Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/05/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:
Η θέση της ΔΥΠΑ για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα "Σπίτι μου"
Μέσα σε διάστημα 1 μήνα υποβλήθηκαν 25.934 αιτήσειςγια το Πρόγραμμα "Σπίτι μου", απο τις όποιες 5.800 έχουν αξιολογηθεί και 3.585 έχουν προεγκριθεί, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ αναφέρει ότι από τις 3.585 προεγκεκριμένες αιτήσεις μόνο716 έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο έγκρισηςτου δανείου, που σημαίνει ότι έχουν βρει ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή είναι 75-150τ.μ. αξίας έως €200 χιλ., και έχουν 2 μήνες να ολοκληρώσουν την αγορά ακινήτου.
Η ΔΥΠΑ απάντησε στον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α.) σχετικά με τη δήλωση που αφορά τα ακίνητα της Αττικής, οτι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια που πληρούν τις προϋποθέσεις, εξηγώντας οτι το πρόγραμμα αφορά 10.000 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ, ο στόχος του προγράμματος είναι να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα, και υποστηρίζει ότι ο προυπολογισμός του αρχικού κονδυλίου θα διπλασιαστεί, όταν ο αριθμός των προεγκρίσεων δείξει ότι ο αριθμός των 10.000 ωφελούμενων θα ξεπεραστεί.
Προτάσεις για λύση του στεγαστικού προβλήματος
Ο Πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας, κ. Ποταμιάνος, σε άρθρο του προτείνει ότι η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας θαδώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η "εναλλακτική λύση" που προτείνει εστιάζει στην απόσυρση παλαιών κτιρίων και στην κατασκευή νέων, ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων, σε περιοχές με ανεπτυγμένες υποδομες αλλά και σε περιφερειακές πόλεις.
Η βάση αυτής της λύσης θα είναι τα πολεοδομικά (π.χ. αύξηση συντελεστή δόμησης), οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, (π.χ. απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης). Τα κίνητρα αυτά, όχι μόνο θα αυξήσουν το απόθεμα των διαθέσιμων κατοικιών για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, αλλά και θα βελτιώσουν ποιοτικά τις κατοικίες βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών (αντισεισμικές απαιτήσεις και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση).
Σημειώνει ότι η αύξηση της προσφοράς και η υφιστάμενη ζήτηση θα δημιουργήσουν άνοδο των τιμών των κατοικιών σε περιοχές με χαμηλό επενδυτικό προφίλ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του προβληματος της προσιτότητας απόκτησης κατοικίας.
Αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση
Σημαντικές αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη, έρχονται στον κλάδο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων με βασικό στόχο την αποφυγή της φοροδιαφυγής.
Οι παρεμβάσεις σχετίζονται κυρίως με το διαχωρισμό των ιδιοκτητών που νοικιάζουν 1-2 ακίνητα, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, από τους διαχειριστές ακινήτων, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν νομικά πρόσωπα, και έτσι θα φορολογηθούν ανάλογα.
Επίσης, άλλη παρεμβαση αφορά την οριοθέτηση των ημερών που θα μπορεί κάποιος να διαθέσει το ακίνητο του για βραχυχρόνια μίσθωση. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η απαγόρευση ένταξης στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε περιοχές που η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ξεπερνά το 50% της ιδιοκατοίκησης ή της μακροπρόθεσμης μίσθωσης.
Επίσης, η ΑΑΔΕ προχωράει σε διασταυρώσεις με αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους, συλλογή στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως Airbnb και Booking, αλλά και έλεγχο των πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν τη μίσθωση των ακινήτων τους, ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να πληρώσουν χαμηλότερο φόρο.
ΠΟΜΙΔΑ για τις εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Αντωνίου, αναφέρει ότι η πρόσθετη προϋπόθεση για την διατήρηση του δικαιώματος δόμησης σε εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα, που αφορά την ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο, είναι απαξιωτική προς τους ιδιοκτήτες, καθώς ελάχιστοι δρόμοι στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι αναγνωρισμένοι.
Επίσης, σημειώνει ότι αν και η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ήδη, αλλά ενδέχεται να προσφύγουν στο ΣτΕ, για παράδειγμα λόγω αντιδικίας.
Οι συνέπειες που θα προκύψουν άμεσα από τα παραπάνω σχετίζονται με τη μείωση των αγοραπωλησιών στις εκτός σχεδίου περιοχές που θεωρούσαν ότι έχουν δικαίωμα δόμησης.