HOMI
Loading

Επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο: Πως σε συμφέρει να νοικιάσεις το διαμέρισμα σου;

Last Modified: 19/08/2020

Categories: Renting

-
-

Να νοικιάσεις το ακίνητο σου επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που βασανίζει όλους τους ιδιοκτήτες καθώς η απόφαση τους θα επηρεάσει το εάν θα καταφέρουν να νοικιάσουν το ακίνητο τους, το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν και τον τύπο ενοικιαστή που θα προσελκύσουν.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τις επιλογές σου

Τρεις είναι οι επικρατέστερες εναλλακτικές που έχεις στη διάθεση σου ως ιδιοκτήτης:

  1. Ανεπίπλωτο Ένα ακίνητο που διατίθεται προς ενοικίαση ανεπίπλωτο σημαίνει πως οι χώροι που περιλαμβάνει είναι εντελώς άδειοι. Ο ενοικιαστής μπορεί να τους επιπλώσει ανάλογα με την προτίμηση του.
  2. Εξοπλισμένο Με τον όρο εξοπλισμένο εννοούμε συνήθως πως το ακίνητο περιλαμβάνει τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές δηλαδή κουζίνα, εστία, ψυγείο, πλυντήριο και είδη μπάνιου. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι διφορούμενη και πολλές φορές εντάσσεται στα ανεπίπλωτα διαμερίσματα. Δεν είναι δηλαδή καθόλου σπάνιο να συναντήσουμε διαμερίσματα που δηλώνουν ανεπίπλωτα, αλλά περιλαμβάνουν τις παραπάνω συσκευές. Οι ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τονίζουν την ύπαρξη αυτού του εξοπλισμού στις αγγελίες τους για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στην περιουσία τους.
  3. Επιπλωμένο Ένα επιπλωμένο διαμέρισμα είναι μεν εξοπλισμένο, αλλά διαθέτει ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα έπιπλα για την κατοίκηση του ενοικιαστή. Αυτό σημαίνει πως περιλαμβάνει κρεβάτι, ντουλάπες, τραπέζι, καρέκλες, καναπέ, τηλεόραση και πολυθρόνες.

Ποιο έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Αν θέλουμε να εξετάσουμε ποια κατηγορία έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, τότε θα πρέπει να αναλογιστούμε τον τύπο του ακινήτου, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και την αγορά-στόχο.

Για παράδειγμα, η περιοχή της Κομοτηνής και των Ιωαννίνων, μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις που προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, κατακλύζονται από επιπλωμένα διαμερίσματα και στούντιο, σε αντίθεση με την περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Γλυφάδας στην Αθήνα, όπου τα περισσότερα ακίνητα προς ενοικίαση είναι ανεπίπλωτα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο που άλλαξαν τα δεδομένα και τροποποίησαν τα παραπάνω κριτήρια. Από τη μια μεριά, η ραγδαία ανάπτυξη των AirBnB σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει αυξήσει τα ποσοστά διάθεσης επιπλωμένων κατοικιών. Από την άλλη, η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δραστικά, μεταξύ άλλων και την ζήτηση των AirBnB, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια μεγάλη προσφορά επιπλωμένων διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στη ζήτηση του κοινού. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορεί τα ενοίκια των επιπλωμένων διαμερισμάτων να αυξήθηκαν, όμως η μεγάλη προσφορά αυτού του είδους κατοικίας πιέζει την τιμή προς τα κάτω, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να έχουμε επιπλωμένα διαμερίσματα σε χαμηλότερη τιμή από τα ανεπίπλωτα.

Ποια είναι η καλύτερη λύση για τον ιδιοκτήτη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει προκαθορισμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ως ιδιοκτήτης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις σε ποιον τύπο ενοικιαστή απευθύνεσαι, ποιες είναι οι ανάγκες του, να αναλογιστείς την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο σου και να συμβουλευτείς μια έμπιστη γνώμη από επαγγελματίες του κλάδου. Οι ειδικοί της ΗΟΜΙ βασίζονται σε δεδομένα και σε συμβουλεύουν πάντοτε με τεκμηριωμένα στοιχεία σε οτιδήποτε αφορά την ενοικίαση σου.

