HOMI
Φορτώνει

Αγορά ή Ενοικίαση Ακινήτου Χωρίς Μεσιτική Αμοιβή

Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2021

Κατηγορία: Συμβουλές

Ψάχνεις να αγοράσεις ή να νοικιάσεις κάποιο ακίνητο αλλά θέλεις να αποφύγεις τη μεσιτική αμοιβή; Αυτό το άρθρο είναι για εσένα!
Ψάχνεις να αγοράσεις ή να νοικιάσεις κάποιο ακίνητο αλλά θέλεις να αποφύγεις τη μεσιτική αμοιβή; Αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Τι είναι η μεσιτική αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή είναι το αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες μεσιτείας από κάποιον επαγγελματία. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την υπόδειξη ευκαιριών ή τη μεσολάβηση για τη σύναψη συμβάσεων σχετικών με ακίνητα, και ιδίως συμβάσεων πώλησης, ανταλλαγής, μίσθωσης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων.

Η μεσιτική αμοιβή αποτελεί υπηρεσία ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Αν και δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να ρυθμίζει το ύψος ή τον τρόπο πληρωμής της μεσιτικής αμοιβής, με τον καιρό έχουν θεσπιστεί ορισμένες καθιερώσεις. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο μεσίτης συνηθίζει να λαμβάνει το 2% (+ΦΠΑ) της τιμής πώλησης του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη/πωλητή και 2% (+ΦΠΑ) από τον αγοραστή. Σε περίπτωση που πρόκειται για μίσθωση ακινήτου, η αμοιβή αυτή διαμορφώνεται συνήθως σε ένα ενοίκιο (+ΦΠΑ) από τον ιδιοκτήτη και ένα ενοίκιο (+ΦΠΑ) από τον ενοικιαστή.

Η φιλοσοφία της ΗΟΜΙ είναι εντελώς διαφορετική. Οι αγοραστές και οι ενοικιαστές ακινήτων δεν επιβαρύνονται με καμία χρέωση. Αντιθέτως, πιστεύουμε πως η πιο δίκαια κίνηση είναι να τιμολογήσουμε τις υπηρεσίες μας στους ιδιοκτήτες που μας εμπιστεύονται τη διαχείριση των ακινήτων τους. Από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας της, η ΗΟΜΙ έχει εξοικονομήσει μεσιτικές χρεώσεις ύψους €100.000 από τους ιδιοκτήτες, τους αγοραστές και τους ενοικιαστές που συνεργάστηκαν μαζί μας.

Ποιες αντιρρήσεις έχει ο κόσμος απέναντι στις μεσιτικές αμοιβές;

Δύο είναι οι κυριότερες ενστάσεις που έχει ο κόσμος απέναντι στις χρεώσεις των μεσιτών. Πρώτον, αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη δεδομένη χρέωση όταν, το μόνο που κάνει ένας μεσίτης γι’ αυτούς είναι να τους ανοίξει την πόρτα σε ένα ακίνητο που βρήκαν μόνοι τους στο Ίντερνετ. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι ενοικιαστές θεωρούν ότι η μεσιτική αμοιβή που έχει καθιερωθεί στην αγορά είναι υπερβολική.

Δεύτερον, στη λογική ορισμένων αγοραστών ή ενοικιαστών κυριαρχεί η άποψη πως ο μεσίτης έχει προσληφθεί από τον ιδιοκτήτη, επομένως οφείλει να ενεργεί προς το συμφέρον του. Αν εγώ, ως αγοραστής/ενοικιαστής δεν έχω αναθέσει σε μεσίτη να μου βρει ακίνητο, γιατί θα πρέπει να πληρώσω ένα τόσο μεγάλο ποσό;

Ουσιαστικά, αρκετοί από τους μισθωτές ή αγοραστές ακινήτων, θεωρούν ότι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά χωρίς λόγο, για μια υπόδειξη ενός ακίνητο που βρήκαν μόνοι τους, η οποία μάλιστα διαρκεί 5 λεπτά. Αντιλαμβάνονται μεν το γεγονός πως ο ιδιοκτήτης οφείλει αμοιβή στον μεσίτη για τις υπηρεσίες του, αλλά διαφωνούν με το ότι πρέπει να πληρώσουν κι εκείνοι.

Πότε είναι λογικό να πληρώσεις μεσιτική αμοιβή ως αγοραστής ή ενοικιαστής;

Στη HOMI, δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πληρώσεις για μια απλή παρουσίαση ενός ακινήτου. Παρ' όλα αυτά, μπορείς να επωφεληθείς από τις υπηρεσίες ενός μεσιτικού γραφείου που αναλαμβάνει τη διαδικασία εύρεσης ακινήτου εκ μέρους σου. Ένας καλός μεσίτης θα αφιερώσει χρόνο για να κατανοήσει τις ανάγκες σου και θα σου δείξει ακίνητα που ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια σου. Ίσως χρειαστεί μάλιστα να συνεργαστεί και με άλλα γραφεία προκειμένου να σου βρει αυτό που ψάχνεις. Επιπλέον, θα σε ενημερώσει για τυχόν μειονεκτήματα του ακινήτου και θα σε συμβουλέψει για την καλύτερη επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή του 2% της τιμής πώλησης του ακινήτου ή ενός μηνιαίου ενοικίου, φαίνεται να αξίζει το χρόνο που θα γλιτώσεις αν απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία.

Προς το παρόν, η HOMI δεν προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία για εξατομικευμένες αναζητήσεις ακινήτων, για αυτό και δεν χρεώνει καμία μεσιτική αμοιβή τους αγοραστές και τους ενοικιαστές.

Που μπορώ να βρω αγγελίες για σπίτια χωρίς μεσιτική αμοιβή;

Υπάρχουν αρκετές λύσεις αν θέλεις να αναζητήσεις αγγελίες ακινήτων χωρίς τη μεσολάβηση μεσίτη. Στην ομάδα Σπίτι Χωρίς Μεσίτη στο Facebook, θα δεις να ανεβαίνουν συχνά νέες αναρτήσεις από ιδιώτες, για όσους θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο χωρίς την εμπλοκή μεσιτικών γραφείων.

Επίσης, μεγάλες πλατφόρμες ακινήτων όπως ο Σπιτόγατος, Η Χρυσή Ευκαιρία και το Plot.gr περιέχουν πολλές αγγελίες από ιδιώτες που δημοσιεύουν μόνοι τους τα ακίνητα τους. Ωστόσο αυτές βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις και είναι σχετικά πιο δύσκολο να εντοπιστούν, αφού τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν συνήθως οι διαφημίσεις μεγάλων μεσιτικών γραφείων.

Τέλος, μπορείς να απευθυνθείς σε συγκεκριμένες σελίδες περιλαμβάνουν ακίνητα που είναι πλήρως απαλλαγμένα από μεσιτικές χρεώσεις. Στην πλατφόρμα της ΗΟΜΙ θα βρεις αγγελίες ακινήτων για τις οποίες δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις καμία μεσιτική αμοιβή αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στην αγορά ή την ενοικίαση τους. Μάθε περισσότερα για τις αγγελίες χωρίς μεσίτη εδώ.

Είσαι αγοραστής ή ενοικιαστής και ψάχνεις το επόμενο σπίτι σου;

Οι υπηρεσίες της ΗΟΜΙ είναι εντελώς δωρεάν για τους αγοραστές και τους ενοικιαστές ακινήτων! Αναζήτησε τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση καθώς και τα ακίνητα προς πώληση στην πλατφόρμα της ΗΟΜΙ, βρες αυτό που σου ταιριάζει και επικοινώνησε απευθείας με τον ιδιοκτήτη.

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και θέλεις να πουλήσεις το σπίτι σου;

Επωφελήσου από τη σταθερή χρέωση της ΗΟΜΙ που ξεκινά από τα €1.590 +ΦΠΑ και λάβε μια συνολική εκτίμηση της αγοραστικής αξίας του ακινήτου σου, επαγγελματική φωτογράφιση του χώρου σου με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και προώθηση της αγγελίας σου στις μεγαλύτερες πλατφόρμες. Απόκτησε την πλήρη υποστήριξη που σου δίνει ένα επαγγελματικό γραφείο, διατηρώντας παράλληλα τον απόλυτο έλεγχο των διαδικασιών! Ενημερώσου για όλα τα πλεονεκτήματα που σου δίνει το μοντέλο της ΗΟΜΙ.

Το 78% των ακινήτων προς πώληση που προβλήθηκαν από την ΗΟΜΙ βρήκαν αγοραστή μέσα στους 6 πρώτους μήνες.

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και θέλεις να νοικιάσεις το διαμέρισμα σου;

Το μοντέλο της ΗΟΜΙ είναι εντελώς διαφορετικό από τα παραδοσιακά μοντέλα μεσιτείας. Πλήρωσε μόνο το μισό ενοίκιο +ΦΠΑ, απλά και δίκαια, και βρες άμεσα ενοικιαστή για το ακίνητο σου. Ρύθμισε τη διαθεσιμότητα σου μέσα από το online ημερολόγιο της ΗΟΜΙ και επικοινώνησε απευθείας με τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές!

Το 80% των ακινήτων προς ενοικίαση που προβλήθηκαν από την ΗΟΜΙ βρήκαν ενοικιαστή μέσα στις πρώτες 30 μέρες δημοσίευσης τους.