HOMI
Φορτώνει

Μεταβίβαση Ακινήτου: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2021

Κατηγορία: Αγορά

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και σκέφτεσαι να μεταβιβάσεις το ακίνητο σου; Σου φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά αναφορικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για τη μεταβίβαση του ακινήτου σου.
Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και σκέφτεσαι να μεταβιβάσεις το ακίνητο σου; Σου φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά αναφορικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για τη μεταβίβαση του ακινήτου σου.

Αν ενδιαφέρεσαι να μεταβιβάσεις το ακίνητο σου είναι απαραίτητο να ενημερωθείς και να προετοιμαστείς σωστά και έξυπνα. Μάθε ποια έγγραφα οφείλεις να συλλέξεις και σε ποιον να αναφερθείς για να σε βοηθήσει με αυτή τη διαδικασία. Η σωστή προετοιμασία των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση του ακινήτου σου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα διεκπεραίωσης της διαδικασίας.

Προετοιμάσου κατάλληλα για τη μεταβίβαση και απέφυγε τον κίνδυνο να χάσεις κάποιον δυνητικό αγοραστή λόγω πιθανών καθυστερήσεων έκδοσης των δικαιολογητικών.

Τι είναι η μεταβίβαση ακινήτου;

Η μεταβίβαση ακινήτου είναι μια συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφεται μεταξύ δύο φυσικών ή νομικών προσώπων. Σκοπός της μεταβίβασης είναι η μεταφορά του τίτλου ιδιοκτησίας ενός ακινήτου από το ένα συμβαλλόμενο μέρος στο άλλο.

Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου περιλαμβάνει ένα σύνολο διαδικαστικών ενεργειών από τα συμβαλλόμενα μέρη. Για την υλοποίηση της είναι απαραίτητη η συνδρομή διάφορων επαγγελματιών, λόγου χάρη μηχανικού, συμβολαιογράφου, λογιστή, δικηγόρου κτλ. Με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών της μεταβίβασης επιτυγχάνεται ο ολοκληρωμένος νομικός και τεχνικός έλεγχος της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας.

Η ίδια συμβολαιογραφική πράξη που τελείται κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, υπογράφεται και στις περιπτώσεις δωρεάς, κληρονομιάς και γονικής παροχής. Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση ακινήτου προϋποθέτει από το νόμο τη συμπλήρωση του εντύπου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο.

Ποιος είναι ο ρόλος του συμβολαιογράφου στη μεταβίβαση ακινήτου;

Η παρουσία του συμβολαιογράφου για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου καθίστανται υποχρεωτική από το νόμο. Εκείνος είναι που διαχειρίζεται τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Ο συμβολαιογράφος και τα συμβαλλόμενα μέρη διατηρούν τακτική επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών. Έτσι διασφαλίζεται η τακτοποίηση τυχόν ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία. Η σύνταξη του τελικού συμβολαίου μεταβίβασης γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, με την παρουσία των συμβαλλόμενων μερών.

Ο αποκτών οφείλει να πληρώσει τις υπηρεσίες του συμβολαιογράφου και τα επιπλέον έξοδα πάγιων τελών, χαρτοσήμων, δεύτερων φύλλων, κλπ. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου προκύπτει συνήθως ως ποσοστό της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας του ακινήτου. Στις περιπτώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς που δεν υφίσταται χρηματική συναλλαγή, η αμοιβή του συμβολαιογράφου ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών μεταβίβασης

Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου μπορεί να είναι χρονοβόρα και απαιτητική. Καλό θα ήταν να αποκτήσεις τα δικαιολογητικά από την αρχή, ώστε να αποφύγεις πιθανά προβλήματα ή καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρχουν ανακρίβειες στις δηλώσεις. Αυτό μπορεί να επιφέρει πρόστιμα για την τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών. Επιπλέον, η διόρθωση των τετραγωνικών επηρεάζει και τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ επέκταση, λόγω της μεταβολής της αντικειμενικής αξίας βάση της οποίας διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ, διαφοροποιούνται και οι αντίστοιχοι φόροι, για τους οποίους θα χρειαστείς βεβαιώσεις μη οφειλής.

Πολλά από τα πιστοποιητικά που τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται να προσκομίσουν, επίσης χρειάζονται προ-απαιτούμενη τεκμηρίωση. Για αυτή τη διαδικασία μπορείς να ενημερωθείς από τον συμβολαιογράφο σου ή και τον μηχανικό σου. Σου συνιστούμε να επικοινωνείς τακτικά με τον συμβολαιογράφο σου για να μαθαίνεις σχετικά με την πορεία της συλλογής των δικαιολογητικών.

