καταναλώνει 100% - 141% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς
    • Ακίνητα κατηγορίας Δ αντίστοιχα καταναλώνουν 141% -182%
    • Ενώ η κατηγορία Ε αντιστοιχεί σε 182% -227% της κατανάλωσης του ακινήτου αναφοράς.
  4. Η κλίμακα κλείνει με τις κατηγορίες Ζ & Η που αποτελούν την πλειοψηφία των ακινήτων. Πρόκειται για ακόμα παλαιότερες κατασκευές, που χαρακτηρίζονται ως καθόλου αποδοτικές με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Δεν έχουν υποβληθεί σε αρκετές παρεμβάσεις για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των λειτουργικών κοστών.

    • Η κατηγορία Ζ καταναλώνει 227% - 273%
    • Ενώ, η κατηγορία Η καταναλώνει περισσότερο από το 273% της κατανάλωσης του ακινήτου αναφοράς.

Τι σημαίνει πρακτικά η ενεργειακή κλάση;

Πιο αναλυτικά, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ακίνητο ανήκει στην κατηγορία Α+. Η ενεργειακή κλάση Α+ σημαίνει πως το ακίνητο έχει περίπου 70% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με την βαθμίδα Β.

Αντίστοιχα η κλάση Α έχει 50-70% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με την Β.

Η κλάση Β+ έχει 25-50% χαμηλότερη κατανάλωση συγκριτικά με την κλάση Β.

Από το 2010, με την νομοθεσία Ν.3661/08 και τους κανονισμούς του ΚΕΝΑΚ, αποδεκτές νεόδμητες κατασκευές θεωρούνται μόνο μέχρι και την κατηγορία Β. Κατοικίες κατώτερων κλάσεων χρήζουν παρεμβάσεων βελτίωσης.

Σημειώνεται πως, ένα ακίνητο κλάσης Β καταναλώνει κατά προσέγγιση από 75% έως 100% της αντίστοιχης κατανάλωσης ενός κτιρίου κατασκευασμένου με τις ελάχιστες σύγχρονες απαιτήσεις του ενεργειακού Κανονισμού (ΚΕΝΑΚ).

Με ανάλογο τρόπο, η ενεργειακή κλάση Γ αντιπροσωπεύει κατανάλωση από 101% έως και 141% μιας αντίστοιχης σύγχρονης κατασκευής.

Η τελευταία ενεργειακή κλάση Η, που αποτελεί και η πιο κοστοβόρα από άποψη κατανάλωσης, αντιστοιχεί σε κατανάλωση τουλάχιστον 273% της αντίστοιχης σύγχρονης κατασκευής!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, οφείλεται στα κτίρια. Επομένως, γίνεται κατανοητή η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, ειδικά των παλαιότερων ενεργοβόρων ακινήτων.

Γιατί με αφορά η ενεργειακή κλάση του ακινήτου μου;

Θεωρητικά, η ενεργειακή κλάση θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη από κάθε δυνητικό αγοραστή ή ενοικιαστή, κατά τη διαδικασία σύγκρισης ακινήτων.

Λογικά, κάθε μορφωμένος ενδιαφερόμενος εάν είχε να επιλέξει μεταξύ δύο ακινήτων κατηγορίας Β και Ζ αντίστοιχα, θα διάλεγε το πρώτο.

Καθώς αυτό συνεπάγεται πως το ακίνητο βαθμίδας Β καταναλώνει σχεδόν το ⅓ της αντίστοιχης ενέργειας που θα αντιστοιχούσε στο ακίνητο της Ζ κατηγορίας (ή με άλλα λόγια 66% λιγότερο). Αφήνοντας το περιθώριο εξοικονόμησης χρημάτων, λόγω των φθηνότερων λογαριασμών.

Γιατί με ενδιαφέρει η ενεργειακή κλάση ως ιδιοκτήτη;

Ως ιδιοκτήτη η ενεργειακή κλάση σε ενδιαφέρει για ποικίλους λόγους:

  1. Η ενεργειακή συμπεριφορά του ακινήτου αδιαμφισβήτητα αντανακλάται και στην εμπορική του αξία. Με την έκδοση της Ταυτότητας Κτιρίου, του ΠΕΑ και κατ’ επέκταση της ενεργειακής κλάσης είναι δυνατός ο έγκυρος καθορισμός της αξίας του ακινήτου σου.
  2. Ωστόσο, έχει να κάνει και με την ευκολία εύρεσης ενός πιθανού επενδυτή στην περίπτωση πώλησης του ακινήτου. Αλλά και με την ευκολία εύρεσης αξιόπιστου ενοικιαστή στην περίπτωση μίσθωσης.
    • Η ενεργειακή κλάση αποτελεί ουσιαστικά το τεκμηριωμένο αποδεικτικό της υψηλής ή χαμηλής απόδοσης του ακινήτου. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ενεργειακή κλάση ως επιχείρημα για να κερδίζεις υψηλότερη απόδοση.
    • Θα μπορούσες επίσης να προωθήσεις την απόδοση του ακινήτου σε πιθανούς ενοικιαστές ως τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.
  3. Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι εύρεσης ακινήτου είναι πιο ενημερωμένοι και έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για το ακίνητο τους. Δεν αρκεί μόνο η καλή τοποθεσία ή η σύγχρονη διακόσμηση της κατοικίας. Λαμβάνουν υπόψη και παράγοντες που τους επηρεάζουν μακροπρόθεσμα, όπως η ενεργειακή κλάση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες διαβίωσης και τα λειτουργικά κόστη.

