Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Τι είναι και πότε απαιτείται

Author: HOMI Team

Last modified: 24th Jul 2024

Category: landlord

Ήξερες ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι απαραίτητο έγγραφο σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου; Στην αγοραπωλησία, στη γονική παροχή, αλλά και στη αποδοχή κληρονομιάς, είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ Μάθε τους τρόπους έκδοσής του σε αυτό το άρθρο ώστε να αποφύγεις πιθανές καθυστερήσεις!

Blog

Τι είναι το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων τον οποίο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στο κράτος για όλα τα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία τους. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι το έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ για ένα συγκεκριμένο ακίνητο για τα χρόνια που χορηγείται το πιστοποιητικό. Ο φόρος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου και τους συντελεστές που καθορίζονται από το νόμο.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χορηγείται ηλεκτρονικά και προσκομίζεται υποχρεωτικά στη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβάλλονται τα δικαιώματα επί ενός ακινήτου, δηλαδή εάν πρόκειται να πουλήσεις ή να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο μέσω γονική παροχή αλλά και στην αποδοχή κληρονομιάς, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι ένα απαραίτητο έγγραφο. Το πιστοποιητικό προσκομίζεται από όλους τους φορολογούμενους που συμβάλλονται στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις δικαίωμα εσύ αλλά και ο σύζυγός σου, θα πρέπει όλοι ξεχωριστά να εκδώσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Πότε χρειάζεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χρειάζεται στη μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (δηλαδή σε περιπτώσεις πώλησης, ανταλλαγής ή διανομής ενός ακινήτου) ή στη μεταβίβαση με χαριστική αιτία (δηλαδή σε περιπτώσεις δωρεάς, κληρονομιάς ή γονικής παροχής), στο συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου, στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, στη διανομή ακινήτων, στη συνένωση ακινήτων, και σε κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Για να εκδώσεις το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χρειάζεται απλά να έχεις δικαίωμα σε ένα συγκεκριμένο ακίνητο, δηλαδή να είσαι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης. Το πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά με 2 τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω την εφαρμογή Ε9 της ΑΑΔΕ και αφορά την πλειοψηφία των μεταβιβάσεων ακινήτων στους οποίους έχεις κωδικούς Taxisnet και είσαι ενήμερος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να συμπληρώσεις ένα έντυπο και να το ανεβάσεις μέσω “Τα Αιτήματά Μου” στο myAADE και αφορά τις περιπτώσεις που ένας τρίτος κάνει αίτηση για την χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ π.χ. πρόκειται να κληρονομήσεις ένα ακίνητο από έναν γονέα που δεν είναι εν ζωή.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για πώληση ακινήτου

Ένας από τους συνηθέστερους λόγους για να εκδώσεις το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι όταν πρόκειται να πουλήσεις ένα ακίνητο δηλαδή μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία.

Εφόσον σκέφτεσαι να πουλήσεις ένα ακίνητό στο μέλλον, προτείνουμε να μπεις στην εφαρμογή Ε9 για να δεις αν όντως μπορείς να εκδώσεις το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χωρίς να προκύπτει κάποιο σφάλμα ή λόγο αδυναμίας έκδοσης του. Έτσι μπορείς να αποφύγεις μια ενδεχόμενη καθυστέρηση όταν έρχεται η ώρα να γίνει τα συμβόλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο Ε9 ενδέχεται να αλλάξουν μετά από τον έλεγχο από τον μηχανικό. Προκειμένου να πουλήσεις το ακίνητο, ο μηχανικός πρέπει να ελέγξει τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και να τα συγκρίνει με τα σχέδια της πολεοδομίας και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Εάν υπάρχει απόκλιση, δηλαδή έχουν δηλωθεί διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα, πρέπει να γίνει και η αντίστοιχη διόρθωση στο Ε9. Αν προκύπτει επιπρόσθετο φόρο, θα πρέπει να εξοφληθεί. Στη συνέχεια μπορείς να εκδόσεις εκ νέου το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τη συμβολαιογραφική πράξη.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για αποδοχή κληρονομιάς

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς, ο συμβολαιογράφος χρειάζεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να το εκδόσεις μέσω την εφαρμογή Ε9 της Taxisnet. Θα χρειαστεί να συμπληρώσεις ένα έντυπο και να το ανεβάσεις μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα “Αιτήματα μου” στο myAADE.

