HOMI
Loading

Πώς να βρεις καλούς ενοικιαστές

Last Modified: 29/05/2020

Categories: Landlord

Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να εμπιστευτούν την περιουσία τους σε άτομα που θα φροντίσουν το ακίνητο τους και θα πληρώνουν τα ενοίκια στην ώρα τους. Πώς μπορούν όμως να προσεγγίσουν αυτούς τους ενοικιαστές; Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο!
Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να εμπιστευτούν την περιουσία τους σε άτομα που θα φροντίσουν το ακίνητο τους και θα πληρώνουν τα ενοίκια στην ώρα τους. Πώς μπορούν όμως να προσεγγίσουν αυτούς τους ενοικιαστές; Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

Δεν υπάρχει αμφιβολία… Ως ιδιοκτήτης, θέλεις να βρεις καλούς ενοικιαστές για το ακίνητο σου που να πληρώνουν στην ώρα τους και να φροντίζουν την περιουσία σου. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για τους χειρότερους ενοικιαστές, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία; Μάθε πώς να βρεις καλούς ενοικιαστές για το ακίνητο σου σε αυτό το άρθρο!

Μπες στη θέση του ενοικιαστή...

και αναρωτήσου: “Πως θα ήθελα να με αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης;”, “Τι θα περίμενα από εκείνον;”. Αν δίνεις έμφαση στην αξία των πραγμάτων, τότε δώσε κι εσύ αξία στον ενοικιαστή σου. Φρόντισε να περιποιήσε τακτικά την ιδιοκτησία σου και αντιμετωπίζεις τον ενοικιαστή σου ως άνθρωπο. Αν ο ενοικιαστής σου είναι ευχαριστημένος, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να πληρώσει στην ώρα του και να σεβαστεί την περιουσία σου. Αυτό σημαίνει άλλωστε να είσαι καλός ιδιοκτήτης, κάτι που πολλές φορές δυστυχώς το ξεχνάμε.

Εάν δεν μπορείς να αναλάβεις εσύ τις διαδικασίες...

τότε αξίζει να επενδύσεις στην πρόσληψη ενός επαγγελματία που να μπορεί να σου παρέχει την υπηρεσία διαχείρισης ακινήτων. Είναι σημαντικό για έναν επαγγελματία να διασφαλίζει ότι, τόσο οι πελάτες του όσο και οι ενοικιαστές τους, είναι ευχαριστημένοι και τα χρήματα των πελατών του εξασφαλισμένα, κάθε μήνα. Συνήθως αυτοί οι επαγγελματίες χρεώνουν μια προμήθεια γύρω στo 5-20% επί του ποσού του ενοικίου.

Θέλεις να βρεις καλούς ενοικιαστές; Απόφυγε αυτά τα λάθη:

  • Μη χρεώνεις υπερβολικά υψηλό ενοίκιο!
  • Έλεγξε τον ενοικιαστή σου και μάθε στοιχεία για αυτόν, πριν τον βάλεις στο σπίτι σου.
  • Μη σπεύσεις να κλείσεις τη συμφωνία μόνο και μόνο για να εξασφαλίσεις τον μισθωτή.
  • Επιδιόρθωσε όλες τις ζημιές που εκκρεμούν στο ακίνητο.
  • Απάντα στις κλήσεις και τα μηνύματα του ενοικιαστή.

Να είσαι προσβάσιμος

Είτε πρόκειται για θορυβώδεις γείτονες, για υδραυλικές διαρροές ή για τον χαλασμένο θερμοσίφωνα, τα προβλήματα συμβαίνουν. Όταν κάποιο από αυτά προκύψει, ο ενοικιαστής πρέπει να ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί. Κι όταν πάρει τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη, τότε αυτός πρέπει να απαντήσει. Ένας καλός ιδιοκτήτης σπάνια θα αφήσει τον ενοικιαστή του να παραπονεθεί “Προσπαθώ να βρω τον ιδιοκτήτη εδώ μέρες, αλλά καμία ελπίδα”. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις αμέσως, όπως οι αγενείς γείτονες, βεβαιώσου ότι έχεις ακούσει τις ανησυχίες του ενοικιαστή σου και ότι θα προβείς στις απαραίτητες ενέργειες.

Κάνε συντήρηση

Αν θέλεις να βρεις καλούς ενοικιαστές για το ακίνητο σου, τότε είναι σημαντικό να φροντίζεις για τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν. Είτε πρόκειται για διαρροές είτε για βουλωμένες λεκάνες, καλό θα είναι να τις τακτοποιείς όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εάν δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος την επιδιόρθωση, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν είναι κακή ιδέα να διαθέσεις ένα δίκτυο από επαγγελματίες για να εξασφαλίσεις την άμεση επισκευή των ζημιών.

