Πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου;

Author: HOMI Team

Last modified: 6th Sep 2024

Category: rent

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ “Πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου;”. Είναι σημαντικό να διευκρινήσεις ποιο συμβόλαιο ψάχνεις - τον τίτλο ιδιοκτησίας ή το μισθωτήριο. Πουλάς το ακίνητο σου και θέλεις να βρεις το συμβόλαιο που αποδεικνύει την απόκτηση/κυριότητα του ακινήτου σου; Ή είσαι ενοικιαστής και ψάχνεις να βρεις το ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης. Ίσως θέλεις απλά να βρεις την ηλεκτρονική δήλωση από το Taxisnet για να συνδέσεις ρεύμα, ή να αποδείξεις ότι νοικιάζεις το συγκεκριμένο σπίτι.

Blog

Τι είναι το συμβόλαιο σπιτιού

Ο όρος συμβόλαιο σπιτιού είναι αρκετά ευρύς και μπορεί να αναφέρεται σε διαφορετικά έγγραφα. Για παράδειγμα, αν είσαι ενοικιαστής και αναζητείς το συμβόλαιο ενοικίου, τότε αναφέρεσαι στο ιδιωτικό συμφωνητικό ή την ηλεκτρονική δήλωση μισθωτηρίου. Το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης υπογράφεται μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή και περιλαμβάνει τους όρους της ενοικίασης και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών. Η ηλεκτρονική δήλωση μισθωτηριού μέσω Taxisnet αποσκοπεί σε φορολογικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται από την μεριά του μισθωτή για την απόδειξη των στοιχείων διαμονής του στις περιπτώσεις όπως σύνδεσης λογαριασμών κοινής ωφέλειας, για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και για την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης. Από την άλλη, είναι απαραίτητο έγγραφο του εκμισθωτή σε περίπτωση διαταγής πληρωμής για απλήρωτα ενοίκια ή τη λύση μισθωτηρίου λόγω παραβίασης στους όρους του.

Στην περίπτωση όμως που είσαι ιδιοκτήτης και ψάχνεις το συμβόλαιο του σπιτιού σου, τότε πιθανόν να αναφέρεσαι στον τίτλο ιδιοκτησίας. Ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι το έγγραφο που παραχωρείται κατά την απόκτηση ενός ακινήτου και συνήθως αποτελεί μία συμβολαιογραφική πράξη που αποδεικνύει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη στο ακίνητο.

Που μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου - ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης

Ως ιδιωτικό συμφωνητικό ορίζεται το νομικό έγγραφο το οποίο καθορίζει και διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών. Οι μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα καθορίζονται από το νόμο 2235/1994, όμως πολλοί παράγοντες όπως το ύψος του μισθίου, το ποσό της εγγύησης ενοικίου, ο επιμερισμός των κοινόχρηστων ή η αποκατάσταση των φθορών αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Επομένως, η σύνταξη του μισθωτηρίου συμβολαίου προσδιορίζει τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βρεις το ιδιωτικό συμφωνητικό και παραθέτονται παρακάτω:

1. Το ιδιωτικό συμφωνητικό είναι προσωπικό έγγραφο οπότε προτείνεται να κρατήσεις ένα αντίγραφο στα αρχεία σου. Σε περίπτωση αδυνατείς να το βρεις, μπορείς πάντα να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για ένα αντίγραφο.

2. Αν έχεις υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας το gov.gr, θα μπορείς να το ανακτήσεις από την θυρίδα πολίτη. Παρακάτω θα δεις αναλυτικά τα βήματα.

1.1 Πάτησε “Είσοδος στην υπηρεσία” και συνδέσου με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

1.2. Επέλεξε “Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού”.

1.3. Αφού εμφανιστεί η τελική προβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού, πάτησε “Αποθήκευση”.

1.4. Η βεβαίωση του ψηφιακού εγγράφου εκδόθηκε και μπορείς να την ελέγξεις και μέσω του QR code.

