HOMI
Loading

Τι χρειάζεται να κάνεις για να πουλήσεις το σπίτι σου

Last Modified: 04/03/2020

Categories: Selling

Μία ερώτηση που μας κάνουν συχνά οι πελάτες μας είναι "Τι χρειάζεται να κάνω για να πουλήσω το σπίτι μου;". Παρακάτω θα μάθεις πώς πρέπει να κινηθείς αν έχεις πάρει τη μεγάλη αυτή απόφαση!
Μία ερώτηση που μας κάνουν συχνά οι πελάτες μας είναι "Τι χρειάζεται να κάνω για να πουλήσω το σπίτι μου;". Παρακάτω θα μάθεις πώς πρέπει να κινηθείς αν έχεις πάρει τη μεγάλη αυτή απόφαση!

Σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου; Γνωρίζεις την εμπορική αξία του; Ξέρεις πώς να ξεχωρίσεις ένα καλό μεσιτικό γραφείο από ένα μέτριο; Έχεις ελέγξει εάν το διαμέρισμα έχει αυθαιρεσίες;

Για τους περισσότερους, η πώληση ενός ακινήτου είναι κάτι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μία ή δύο φορές στην ζωή τους. Ναι μεν έχεις αποφασίσει να πουλήσεις το σπίτι σου αλλά θέλεις να βεβαιωθείς πως θα το κάνεις σωστά και θα πετύχεις μια συμφέρουσα συμφωνία.

Πριν καταχωρήσεις το ακίνητο σου στην αγορά, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις:

  • Εκτίμηση ακινήτου
  • Βεβαίωση μηχανικού
  • Εύρεση καλού μεσιτικού γραφείου

Κάνε μια εκτίμηση

Αν θέλεις να πουλήσεις το σπίτι σου τότε το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις την αξία του. Η εκτίμηση μπορεί να γίνει από κάποιο επαγγελματία εκτιμητή που έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο και έχει λάβει πιστοποίηση.

Διαφορετικά, μπορείς να προσλάβεις έναν μεσίτη που θα συγκρίνει το ακίνητο σου με παρόμοια ακίνητα που πωλήθηκαν πρόσφατα ή βρίσκονται τώρα στην αγορά. Ύστερα θα υπολογίσει μία τιμή πώλησης με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κάτι που θα δώσει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Θα προσελκύσεις περισσότερους αγοραστές

Εάν το ακίνητο σου έχει μια τιμή πώλησης που συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς, τότε όχι μόνο θα προσελκύσεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αγοραστές, αλλά θα δημιουργήσεις μια ανταγωνιστική ένταση ανάμεσα τους η οποία θα σε οδηγήσει σε περισσότερες προσφορές και καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης.

2. Θα μπορείς να δικαιολογήσεις την τιμή πώλησης

Μια εκτίμηση που βασίζεται σε πραγματικά και αντικειμενικά στοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει το ζητούμενο ποσό της πώλησης. Δείχνει στους αγοραστές πως ένα τρίτο άτομο έχει προσφέρει την επαγγελματική του γνώμη με βάση τα δεδομένα της αγοράς.

3. Θα μειώσεις το ρίσκο να απογοητευτείς από μεσίτες

Ορισμένοι μεσίτες μπορεί να υπερ-κοστολογήσουν το ακίνητο σου και να σου δώσουν μια τιμή που ξεπερνάει τη δυναμική της αγοράς. Μόλις εξασφαλίσουν μία συνεργασία μαζί σου θα διαφημίσουν το ακίνητο σου σε αυτή την αυξημένη τιμή.

Ωστόσο, μόλις το ακίνητο σου δημοσιευθεί στην αγορά, θα λάβει ελάχιστο ενδιαφέρον από τους αγοραστές καθότι υπερτιμημένο. Κάνοντας όμως μία εκτίμηση ακινήτου, μειώνεις την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ΗΟΜΙ σου παρέχει την εκτίμηση του ακινήτου σου δωρεάν! Πρόκειται για μια γενική ανάλυση με βάση σύγκρισης τα ακίνητα που βρίσκονται διαθέσιμα προς πώληση και αυτά που έχουν ήδη πωληθεί.

Απόκτησε βεβαίωση μηχανικού

Απόκτησε βεβαίωση μηχανικού

Ο μηχανικός έλεγχος είναι απαραίτητος όταν πρόκειται να ξεκινήσεις τις διαδικασίες πώλησης του ακινήτου σου.

