HOMI
Φορτώνει

ΕΝΦΙΑ 2022: Πως υπολογίζεται

Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2022

Κατηγορία: Ιδιοκτήτης

Έχεις απορίες για τον ΕΝΦΙΑ του 2022; Γνωρίζεις ποιες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στον υπολογισμό του; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά για τον ΕΝΦΙΑ 2022. Επίσης, περιλαμβάνονται μερικά παραδείγματα, ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος ως ιδιοκτήτης!
Έχεις απορίες για τον ΕΝΦΙΑ του 2022; Γνωρίζεις ποιες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στον υπολογισμό του; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά για τον ΕΝΦΙΑ 2022. Επίσης, περιλαμβάνονται μερικά παραδείγματα, ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος ως ιδιοκτήτης!

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτου (ΕΝΦΙΑ)

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτου (ΕΝΦΙΑ) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το ελληνικό κράτος στην ακίνητη περιουσία. Εάν είσαι ιδιοκτήτης ή κατέχεις εμπράγματα δικαιώματα επί ενός ακινήτου, οφείλεις να πληρώνεις το φόρο. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ βασίζεται στην ιδιοκτησία ακινήτου. Οπότε, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση ή όχι της ακίνητης περιουσίας, εξακολουθείς να οφείλεις το φόρο. Μπορείς να ενημερωθείς εδώ για τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2018-2021.

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε αναλυτικά τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ 2022 που οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες κατοικιών. Μπορείς να βρεις μια ανάλυση του ΕΝΦΙΑ 2022 στο εκκαθαριστικό σου. Εάν θεωρείς πως υπάρχουν λάθη, μπορείς να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία. Ο λογιστής ή ο συμβολαιογράφος σου μπορούν να σε βοηθήσουν σε τυχόν διορθώσεις καθώς και στον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που οφείλεις.

Αλλαγές ΕΝΦΙΑ 2022

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και στο ποσό που καλούνται να εξοφλήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να εισπράξει το κράτος το 2022, ανέρχεται στα 2,25€ δισ.

Πιο συγκεκριμένα, 6 εκατ. φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 1,72€ δισ. Σημειώνεται ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχεται από φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στα 578€ δισ. με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών να κατέχουν μικρές κατοικίες/οικόπεδα ή μικρό ποσοστό δικαιωμάτων σε κάποιο ακίνητο.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 80% των ιδιοκτητών οφείλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, περίπου το 14% των ιδιοκτητών οφείλει σχεδόν αμετάβλητο φόρο ακίνητης περιουσίας σε σχέση με πέρυσι. Ενώ, οι υπόλοιποι περίπου 350.000 ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας οφείλουν υψηλότερο φόρο.

Συνοπτικά αυτές είναι οι κυριότερες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον ΕΝΦΙΑ το 2022:

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022

Η ΑΑΔΕ άλλαξε τα έντυπα του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να δίνουν μια πλήρη εικόνα στον ιδιοκτήτη ακινήτου για τον οφειλόμενο φόρο.

Τιμές ζώνης και βασικός φόρος

Οι τιμές ζώνης καθορίζονται από το κράτος και εξυπηρετούν στον υπολογισμό των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα. Το 2022 οι τιμές ζώνης επαναπροσδιορίστηκαν με αποτέλεσμα να μεταβληθεί και ο βασικός φόρος ανά τ.μ. του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε τιμή ζώνης.

Αριθμός δόσεων

Από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 10 αντί των 6 που ίσχυαν μέχρι το 2021. Οι δόσεις ΕΝΦΙΑ πληρώνονται κατά το διάστημα Μαϊου-Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως μόλις ολοκληρώνεται η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην εκκαθάριση του επόμενου έτους.

Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα

Εξαιτίας της αύξησης αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση του συμπληρωματικού στον κύριο ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπείται το οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ και τα ακίνητα θα έχουν πλέον ξεχωριστή φορολογία το καθένα.

Ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα αντικαταστάθηκε από την επιβολή συντελεστών. Οι συντελεστές μπορεί να επιβάλλονται στη συνολική αξία ανά εμπράγματο δικαίωμα ανά ακίνητο, ή και βάσει της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο ιδιοκτήτης. Ανάλογα λοιπόν με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται έκπτωση ή προσαύξηση του φόρου.

