HOMI
Φορτώνει

10+1 Παράγοντες που επηρεάζουν την εμπορική αξία του ακινήτου σου

Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2020

Κατηγορία: Πώληση

-
-

Όταν παίρνεις την απόφαση να πουλήσεις το ακίνητο σου, ξέρεις πως θα έρθεις αντιμέτωπος με διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, ραντεβού, ακυρώσεις και προσφορές σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που έχεις ορίσει… Συγκεντρώσαμε λοιπόν 10+1 παράγοντες που επηρεάζουν την εμπορική αξία του ακινήτου σου.

1) Τοποθεσία: Το Α και το Ω

Η τοποθεσία του ακινήτου σου είναι ο πρωταρχικός και πιο ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει την εμπορική αξία των ακινήτων. Ένα σπίτι που βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή ή σε ένα κεντρικό σημείο που παρέχει άμεση πρόσβαση σε καταστήματα, υπηρεσίες, εστιατόρια ή μέσα μαζικής μεταφοράς, θεωρείται πως βρίσκεσαι σε μια εξαιρετική περιοχή κι ένα τέτοιο ακίνητο δύσκολα θα χάσει την αξία του.

2) Πρόσβαση σε ΜΜΜ

Αν το ακίνητο σας βρίσκεται σε σημείο που παρέχει άμεση πρόσβαση σε κεντρικούς σταθμούς και διευκολύνεται η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τότε η αξία του μεγαλώνει αυτόματα. Ένα τέτοιο μέρος εξυπηρετεί την καθημερινότητα των περισσότερων ατόμων, αφού όλοι θέλουν να έχουν εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης.

3) Το σπίτι σας διαθέτει γκαράζ

Σημαντικός παράγοντας προσαύξησης της αξίας του ακινήτου είναι η ύπαρξη χώρου γκαράζ, ιδιαίτερα για της αστικές περιοχές. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί πλέον μια πολυτέλεια για την οποία πολλοί είναι εκείνοι που προθυμοποιούνται να πληρώσουν λίγο παραπάνω για να την αποκτήσουν. Κανείς δεν θέλει να περνά ώρες ψάχνοντας για μια θέση πάρκινγκ γύρω από το σπίτι του, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο και αμέτρητα χρήματα χωρίς λόγο.

4) Σπίτι με θέα

Όλοι εκτιμούν ένα σπίτι που τους παρέχει υπέροχη θέα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είτε πρόκειται για θέα στην πόλη είτε για θέα στην θάλασσα, το βουνό, ή τη λίμνη, αυτός είναι ένας παράγοντας που αδιαμφισβήτητα θα αυξήσει την τιμή του ακινήτου σου. Όπως και να το κάνουμε, είναι αλλιώς να βλέπεις τη φύση από την άνεση του σπιτιού σου, και αλλιώς να αντικρίζεις τα παράθυρα του γείτονα ή τον τοίχο του απέναντι κτηρίου .

Είτε πρόκειται για θέα στην πόλη είτε για θέα στην θάλασσα, το βουνό, ή τη λίμνη, αυτός είναι ένας παράγοντας που αδιαμφισβήτητα θα αυξήσει την τιμή του ακινήτου σου.

5) Σπίτι με κήπο

Ένας κήπος προσθέτει πάντα το κάτι παραπάνω σε ένα ακίνητο. Όσα σπίτια διαθέτουν κήπο ο οποίος είναι φροντισμένος, με λουλούδια και όμορφη διακόσμηση, τείνουν να εντυπωσιάζουν περισσότερο τους αγοραστές. Αν το ακίνητο σας έχει αυτή την πολυτέλεια, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε παραμελήσει τα φυτά του κήπου σας και πως η εικόνα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Τα σπίτια με κήπο τείνουν να εντυπωσιάζουν περισσότερο τους αγοραστές.