Ενδεικτικά, μπορείς να ακολουθήσεις την εξής διαδικασία:

  1. Ανέθεσε σε ένα μηχανικό να προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα τεχνικού ελέγχου για τη μεταβίβαση. Ο μηχανικός θα σε βοηθήσει να αποκαλύψεις και να διευθετήσεις τυχόν αποκλίσεις ή αυθαιρεσίες. Έτσι θα μπορέσεις να διασφαλίσεις ότι το ακίνητό σου μπορεί να μεταβιβαστεί.
  2. Αφού ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος, θα πρέπει να ελέγξεις και να διορθώσεις τυχόν λάθη στη δήλωση των τετραγωνικών του ακινήτου. Μπορείς να κάνεις διορθώσεις και τροποποιήσεις της επιφάνειας του ακινήτου σου σε αυτή την πλατφόρμα.
  3. Θα πρέπει επίσης να απευθυνθείς σε ένα συμβολαιογράφο για να αναλάβει τη μεταβίβαση. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να τακτοποιήσει τυχόν εναπομείναντα έγγραφα ή και ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτου

Βασικά δικαιολογητικά

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής:

1. Τίτλος ιδιοκτησίας / κτήσης

Ο τίτλος ιδιοκτησίας / κτήσης παραχωρείται κατά την απόκτηση του ακινήτου. Κατά κανόνα, αποτελεί μια συμβολαιογραφική πράξη που αποδεικνύει την εγγραφή του ακινήτου και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη επί αυτού. Ως τίτλος ιδιοκτησίας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και δικαστική απόφαση, πράξη ενώπιον γραμματέα Ειρηνοδικείου, πράξη απαλλοτρίωσης κτλ.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας απαιτείται στη μεταβίβαση προκειμένου να ελεγχθούν τα δικαιώματα του τρέχων ιδιοκτήτη επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ουσιαστικά, αποτελεί το νομικό έγγραφο που μεταβιβάζει τα δικαιώματα από ένα άτομο σε άλλο. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, εκδίδεται νέος τίτλος ιδιοκτησίας με το όνομα του νέου ιδιοκτήτη.

Ουσιαστικά, ο τίτλος ιδιοκτησίας αποτελεί το νομικό έγγραφο που μεταβιβάζει τον τίτλο από ένα άτομο σε άλλο. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, εκδίδεται νέος τίτλος ιδιοκτησίας με το όνομα του νέου ιδιοκτήτη.

2. Οικοδομική άδεια ή Άδεια οικοδομής

Η οικοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής, είναι το έγγραφο που πιστοποιεί τη νόμιμη έγκριση της Πολεοδομίας για την προσθήκη ή ανέγερση καινούριας κατασκευής. Οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας θεωρείται αυθαίρετη. Τα ακίνητα που περιλαμβάνουν αδήλωτες αυθαίρετες κατασκευές, είναι αδύνατο να μεταβιβαστούν.

Επομένως, στην περίπτωση μεταβίβασης απαιτείται το επικυρωμένο αντίγραφο της εκδοθείσας άδειας που επιτρέπει την εκτέλεση πολεοδομικών εργασιών.

3. Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ. Εισοδήματος

Για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου ο συμβολαιογράφος πρόκειται να ζητήσει φωτοτυπίες των ταυτοτήτων ή/και διαβατηρίων των συμβαλλόμενων μερών. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητα και τα αντίγραφα του ΑΦΜ και της ΔΟΥ, καθενός από τα συμβαλλόμενα μέρη του συμβολαίου.

Δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου από τον Μηχανικό

Ο μηχανικός θα σε βοηθήσει να συλλέξεις κάποια δικαιολογητικά που έχουν να κάνουν με τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου σου. Πιο συγκεκριμένα, τα έγγραφα που θα χρειαστείς από τον μηχανικό είναι τα εξής:

1. Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου

Το έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου απαιτείται στην περίπτωση ύπαρξης αυθαιρεσιών. Εκδίδεται από τον μηχανικό ως ξεχωριστό έγγραφο ή περιλαμβάνεται στη βεβαίωση περί πολεοδομικής νομιμότητας. Ουσιαστικά, πιστοποιεί ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν τακτοποιηθεί και πως τα αντίστοιχα πρόστιμα έχουν καταβληθεί.

