HOMI
Loading

Δικαιολογητικά για την ενοικίαση ακινήτου

Last Modified: 10/02/2021

Categories: Renting

Είσαι νέος στην ενοικίαση ακινήτων; Μάθε τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσεις είτε είσαι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις τις διαδικασίες σε αυτό το άρθρο!
Είσαι νέος στην ενοικίαση ακινήτων; Μάθε τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσεις είτε είσαι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις τις διαδικασίες σε αυτό το άρθρο!

Η ενοικίαση ενός ακινήτου απαιτεί μια σειρά από ενέργειες, τόσο από τον μισθωτή όσο και από τον εκμισθωτή. Για τους ιδιοκτήτες, δεν αρκεί η εύρεση ενός ενδιαφερόμενου ενοικιαστή για να νοικιάσουν το διαμέρισμα τους. Αντίστοιχα για τους ενοικιαστές, δεν αρκεί η εύρεση του κατάλληλου διαμερίσματος για να μετακομίσουν στο νέο τους σπίτι. Πρέπει και οι δύο πλευρές να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για να ξεκινήσουν τη διαδικασία ενοικίασης.

Απαραίτητες Ενέργειες

1) Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης

Τη στιγμή που ιδιοκτήτης και ενοικιαστής έρχονται σε συμφωνία και επιθυμούν να προχωρήσουν στη μίσθωση κατοικίας, τότε πρέπει να υπογράψουν αμφότεροι το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.

Υπάρχουν πολλά πρότυπα συμφωνητικών μίσθωσης που μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο και δύναται να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό. Εάν χρειάζεστε κάτι ποιο εξειδικευμένο, ή θέλετε να συμπεριλάβετε ειδικούς όρους, καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο.

Με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής έρχονται σε συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη μίσθωση. Αυτά περιλαμβάνουν το ύψος του ενοικίου, τη διάρκεια της μίσθωσης, το ποσό και τη λειτουργία της εγγύησης καθώς και τους επιμέρους όρους του συμφωνητικού.

2) Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Π.Ε.Α.

Ένα από τα πλέον απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να εξασφαλίσει ο ιδιοκτήτης είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.Σύμφωνα με το νόμο Ν.4342/2015 (ΦΕΚ 143/09/11/2015), ο εκμισθωτής υποχρεούται να εκδώσει πρωτόκολλο Π.Ε.Α. προκειμένου να δηλώσει τη μίσθωση στην εφορία.

Αν και κάθε εκμισθωτής που διαφημίζει την αγγελία του ακινήτου του υποχρεούται να αναφέρει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, πολλοί ιδιοκτήτες περιμένουν να εξασφαλίσουν πρώτα μία συμφωνία μίσθωσης πριν προχωρήσουν στην απόκτηση του πιστοποιητικού.

Το πιστοποιητικό αυτό αναφέρει γενικά χαρακτηριστικά του ακινήτου καθώς και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανά διαφορετική πηγή. Θεωρείται σημαντική πληροφόρηση για τους ενοικιαστές που ενδέχεται να συνυπολογίσουν την ετήσια ενεργειακή δαπάνη τους πριν προχωρήσουν στην ενοικίαση του χώρου.

Το Π.Ε.Α. ισχύει για δέκα χρόνια, εκτός από την περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου πριν παρέλθει η δεκαετία, οπότε θα πρέπει να εκδοθεί νέο.

3) Ταυτοποίηση και ΑΦΜ

Δύο ακόμα απαραίτητα δικαιολογητικά για την δήλωση της μίσθωσης είναι ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας καθώς και η βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

Προτείνεται τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους μισθωτές να ζητούν την επίδειξη της ταυτότητας του άλλου προσώπου, ούτως ώστε να διασφαλίσουν πως συνομιλούν με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και όχι για λογαριασμό τρίτων.

Επιπλέον, η βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ του ενοικιαστή κρίνεται απαραίτητη καθώς, χωρίς αυτή, δεν είναι δυνατή η δήλωση της μίσθωσης. Σε περίπτωση που ο μισθωτής δεν έχει ΑΦΜ, θα πρέπει να ζητήσει τη χορήγηση του από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ενδέχεται επίσης να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες η επίδειξη της δήλωσης Ε9. Αυτό θα επιβεβαιώσει στους ενοικιαστές πως οι ιδιοκτήτες είναι οι πραγματικοί κάτοχοι του ακινήτου. Αλλά και οι εκμισθωτές μπορούν να ζητήσουν από τη μεριά τους αποδεικτικά που να επικυρώνουν την οικονομική δυνατότητα του ενοικιαστή. Για παράδειγμα η προσκόμιση δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 ή κρατικά επιδόματα μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομική θέση του ενοικιαστή.

4) Δήλωση στο Taxisnet

Μετά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο ιδιοκτήτης έχει στη διάθεση του 30 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης για να υποβάλλει τα πληροφοριακά στοιχεία της μίσθωσης στο Taxisnet.

Με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα και να επιλέξει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την μίσθωση, καθώς και το ΑΦΜ του ενοικιαστή.

Ο ενοικιαστής στη συνέχεια καλείται να εισέλθει στον δικό του λογαριασμό στο Taxisnet και, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να αποδεχτεί ή να απορρίψει τη μίσθωση.

Η ΗΟΜΙ είναι δωρεάν για τους ενοικιαστές και χρεώνει μισό ενοίκιο τους ιδιοκτήτες!

Ιδιοκτήτης και Ενοικιαστής ΗΟΜΙ

Αν είσαι ιδιοκτήτης, βρες τον επόμενο ενοικιαστή σου με τη ΗΟΜΙ κάνοντας κλικ εδώ. Αν είσαι ενοικιαστής, αναζήτησε τις αγγελίες της ΗΟΜΙ και βρες το ακίνητο που σου ταιριάζει, χωρίς καμία προμήθεια!

«Τελικά, τι πιστοποιητικά χρειάζεται για να νοικιάσω το σπίτι μου;»

Συνοπτικά, τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί ένας ιδιοκτήτης και ένας ενοικιαστής για την έναρξη μιας μίσθωσης κατοικίας είναι τα εξής:

1. Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης (υπογεγραμμένο και από τους δύο)

2. Ενεργειακό Πιστοποιητικό Απόδοσης (που πρέπει να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης)

3. Αστυνομική Ταυτότητα ιδιοκτήτη και ενοικιαστή 4. Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή

5. Δήλωση μίσθωσης στο Taxisnet από τον ιδιοκτήτη και αποδοχή του ενοικιαστή (εντός 30 ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού)