HOMI
Loading

Πότε ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο;

Last Modified: 20/05/2021

Categories: Renting

Σε ποιες περιπτώσεις ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο; Πότε ο νόμος στηρίζει τον ιδιοκτήτη και πότε τον μισθωτή; Μάθε τι ισχύει γύρω από τις μισθώσεις σε αυτό το άρθρο.
Σε ποιες περιπτώσεις ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο; Πότε ο νόμος στηρίζει τον ιδιοκτήτη και πότε τον μισθωτή; Μάθε τι ισχύει γύρω από τις μισθώσεις σε αυτό το άρθρο.

Πότε ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τους μισθωτές, είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζεις.

Στην Ελλάδα, όταν ένας ενοικιαστής μισθώνει ένα ακίνητο, δεν μπορεί να αποχωρήσει από αυτό πριν από τη λήξη που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Και αν το κάνει, τότε υποχρεούται να καταβάλει τα μισθώματα που υπολείπονται, μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, το ζήτημα οδηγείται στις δικαστικές αρχές οι οποίες τείνουν να δικαιώνουν τους ιδιοκτήτες, ιδίως όταν αυτοί αποδεικνύουν πως στο διάστημα που μεσολάβησε το ακίνητο τους δεν νοικιάστηκε και παρέμεινε ανεκμετάλλευτο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στην διάρκεια των μισθώσεων δευτερεύουσας κατοικίας. Ωστόσο, οι μισθώσεις πρώτης κατοικίας έχουν ελάχιστη διάρκεια τα τρία έτη, άσχετα αν το συμφωνητικό αναγράφει διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Αυτό δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, καθώς ούτε ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκδιώξει τον μισθωτή χωρίς ο δεύτερος να ασκήσει αν θέλει τα νομικά του δικαιώματα, αλλά ούτε ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο και να αποχωρήσει αυτοβούλως από τη μίσθωση χωρίς τις συνέπειες που μπορεί να του προσάψει ο ιδιοκτήτης.

Πότε ο ενοικιαστής μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο;

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που δύναται να επικαλεστεί ο ενοικιαστής προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιο πριν από την τριετία. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, ένας μισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει μια αστική μίσθωση πριν τη συμβατική της λήξη στις εξής περιπτώσεις:

  • 1. Εάν δεν παραχωρήθηκε η χρήση του μισθίου στον ενοικιαστή, ή αν αυτή του αφαιρέθηκε μεταγενέστερα (άρθρο 585 ΑΚ).
  • 2. Αν η χρήση του μισθίου θέτει σε άμεσο ή απειλούμενο κίνδυνο την υγεία του μισθωτή ή των οικείων του (άρθρο 588 ΑΚ).
  • 3. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατίθεται (άρθρο 613 ΑΚ).
  • 4. Όταν η μίσθωση είναι εφ’ όρου ζωής ή συμβατικού χρόνου πέραν της τριακονταετίας, εφόσον συμπληρώθηκαν τριάντα έτη από την έναρξη της ισχύος της (άρθρο 610 ΑΚ).
  • 5. Αν συντρέχει σπουδαίος λόγος που εμποδίζει τη συνέχιση της μίσθωσης σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.

Τι περιλαμβάνει ο «σπουδαίος λόγος»:

Ο ενοικιαστής μπορεί να επικαλεστεί κάποιο «σπουδαίο λόγο» ώστε να διακόψει τη συνέχιση της σύμβασης και να σπάσει το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Αρείου Πάγου, σπουδαίος λόγος συντρέχει όταν η συνέχιση της μίσθωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη. Σε περίπτωση λοιπόν που ο μισθωτής αναγκαστεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη, την κατάσταση εκτιμούν οι αρμόδιες αρχές. Εκείνες ορίζουν τελικά τη τύχη της μίσθωσης και το ενδεχόμενο αποζημίωσης ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε στους μισθωτές ακινήτων να πράττουν σύμφωνα με την καλή πίστη και να μεριμνούν για το μέλλον του μισθίου σε περίπτωση που χρειαστεί να αποχωρήσουν από αυτό. Προτείνεται η έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη, τουλάχιστον 3 μήνες πριν την αποχώρηση. Αυτό θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις και να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εύρεση νέου ενοικιαστή. Σε περίπτωση που το συμφωνητικό πρόκειται να λήξει, καλό θα ήταν ο μισθωτής να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για την πρόθεση του να συνεχίσει την ενοικίαση ή να αποχωρήσει από αυτή.

Ιδιοκτήτης και Ενοικιαστής ΗΟΜΙ

Είσαι ιδιοκτήτης;

Μάθε όλα τα οφέλη που σου προσφέρει η ενοικίαση του ακινήτου σου μέσω της πλατφόρμας της ΗΟΜΙ! Βρες τον επόμενο ενοικιαστή για το διαμέρισμα σου πληρώνοντας μόλις το μισό ενοίκιο.

Είσαι ενοικιαστής;

Η πλατφόρμα της ΗΟΜΙ σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις απευθείας με τον ιδιοκτήτη! Χτίσε μαζί του μια καλή σχέση από την αρχή και ρώτησε τον οτιδήποτε σε απασχολεί. Βρες το επόμενο διαμέρισμα σου μέσω της ΗΟΜΙ, χωρίς καμία προμήθεια!