Ώρες κοινής ησυχίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Author: HOMI Team

Last modified: 24th Nov 2021

Category: tips-advice

Αντιμετωπίζεις θέματα με τις ώρες κοινής ησυχίας στην πολυκατοικία σου; Γνωρίζεις πως να προσεγγίσεις την κατάσταση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα; Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σε αυτό το άρθρο!

Blog

Σεβασμός στην διαβίωση στην πολυκατοικία

Εάν μένεις σε πολυκατοικία, τότε σίγουρα γνωρίζεις πως η ποιότητα της διαβίωσης εξαρτάται από τα άτομα που συμβιώνουν και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των κατοίκων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση μιας ήρεμης και ειρηνικής διαβίωσης. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και το υπόλοιπο της ημέρας.

Θα πρέπει επίσης να διαχειρίζεσαι λογικά ειδικές περιστάσεις, όπως τα γενέθλια ενηλικίωσης ενός γείτονα, με προτεραιότητα τον διάλογο και την αποφυγή αντιπαραθέσεων. Το να μπορείς να κάνεις αμοιβαίες υποχωρήσεις σε εύλογες περιπτώσεις, επιτρέπει την δημιουργία μιας υγιούς σχέσης στα πλαίσια του κτιρίου.

Με την δημιουργία αρμονικών διαπροσωπικών σχέσεων με τα άτομα της πολυκατοικίας, δεν εξασφαλίζεται μόνο η επίλυση του προβλήματος του θορύβου, αλλά και η δυνατότητα σχηματισμού μιας πιο ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου ένας γείτονας δρα παράλογα και προκαλεί συνεχώς θόρυβο σε ακατάλληλες ώρες, επηρεάζοντας τόσο τη ψυχική μας υγεία, όσο και η εργασία μας.

Ο διάλογος και η κοινή λογική μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματικά, οπότε καλό θα ήταν να γνωρίζεις τα υπόλοιπα εργαλεία που έχεις στη διάθεση σου για την επίλυση του θέματος.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας;

Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεις οποιαδήποτε ενόχληση καθ’ όλες τις ώρες της ημέρας. Όμως συγκεκριμένα, η νομοθεσία ορίζει συγκεκριμένες ώρες κοινής ησυχίας που θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ποιες είναι αυτές οι ώρες:

  • Κατά την χειμερινή περίοδο, που περιλαμβάνει το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου, από 15:30 έως 17:30 και 22:00 έως 07:30.

  • Κατά την θερινή περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, από 15:00 ως 17:30 και 23:00 έως 07:00.

Ώρες κοινής ησυχίας: γενικές απαγορεύσεις

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως στην ουσία, κάθε δραστηριότητα που προκαλεί θόρυβο σε μη ανεκτό βαθμό απαγορεύεται τις ώρες κοινής ησυχίας.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα εργασίες κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η έκδοση ειδικής αιτιολογημένης άδειας.

Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που πρέπει να αποφεύγεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας είναι οι εξής:

  1. Οι θορυβώδεις εργασίες, για παράδειγμα επισκευές, ανακαινίσεις ή κατεδαφίσεις. Πάσης φύσεως εργασίες οφείλουν να διεξάγονται σε ώρες εκτός των κοινής ησυχίας.
  2. Η χρήση ηχητικών και μουσικών οργάνων σε υψηλή ένταση, οι θορυβώδεις μαζώξεις και οι έντονες συζητήσεις και διαπληκτισμοί.
  3. Η φασαρία που προκαλούν τα κατοικίδια, καθώς η μη συμμόρφωση με τους συγκεκριμένους κανόνες, μπορεί να συνεπάγεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο.
  4. Οι μη ανεκτοί θόρυβοι παιδιών που παίζουν ή φωνάζουν, επίσης μπορούν να θεωρηθούν παραβίαση της κοινής ησυχίας.  Σημειώνεται πως το 2018, σε ένα περιστατικό διαρκούς πρόκλησης θεμάτων από μια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ ως αποζημίωση, για κάθε φορά διατάραξης της κοινής ησυχίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται προσωποκράτηση του πατέρα της οικογένειας για 30 ημέρες, τονίζοντας την σημασία τήρησης των κανόνων κοινής ησυχίας.

Πως αντιμετωπίζεται η διατάραξη κοινής ησυχίας;

Τι πρέπει να κάνεις αν οι γείτονες σου κάνουν αδικαιολόγητη φασαρία σε σταθερή βάση κατά τις ώρες κοινής ησυχίας;

1. Μίλησε με τους γείτονες σου

Χτύπησε την πόρτα τους και συζήτησε μαζί τους. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο λογικοί μπορεί να είναι όταν τους προσεγγίζεις με σεβασμό και ευγένεια. Συντιστούμε αυτή την πρακτική από το να γράψεις ένα παθητικό και επιθετικό σημείωμα.

Βρες μια κατάλληλη στιγμή, προτιμότερα νωρίς το απόγευμα. Χτύπησε την πόρτα, σύστησε τον εαυτό σου και μοιράσου μαζί τους τις ανησυχίες σου.

Δες εάν μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση. Ίσως μπορεί να σε ενημερώσουν αν σχεδιάζουν να κάνουν εργασίες ανακαίνισης, ή να διεξάγουν ένα πάρτι, ώστε να μπορείς κι εσύ να προγραμματίζεις ανάλογα τα σχέδια σου.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας γείτονας είναι απρόθυμος να συμβιβαστεί. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να λάβεις πιο δραστικά μέτρα.

