HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 03/06/2023

Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (03/06/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (03/06/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (03/06/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στην Οικοδομική Δραστηριότητα

Από τον 03/2022 έως τον 02/2023, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανήλθε σε 24.949 άδειες που αντιστοιχεί σε αύξηση 3,5% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι ο υπουργός του ΠΕΝ κ. Ταγαράς, ανέφερε ότι περισσότερες από τις μισές οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2022 αφορούν εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον 04/2023 οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών σημείωσαν αύξηση 8,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατασκευαστικών υλικών είναι οι ακόλουθες: τούβλα (20,2%), σωλήνες (12,9%), υαλοπίνακες ασφαλείας (12,7%), θερμαντικά σώματα (12,6%), πλακίδια (11,3%), παρκέτα (10,3%).

Παράλληλα σημειώθηκαν μειώσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια (29,9%) και το πετρέλαιο κίνησης-Diesel (9,8%).

ΠΟΜΙΔΑ για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στα ακίνητα

Ο Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ κ. Κρανίδης, τονίζει 6 σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία.

Αρχικά, προτείνει τη μείωση της φορολογίας, για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, και του φόρου μισθωμάτων άνω των 12.000€, και τη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών σε ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα.

Συστήνει την υιοθέτηση κινήτρων, όπως την έκπτωση φόρου για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, που θα βοηθήσει στη μείωση των υπαρχουσών άδειων κατοικιών, στην αύξηση των προσφορών και έτσι στη μείωση των τιμών.

Επίσης, επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση σχετικά με την αναγνώριση δρόμων και με την οριστική προστασία των ιδιοκτησιών.

Προτείνει τη στήριξη κοινωνικής στέγης με την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω των διάφορων προγραμμάτων στέγασης.

Τέλος, τονίζει την ανάγκη περιορισμού του κόστους λειτουργίας, ενέργειας, ανακαίνισης και ανέγερσης των ακινήτων, καθώς και την υιοθέτηση πολιτικής εξισορρόπησης των τιμών και ενοικίων κατοικίας.

Θέση του κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις των ακινήτων

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις για θέματα που αφορούν τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε για το φυσικό περιβάλλον ότι πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στη χωροταξία που αντιμετωπίζουν την αυθαίρετη δόμηση.

Για το στεγαστικό πρόγραμμα "Σπίτι Μου" ανέφερε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα ακίνητα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος.

Επίσης, μίλησε για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω", με βάση το οποίο 20.000 νέοι θα μπορέσουν να ανακαινίσουν το διαμέρισμά τους και έτσι θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κενά διαμερίσματα.

Κατέληξε στο θέμα των Airbnb και στο ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι ιδιοκτήτες των Airbnb.

Επικεφαλής της Airbnb για τα ακίνητα στην Ελλάδα

Ο κ. Τζιάκομο Τραβότο συμμετείχε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και υποστήριξε ότι η αύξηση των ενοικίων στην Ελλάδα δεν οφείλεται στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, αλλά στο ότι δεν υπάρχει απόθεμα κατοικιών.

Σημείωσε ότι η υποχρεωτική ε γγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυπρόθεσμης Μίσθωσης θα βοηθήσει στην τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών.

Επίσης, με βάση έρευνα στην κοινότητα των οικοδεσποτών της Airbnb, διαπιστώθηκε ότι το 75% από αυτούς δεν θεωρεί τη μίσθωση ακινήτου ως κύρια απασχόληση.

Για την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων που ζητάει ο ξενοδοχειακός κλάδος, απαντά ότι πολλά νοικοκυριά έχουν αυξήσει το εισόδημα τους με αυτές τις μισθώσεις.