Σημειώνεται πως τα νομικά πρόσωπα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το συμπληρωματικό φόρο, ωστόσο με διαφοροποιημένους συντελεστές.

Υπολογισμός ΕΝΦΙΑ 2022

Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε αναλυτικά τι αλλάζει στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2022, σύμφωνα με το Άρθρο 46 Ν. 4916/2022.

Σκοπός μας είναι να καταστεί κατανοητός ο τρόπος υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας για το έτος 2022. Σημειώνουμε ότι η κατηγοριοποίηση των στοιχείων του ΕΝΦΙΑ 2022 δεν αναγράφονται επακριβώς με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στη νομοθεσία.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ 2022 ουσιαστικά διακρίνεται σε δύο κύρια στοιχεία:

1. Τον υπολογισμό του φόρου ανά ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου που αποτελείται από:

  • Τον κύριο ΕΝΦΙΑ και
  • Έναν επιπρόσθετο φόρο που επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις ακινήτων υψηλής αξίας άνω των 400.000€, για δικαιώματα ιδιοκτησίας που υπερβαίνουν το 5% της συνιδιοκτησίας και για ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις 300.000€.

Σύμφωνα με ανάλυση της Καθημερινής πάνω στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κατέχουν περιουσία άνω των 300.000€ και μπορεί να επιβαρύνονται τον επιπρόσθετο αυτό φόρο.

2. Την επιβολή νέου συντελεστή μείωσης ή προσαύξησης του ΕΝΦΙΑ 2022, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχει κάθε ιδιοκτήτης.

  • Αν η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνάει 300.000€, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται
  • Όταν η αξία κυμαίνεται μεταξύ 300.000-400.000€ ο ΕΝΦΙΑ δεν μεταβάλλεται
  • Εάν η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 400.000€ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται.

Ας δούμε αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ 2022.

Υπολογισμός Φόρου ανά ακίνητο

Διαμόρφωση κύριου ΕΝΦΙΑ

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από τα τετραγωνικά και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται η κατοικία. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής παλαιότητας και η τιμή ζώνης που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και λοιπά κτίσματα διαμορφώνεται με βάση τις εξής παραμέτρους:

1. Βασικός Φόρος (ΒΦ):

Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από την τιμή ζώνης. Ωστόσο, οι νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα οδηγούσαν κανονικά σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών του 2022, ο ΒΦ μειώθηκε για τις τιμές ζώνης χαμηλότερης αξίας ακινήτων. Αυτό αποσκοπεί στην αποτροπή των μεγάλων επιβαρύνσεων ιδιοκτητών που κατέχουν μικρή ή μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ουσιαστικά, ο ΒΦ προκύπτει με βάση μια προκαθορισμένη κλίμακα και κυμαίνεται από 2 έως 16,2 €/τ.μ. Στον παρακάτω πίνακα παρατίθεται η σύγκριση του βασικού φόρου μεταξύ των ετών 2021 και 2022.

Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά τους πίνακες υπολογισμού το κύριου ΕΝΦΙΑ (εκτός του βασικού φόρου που άλλαξε όπως φαίνεται παραπάνω). Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε περιληπτικά τους υπόλοιπους συντελεστές του κύριου ΕΝΦΙΑ:

2. Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος

O οποίος διαμορφώνεται σε μια κλίμακα από 1 έως 1,25 ανάλογα με το έτος κατασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, ακίνητα ηλικίας μέχρι και 4 ετών έχουν συντελεστή παλαιότητας 1,25.  Ενώ, ακίνητα ηλικίας πάνω από 26 έτη έχουν συντελεστή παλαιότητας 1,00. Δηλαδή το κράτος φορολογεί ένα ακίνητο κατασκευής του 1996 και ένα ακίνητο του 1956 με τον ίδιο συντελεστή παλαιότητας.

3. Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ) κτίσματος

Λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού τετραγωνικών της συνολικής επιφάνειας. Κυμαίνεται από 0,25 έως 1,00. Δηλαδή για κλιμάκια επιφάνειας 0-500 τ.μ. ο συντελεστής απομείωσης αντιστοιχεί σε 1,00, ενώ για κλιμάκια συνολικής επιφάνειας από 50.000,01 τ.μ. και άνω ισούται με 0,25.

4. Συντελεστής Ορόφου (ΣΟ)

Ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με τον όροφο που βρίσκεται το ακίνητο και μπορεί να λάβει τιμές από 0,98 έως 1,03.