Κάποια άλλα μέσα, που χρησιμοποιούνται για την υπογραφή εγγράφων και επομένως μπορεί να έχεις χρησιμοποιήσει και εσύ για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι το HelloSign, Dropbox sign και το Pandasign. Μπορείς να ανακτήσεις το ιδιωτικό συμφωνητικό από τις συγκεκριμένες εφαρμογές με το email σου και τον κωδικό που όρισες.

3. Κάποιες φορές ο λογιστής που αναλαμβάνει να ανεβάσει την ηλεκτρονική δήλωση μίσθωσης στο Taxisnet μπορεί να αντιγράφει τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού στο πεδίο “Σημειώσεις”.

Παρόλο που δεν αποτελεί ιδιωτικό συμφωνητικό, μπορεί να βοηθήσει σαν επιβεβαίωση των όρων που συμφώνησες.

4. Καλό είναι να ελέγξεις τα εισερχόμενα email σου στην περίπτωση που έχεις λάβει ψηφιακά αντίγραφα του ιδιωτικού συμφωνητικού από ιδιοκτήτη, τον μεσίτη ή τον δικηγόρο σου. Αυτά μπορεί να είναι ανυπόγραφα και με λιγότερη νομική βαρύτητα ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά για να υπενθυμίσεις στον ιδιοκτήτη του ακινήτου τις υποχρεώσεις του.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν έχω κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού συνίσταται καθώς είναι μία γραπτή συμφωνία ανάμεσα στον εκμισθωτή και στον μισθωτή, η οποία έχει νομική βαρύτητα. Αν δεν έχεις κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό, είναι μια καλή ιδέα να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη ωστέ να διατυπώστε και να επισημοποιήσετε την συμφωνία σας σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι συμφωνίες που γίνονται κατά την μίσθωση ενός ακινήτου είναι προφορικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν προκύψει ρήξη ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον ενοικιαστή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί τι ακριβώς όροι ορίστηκαν κατά την διάρκεια της προφορικής συμφωνίας και έτσι η σχέση των συμβαλλόμενων μερών (εκμισθωτής-μισθωτής) καθορίζεται βάσει του Αστικού Κώδικα.

Στα άρθρα 574-618 του Αστικού Κώδικα προβλέπονται κάποιες γενικές αρχές οι οποίες ρυθμίζουν και προστατεύουν τη σχέση τόσο του εκμισθωτή όσο και του μισθωτή. Μερικές από αυτές είναι:

Διάρκεια Μίσθωσης - Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια τα τρία έτη. Η διάρκεια αυτή είναι υποχρεωτική τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος ή αόριστος χρόνος.

Επισκευές - Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τις απαραίτητες επισκευές για τη λειτουργικότητα του χώρου , καθώς και αυτές που αυξάνουν την αξία του ακινήτου. Ο ενοικιαστής, είναι υπεύθυνος για τις δαπάνες των επισκευών που απαιτούνται για την συνήθη (καθημερινή) χρήση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ακίνητο.

Λήξη Μίσθωσης - Ο νόμος ορίζει ως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης τα τρία έτη. Αυτό σημαίνει ότι, όπως ο εκμισθωτής δεν μπορεί να λήξει πρόωρα την μίσθωση έτσι και ο μισθωτής δεν μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα από το ακίνητο αν δεν υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση από τον εκμισθωτή.

Που μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου - ηλεκτρονική δήλωση μισθωτηρίου Taxisnet

Για να βρεις την ηλεκτρονική δήλωση μισθωτηρίου θα χρειαστεί να συνδεθείς στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τους προσωπικούς σου κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα βρεις μία λίστα με όλα τα μισθωτηρία που έχεις πραγματοποιήσει και πατώντας το εικονίδιο με το έγγραφο στα δεξιά του κάθε αρχείου μπορείς να το δεις και να το αποθηκεύσεις. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα βήματα:

1. Μπες στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

2. Πάτησε “Είσοδος στην εφαρμογή”

3. Συνδέσου με τους προσωπικούς σου κωδικούς Taxisnet

4. Στην κατηγορία “Προβολή Δηλώσεων ανά έτος Υποβολής” επέλεξε “Όλες οι δηλώσεις για να δεις την λίστα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεσαι ή επέλεξε από το μενού μία συγκεκριμένη κατηγορία και πάτα “Επιλογή”

5. Στην συνέχεια θα σου εμφανίσει με την παρακάτω μορφή την λίστα με τις δηλώσεις που έχεις συμμετάσχει ώς Μισθωτής και Εκμισθωτής. Για να μπορέσεις να δεις την δήλωση πάτα το εικονίδιο με το έγγραφο δεξιά της οθόνης.