2. Βεβαίωση μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας

Η βεβαίωση περί πολεοδομικής νομιμότητας αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό μεταβίβασης ακινήτου. Επικυρώνει πως στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση του. Σε περίπτωση που έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις, η βεβαίωση πιστοποιεί ότι αυτές έχουν τακτοποιηθεί.

3. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι ένας “ψηφιακός φάκελος” που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες ενός κτιρίου ή μιας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, πχ. διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Η ΗΤΚ συμπληρώνεται από τον μηχανικό και ουσιαστικά περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια, τα σχέδια κάτοψης, τον πίνακα χιλιοστών, τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, το ΠΕΑ κ.α.

Από τη 01/04/2022, για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων είναι υποχρεωτική η έκδοση ΗΤΚ.

4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητα σε ενεργειακές κατηγορίες. Η κατάταξη πραγματοποιείται σε μια κλίμακα από το Α έως το Η, αντιπροσωπευτική της ενεργειακής κατάστασης του ακινήτου. Tο πιστοποιητικό υποδεικνύει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου και είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, το ΠΕΑ είναι απαραίτητο σε κάθε ανάρτηση αγγελίας διαφήμισης πώλησης ή μίσθωσης. Επομένως, πριν προχωρήσεις στην ανάρτηση της αγγελίας του ακινήτου σου θα πρέπει να ολοκληρώσεις την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Ακόμα και αν βρεις αγοραστή χωρίς να προωθήσεις το ακίνητο σου, το ΠΕΑ θα σου ζητηθεί από τον συμβολαιογράφο για τη διεκπεραίωση της μεταβίβασης.

Δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου από τον Συμβολαιογράφο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ρόλος του συμβολαιογράφου στη μεταβίβαση ακινήτου είναι καθοριστικός. Πέρα από το ότι αναλαμβάνει τη σύνταξη του τελικού συμβολαίου μεταβίβασης, σε βοηθάει και να συγκεντρώσεις τα εξής έγγραφα:

1. Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη

Το έγγραφο αυτό υποδεικνύει τις οφειλές που υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς τις φορολογικές αρχές. Η φορολογική ενημερότητα είναι απαραίτητη για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να εκδώσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Taxisnet. Για την έκδοση μέσω Taxisnet θα πρέπει:

  • Οι συνολικές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην υπερβαίνουν τα 30 €
  • Και οι συνολικές βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην υπερβαίνουν τα 5.000 €

Σε διαφορετική περίπτωση, το πιστοποιητικό πρέπει να ληφθεί από την αρμόδια ΔΟΥ και συνήθως διευθετείται από τον συμβολαιογράφο. Σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο συμβολαιογράφος ενδέχεται να τις παρακρατήσει από το ποσό της αγοράς και να τις προωθήσει στις αρμόδιες αρχές.

2. Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη

Η ασφαλιστική ενημερότητα υποδεικνύει τις οφειλές που υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όπως ο ΕΦΚΑ.

Ενδέχεται να σου ζητηθεί για στη μεταβίβαση ακινήτου εάν είσαι αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος εταιρείας ή μέλος κατασκευαστικής εταιρείας. Αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος γνωρίζει ότι θα λάβεις χρηματικό αντίτιμο κατά την πώληση και έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει τυχόν οφειλές προς κρατικούς φορείς.

Μπορείς να ελέγξεις το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας σου με τη χρήση των προσωπικών σου κωδικών Taxisnet. Αν είσαι ασφαλιστικά ενήμερος, τότε μπορείς να εκδόσεις το πιστοποιητικό και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όταν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές, η έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας πραγματοποιείται χειρόγραφα από την αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτείται έλεγχος περί των οφειλών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση έκδοσης Βεβαίωσης Οφειλής με παρακράτηση του τιμήματος της μεταβίβασης.

Θα πρέπει να συμβουλευτείς τον συμβολαιογράφο σου, αναφορικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις, προκειμένου να αποκτήσεις αυτό το έγγραφο για τη διασφάλιση οφειλών για τη μεταβίβαση ακινήτου.

3. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει ότι ο τρέχον ιδιοκτήτης έχει δηλώσει το ακίνητο του με τα σωστά στοιχεία στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων πέντε ετών και ότι δεν οφείλει ποσό ΕΝΦΙΑ.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται ταυτοποίηση των στοιχείων του ακινήτου με τα αντίστοιχα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 του φορολογούμενου. Αν παρατηρηθούν αναντιστοιχίες ή λάθη, θα πρέπει να προηγηθεί η διόρθωση των δηλώσεων και έπειτα η έκδοση του πιστοποιητικού. Σημειώνεται πως και το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet.

4. Βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αποτελεί μια δημοτική υποχρέωση που επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Ουσιαστικά, η ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας υπόκειται περαιτέρω σε φόρο ακίνητης περιουσίας.

Στην περίπτωση μεταβίβασης, ο τρέχων ιδιοκτήτης οφείλει να λάβει βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από το δήμο για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στους δήμους για τη χορήγηση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ. Ωστόσο, η έκδοση της βεβαίωσης μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες, έως και ένα μήνα, ή και ακόμα περισσότερο.

5. Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) είναι ο φόρος που επιβάλλει το κράτος σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου, ή πιο συγκεκριμένα σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα. Τυπικά διαμορφώνεται στο 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου και οφείλεται από τον αγοραστή.

Έτσι, πριν τη σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης, τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλλουν ηλεκτρονικά κοινή δήλωση ΦΜΑ, μέσω της πλατφόρμας myProperty. Μόνο αφού καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό, ο συμβολαιογράφος μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

6. Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς / γονικής παροχής / δωρεάς

Το Πιστοποιητικό αρ.105 Ν. 2961/2001 αποδεικνύει ότι ο τρέχων ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν οφείλει κάποιον από τους εξής φόρους: φόρο κληρονομιάς, φόρο δωρεάς, ή φόρο γονικής παροχής.

Για τον έλεγχο τυχόν ανεξόφλητων οφειλών του κληρονόμου, δωρεοδόχου ή τέκνου, εξετάζονται οι σχετικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής αντίστοιχα.

Ποιες είναι οι παγίδες της συλλογής των δικαιολογητικών μεταβίβασης ακινήτου;

Η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας είναι χρονοβόρα διαδικασία. Πιθανές επιπλοκές ή καθυστερήσεις μπορεί να σου κοστίσουν τη συμφωνία με κάποιον αγοραστή. Κάποια έγγραφα καθυστερούν να εκδοθούν, άλλα έχουν περιορισμένη διάρκεια ισχύος, καθιστώντας τη μεταβίβαση απαιτητική.

Οι κύριες παγίδες κατά τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών μεταβίβασης είναι οι εξής:

  1. Κάποια έγγραφα μπορεί να καθυστερήσουν να εκδοθούν αρκετούς μήνες. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άμεση οργάνωση ραντεβού στην Πολεοδομία. Επίσης, οι απεργίες των υπηρεσιών δόμησης λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης τους και οι καθυστερήσεις έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να προσπαθήσεις να συγκεντρώσεις όλα τα δικαιολογητικά το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν αναρτήσεις την αγγελία του ακινήτου σου.
  2. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις διαδικασίες μεταβιβάσεων ακινήτων εντοπίζεται στην πολεοδομική τους υπόσταση. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχουν αδήλωτες αυθαιρεσίες, θα πρέπει να ρυθμιστούν και να καταβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα. Επίσης, οι διορθωτικές δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν επηρεάζουν πληθώρα δικαιολογητικών, π.χ., το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, τη βεβαίωση ΤΑΠ.
  3. Επιπλέον, ορισμένα έγγραφα έχουν περιορισμένη διάρκεια ισχύος από την έκδοση τους. Αυτό συμβαίνει με τη βεβαίωση ΤΑΠ, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση πολυάριθμων μεταβιβάσεων ακινήτων.

Συμπέρασμα - Δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου

Η γραφειοκρατία της μεταβίβασης ακινήτου μπορεί να αποτελέσει μερικές φορές περιοριστικό παράγοντα της ομαλής πραγματοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης. Η σωστή ενημέρωση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η έξυπνη προκαταβολική προετοιμασία, μπορεί να σου γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο και κόπο.

Αν σκοπεύεις να πουλήσεις το ακίνητο σου, σου προτείνουμε να συμβουλευτείς ένα συμβολαιογράφο και ένα μηχανικό. Έτσι μπορείς να ενημερωθείς έγκυρα για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσεις. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα έγγραφα το συντομότερο δυνατό για να εξασφαλίσεις την τεχνική και νομική καταλληλότητα του ακινήτου σου. Όσο πιο άμεσα συλλέξεις τα δικαιολογητικά, τόσο πιο σύντομα θα καταφέρεις τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας σου!