HOMI
Φορτώνει

Πώς να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν την ενοικίαση

Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2020

Κατηγορία: Οδηγοί

Μάθε πώς η ελάχιστη προετοιμασία του ακινήτου σου πριν την ενοικίαση μπορεί να σου φέρει περισσότερες προβολές και καλύτερες προσφορές!
Μάθε πώς η ελάχιστη προετοιμασία του ακινήτου σου πριν την ενοικίαση μπορεί να σου φέρει περισσότερες προβολές και καλύτερες προσφορές!

Για πολλούς από εμάς, η οργάνωση και το καθάρισμα του σπιτιού πριν την έλευση των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών είναι μια κουραστική διαδικασία που θέλουμε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επενδύοντας όμως λίγο χρόνο από πριν, μπορείς να προετοιμάσεις το σπίτι σου κατάλληλα, να αποκτήσεις περισσότερες προσφορές και ενδεχομένως να κλείσεις μια συμφωνία πιο γρήγορα - και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μη ξεχνάς πως όσο περισσότερο καιρό είναι διαθέσιμο στην αγορά το ακίνητο σου, τόσο πιο δύσκολο είναι τελικά να το νοικιάσεις στην τιμή που επιθυμείς. Οι ενδιαφερόμενοι τείνουν να περνάνε αρκετό χρόνο αναζητώντας τις πλατφόρμες του Σπιτόγατος και της Χρυσής Ευκαιρίας, πολύ πριν απευθυνθούν στα μεσιτικά γραφεία, επομένως εξοικειώνονται αρκετά με τις αγγελίες ακινήτων. Αν η αγγελία σου είναι δημοσιευμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυτό μεταδίδει λανθασμένα μηνύματα στους ενοικιαστές.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις το σπίτι σου, πριν κάνουν την εμφάνιση τους οι υποψήφιοι ενοικιαστές.

1. Μπες στην θέση του ενοικιαστή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μπεις στην θέση του ενοικιαστή. Κάνε μία βόλτα μέσα στο σπίτι όπως θα έκανε ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής που το βλέπει για πρώτη φορά. Σημείωσε οτιδήποτε χρειάζεται επισκευή, καθάρισμα ή αντικατάσταση.

2. Καθάρισε

Προσοχή στην λεπτομέρεια! Σιγουρέψου πως έχεις ξεσκονίσει όλες τις επιφάνειες και πως τα τζάμια αστράφτουν. Αυτές οι λεπτομέρειες ενδέχεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την ενοικίαση του ακινήτου, καθώς δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν πιθανό ενοικιαστή από το να έρθει αντιμέτωπος με ένα βρώμικο σπίτι. Εάν δεν έχεις χρόνο, πάρε έναν επαγγελματία.

3. Οι μικρές επισκευές κάνουν τη μεγάλη διαφορά

Μία πόρτα που τρίζει, ένα παράθυρο που κολλάει ή το καζανάκι που τρέχει… Η καθημερινή χρήση και φθορά μπορεί να συσσωρευθεί, ειδικά εάν έχεις ζήσει στο σπίτι σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ πιθανό οι ενοικιαστές να δουν αυτές τις ιδιορρυθμίες ως προβλήματα που μειώνουν την αξία του σπιτιού σου ή ως διαπραγματευτικά χαρτιά κατά την διαδικασία της συμφωνίας.

Οι επισκευές και οι αναβαθμίσεις μπορούν να προσαυξήσουν την ζητούμενη αξία του ενοικίου σου, οπότε πρέπει να λάβεις υπόψιν τον χρόνο και το κόστος που θα χρειαστεί σε σχέση με την επίδραση που θα έχουν στην αξία του σπιτιού σου. Σιγουρέψου πως επικεντρώνεσαι στα πιο σημαντικά δωμάτια όπως η κουζίνα και τα μπάνια. Εδώ μπορείς να μάθεις 11+1 εύκολους και γρήγορους τρόπους για να δώσεις στον σπίτι σου έναν αέρα ανανέωσης!

Μη ξεχνάς επίσης πως ένα φροντισμένο σπίτι δίνει το κατάλληλο μήνυμα στους ενοικιαστές. Αν ψάχνεις να βρεις έναν καλό και αξιόπιστο ενοικιαστή που θα σεβαστεί τον χώρο σου, θα επισκευάσει τυχόν ζημιές και θα προσέξει την περιουσία σου, τότε πρέπει να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

4. Φώτισε και ανάδειξε

Άνοιξε όλα τα παράθυρα ώστε να μπει άπλετο φυσικό φως και πρόσθεσε επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά σε σκοτεινά σημεία. Ένας φωτεινός, χαρούμενος χώρος δείχνει μεγαλύτερος, πιο φιλόξενος, και σίγουρα πολύ καλύτερος στις φωτογραφίες που θα πείσουν τους ενοικιαστές να τον επισκεφτούν.