5. Συντελεστής Μονοκατοικίας (ΣΜ)

Σε περίπτωση που το εν λόγω ακίνητο είναι μονοκατοικία, ο οποίος αντιστοιχεί σε 1,02.

6. Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ)

Αναλόγως πόσες προσόψεις των κύριων χώρων του ακινήτου είναι σε δρόμο. Σημειώνεται πως ο ΣΠ δεν εφαρμόζεται σε κτίρια ειδικών χρήσεων.

Για ακίνητα με 0 προσόψεις σε δρόμο ο ΣΠ αντιστοιχεί σε 1, με 1 πρόσοψη σε 1,01 ενώ για περισσότερες προσόψεις ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 1,02.

7. Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (ΣΒΧ)

Ισούται με 0,1 στην περίπτωση που υπάρχουν βοηθητικοί χώροι.

8. Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (ΣΗΚ)

Ορίζεται σε 0,4 και ισχύει όταν υπάρχουν ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.

Τύπος Υπολογισμού Κύριου Φόρου του ΕΝΦΙΑ 2022

Επομένως, ο τύπος υπολογισμού του Κύριου Φόρου του ΕΝΦΙΑ είναι ο εξής:

ΕΝΦΙΑ = (τ.μ. συνολικής επιφάνειας κύριων χώρων) x (ΒΦ) x (ΣΠΚ) x [(ΣΟ) ή (ΣΜ)] x (ΣΠ) x (ΣΒΧ αν υπάρχουν) x (ΣΗΚ αν υπάρχουν)

Προσαύξηση επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου

Για τα φυσικά πρόσωπα όπως αναφέραμε και παραπάνω ο συμπληρωματικός φόρος καταργήθηκε. Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη καινούργιοι συντελεστές.

Στα φυσικά πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί προσαύξηση του φόρου ανάλογα με τη συνολική αξία ανά εμπράγματο δικαίωμα ανά ακίνητο. Προϋποθέσεις επιβολής της προσαύξησης αυτής στον ιδιοκτήτη ακινήτου αποτελουν:

  • Ο ιδιοτήτης να κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ
  • Να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και
  • Το ποσοστό συνιδιοκτησίας του υποκειμένου στο φόρο ιδιοκτήτη επί του εν λόγω οικοπέδου να υπερβαίνει το 5%

Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Η προσαύξηση υπολογίζεται στη συνολική αξία της πλήρους κυριότητας του ακινήτου. Εάν υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα του ακινήτου η προσαύξηση και κατ’ επέκταση και ο ΕΝΦΙΑ επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους.

Πιο αναλυτικά, οι συντελεστές που επιβάλλονται απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Επομένως για τα φυσικά πρόσωπα, ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ ανά ακίνητο διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ 2022 ανά ακίνητο αντικειμενικής αξίας ≤ 400.000€ = Κύριος ΕΝΦΙΑ

Και

ΕΝΦΙΑ 2022 ανά ακίνητο αντικειμενικής αξίας > 400.000€ =

= (Κύριος ΕΝΦΙΑ) + (Συντελεστής Προσαύξησης επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα Χ αντικειμενική αξία του εμπράγματου δικαιώματος)

Συντελεστής Μείωσης/Προσαύξησης βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας

Οι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ 2022 συμπεριλαμβάνουν την επιβολή μειώσεων ή προσαυξήσεων του φόρου, ανάλογα με την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη. Πιο συγκεκριμένα:

Μειώσεις ΕΝΦΙΑ 2022

Υπάρχει η περίπτωση χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Οι μείωσεις αυτές αφορούν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 400.000€. Πιο συγκεκριμένα οι εκπτώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης Α κατέχει τα παρακάτω ακίνητα στην Αθήνα:

  • 100% της πλήρους κυριότητας ενός διαμερίσματος αξίας 150.000€
  • 100% της πλήρους κυριότητας μιας μονοκατοικίας αξίας 80.000€
  • 50% της πλήρους κυριότητας ενός καταστήματος αξίας 50.000€ (δηλαδή συνολικής αξίας 100.000€)

Σε αυτό το παράδειγμα ο ιδιοκτήτης Α έχει δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας 280.000€. Επομένως, ο ιδιοκτήτης δικαιούται μείωση του ΕΝΦΙΑ της συνολικής ακίνητης περιουσίας του.