Πιστοποιητικο ΕΝΦΙΑ για γονική παροχή

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χορηγείται στην περίπτωση συμβολαιογραφικής πράξης για τη μεταβίβαση ακινήτου μέσω γονικής παροχής.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ με παρακράτηση φόρου

Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ προκειμένου να γίνει μια πώληση, υπάρχει η επιλογή της παρακράτησης του οφειλόμενου ποσού ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και η απόδοση του από τον συμβολαιογράφο. Δηλαδή ο αγοραστής μεταφέρει μέρος του ποσού του τμήματος της αγοραπωλησίας στον συμβολαιογραφο. Στη συνέχεια, ο συμβολαιογράφος χρησιμοποιεί αυτά τα λεφτά για να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Έκδοση πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στην εφαρμογή Ε9

Η έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέσω την εφαρμογή Ε9 στο Taxisnet είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορείς να κάνεις σε μόλις λίγα λεπτά. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα βήματα:

1. Μπες στην σελίδα της εφαρμογής Ε9.

2. Πάτησε "Είσοδος στην Εφαρμογή"

3. Συμπλήρωσε τους κωδικούς Taxisnet και πάτησε Είσοδος.

4. Πάτησε "Περιουσιακή Κατάσταση".

5. Πάτησε δεξί κλικ στον ΑΤΑΚ ώστε να τον αντιγράψεις

6. Πάτησε "Πιστοποιητικά".

7. Πάτησε "Έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2024"

8. Πάτησε τη λίστα επιλογών για να επιλέξεις τη χρήση.

Για την πώληση ακινήτου, επέλεξε “Μεταβίβαση με επαχθή αιτία”

Για προσύμφωνο πώλησης, επέλεξε “Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου”

Για την γονική παροχή, επέλεξε “Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία”

9. Συμπλήρωσε τον ΑΤΑΚ που έχεις αντιγράψει στο βήμα 5.

10. Πάτησε "Επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού"

11. Πάτησε "Έκδοση πιστοποιητικού"

12. Πάτησε "Εκτύπωση πιστοποιητικού"

Έκδοση πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ μέσω αιτήματα myAADE

Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις στις οποίες η έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν είναι δυνατή από την εφαρμογή Ε9 στο Taxisnet. Για παράδειγμα, στην έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ με εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο, στην έκδοση πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για κληρονομιά, και στην έκδοση πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ με παρακράτηση φόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ μετά από αίτηση μέσω “Τα Αιτήματά μου” στο myAADE.

Αίτηση για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

1. Κατέβασε τη Αίτηση για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ σε μορφή PDF. Μπορείς να εισάγεις στοιχεία στο PDF και να το αποθηκεύσεις οποιαδήποτε στιγμή. Στο τέλος θα πατήσεις “Εκτύπωση εγγράφου” και “Αποθήκευση”

2. Συμπλήρωσε την ενότητα 1 - Γενικές Πληροφορίες.

3. Συμπλήρωσε την ενότητα 2 - Στοιχεία υπόχρεου σε ΕΝΦΙΑ.

4. Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, συμπλήρωσε την ενότητα 3 - Στοιχεία υπόχρεου σε ΕΝΦΙΑ.

5. Συμπλήρωσε την ενότητα 4 - Αίτημα για χορήγηση πιστοποιητικού. Επιλέξτε την αιτία έκδοσης του πιστοποιητικού στο πεδίο 4.1.

6. Βρες το ΑΤΑΚ από την εφαρμογή Ε9 και συμπλήρωσε το ΑΤΑΚ στο πεδίο 4.3. Στο πεδίο 4.4 γράψε τα έτη που αφορούν το πιστοποιητικό (π.χ. Η τελευταία πενταετία 2024, 2023, 2022, 2021, 2020). Ειδικά για τη χορήγηση πιστοποιητικού μετά από δικαστική απόφαση συμπλήρωσε το πεδίο 4.2.