2. Μίλησε με τον διαχειριστή του κτιρίου

Συζήτησε τις ανησυχίες σου. Είναι πολύ πιθανό να μην είσαι ο μόνος που ενοχλείται από την φασαρία. Ίσως υπάρχουν κι άλλοι κάτοικοι στην πολυκατοικία που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσένα.

Ο διαχειριστής ίσως είναι σε θέση να βοηθήσει στην διαχείριση ενός τέτοιου ζητήματος και να μιλήσει απευθείας στον παραβάτη γείτονα.

Σε περίπτωση που ο γείτονας νοικιάζει το διαμέρισμα, ο διαχειριστής μπορεί να προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος επίσης έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

3. Κάνε παράπονο στην οικεία αστυνομική αρχή

Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε μπορείς να κάνεις καταγγελία στην οικεία αστυνομική αρχή, με μορφή σύστασης. Συνήθως, αρκεί η βεβαίωση εξ ακοής εκ μέρους του αστυνομικού που σπεύδει στο σημείο.

Σε αυτή τη περίπτωση, πραγματοποιείται προφορική αναφορά, χωρίς την συνδρομή δικηγόρου.

Προτείνουμε στους γείτονες που καταφεύγουν σε συστάσεις, να σημειώνουν τα στοιχεία των αστυνομικών που τους εξυπηρετούν. Εξίσου σημαντικό είναι το αντίγραφο της αναφοράς του περιστατικού. Αυτό θα φανεί χρήσιμο στην περίπτωση διεξαγωγής έγκλησης ή μετάβασης στον εισαγγελέα ακροάσεων.

4. Αναφέρσου σε δικηγόρο

Ένας δικηγόρος μπορεί να σε βοηθήσει με γείτονες που κάνουν την φασαρία θεσμό και διαταράσσουν την κοινή ησυχία του κτιρίου.

Το αξιόλογο άρθρο του δικηγόρου κυρίου Ιωάννη Χίου, περιγράφει την διαφορά της ποινικής διαδικασίας από την αστική διαδικασία, αναφορικά με την διατάραξη της κοινής ησυχίας από γείτονες.

Ουσιαστικά, η ποινική διαδικασία θα επιδιώξει την τιμωρία του παραβάτη για τυχόν προηγούμενες παραβάσεις. Ωστόσο, δεν θα αποτρέψει απαραίτητα μελλοντικές παραβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, μια καλή αστική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δικαστική απόφαση που απαγορεύει ρητά στον γείτονά σου να σε ενοχλήσει. Αυτό μπορεί να εξασφαλίζεται με αποζημίωση για προηγούμενες παραβάσεις και αυτόματα πρόστιμα για κάθε μελλοντική παράβαση. Το δικαστήριο μπορεί να παράσχει άμεση δικαστική προστασία, η οποία θα ισχύει μέχρι την τελική απόφαση, εμποδίζοντας τον γείτονά σου να σε ενοχλήσει μέχρι τότε.

Επιπτώσεις διατάραξης κοινής ησυχίας

Η νομοθεσία επιβάλλει μέτρα για την τήρηση των κανόνων κοινής ησυχίας. Μέχρι το 2019 οι παραβάτες τιμωρούνταν με βάση το άρθρο (Ν.1481/1984) σε βαθμό πταίσματος, πρόστιμο ή κράτηση.

Όμως, με την τροποποίηση του Ποινικού  Κώδικα  (Ν.4637/2019), η διατάραξη της κοινής ησυχίας θεωρείται ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες μπορεί να επιβαρυνθούν με χρηματική ποινή έως και 150  ημερήσιες μονάδες και φυλάκιση έως και 5 μήνες.

Δεδομένου ότι ο κώδικας ασχολείται με κάθε είδους παραβιάσεις, η επιβολή της ποινής εξαρτάται από την σοβαρότητα της εκάστοτε περίπτωσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Θέλεις να βεβαιωθείς πως δεν παραβιάζεις τους κανόνες κοινής ησυχίας;

  • Κάνεις ανακαίνιση το σπίτι σου; Προγραμμάτισε τις απαραίτητες εργασίες επισκευών / ανακαίνισης σε ώρες εκτός των κοινής ησυχίας.

  • Έχεις κατοικίδια; Εκπαίδευσε τα ώστε να αποφεύγονται πιθανές ενοχλήσεις.

  • Έχεις μικρά παιδιά; Η εποπτεία και πειθαρχία τους είναι εξίσου σημαντική.

  • Σου αρέσει να ακούς δυνατά μουσική ή τηλεόραση; Πρόσεξε την ένταση ώστε να μην ενοχλείς τους υπόλοιπους κατοίκους.

  • Οργανώνεις μαζώξεις στο σπίτι; Προσπάθησε να διατηρείς σχετικά χαμηλά τους τόνους.

Σε περίπτωση που οι γείτονες σου να παραβιάζουν τους κανόνες κοινής ησυχίας:

  1. Προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι ο διάλογος.
  2. Ζήτησε βοήθεια από τον διαχειριστή του κτιρίου.
  3. Αναζήτησε την στήριξη και άλλων κατοίκων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.
  4. Γείτονες που καταφεύγουν σε συστάσεις, καλό θα ήταν να σημειώνουν τα στοιχεία των αστυνομικών που τους εξυπηρετούν.
  5. Ένα αντίγραφο της αναφοράς του περιστατικού, χρησιμεύει στην περίπτωση διεξαγωγής έγκλησης ή μετάβασης στον εισαγγελέα ακροάσεων.

© 2019 - 2024 All Rights Reserved

HOMI+30 21 5215 1962