Δηλαδή, υπολογίζεται ξεχωριστά ο ΕΝΦΙΑ που οφείλει για το κάθε ακίνητο και στον συνολικό ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται ο συντελεστής μείωσης. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ο συντελεστής μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2022 για αξία ακίνητης περιουσίας 250.001-300.000€ ανέρχεται στο 15%.

Συνολικός ΕΝΦΙΑ 2022 συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας ≤ 400.000€ =

(Κύριος ΕΝΦΙΑ ακινήτου 1 + Κύριος ΕΝΦΙΑ ακινήτου 2 + …) Χ Συντελεστής Μείωσης

Προσαύξηση του ΕΝΦΙΑ 2022

Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να προσαυξάνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Προϋπόθεση για την επιβολή της προσαύξησης αυτής είναι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να υπερβαίνει τις 500.000€. Πιο συγκεκριμένα οι συντελεστές που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης Β κατέχει την εξής ακίνητη περιουσία στην Αθήνα:

  • 100% της πλήρους κυριότητας ενός διαμερίσματος αξίας 250.000€
  • 100% της πλήρους κυριότητας μιας μονοκατοικίας αξίας 200.000€
  • 50% της πλήρους κυριότητας ενός καταστήματος αξίας 100.000€ (δηλαδή συνολικής αξίας 200.000€)

Οπότε η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται στα 550.000€. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης για τη συνολική ακίνητη περιουσία του θα προσαυξηθεί με συντελεστή 5%.

Συνολικός ΕΝΦΙΑ 2022 συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας > 500.000€ =

[ΕΝΦΙΑ ακινήτου 1 = Κύριος ΕΝΦΙΑ + Προσαύξηση επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα

+  ΕΝΦΙΑ ακινήτου 2 = Κύριος ΕΝΦΙΑ + Προσαύξηση επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα]

Χ  Συντελεστής Προσαύξησης βάσει της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας

Συνοπτικά, το 2022 κάθε φορολογούμενος θα πληρώσει μειωμένο ή αυξημένο ΕΝΦΙΑ με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Εκπτώσεις και Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ 2022

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις μερικών εκπτώσεων ή και ολικών απαλλαγών των φορολογούμενων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ το 2022: (Άρθρο 46 Ν.4916/2022 - Τροποποίηση παρ. 1,2,2Α,5 του άρθρου 7, Ν.4223/2013)

  1. Μερική έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο, καθώς και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Ολική απαλλαγή 100% δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Προϋπόθεση αποτελεί το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2021 να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, το ποσό προσαυξάνεται κατά 1.000 για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Σημειώνεται επίσης πως από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται και για το 2022 και το 2023 ακίνητα τα οποία κρίνονται ακατάλληλα ή επικίνδυνα προς χρήση. Αυτή η ολική απαλλαγή αφορά αποκλειστικά τις πυρόπληκτες περιοχές στην Αττική, Εύβοια, Ηλεία κτλ. Η απαλλαγή είναι δυνατή με την υποβολή αντίστοιχης αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Συμπέρασμα - ΕΝΦΙΑ 2022

Ο ΕΝΦΙΑ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον υπολογισμό του. Η νομοθεσία μεταβάλλεται και επομένως ο υπολογισμός του φόρου διαφέρει από έτος σε έτος. Το 2022 έγιναν σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας που διακρίνεται σε δύο κύρια στοιχεία:

1. Το φόρο ανά ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου που αποτελείται από:

  • Τον κύριο ΕΝΦΙΑ και
  • Έναν επιπρόσθετο φόρο που επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις ακινήτων υψηλής αξίας αν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

2. Την επιβολή νέου συντελεστή μείωσης ή προσαύξησης του ΕΝΦΙΑ 2022, ανάλογα με την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας:

  • Αν η περιουσία δεν ξεπερνάει τις 300.000€ ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται
  • Σε περίπτωση που η ακίνητη περιουσία είναι μεταξύ 300.000-400.000€ ο ΕΝΦΙΑ δεν μεταβάλλεται
  • Εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τα 400.000€ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται.

Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι εκτός από τις αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2022, πραγματοποιήθηκαν και άλλες αλλαγές. Εάν θέλεις να ενημερωθείς αναφορικά με το νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022, τις δόσεις και την πληρωμή του 2022, διάβασε αυτό το άρθρο!