5. Αποπροσωποποίησε τον χώρο

Στόχος σου είναι να κάνεις τον ενοικιαστή να ερωτευτεί το σπίτι σου. Να οραματιστεί τον εαυτό του να ζει σε αυτό με όλα του τα υπάρχοντα. Είναι σημαντικό επομένως να ουδετεροποιήσεις τον χώρο, αφαιρώντας αντικείμενα όπως οικογενειακές φωτογραφίες, σουβενίρ, θρησκευτικά σύμβολα, διπλώματα και πτυχία και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τα χόμπι σου και την προσωπικότητα σου γενικότερα. Δεν θέλεις να αποσπάσεις την προσοχή του ενοικιαστή με τα προσωπικά σου αντικείμενα, να αισθάνεται σαν να εισβάλει στον χώρο σου ή ακόμα χειρότερα, να προσβληθεί από τον τρόπο ζωής σου. Επομένως, η απομάκρυνση των προσωπικών σου αντικειμένων είναι απαραίτητη όποτε δείχνεις το σπίτι σου.

6. Αποσυμφόρησε και κάνε χώρο

Οι μεγάλες κουζίνες και τα μεγάλα μπάνια αποτελούν κλειδιά για την ενοικίαση πρέπει λοιπόν να τα κάνεις να φαίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερα και πιο ευρύχωρα! Οι επαγγελματίες του χώρου προτείνουν να αφαιρέσεις το 50% των αντικειμένων σου.ην τα στοιβάξεις σε ντουλάπες, σοφίτες και υπόγεια, καθώς οι ενοικιαστές ελέγχουν αυτά τα μέρη. Χρησιμοποίησε αποθηκευτικά κουτιά που μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το κρεβάτι ή να τακτοποιηθούν στο υπόγειο ή μέσα σε μία ντουλάπα. Τα καλάθια και τα κουτιά μέσα στις ντουλάπες δίνουν την αίσθηση της τάξης και της καθαριότητας.

Η αποσυμφόρηση συμπεριλαμβάνει και τα έπιπλα. Το μέγεθος των επίπλων σου πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του δωματίου. Οι ενοικιαστές πρέπει να μπορούν να περπατάνε με ευκολία στον χώρο, χωρίς να πέφτουν πάνω στα έπιπλα. Βεβαιώσου πως τα έπιπλα δεν μπλοκάρουν τις πόρτες, τα παράθυρα ή άλλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

7. Το τελικό στήσιμο – Η μέρα της επίσκεψης

Τώρα ήρθε η στιγμή για το τελευταίο βήμα: το στήσιμο του σπιτιού. Ο στόχος είναι να κάνεις μία εξαιρετική πρώτη εντύπωση, έτσι ώστε οι ενοικιαστές να τοποθετήσουν το σπίτι σου ως πρώτο στις προτιμήσεις τους.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα ή να στήσεις ολόκληρο το σπίτι σου. Εστίασε στα δωμάτια που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους ενοικιαστές, όπως η κουζίνα, το σαλόνι και τα μπάνια. Στην κουζίνα, για παράδειγμα, τοποθέτησε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα στον πάγκο και στρώσε το τραπέζι με ένα ωραίο τραπεζομάντιλο και ένα καλό σερβίτσιο. Άναψε τα φώτα και άσε τον καλύτερο εαυτό του σπιτιού σου να φανεί!

Τι πρέπει (οπωσδήποτε!) να κάνεις την ημέρα της επίσκεψης:

  • Έλεγξε τα δωμάτια για ακαταστασία ή σκόνη.
  • Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα και καθάρισε το πάτωμα.
  • Καθάρισε τους νεροχύτες και τους νιπτήρες.
  • Καθάρισε τους πάγκους της κουζίνας.
  • Άδειασε τα σκουπίδια.
  • Κατέβασε το καπάκι της τουαλέτας.
  • Ασφάλισε τα πολύτιμα αντικείμενα σου.
  • Σκούπισε την μπροστινή είσοδο του σπιτιού.
  • Άνοιξε τα παντζούρια και τράβηξε τις κουρτίνες.
  • Άναψε τα φώτα.
  • Δώσε προσοχή στις μυρωδιές.

Μάθε την άποψη των ενοικιαστών για το σπίτι σου (ακόμα κι αν είναι αρνητική, θα πάρεις σημαντικές πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες στην επόμενη επίσκεψη).

Αυτό ήταν! Τώρα είσαι έτοιμος να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν φτάσει ο πρώτος υποψήφιους ενοικιαστής και να πετύχεις τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μόνο που μένει τώρα είναι να επιλέξεις τον κατάλληλο ενοικιαστή… Μάθε εδώ όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προσεγγίσεις αξιόπιστους και ποιοτικούς ενοικιαστές για το ακίνητο σου.