Να είσαι δίκαιος

Σίγουρα προσπαθείς να κερδίσεις ένα επιπλέον εισόδημα από το ακίνητο σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαπατήσεις τους άλλους. Εκτός αυτού, εάν το ενοίκιο σου είναι πολύ υψηλό, πιθανότατα η ενοικίαση του ακινήτου σου να παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Πρέπει να κάνεις μια έρευνα των τιμών ενοικίασης, ώστε να ξέρεις πόσο αξίζει το ακίνητό σου στην αγορά.

Χρέωσε μια εγγύηση και επίστρεψε την εγκαίρως στους ενοικιαστές που πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της. Εάν υπάρχουν επισκευές που πρέπει να γίνουν πέραν ​​της φυσιολογικής φθοράς, τότε θα πρέπει να δώσεις στον ενοικιαστή σου μια αναλυτική λίστα όλων των χρεώσεων με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, κι ύστερα να τους επιστρέψεις το υπόλοιπο ποσό (αν υπάρχει).

Κράτα αρχείο

Όταν προκύπτουν διαφωνίες σχετικά με ζημιές που προκλήθηκαν, τότε η τήρηση αρχείων θα σε ωφελήσει. Αυτά τα αρχεία πρέπει να περιλαμβάνουν τις ημερομηνίες αγοράς ή συντήρησης των αντικειμένων, δηλώσεις από επιθεωρητές ακινήτων και τιμολόγια συντήρησης και επισκευής από ειδικούς . Αν έχεις αμφιβολίες για το αν η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά ή στην αμέλεια του ενοικιαστή, τότε αυτά τα αρχεία θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις σενάρια τύπου «ο λόγος σου ενάντια στον δικό μου» και να σου ρίξουν το ηθικό. Εκτός από το ιστορικό συντηρήσεων, το αρχείο σου πρέπει να περιλαμβάνουν μια λίστα μετακόμισης. Η συγκεκριμένη λίστα πρέπει να περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τα είδη οικιακής χρήσης. Μπορείς επίσης να τραβήξεις φωτογραφίες του ακινήτου σου πριν και μετά την μετακόμιση και να τις μοιραστείς με τον ενοικιαστή.

Σεβασμός στο απόρρητο

Ένας καλός ιδιοκτήτης δεν θέτει την ιδιοκτησία του πάνω από το σεβασμό του απορρήτου. Το συμβόλαιο μπορεί να σου επιτρέπει να μπεις στο σπίτι του ενοικιαστή για να κάνεις επιθεωρήσεις ή επισκευές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το κάνεις αυτό αιφνιδιαστικά. Κλείσε ένα ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενοικιαστές θα μπορέσουν να προετοιμαστούν και δεν θα νιώσουν ότι τους παραβιάζεις.

Όρισε σαφή όρια, αλλά να είσαι ευέλικτος

Ο ενοικιαστής μπορεί να έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την ιδιοκτησία σου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι σου ανήκει. Η καλύτερη στιγμή για να το τονίσεις αυτό είναι κατά την αναζήτηση, όταν περιγράφεις τους κανόνες που θέλεις αυτός να ακολουθεί. Έτσι, θα εκτιμήσει και θα συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες πριν υπογράψει το συμβόλαιο και όχι μετά.

Ένας καλός ιδιοκτήτης από την άλλη, ξέρει ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και οι κανόνες μπορούν να παραβούν, όταν το απαιτεί η κατάσταση. Όπως λέει και το ρητό «αυτά συμβαίνουν».

Έλεγξε τους ενοικιαστές χωρίς να βιάζεσαι

Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις καλούς ενοικιαστές, είναι να τους ελέγξεις. Μην αρκεστείς απλώς στην αρχική συνάντηση. Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, ώστε να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση που δεν θα μετανιώσεις αργότερα.

Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι να τους ζητήσεις να συμπληρώσουν μια εφαρμογή μετά την ξενάγηση στο χώρο σου, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να αποδείξουν την καταλληλότητα τους. Αν καταφέρεις να συγκεντρώσεις τον ίδιο τύπο πληροφοριών από όλους τους αιτούντες, τότε θα έχεις να αντιμετωπίσεις μια δίκαιη διαδικασία σύγκρισης. Σχεδίασε τις ερωτήσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια, όταν ελέγξεις όλες τις αιτήσεις, θα είσαι σε θέση να δώσεις το ακίνητο σου στον καταλληλότερο υποψήφιο.

Ιδιοκτήτης και Ενοικιαστής ΗΟΜΙ

Μάθε όλα τα οφέλη που σου προσφέρει η ενοικίαση του ακινήτου σου μέσω της πλατφόρμας της ΗΟΜΙ! Βρες τον επόμενο ενοικιαστή για το διαμέρισμα σου πληρώνοντας  μόλις το μισό ενοίκιο.