Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/09/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:
Νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο
Την 01/09 το ΥΠΕΝ παρουσίασε το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται λόγω των καθυστερήσεων χορήγησης αδειών.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ ανέφερε μια μεταβατική νομοθετική ρύθμιση τριετίας, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την αναγνώριση οδών που θα αποκαθιστά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, που δεν "βλέπουν" σε αναγνωρισμένο δρόμο.
Επίσης αναφέρθηκαν στην παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/23 για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Η παράταση αυτή σχετίζεται με τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας μέχρι τις 09/12/22, με υποχρέωση μέχρι τον 09/23 να κατατεθεί πλήρης φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις ΥΔΟΜ.
Μικρότερα διαμερίσματα από τους κατασκευαστές
Η αύξηση των τιμών οικοδομικών υλικών κατά περίπου 20% τα τελευταία δύο έτη, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρηματοδότηση νέων στεγαστικών δανείων σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της ζήτησης ακινήτων με λιγότερα δωμάτια.
Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τον 05/23 οι νέες κατασκευές κατοικιών με 1 δωμάτιο υπολογίζονται σε 657, με 2 δωμάτια σε 746, ενώ με 3 δωμάτια ανέρχονται σε 788. Ενώ την ίδια περίοδο κατοικίες με περισσότερα δωμάτια παρουσιάζουν μείωση, δηλαδή κατοικίες με 4 δωμάτια υπολογίζονται στις 471 και με 5 δωμάτια στις 247.
Ταυτόχρονα, η αυστηροποίηση των κριτηρίων χρηματοδότησης στεγαστικού δανείου και η κάλυψη μόνο του 60-65% απο τις τράπεζες είναι ένας ακόμη λόγος επιλογής ακινήτων με λιγότερα δωμάτια.
Κ. Παραδιάς για τη βραχυχρόνια μίσθωση και την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.
Συγκεκριμένα, προτείνει ότι το κράτος μαζί με το πανεπιστήμιο θα πρέπει να οργανώσουν ένα γραφείο στέγασης για φοιτητές στον ιδιωτικό τομέα. Δηλάδη, κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να δηλώνουν τα διαθέσιμα σπίτια της περιοχής.
Το παραπάνω μέτρο θα βοηθήσει τόσο στην εύρεση κατοικιών από τους φοιτητές, αλλά και στον έλεγχο των τιμών, αποτρέποντας τους ιδιοκτήτες να ζητούν πολύ υψηλά ενοίκια.
Επίσης, ανέφερε ότι στις περιοχές που υπάρχει ταυτόχρονα φοιτητική και τουριστική ζήτηση θα πρέπει να εφαρμόζεται "διαλειμματική μίσθωση", δηλαδή για 9 μήνες να εξυπηρετούνται φοιτητές, και την καλοκαιρινή περίοδο το ακίνητο να χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες.
Τέλος, τόνισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι λογική, ωστόσο δεν πρέπει να εφαρμοστεί περιορισμός στις ημέρες μίσθωσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
Κ. Παραδιάς για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχουν γίνει ακόμη ουσιαστικές αλλαγές αναφορικά με τη μείωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για μια μεταβίβαση ακινήτου.
Ανέφερε ότι υπάρχουν δικαιολογητικά τα οποία μπορεί εύκολα κάποιος να λάβει εάν δεν έχει οφειλές στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, για την έκδοση όλων των υπολοίπων δικαιολογητικών επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης (Ενεργειακό πιστοποιητικό, Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ρυθμίσεις αυθαιρέτων, ΤΑΠ ανάλογα εάν απαιτείται από το Δήμο).
Τέλος, τόνισε ότι λόγω άγνοιας οι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν στο Δήμο ότι το ακίνητο τους είναι κενό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να χρεώνονται με τα δημοτικά τέλη. Έτσι, ο κ. Παραδιάς πρότεινε την αυτόματη διακοπή πληρωμής δημοτικών τελών όταν γίνει η διακοπή ρεύματος για ένα ακίνητο.