6) Ενεργά συστήματα λειτουργίας

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει ένα σπίτι που θα χρειαστεί να ξοδέψει άλλη μια περιουσία για την επιδιόρθωση ζημιών και μη λειτουργικών συστημάτων. Βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει τις απαραίτητες συντηρήσεις στα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά σας και πως έχετε αναβαθμίσει το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Με αυτούς τους ελέγχους και τις απαραίτητες επιδιορθώσεις θα μπορέσετε να ζητήσετε επιπλέον χρήματα, που θα μπορείτε να δικαιολογήσετε.

7) Αποθηκευτικός χώρος

Κατά πόσο θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε άνετο και ευρύχωρο το σπίτι σας; Η απάντηση σας θα καθορίσει το αν θα μπορέσετε να ζητήσετε επιπλέον χρήματα για αυτή την παροχή. Οι πολλαπλές επιλογές αποθήκευσης ενισχύουν την αξία πώλησης του ακινήτου σας. Όλοι έχουμε πράγματα που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν θέλουμε να αποχωριστούμε και καταλήγουμε να μην ξέρουμε που να τα βάλουμε. Αν το σπίτι σας διαθέτει αρκετούς χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση, τότε αυτό θα έδινε λύση σε πολλά προβλήματα.

8) Το σπίτι σας διαθέτει φυσικό φωτισμό;

Ο ανεπαρκής φωτισμός δίνει στους ανθρώπους μια δυσάρεστη, άβολη αίσθηση και διώχνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές μακριά. Αντίθετα, ένα διαμπερές σπίτι τους γεμίζει με ευχαρίστηση και αισιοδοξία, δημιουργώντας μια άνετη και φιλική ατμόσφαιρα. Επενδύστε στον φωτισμό του σπιτιού σας αν θέλετε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον των αγοραστών και να βάλετε ακόμα περισσότερα χρήματα στη τσέπη σας.

9) Μελετήστε τους χώρους

Ένα σπίτι με ασυνήθιστη δόμηση συνήθως αποτρέπει τους αγοραστές να το προτιμήσουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην μελέτη των χώρων του ακινήτου σας. Πώς συνδέονται τα δωμάτια; Υπάρχουν διάδρομοι; Το σαλόνι είναι ενωμένο με την τραπεζαρία; Υπάρχει χωριστή κουζίνα; Πόσοι είναι οι «κοινοί» χώροι; Ανάλογα με τις απαντήσεις σας, θα απευθυνθείτε σε διαφορετικού τύπου αγοραστές. Για παράδειγμα η ύπαρξη πολλών «κοινών» χώρων είναι ιδανική για οικογένειες ή για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.

10) Πόσα μπάνια διαθέτει το ακίνητο;

Τα σπίτια με ένα μόνο μπάνιο αρμόζουν κυρίως σε άτομα που ζουν μόνα τους ή ίσως σε ζευγάρια. Μια οικογένεια έχει περισσότερες ανάγκες. Τα μοντέρνα σπίτια στις μέρες μας τείνουν να έχουν ένα ιδιωτικό μπάνιο σε τουλάχιστον ένα από τα υπνοδωμάτια που διαθέτουν. Αυτός είναι ένας παράγοντας που δείχνει να επηρεάζει σημαντικά την απόφαση των αγοραστών να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αποκτήσουν αυτή την παροχή.

11) Πόσο εκσυγχρονισμένο είναι το σπίτι σας;

Καταρχήν, ποιο είναι το κατασκευής του ακινήτου σας; Έχει γίνει ποτέ ανακαίνιση, κι αν ναι, πόσο πρόσφατη είναι; Μελετήστε την αίσθηση που δίνει στους άλλους ο χώρος σας. Μοιάζει με ένα σπίτι της δεκαετίας του ’70; Η κατάσταση του κτιρίου και η επίπλωση του είναι τα πρώτα που μαρτυρούν την ηλικία του. Και συνήθως, οι αγοραστές αποφεύγουν να αγοράσουν ακίνητα που δείχνουν παλιά, σαν να χρήζουν ανακατασκευής. Φροντίστε να δώσετε έναν αέρα ανανέωσης στον χώρο σας με μερικές έξυπνες, απλές και οικονομικές λύσεις.