6. Τέλος, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική δήλωση στην οθόνη μπορείς να την αποθηκεύσεις.

Που μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου - τίτλος ιδιοκτησίας

Τα συμβόλαια που αποδεικνύουν την μεταβίβαση ενός ακινήτου από ένα άτομο σε ένα άλλο ονομάζονται τίτλοι ιδιοκτησίας και υπάγονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την φύση της μεταβίβασης. Οι πιο συχνές είναι η αγοραπωλησία, η γονική παροχή, η δωρεά και η αποδοχή κληρονομιάς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις που βρίσκονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας του σπιτιού σου καθώς στην περίπτωση που επιθυμείς να πουλήσεις το ακίνητό σου, ο αγοραστής θα ζητήσει τον τίτλο ιδιοκτησίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε έναν έλεγχο τίτλου.

1. Εύρεση συμβολαίου σπιτιού στα αρχεία σου

Αναμφίβολα, ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού σου είναι να ελέγξεις αν έλαβες φυσικό αντίγραφο από τον συμβολαιογράφο που ανέλαβε την διαδικασία ή ακόμη και αν σου έχει προωθήσει υπογεγραμμένα και σκαναρισμένα αυτά τα έγγραφα στο email σου. Μπορείς να καλέσεις τον συμβολαιογράφο και να τον ρωτήσεις για ένα αντίγραφο. Ακόμη, έλεγξε αν το πρόσωπο που έκανε την μεταβίβαση του σπιτιού σε εσένα έχει κρατήσει αντίγραφο. Για παράδειγμα, αν αγόρασες το ακίνητο επικοινώνησε με τον πωλητή, ενώ εαν ήταν μεταβίβαση με γονική παροχή μπορείς να ρωτήσεις τους γονείς σου. Κάθε επικυρωμένο αντίγραφο για τα κοστίζει 5€ + ΦΠΑ, άρα ένα επικυρωμένο αντίγραφο 20 σελίδων θα κοστίσει 124 ευρώ.

2. Αναζήτηση συμβολαίου σπιτιού σε συμβολαιογράφο

Μπορείς να αναζητήσεις τα συμβόλαια σπιτιού-τίτλους ιδιοκτησίας στον συμβολαιογράφο. Οι συμβολαιογράφοι διατηρούν ένα αρχείο με όλες τις υποθέσεις/συμβόλαια που έχουν αναλάβει οπότε μία αναζήτηση μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τα έγγραφα που αναζητείς. Ωστόσο, αν ο συμβολαιογράφος δεν ασκεί πλέον το επάγγελμα, μπορείς να αναζητήσεις τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει το αρχείο του.

3. Αναζήτηση συμβόλαιο σπιτιού ηλεκτρονικά στο κτηματολόγιο

Για τα πρόσφατα συμβόλαια μεταβίβασης, ενδέχεται να βρεις τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου σου ηλεκτρονικά μέσω του κτηματολογίου.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εύρεση των τίτλων ιδιοκτησίας στην παραπάνω υπηρεσία του Κτηματολογίου δεν είναι πάντα σίγουρη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αρχεία που υπάρχουν στο εκάστοτε Κτηματολόγιο πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονική μορφή και έπειτα να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πύλη. Επομένως, βρίσκεται στην ευχέρεια του κάθε ανεξάρτητου Κτηματολογίου ψηφιοποιήσει και να δημοσιεύσει.

