HOMI
Loading

5 Λάθη Που Κάνουν Οι Ιδιοκτήτες Στην Ενοικίαση Κατοικίας

Last Modified: 12/01/2024

Categories: Landlord

Σκέφτεσαι να νοικιάσεις το ακίνητό σου; Διάβασε πρώτα τον παρακάτω οδηγό και απόφυγε σημαντικά λάθη!
Σκέφτεσαι να νοικιάσεις το ακίνητό σου; Διάβασε πρώτα τον παρακάτω οδηγό και απόφυγε σημαντικά λάθη!

Συχνά λαμβάνουμε ερωτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων για το πώς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ενοικίασης του ακινήτου τους. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα άρθρο το οποίο θα περιέχει αναλυτικά τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διαδικασία της μίσθωσης ενός ακινήτου αλλά και γιατί υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτά. Ας δούμε, λοιπόν, τα κρίσιμα σημεία που απαιτούν προσοχή για μια ομαλή και επιτυχημένη συνεργασία με τους ενοικιαστές.

Λες κατευθείαν το ναι στον πρώτο ενδιαφερόμενο

Σίγουρα διαβάζοντας τον τίτλο σκέφτεσαι τι λάθος μπορεί να έχει το να δώσεις το σπίτι σου στον πρώτο ενδιαφερόμενο. Κι όμως, υπάρχουν τα εξής δυνητικά μειονεκτήματα:

  1. Δεν δίνεις τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να έχει την ευκαιρία να δει το ακίνητο και, ενδεχομένως, να κάνει καλύτερη προσφορά από εκείνη που δέχθηκες.
  2. Μπορεί να μη συμφωνήσουν σε κάποιους όρους του μισθωτηρίου με αποτέλεσμα να χάσεις χρόνο από την ενοικίαση και οι επόμενες επιλογές σου να έχουν ήδη κλείσει συμφωνία για άλλο ακίνητο.
  3. Ενδεχομένως να αποφεύγουν να σε ενημερώσουν και να σου δώσουν πληροφορίες για την εργασία τους.

Αυτό που συμβουλεύουμε για τη σωστή επιλογή ενοικιαστή, βάση της εμπειρίας μας, είναι να δείξεις το ακίνητο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και να μην βιαστείς να πάρεις μια απόφαση εάν κάποιος σου προσφέρει χρήματα εκείνη τη στιγμή.

Δέχεσαι μέρος των ενοικίων εκ των προτέρων

Αρκετοί ενοικιαστές προκειμένου να "κλείσουν" γρήγορα μια συμφωνία, προτίθενται να δώσουν κάποια ενοίκια μπροστά. Ή κάποιοι ιδιοκτήτες ζητούν ενοίκια μπροστά γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα βρουν "καλούς ενοικιαστές" και θα βολευτούν προσωρινά τακτοποιώντας τις εκκρεμότητές τους. Οι ενοικιαστές που το κάνουν αυτό θέλουν να σου δείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν το ενοίκιο και ότι δεν θα έχεις θέματα να παίρνεις τα χρήματα. Μπορεί επίσης να το κάνουν αυτό για να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή ενοικίου ή για να αποφύγουν να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους. Για σένα μπορεί να είναι ένας καλός συμβιβασμός και να φαίνεται ότι ο ενοικιαστής θα είναι τυπικός στις πληρωμές. Όμως, τι γίνεται μετά το διάστημα των 6 μηνών; Θα προπληρώσουν τα ενοίκια των επόμενων 6 μηνών μαζικά; Ή θα ακολουθήσουν τη μηνιαία πληρωμή; Αυτού του είδους οι συμφωνίες έχουν αρκετά ρίσκα. Ο ενοικιαστής μπορεί να μην έχει πια διαθέσιμο το χρηματικό ποσό για τις επόμενες πληρωμές. Ένας τρόπος για να μειώσεις τον κίνδυνο είναι να αναγράφεται στο μισθωτήριο οι ημερομηνίες των πληρωμών. Αυτό που προτείνουμε είναι ό,τι ποσό επιθυμεί να πληρώσει μπροστά ο ενοικιαστής, να αφαιρείται από τους τελευταίους μήνες της μίσθωσης. Έτσι, θα πληρώνει κανονικά μηνιαία τα ενοίκια εκτός από τα τελευταίους μήνες οι οποίοι θα είναι προπληρωμένοι. Μια εναλλακτική λύση είναι ο μισθωτής να είναι πάντα 3-4 μήνες μπροστά στις πληρωμές, το οποίο αποτελεί μια καλή λύση όταν το εισόδημά του είναι μικρότερο από 2,5 φορές το ενοίκιο.