7. Σε περίπτωση έκδοσης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ με παρακράτηση συμπλήρωσε και την ενότητα 5 - Αίτημα για χορήγηση πιστοποιητικού με παρακράτηση και απόδοση από τον/τη συμβολαιογράφο

8. Στην περίπτωση έντυπης υποβολής, βάλε την υπογραφή σου στην ενότητα 6 - Υπογραφή της αίτησης.

9. Σκρόλαρε πάνω στην αρχή του εγγράφου. Πάτησε “Εκτύπωση εγγράφου” και “Αποθήκευση”

Δικαιολογητικά για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Μπορεί να χρειαστεί να προσκομίσεις κάποια δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Εφόσον ζητείται από τρίτο πρόσωπο, θα πρέπει να προσκομίσεις την εξουσιοδότηση ή το πληρεξούσιο.

Εφόσον σου ζητήσουν πιστοποιητικό για αποβιώσαντα από κληρονόμο του υπόχρεου, θα πρέπει να προσκομίσεις στον συμβολαιογράφο, κατά περίπτωση:

i. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

ii. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

iii. Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό (οικογενειακής κατάστασης ή εγγυτέρων συγγενών) της αρμόδιας δημοτικής αρχής ή, σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσής του, ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων για το είδος και το βαθμό συγγένειας προς τον κληρονομούμενο.

iv. Πιστοποιητικό του Γραμματέα του αρμόδιου Πρωτοδικείου ή Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης.

v. Επιπλέον νομιμοποιητικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αιτών είναι κληρονόμος (πχ. αποποίηση κληρονόμου προηγούμενης τάξης).

Υποβολή αίτησης για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

1. Μπες στη σελίδα “Τα Αιτήματά μου”

2. Συνδέσου με τους κωδικούς σου για το Taxisnet

3. Πάτησε "Νέο Αίτημα"

4. Επέλεξε “Φορολογία” και πάτησε "Επόμενο"

5. Πάτησε “Για μένα”.

6. Πάτησε “Επόμενο”.

7. Στη Θεματική Ομάδα επέλεξε "Κεφάλαιο"

8. Στη Διαδικασία πάτησε "Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ."

9. Στην Υπηρεσία Υποβολής Αιτήματος επέλεξε τη ΔΟΥ του υπόχρεου.

10. Στο Τμήμα Υπηρεσίας Υποβολής επέλεξε "ΤΜΗΜΑ Γ- ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ"

11. Πάτησε "Επόμενο"

12. Πάτησε "Επιλέξτε"

13. Επισύναψε το σωστό αρχείο και πάτησε "Επισύναψη"

14. Συμπλήρωσε στο Αίτημα ‘Αίτημα χορήγησης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (Έντυπο Α501) και πάτησε “Προεπισκόπηση” για να ελέγξεις την αίτησή σου.

15. Πάτησε “Υποβολή”.

Συμπέρασμα - πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αποτελεί κρίσιμο έγγραφο σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Είτε πρόκειται για πώληση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς, η έκδοση και προσκόμισή του είναι υποχρεωτική για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης. Το πιστοποιητικό επιβεβαιώνει ότι έχουν εξοφληθεί οι οφειλές ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο για τα έτη που αναγράφονται στο πιστοποιητικό.

Είναι σημαντικό να βεβαιώσεις την ακρίβεια των στοιχείων στο Ε9, καθώς τυχόν αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και επιπρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, συνιστάται η αυτοψία από μηχανικό στο ακίνητο. Η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ είναι σχετικά απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής Ε9 της ΑΑΔΕ με χρήση των κωδικών Taxisnet. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η αποδοχή κληρονομιάς ή η έκδοση από τρίτο πρόσωπο, απαιτείται η υποβολή αίτησης μέσω της πλατφόρμας myAADE.

© 2024 All Rights Reserved

HOMI+30 21 5215 1962