Σε γενικές γραμμές, η κατανόηση του ενοικιαστή στον οποίο απευθύνεσαι αποτελεί προτεραιότητα για κάθε απόφαση που θα λάβεις. Αν θέλεις να προσελκύσεις βραχυχρόνιους μισθωτές, όπως για παράδειγμα φοιτητές ή τουρίστες, τότε η παροχή μιας επιπλωμένης κατοικίας είναι η καταλληλότερη λύση. Από την άλλη, αν το διαμέρισμα σου μπορεί να φιλοξενήσει μακροχρόνιους μισθωτές, όπως για παράδειγμα μια οικογένεια, τότε ίσως πρέπει αδειάσεις τους χώρους του ακινήτου σου και να αφήσεις τους ενοικιαστές να στήσουν οι ίδιοι τη ζωή τους στο διαμέρισμα σου.

Ωστόσο, κάθε περίπτωση έχει τα δικά της αντικειμενικά πλεονεκτήματα που σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις πριν λάβεις την απόφαση σου.

Πλεονεκτήματα διάθεσης επιπλωμένων κατοικιών

Η μετακόμιση του ενοικιαστή γίνεται αυτομάτως εύκολη, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ιδιοκτήτη αφού θα του γλιτώσει σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η παροχή μιας επιπλωμένης κατοικίας γλιτώνει αρκετά χρήματα από τον ενοικιαστή σου. Αυτό σημαίνει πως έχεις το περιθώριο να αυξήσεις ανάλογα την τιμή του ενοικίου, ή να ζητήσεις μια εγγύηση για τα έπιπλα που παρέχεις.

Μετά τη λήξη του συμβολαίου, μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις τα έπιπλα για την επόμενη ενοικίαση σου.

Πλεονεκτήματα διάθεσης ανεπίπλωτων κατοικιών

Μια ανεπίπλωτη κατοικία ελαττώνει σημαντικά τα έξοδα της ενοικίασης σας, σε σύγκριση με μία επιπλωμένη.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ζημιάς και κανένα έξτρα κόστος αντικατάστασης επίπλων λόγω φθοράς.

Δεν επιβαρύνετε τον ενοικιαστή με την εγγύηση των επίπλων σας, κάτι που ελαττώνει σημαντικά το κόστος ενοικίασης, επομένως απευθύνεστε σε μεγαλύτερο κοινό που μπορεί να ανταπεξέλθει στην τιμή.

Ένα ανεπίπλωτο διαμέρισμα δίνει στον ενοικιαστή την πολυτέλεια να διακοσμήσει τον χώρο με βάση το προσωπικό του γούστο.

Οι ανεπίπλωτες κατοικίες προσελκύουν συνήθως μακροχρόνιους ενοικιαστές. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους ιδιοκτήτες καθώς σημαίνει πως το ακίνητο θα είναι κατειλημμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξασφαλίζοντας τους περισσότερα χρήματα.

Δεν χρειάζεται να αδειάσετε το ακίνητο σας αν επιλέξετε να το πουλήσετε, κάτι που θα σας εξοικονομήσει το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης των επίπλων.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έπιπλα στο ακίνητο σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν φθορές ή να κάνετε απογραφή των αντικειμένων σας.

Είναι γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα από τύχη, όπως για παράδειγμα λόγω κληρονομιάς. Άλλοι πάλι, απλά επιλέγουν τη λύση της επιπλωμένης ενοικίασης μόνο και μόνο επειδή τους γλιτώνει από το κόστος και την ταλαιπωρία της μεταφοράς και αποθήκευσης των επίπλων. Και οι δύο κατηγορίες προτιμούν τις επιπλωμένες κατοικίες για την ευελιξία που τους προσφέρουν. Έτσι όμως κινδυνεύουν να χάσουν πολλές ευκαιρίες και να καταλήξουν σε έναν όχι και τόσο επικερδή συμβιβασμό. Παρέχοντας στους ενοικιαστές την δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός επιπλωμένου και ανεπίπλωτου διαμερίσματος αποκτάς ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυξάνεις τις πιθανότητες σύναψης μιας επιτυχημένης συμφωνίας!