4. Αναζήτηση συμβόλαιο σπιτιού με δικηγόρο

Εάν δεν έχεις τους τίτλους ιδιοκτησίας στα αρχεία σου μπορείς να απευθυνθείς σε έναν δικηγόρο για να διεξάγει έρευνα στο Κτηματολόγιο ή/και στο Υποθηκοφυλάκειο της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Ο δικηγόρος ξεκινάει την έρευνα στην αντίστοιχη υπηρεσία έχοντας το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη για να ανακτήσει την μερίδα που είναι στο όνομα του. Από εκεί ο δικηγόρος ανακτά τον τομό και τον αριθμό μεταγραφής και μπορεί να ελέγξει το συμβόλαιο. Αν χρειάζεται αντίγραφο, μπορεί να γίνει αίτηση στο υποθηκοφυλακείο για να λάβει ο αρμόδιος δικηγόρος τα αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας. Διαφορετικά και να αποφεύγετε καθυστερήσεις, ο δικηγόρος μπορεί να ζητήσει αντίγραφο από το αρχείο του συμβολαιογραφου που σύνταξε το συμβόλαιο. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος για κάθε επικυρωμένο αντίγραφο είναι 5€ + ΦΠΑ, άρα ένα επικυρωμένο αντίγραφο 20 σελίδων θα κοστίσει 124 ευρώ. Η αμοιβή του δικηγόρου διαπραγματεύεται ελεύθερα, ωστόσο μια έρευνα για ένα συμβόλαιο μπορεί να κοστίζει περίπου 100-300 ευρώ.

Που μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου - Ε9

H δήλωση στοιχείων ακινήτων στο Ε9 επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται βάση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Η εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος είναι μια βεβαίωση της δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενο. Αν είσαι ιδιοκτήτης, αποδεικνύει την διεύθυνση σου σαν δικαιολογητικό για τη σύνδεση λογαριασμών κοινής ωφέλειας, για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και για άλλες συναλλαγές με το δημόσιο. Για να δεις το Ε9 θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

1. Μπες στην σελίδα της εφαρμογής Ε9 και πάτησε "Είσοδος στην Εφαρμογή".

2. Συμπλήρωσε τους κωδικούς Taxisnet και πάτησε “Σύνδεση”.

3. Πάτησε το κουμπί κάτω αριστερά “Είσοδος”.

4. Πάτησε “Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2025 (σε αρχείο .pdf)”

5. Τέλος εμφανίζεται στην οθόνη το Ε9 και μπορείς να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου.

Συμπέρασμα - Που μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου

Η εύρεση του συμβολαίου του ακινήτου σου μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διευκολύνεις τη διαδικασία. Είτε πρόκειται για μισθωτήριο συμβόλαιο είτε για τίτλο ιδιοκτησίας, η διαχείριση αυτών των εγγράφων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη νομιμότητα της ακίνητης περιουσίας σου. Εάν είσαι ενοικιαστής, μπορείς να βρεις το ιδιωτικό συμφωνητικό στα αρχεία σου, να το αναζητήσεις στα εμαιλ σου ή στην ιστοσελίδα του gov.gr αν έχεις υπογράψει ηλεκτρονικά ή ακόμη και να ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη ένα αντίγραφο. Αντίθετα, αν είσαι ιδιοκτήτης και αναζητάς τον τίτλο ιδιοκτησίας, μπορείς να τον βρεις είτε στα προσωπικά σου αρχεία είτε μέσω του συμβολαιογράφου που συνέταξε τη μεταβίβαση ή μπορείς να αναθέσεις σε ένα δικηγόρο την διαδικασία εύρεσης των τίτιλων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο και Υποθυκοφυλάκειο. Η πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα δεν είναι απλώς ένα ζήτημα διαχείρισης, αλλά θεμέλιο για την ασφάλεια και τη νομιμότητα των συναλλαγών σου. Φρόντισε να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα σε τάξη, ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά την περιουσία σου και να αντιμετωπίσεις με ευκολία οποιεσδήποτε νομικές ή οικονομικές προκλήσεις.

© 2024 All Rights Reserved

HOMI+30 21 5215 1962