HOMI
Loading

Έξωση Ενοικιαστή: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Last Modified: 26/01/2021

Categories: Landlord

Αποφάσισες να ασκήσεις έξωση στον ενοικιαστή σου; Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις πριν καταφύγεις στη νόμιμη οδό σε αυτό το άρθρο!
Αποφάσισες να ασκήσεις έξωση στον ενοικιαστή σου; Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις πριν καταφύγεις στη νόμιμη οδό σε αυτό το άρθρο!

Η έξωση ενοικιαστών αποτελεί μια δυσάρεστη αλλά συχνή πραγματικότητα. Ορισμένες φορές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται αντιμέτωποι με αναξιόπιστους ενοικιαστές οι οποίοι δεν καταβάλλουν τα μισθώματα τους. Ως αποτέλεσμα, οι εκμισθωτές αναγκάζονται να καταφύγουν στη νόμιμη οδό και να κινήσουν τις διαδικασίες έξωσης του ενοικιαστή προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους.

Μάθε πως να προσεγγίσεις τους κατάλληλους ενοικιαστές!

Τα αίτια μη καταβολής των ενοικίων αποδίδονται συχνά στην οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επικοινωνείς τακτικά μαζί τους, ούτως ώστε να αντιληφθείς την κατάσταση έγκαιρα. Αν διαπιστώσεις πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ενοίκια, προσπάθησε να βρεις μια μέση λύση.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί στρατηγικοί απατεώνες που νοικιάζουν ένα ακίνητο με σκοπό να μη πληρώσουν κανένα ενοίκιο ή να πληρώσουν το ποσό που εκείνοι θέλουν, ανεξαρτήτως του συμφωνημένου μισθώματος.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης καλείται να διαχειριστεί τη συσσώρευση πρόσθετων χρεών (πχ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα) από τους ενοικιαστές, πλέον των μισθωμάτων. Αυτό βάζει αυτόματα τον ιδιοκτήτη σε τρομερά δυσμενή θέση και τον φέρνει αντιμέτωπο με την απώλεια εισοδήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, οι εκμισθωτές επιλέγουν την λύση της απόδοσης μισθίου προκειμένου να απαλλαγούν από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές και να ανακτήσουν την περιουσία τους. Ποια είναι όμως η διαδικασία της έξωσης λόγω δυστροπίας του ενοικιαστή; Θα τη δούμε παρακάτω.

Διαδικασία της έξωσης

Εφόσον υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων πέρα από τη συμφωνημένη ημερομηνία, ο εκμισθωτής μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία σύμφωνα με το άρθρο 597 του Αστικού Κώδικα. Νομικά, υπάρχουν τρεις τρόποι για να ασκήσει ο ιδιοκτήτης τα δικαιώματα του:

1. Καταγγελία μίσθωσης

Η καταγγελία της μίσθωσης μπορεί να γίνει είτε με εξώδικο είτε με άσκηση αγωγής. Ο μισθωτής έχει στη διάθεση του 30 ημέρες για να καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα, όπως αυτά αναφέρονται στην καταγγελία. Αν δεν τα καταβάλλει, την 30η ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και η υπόθεση θεωρείται δικάσιμη.

2. Αγωγή απόδοσης μισθίου

Η αγωγή για την απόδοση του μισθίου και την πληρωμή των μισθωμάτων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς απαιτεί την παράσταση ενώπιον δικαστηρίου. Ο ιδιοκτήτης καλείται σε αυτή την περίπτωση να λάβει υπόψη του όχι μόνο την πολύμηνη διάρκεια για την έκδοση της απόφασης, αλλά και τα δικαστικά έξοδα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση αγωγής απόδοσης μισθίου είναι οι εξής:

  1. Να υπάρχει οφειλή μισθωμάτων.
  2. Να υπάρχει μίσθωση (η οποία δεν είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται εγγράφως).
  3. Να έχει κοινοποιηθεί επίδοση εξώδικης όχλησης στον ενοικιαστή μέσω δικαστικού επιμελητή.
  4. Να κατατεθεί αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο (για μηνιαίο μίσθωμα έως 600,00€ είναι αρμόδιο το Ειρηνοδικείο της περιοχής, για μεγαλύτερο μίσθωμα αρμοδιότητα έχει το Μονομελές Πρωτοδικείο).

Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν το κάνει, η δίκη ματαιώνεται. Αν όμως η μη καταβολή ενοικίων επαναληφθεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.

3. Έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου

Η έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου είναι μια νέα και πιο άμεση λύση για τους ιδιοκτήτες.

Ένας νέος, πιο γρήγορος τρόπος είσπραξης των οφειλόμενων μισθωμάτων είναι η έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, που, όπως προβλέπεται από το νόμο 4335/2015, δεν απαιτείται καμία εμφάνιση και συζήτηση σε ακροατήριο Δικαστηρίου. Ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της διαταγής είναι περίπου 50 ημέρες, εξ ‘ου και ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης διαδικασίας ως “express”.

Οι προϋποθέσεις για την έκδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη είναι οι εξής:

1. Να υπάρχει ενεργή σύμβαση μίσθωσης, η οποία αποδεικνύεται εγγράφως.

2. Να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής μισθωμάτων λόγω δυστροπίας. Να σημειώσουμε εδώ πως δύστροπος θεωρείτε ο ενοικιαστής που δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τα συμφωνηθέντα μισθώματα χωρίς εύλογη αιτία.

3.Να κοινοποιηθεί στον μισθωτή η επίδοση έγγραφης όχλησης με δικαστικό επιμελητή.

Από την επόμενη ημέρα της επίδοσης έγγραφης όχλησης, ο ενοικιαστής έχει στη διάθεση του 15 ημέρες για να καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα και να άρει τη συμφωνία.

Η διαδικασία της έξωσης είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα με την οποία κάθε κανένας ιδιοκτήτης δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος. Η HOMI αξιοποιεί την νέα τεχνολογία ώστε να αξιολογεί τους ενοικιαστές και να προτείνει τους κατάλληλους σε κάθε ιδιοκτήτη. Πέτυχε το μέγιστο με την ενοικίαση σου! Μάθε σχετικά με τις υπηρεσίες μας και βρες τον επόμενο ενοικιαστή σου με τη ΗΟΜΙ.