HOMI
Φορτώνει

Πώληση Ακινήτου: Γιατί Να Μην Κάνεις Ανακαίνιση

Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2021

Κατηγορία: Πώληση

Θέλεις να πουλήσεις το ακίνητο σου; Ίσως η ανακαίνιση να μην είναι η πιο συμφέρουσα κίνηση για εσένα! Μάθε τους λόγους σε αυτό το άρθρο.
Θέλεις να πουλήσεις το ακίνητο σου; Ίσως η ανακαίνιση να μην είναι η πιο συμφέρουσα κίνηση για εσένα! Μάθε τους λόγους σε αυτό το άρθρο.

Μερικές φορές, η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος πριν την πώληση του είναι αναπόφευκτη. Λίγο οι τοίχοι που έχουν μαζέψει υγρασία, λίγο τα φθαρμένα δάπεδα και το ξεπερασμένο στυλ, οι ανακαινίσεις είναι μια συχνή στρατηγική κίνηση για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να πετύχουν μια υψηλότερη τιμή πώλησης. Μήπως όμως σε συμφέρει καλύτερα να μην ανακαινίσεις το ακίνητο σου; Σε ποιες περιπτώσεις η ανακαίνιση είναι ανώφελη;

Ανακαίνιση πριν την Πώληση Ακινήτου

Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν τα διαμερίσματα τους αναλογίζονται την προοπτική μιας ανακαίνισης προκειμένου να πετύχουν μια πιο συμφέρουσα συμφωνία. Μερικοί προσπαθούν να επιδιορθώσουν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές, άλλοι πάλι θέλουν απλώς να κάνουν το διαμέρισμα πιο μοντέρνο και να προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στην ανακαίνιση του ακινήτου σου, θα πρέπει να αντισταθμίσεις το κόστος της από το όφελος που θα λάβεις. Αν για παράδειγμα επενδύσεις €30.000 στην ανακαίνιση, θα μπορέσεις να ζητήσεις μια τιμή πώλησης €30.000 πάνω από αυτή που λάμβανες χωρίς την ανακαίνιση;

Το κόστος αυτών των εργασιών ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ακινήτου. Καλό είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία που θα σου δώσει μια ακριβή εκτίμηση για το ποσό που πρέπει να δαπανήσεις. Σίγουρα δεν θα ήθελες να ξοδέψεις χρήματα σε μια ανακαίνιση που δεν θα σου τα επιστρέψει πίσω.

Αν και η ανακαίνιση αποτελεί μια επένδυση για τους ιδιοκτήτες, με τη βλέψη πως θα λάβουν πίσω το ποσό που δαπάνησαν, αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η επένδυση σου δεν θα σου επιστρέψει την προσδόκιμη υπεραξία. Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για να μην ανακαινίσεις το ακίνητο που θέλεις να πουλήσεις:

1. Περιορίζεις το αγοραστικό κοινό

Κατά την ανακαίνιση, θα χρειαστεί να λάβεις αποφάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το περιθώριο κέρδους σου. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να κατεδαφίσεις ένα τοίχο για να δημιουργήσεις μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα, αυτό θα αποτρέψει τους αγοραστές που χρειάζονται 2 κρεβατοκάμαρες.

Διαμορφώνοντας το χώρο σου με βάση τις δικές σου ανάγκες, καταλήγεις να απευθύνεσαι σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό. Αναλογίσου σε ποιους αγοραστές θέλεις να απευθυνθείς πριν προχωρήσεις σε ανακαίνιση. Αν στοχεύεις σε οικογένειες με παιδιά, τότε η ανακαίνιση του μπάνιου και η τοποθέτηση ντουζιέρας ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, αφού οι αγοραστές ενδέχεται να προτιμούν τη μπανιέρα.

2. Δεν έχουν όλοι το ίδιο γούστο

Μπορεί να είχες τις καλύτερες προθέσεις όταν αποφάσισες να επενδύσεις σε πλούσια, μαρμάρινα δάπεδα, όμως μην εκπλαγείς αν οι αγοραστές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτά. Το γούστο είναι υποκειμενικό, και στην αγορά ακινήτων καθοριστικό. Στις μέρες μας οι αγοραστές είναι πιο απαιτητικοί. Θέλουν η αγορά τους να ανταποκρίνεται πλήρως στις προτιμήσεις τους.

Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να επισκευάσεις τυχόν ζημιές που υπάρχουν στο ακίνητο και να το ανακαινίσεις με μεσαία ποιότητας υλικά. Έτσι θα βελτιώσεις τη συνολική εικόνα του χώρου με μικρό κόστος ενώ παράλληλα θα δώσεις στους αγοραστές τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι την ανακαίνιση που θέλουν.

3. Ανακαίνιση “εκτός ορίων”

Πριν προχωρήσεις σε ανακαίνιση, αναλογίσου την αξία που αυτή θα προσδώσει στο ακίνητο σου. Μπορεί να θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές για να ζητήσεις μια αρκετά υψηλότερη τιμή. Σκέψου όμως κατά πόσο αυτή η τιμή συμβαδίζει με τα όρια που θέτει η αγορά.

Ας πούμε πως έχεις ένα διαμέρισμα σε μια εργατική περιοχή και θέλεις να το ανακαινίσεις για να πετύχεις μια καλύτερη τιμή πώλησης. Σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις το μπάνιο με πολυτελή πλακάκια, να τοποθετήσεις μαρμάρινο δάπεδο στη κουζίνα και να επενδύσεις σε πιο ποιοτικά υλικά. Αν και οι αγοραστές θα εκτιμήσουν το αναβαθμισμένο διαμέρισμα σου, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τη διαφορά στη τιμή. Το πιθανότερο είναι να προτιμήσουν να αγοράσουν ένα άλλο διαμέρισμα σε χαμηλότερη τιμή και να το ανακαινίσουν οι ίδιοι.

Υπολόγισε την επιπρόσθετη αξία που η ανακαίνιση θα δώσει στο σπίτι σου και βεβαιώσου πως αυτή δεν υπερβαίνει τη δυναμική της αγοράς. Συμβουλέψου τις τιμές κάθε περιοχής και πάρε μια γνώμη από έναν επαγγελματία.

Πως η ΗΟΜΙ βοηθά τους ιδιοκτήτες

Η ΗΟΜΙ σου παρέχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεσαι στην πώληση του ακινήτου σου, από την αρχή ως το τέλος. Αν δεν είσαι σίγουρος για το πόσο αξίζει το ακίνητο σου σήμερα ή αν πρέπει να προχωρήσεις σε ανακαίνιση, μπορείς να ζητήσεις μια δωρεάν εκτίμηση ακινήτου. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, θα υπολογίσουμε την αξία του ακινήτου σου και θα σου προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο πώλησης και προώθησης. Μάθε περισσότερα για το πως η ΗΟΜΙ μπορεί να σε βοηθήσει εδώ.