Δεν μπορείς να πουλήσεις το σπίτι σου χωρίς να έχεις πάρει την βεβαίωση από τον μηχανικό. Ο μηχανικός θα εξετάσει το ακίνητο σου και θα το συγκρίνει με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ακίνητο σου ενδέχεται να μην τηρεί αυτά τα σχέδια. Εάν εντοπιστούν αυθαιρεσίες, ενδέχεται να πληρώσεις πρόστιμο για να μπορέσεις να τις ρυθμίσεις καθώς μόνο έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις το ακίνητο σε νέο ιδιοκτήτη.

Συχνές αυθαιρεσίες περιλαμβάνουν μια μη εξουσιοδοτημένη επέκταση μπαλκονιού, εξώστες και επεκτάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.

Τα πρόστιμα ποικίλουν από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αρκετοί πωλητές περιμένουν μέχρι να λάβουν μία σοβαρή προσφορά ή ακόμα και μια προκαταβολή από κάποιο αγοραστή πριν προβούν σε μηχανικό έλεγχο.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οι ιδιοκτήτες ακολουθούν αυτή την τακτική:

Η βεβαίωση του μηχανικού έχει ισχύ για 60 ημέρες

Μέχρι να βρεις αγοραστή και να υπογράψεις συμβόλαιο με τον συμβολαιογράφο, η βεβαίωση πιθανότατα θα έχει λήξει. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να πληρώσεις τον μηχανικό για να σου παρέχει μία δεύτερη βεβαίωση. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να χρησιμοποιήσουν την προκαταβολή του αγοραστή για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ωστόσο, ο μηχανικός σου μπορεί να σου δώσει μια νέα βεβαίωση σε τιμή έκπτωσης εφόσον η περισσότερη δουλειά έχει ήδη γίνει. Θα χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά το ακίνητο σου για να ελέγξει πως η αρχική του εκτίμηση ισχύει ακόμα και πως δεν έχουν δημιουργηθεί αυθαιρεσίες στο μεσοδιάστημα. Δεν πρέπει όμως να σε χρεώσει το ίδιο ποσό για να επανεκδώσει μία βεβαίωση για την οποία έχει ήδη δουλέψει και έχει πληρωθεί την πρώτη φορά.

Χρήση της προκαταβολής για κάλυψη χρεώσεων

Μπορεί να μην έχεις διαθέσιμα χρήματα για να πληρώσεις την βεβαίωση του μηχανικού και τα σχετικά πρόστιμα. Σχεδιάζεις να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα από την προκαταβολή του αγοραστή για να νομιμοποιήσεις το ακίνητο. Υπάρχει περίπτωση η αυθαιρεσία του ακινήτου σου να καθιστά αδύνατη την πώληση του.

Αν έλαβες μια προκαταβολή από τον αγοραστή και αποφάσισες να τη χρησιμοποιήσεις για να πληρώσεις τις μηχανικές εργασίες τότε κινδυνεύεις να καταβάλεις πίσω στον αγοραστή το διπλάσιο ποσό από αυτό της προκαταβολής του! Προτείνουμε να απευθυνθείς σε έναν μηχανικό όσο το δυνατόν συντομότερα για να τακτοποιήσεις τυχόν αυθαιρεσίες και να μπορείς να αποδείξεις στους αγοραστές πως το ακίνητο σου είναι έτοιμο να πωληθεί.

Διευκόλυνε τον εαυτό σου και προσέλαβε έναν μηχανικό πριν δημοσιεύσεις την αγγελία του ακινήτου σου.

Βρες έναν καλό μεσίτη

Βρες έναν καλό μεσίτη

Ένας καλός μεσίτης θα είναι πάντα δίπλα σου και θα σε συμβουλεύει καθ' όλη τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου σου.

Το να βρεις έναν καλό μεσίτη είναι δύσκολο αλλά ουσιαστικό, γιατί αυτός είναι που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια επικερδή πώληση και μια τεράστια απογοήτευση. Η εύρεση του κατάλληλου μεσίτη εξαρτάται από το εάν θα κάνεις τις σωστές ερωτήσεις.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε οποιονδήποτε μεσίτη θέλει να πουλήσει το σπίτι σου.

1. Πως δικαιολογείς την εκτίμηση του σπιτιού μου;

Ο καθορισμός της τιμής πώλησης είναι περίπλοκη διαδικασία. Ένας καλός μεσίτης θα πρέπει να σου παρέχει την βάση της εκτίμησης του (για παράδειγμα σύγκριση των αγγελιών που υπάρχουν στην αγορά με πωληθέντα ακίνητα της περιοχής).

Ζήτα από τον μεσίτη σου να σου παρέχει μία έκθεση με τα δεδομένα και την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε. Εάν δεν μπορεί να σου δώσει αυτές τις πληροφορίες, τότε ίσως θα χρειαστεί να ψάξεις για κάποιον άλλον.