Γιατί με ενδιαφέρει η ενεργειακή κλάση ως ενοικιαστή;

Η ενεργειακή κλάση ενός διαμερίσματος, κατέχει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην περίπτωση της ενοικίασης:

  1. Επιδρά στις συνθήκες διαβίωσης στον χώρο. Η εξάλειψη της υγρασίας, η υψηλή ποιότητα θέρμανσης και ψύξης αλλά και η θερμομονωτική ικανότητα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
    • Αυτό αποτελεί το κυριότερο κίνητρο ενεργειακών αναβαθμίσεων σε άτομα που μένουν στο ακίνητο το οποίο αναβαθμίζουν.
  2. Επίσης, σου δείχνει τις μελλοντικές απαιτήσεις σε ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου.
    • Μια υψηλή ενεργειακή κλάση, ίσως αντιστοιχεί σε υψηλότερο ενοίκιο, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται οικονομικότερη επιλογή σχετικά με τα λειτουργικά κόστη.
    • Αντίστροφα, ένα διαμέρισμα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σημαίνει χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά παράλληλα και υψηλότερα λειτουργικά έξοδα.
    • Οπότε, ως ενημερωμένος ενδιαφερόμενος ίσως θα ήσουν διατεθειμένος να πληρώσεις περισσότερο ενοίκιο, έτσι ώστε να μειώσεις το κόστος των λογαριασμών ενέργειας.

Κάνει η ενεργειακή κλάση πραγματικά την διαφορά στους αγοραστές και ενοικιαστές;

Όταν έχεις διαφανή πληροφόρηση για την ενεργειακή κλάση, μπορείς να λάβεις πιο σωστές αποφάσεις για το ακίνητο που σε ενδιαφέρει για αγορά ή ενοικίαση.

Η ενεργειακή κατάταξη λαμβάνει σπουδαίο ρόλο, ειδικά σε μια αγορά-ακινήτων με ενημερωμένη και διάφανη πληροφόρηση, καλύπτοντας πρόσφατες συναλλαγές και δεδομένα αγοράς.

Εάν έπρεπε να επιλέξεις μεταξύ δύο σχετικά παρόμοιων ακινήτων, η ενεργειακή βαθμίδα θα μπορούσε να αποτελέσει το κριτήριο της απόφασης σου.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Δυστυχώς η αγορά-ακινήτων στην Ελλάδα, απέχει πολύ από το να είναι λειτουργική και διαφανής. Πριν να προλάβεις να ανησυχήσεις για την ενεργειακή κλάση, έχεις να “αντιμετωπίσεις” ιδιοκτησίες που δημοσιεύονται από παράνομους μεσίτες και ακίνητα που δεν υπάρχουν. Ακόμα και ακίνητα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση ή ενοικίαση, αλλά εξακολουθούν να είναι αναρτημένα για να προσελκύουν πελάτες.

Όταν επιτέλους βρίσκεις ένα ακίνητο που ικανοποιεί τις προσδοκίες σου, οι πληροφορίες είναι συχνά ανεπαρκείς ή μη έγκυρες, η τοποθεσία δεν κοινοποιείται και οι φωτογραφίες είναι κακής ποιότητας.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να βρεις ακριβείς πληροφορίες για την τιμή. Αυτό συμβαίνει καθώς το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμα. Καθώς και επειδή το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων αποτελείται από ένα μικρό δείγμα συναλλαγών.

Μάλιστα, πολλές από τις ήδη καταχωρημένες συναλλαγές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική τιμή συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών.

Η έλλειψη διαφάνειας ωθεί την ενεργειακή κλάση κάτω στην λίστα προτεραιοτήτων.

Ανησυχείς περισσότερο να βρεις ένα ακίνητο που είναι όντως διαθέσιμο. Θέλεις να βρεις μια επιλογή που έχει λογική τιμή. Θέλεις να κάνεις την προσφορά σου απευθείας στον ιδιοκτήτη. Για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών, αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί από την ενεργειακή κλάση της ιδιοκτησίας.

Ως αποτέλεσμα, η αγορά δεν έχει υιοθετήσει την ενεργειακή κλάση ως κύρια πηγή άντλησης πληροφοριών κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επομένως, η ενεργειακή επιθεώρηση αντιμετωπίζεται απλά ως ένα επιπλέον, περιττό έξοδο, χωρίς να εκμεταλλεύονται οι ενδιαφερόμενοι τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχει.

Είσαι ιδιοκτήτης;

Βρες έναν αξιόπιστο ενοικιαστή για το διαμέρισμα σου. Επικοινώνησε απευθείας μαζί του, αξιολόγησε το προφίλ του και κλείσε μια συμφέρουσα συμφωνία!

Είσαι ενοικιαστής;

Η ΗΟΜΙ μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις το ιδανικό διαμέρισμα για εσένα, με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου, χωρίς καμία μεσιτική αμοιβή. Αναζήτησε τα διαθέσιμα ακίνητα στη σελίδα της ΗΟΜΙ, βρες αυτό που σου ταιριάζει και επικοινώνησε απευθείας με τον ιδιοκτήτη!

HOMI © 2019 - 2025

info@homi.com.gr

+30 21 5215 1962