Δεν υπογράφεις μισθωτήριο

Δεν υπογράφεις ένα ολοκληρωμένα γραμμένο μισθωτήριο με τον πιθανό ενοικιαστή. Αντιθέτως, συμφωνείς στα λόγια για την ενοικίαση και το δηλώνετε - ή όχι - στο Taxisnet. Το να μην υπάρχει ένα μισθωτήριο που να έχει υπογραφεί και από τα δύο μέρη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ας δούμε με επιχειρήματα τους λόγους. Αρχικά, δεν έχεις στα χέρια σου ένα έγγραφο με όρους υπογεγραμμένους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προστριβές σε θέματα που δεν έχετε συμφωνήσει ή λέχθηκαν προφορικά. Για παράδειγμα, το ποιός θα αναλάβει τα έξοδα σε περίπτωση ζημιάς, σε τι βαθμό συμφωνείς να κάνουν αλλαγές στο ακίνητο ή, πιο σημαντικό, σε πόσο διάστημα θα πρέπει να αλλάξουν τις παροχές ρεύματος και νερού στο όνομά τους; Εάν δεν έχετε καταλήξει σε αυτα τα βασικά ζητήματα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιές και φθορές για τις οποίες δεν προτίθενται να διορθώσουν με δικά τους έξοδα, κάνουν αλλαγές με τις οποίες δεν συμφωνείς, να αφήσουν χρέη στις παροχές ρεύματος, νερού αλλά και κοινοχρήστων. Επιπλέον, στο μισθωτήριο μπορείς να γράψεις την εγγύηση που θα λάβεις και κάθε πότε θα καταθέτουν το ενοίκιο. Εάν το μίσθιο πρόκειται να παραδοθεί επιπλωμένο, τότε καλό είναι να υπάρχει και μια λίστα με τα έπιπλα και τις συσκευές, ώστε στη λήξη του μισθωτηρίου να ξέρεις ακριβώς τι θα υπάρχει μέσα στο διαμέρισμα.

Το μισθωτήριο, επομένως, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας τόσο για σένα ως ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά και για τον ενοικιαστή που θα επιλέξεις, ώστε να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του απέναντί σου καθόλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Δηλώνεις χαμηλότερη τιμή ενοικίου στο taxisnet

Σίγουρα έχεις ακούσει για έναν συγγενή ή φίλο ή γνωστό σου ο οποίος ενοικίασε το διαμέρισμά του χωρίς ωστόσο να δηλώσει όλο το ποσό στο Taxisnet προκειμένου να γλιτώσει λίγα χρήματα από τη φορολογία. Είναι, πράγματι, σύνηθες φαινόμενο όμως πόσο πραγματικά κερδίζεις και πόσο αξίζει; Ας το εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα: για τα εισοδήματα από τα ενοίκια έως 12.000€ ο συντελεστής είναι 15%. Σε ενοίκιο 600€ ανά μήνα , το ετήσιο ποσό που θα λάβεις σαν ιδιοκτήτης είναι 7.200€ , και από αυτό, μόλις τα 1.080€ πληρώνεις για τον φόρο. Αν αποφασίσεις να δηλώσεις μικρότερο ποσό π.χ. 450€ και παίρνεις τα 150€ μαύρα , θα δηλώσεις 5.400€ , θα πληρώσεις 810€ φόρο , άρα το τελικό όφελος σου θα είναι μόλις 270€.

Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος ο ενοικιαστής, οποτεδήποτε, να αποφασίσει να καταβάλλει μόνο το ποσό που δηλώσατε στο Taxisnet και υπογράψατε στο συμβόλαιο, οπότε αντί να κερδίσεις τα 270€ κινδυνεύεις να χάσεις τα 150€ επί 36 μήνες - ας υποθέσουμε ένα τριετές συμβόλαιο - δηλαδή 5.400€.

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να επέλθει μια κακή σχέση με τον ενοικιαστή και εάν αποφασίσεις να το δεις δικαστικά, δεν έχεις καμία προστασία γιατί ουσιαστικά ο ενοικιαστής θα πληρώνει το "νόμιμο" ποσό ενοικίου. Και το ακραίο σενάριο στην περίπτωση αυτή είναι έλεγχος από την εφορία η οποία μπορεί να ανακαλύψει τη φοροδιαφυγή.

Δεν αλλάζεις τις παροχές ρεύματος και νερού στο όνομα του ενοικιαστή

Από τις πρώτες υποχρεώσεις που πρέπει να επιληφθείς και να εντάξεις και στο μισθωτήριο, είναι να αλλάξει ο ενοικιαστής τις παροχές ρεύματος και νερού στο όνομα του. Το ιδανικό σενάριο θα είναι να έχεις την ευχέρεια να δώσεις τα κλειδιά στους ενοικιαστές αφού κάνουν την αλλαγή των παροχών. Εάν αποφασίσεις να αφήσεις τους λογαριασμούς στο όνομά σου, θα πρέπει να ξέρεις τους κινδύνους αυτής της πράξης, που δεν είναι άλλοι από το να έχεις χρέη στους αντίστοιχους παρόχους. Προφανώς δεν είσαι καλυμμένος εφόσον οι λογαριασμοί εκδίδονται στο όνομά σου παρόλο που άλλος ευθύνεται για την κατανάλωσή τους. Οπότε είναι καλό να αποφύγεις έξοδα τα οποία δεν περίμενες.

Για να γίνει η αλλαγή θα πρέπει να δηλωθεί το μισθωτήριο στο taxisnet - μπορείς να απευθυνθείς στον λογιστή σου -, και ύστερα να γίνει το αίτημα της αλλαγής από τον ενοικιαστή. Έτσι, δεν χρειάζεται να αγχωθείς για τυχόν χρέος καθώς οι λογαριασμοί θα είναι στο όνομα του ενοικιαστή. Φυσικά, θα πρέπει να είσαι ενήμερος για τη διαδικασία και να βρίσκεσαι σε επικοινωνία με τον ενοικιαστή. Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά την εξόφληση των κοινόχρηστων εξόδων από τον ενοικιαστή αλλά και εσύ ο ίδιος να πληρώνεις το μερίδιο του ιδιοκτήτη.

Η επιλογή του κατάλληλου ενοικιαστή και η σωστή διαχείριση μιας μισθωμένης κατοικίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή προβλημάτων. Μπορούμε λοιπόν να αναδείξουμε τη σημασία της σωστής προετοιμασίας, της σαφούς σύναψης συμβάσεων και της εποπτείας κατά τη διάρκεια της ενοικίασης για την αποφυγή των εξής λαθών:

Άμεση Αποδοχή Ενοικιαστή: Η άμεση αποδοχή του πρώτου ενδιαφερόμενου μπορεί να περιορίσει τις επιλογές και να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες.

Προκαταβολή των Ενοικίων : Η προκαταβολή ενοικίων είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συνέχεια.

Απουσία Υπογεγραμμένου Μισθωτηρίου : Η απουσία ενός υπογεγραμμένου μισθωτηρίου είναι επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα γύρω από τους όρους και τις υποχρεώσεις.

Δήλωση Χαμηλότερης Ενοικίου στο Taxisnet: Η δήλωση χαμηλότερης τιμής ενοικίου μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή και να δημιουργήσει νομικά προβλήματα.

Μη αλλαγή των Παροχών στο Όνομα του Ενοικιαστή : Η μη αλλαγή των παροχών ρεύματος και νερού στο όνομα του ενοικιαστή είναι σημαντική για την αποφυγή οικονομικών ενοχλήσεων.