2. Πως θα διαφημίσεις το ακίνητο μου;

Ρώτησε τον μεσίτη σου πώς σκοπεύει να διαφημίσει το ακίνητο σου. Η διαφήμιση αφορά πάντα τόσο την αγγελία όσο και την προώθηση του.

Αγγελία

Η αγγελία πρέπει να περιλαμβάνει επαγγελματικές φωτογραφίες, βίντεο, και μία ελκυστική περιγραφή.

Εάν ο μεσίτης τραβάει φωτογραφίες με κινητό και παρέχει μόνο μία βασική περιγραφή του ακινήτου σου, αυτά είναι κακά σημάδια.

Κάποια μεσιτικά γραφεία κάνουν ένα βήμα παραπάνω, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες στις διαφημίσεις τους. Νέα, καινοτόμα μεσιτικά γραφεία προσφέρουν σχέδια κατόψεων, φωτογραφίες 360 μοιρών, και σχέδια 3D CAD του ακινήτου σε κάθε αγγελία.

Ζήτα από τον μεσίτη να σου δώσει ένα δείγμα από τις αγγελίες που δημοσίευσε πρόσφατα.

Προώθηση

Το ακίνητο σου μπορεί να προωθηθεί με διάφορα μέσα.

Τα παραδοσιακά μέσα περιλαμβάνουν πινακίδες στην γειτονιά και open houses. Open house είναι η διαδικασία κατά την οποία προσκαλείς όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της περιοχής να επισκεφτούν το ακίνητο σου.

Τα νέα, πιο εξελιγμένα μέσα περιλαμβάνουν την προώθηση του ακινήτου στο διαδίκτυο, όχι μόνο στην ιστοσελίδα του μεσιτικού γραφείου, αλλά και στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ρώτησε τον μεσίτη σου ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιεί. Εάν δεν χρησιμοποιεί τις μεγαλύτερες και πιο διαδεδομένες πλατφόρμες, τότε η αγγελία σου θα έχει περιορισμένη προβολή και λιγότερο ενδιαφέρον.

3. Πως να προετοιμάσω το σπίτι μου για πώληση;

Ρώτησε τον μεσίτη σου πώς πρέπει να προετοιμάσεις το σπίτι σου και να το παρουσιάσεις στον κόσμο. Ρώτησε τον ποιο είναι το κοινό που πρέπει να στοχεύσεις και γιατί.

Κάθε μεσίτης θα πρέπει να σου δίνει επαρκείς συμβουλές σχετικά με το πώς να συμμαζέψεις το σπίτι σου, ποια μέρη χρειάζονται επισκευές και πώς μπορείς να αναδείξεις τους χώρους.

Αν ο προϋπολογισμός σου είναι περιορισμένος, τότε θα πρέπει να σε βοηθήσει να θέσεις τις σωστές προτεραιότητες για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εάν δεν μπορεί να σου παρέχει τίποτα από τα παραπάνω, τότε ψάξε για κάποιον άλλον μεσίτη.

Μόλις λοιπόν βρεις το τέλειο μεσιτικό γραφείο, κάνεις μηχανικό έλεγχο και καθορίσεις την εμπορική αξία του σπιτιού σου, ήρθε η στιγμή να προχωρήσεις στην καταχώρηση του ακινήτου σου.

Αποκλείστικη σύμβαση μεσιτείας

Προτείνουμε να υπογράψεις συμφωνητικό αποκλειστικότητας με τον μεσίτη σου για δύο λόγους:

1. Ένας μεσίτης έχει μεγαλύτερο κίνητρο να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια κατά την δημιουργία της αγγελίας σου και να κάνει μια καλή δουλειά σχετικά με την προώθηση του ακινήτου σου όταν γνωρίζει πως θα λάβει κάποια αμοιβή μετά την πώληση.

2. Όταν πολλαπλοί μεσίτες έχουν καταχωρήσει το ίδιο ακίνητο, οι προσπάθειες τους για να το προωθήσουν είναι περιορισμένες επειδή ενδέχεται να μην λάβουν καμία προμήθεια όταν το ακίνητο πωληθεί.

Η ΗΟΜΙ σου παρέχει την απόλυτη καθοδήγηση όταν θέλεις να πουλήσεις το σπίτι σου. Μάθε για τις υπηρεσίες μας και τα οφέλη που μπορείς να λάβεις από τη συνεργασία σου μαζί μας!

Ελπίζουμε αυτή η ανάρτηση να σου φάνηκε χρήσιμη. και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στο ταξίδι της πώλησης του σπιτιού σου.