HOMI
Loading

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022

Last Modified: 14/06/2022

Categories: Landlord

Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου; Έχεις απορίες αναφορικά με το νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ του 2022; Θέλεις να μάθεις τι ακριβώς είναι ή τι περιλαμβάνει; Ή μήπως που και πως μπορείς να το βρεις και πως να εξοφλήσεις το φόρο; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022.
Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου; Έχεις απορίες αναφορικά με το νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ του 2022; Θέλεις να μάθεις τι ακριβώς είναι ή τι περιλαμβάνει; Ή μήπως που και πως μπορείς να το βρεις και πως να εξοφλήσεις το φόρο; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022.

Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ;

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτου (ΕΝΦΙΑ) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το ελληνικό κράτος στην ακίνητη περιουσία. Εάν είσαι ιδιοκτήτης ή κατέχεις εμπράγματα δικαιώματα επί ενός ακινήτου, οφείλεις να πληρώνεις το φόρο. Εάν θέλεις να ενημερωθείς γενικά για τον ΕΝΦΙΑ μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Εφόσον η νομοθεσία μεταβάλλεται και οι τιμές ζώνης αλλάζουν, τότε και ο υπολογισμός του φόρου ιδιοκτησίας διαφέρει από έτος σε έτος. Μπορείς να μάθεις εδώ πως υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2018-2021. Καθώς οι τιμές ζώνης επαναπροσδιορίστηκαν το 2022, ως αποτέλεσμα άλλαξε εκ νέου και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ. Εδώ μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022: Τι είναι;

Εάν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου, οφείλεις να κάνεις τη δήλωση των στοιχείων των ακινήτων σου στο έντυπο Ε9 κάθε έτος. Μέσω αυτού του φορολογικού εντύπου, το κράτος υπολογίζει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ και μετέπειτα εκδίδει το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στην ουσία είναι ένας αναλυτικός λογαριασμός του φόρου ακίνητης περιουσίας που οφείλεις. Περιλαμβάνει τον ΕΝΦΙΑ που οφείλεις για το σύνολο των ακινήτων και οικοπέδων που κατέχεις. Εκδίδεται μια φορά το χρόνο και αφορά τον ΕΝΦΙΑ που οφείλεις για το τρέχον έτος.

Επομένως, μόλις ολοκληρώνεται η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην εκκαθάριση του επόμενου έτους. Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε η συλλογή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2021, υπολογίστηκε με τις νέες κλίμακες και αντικειμενικές αξίες ο νέος ΕΝΦΙΑ 2022.

Μετά την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ προχωράει στην έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και στην ανάρτηση τους στην πλατφόρμα της. Κάθε φορά που πληρώνεις μία δόση, το εναπομείναν ποσό προς εξόφληση ενημερώνεται αυτόματα στην πλατφόρμα, ώστε να έχεις καθαρή εικόνα των οφειλών σου.

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022: Τι περιλαμβάνει;

Η δομή και τα περιεχόμενα του νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022 διαφέρουν συγκριτικά με τα έντυπα των προηγούμενων ετών. Το εκκαθαριστικό του 2022 σου παρέχει αναλυτική εικόνα αναφορικά με:

  • Τα στοιχεία της περιουσίας σου όπως αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων/οικοπέδων σου (Ε9)
  • Τη νέα αντικειμενική αξία της περιουσίας σου, σύμφωνα με την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης το 2022
  • Τον κύριο φόρο όπως υπολογίζεται με τις νέες κλίμακες του 2022
  • Το ποσό της ενδεχόμενης έκπτωσης/προσαύξησης, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας σου
  • Το τελικό ποσό ΕΝΦΙΑ που οφείλεις
  • Τις προθεσμίες εξόφλησης των δόσεων και το αντίστοιχο ποσό κάθε δόσης
  • Την ταυτότητα οφειλής ΕΝΦΙΑ που χρησιμοποιείς για την πληρωμή του φόρου, που στην ουσία είναι ένας μοναδικός αριθμός που παράγει η υπηρεσία για κάθε οφειλή.

Στο έντυπο δηλαδή αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή επιπλέον επιβάρυνση του νέου ΕΝΦΙΑ 2022, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με τον αντίστοιχο φόρο του 2021.

Πως να αποκτήσεις πρόσβαση στο Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022

Αναρωτιέσαι πως μπορείς να ενημερώνεσαι αναφορικά με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ; Η απάντηση είναι μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όμως τι ακριβώς είναι το Taxisnet και το myAADE;

Ψηφιακές πλατφόρμες Taxisnet και myAADE

Αρχικά, το Taxisnet είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία έχει αναπτυχθεί προκειμένου να συναλλάσσονται οι φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες με την εφορία και το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, myAADE, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως το Taxisnet και τις υπηρεσίες που παρείχε.

Επόμενως, ώστε να ενημερώνεσαι και να διαχειρίζεσαι άμεσα τις φορολογικές σου υποχρεώσεις ηλεκτρονικά, πρέπει να έχεις λογαριασμό στο myAADE.

Πως να αποκτήσεις πρόσβαση στο myAADE

Εάν είσαι νέος χρήστης, μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό στην πλατφόρμα myAADE με τα εξής βήματα:

  1. Αρχικά για την εγγραφή σου στην πλατφόρμα χρειάζεσαι κάποιες προσωπικές σου λεπτομέρειες. Οπότε πριν προχωρήσεις στην εγγραφή σου φρόντισε να έχεις συγκεντρώσει τα εξής στοιχεία σου: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ, τηλέφωνο, email και ΙΒΑΝ. 
  2. Έπειτα μπορείς να υποβάλεις την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής. Θα πρέπει να επιλέξεις αρχική εγγραφή φυσικού προσώπου και να συμπληρώσεις το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που θέλεις να έχει ο λογαριασμός σου. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσεις τα προσωπικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω.
  3. Με την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, πρόκειται να λάβεις έναν κλειδάριθμο. Η παραλαβή μπορεί να γίνει είτε από την αρμόδια ΔΟΥ, ή μέσω SMS ή email. Εναλλακτικά, μπορείς να κλείσεις ραντεβού με βιντεοκλήση μέσω της υπηρεσίας myAADElive, ώστε να επικοινωνήσεις με έναν υπάλληλο και να σου στείλει τον κλειδάριθμο μέσω email.
  4. Έπειτα θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου ηλεκτρονικά. Σε αυτό το στάδιο απαιτούνται το όνομα χρήστη και ο κωδικός που επέλεξες κατά την ηλεκτρονική σου αίτηση, καθώς και ο κλειδάριθμος που έλαβες.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων θα αποκτήσεις τον προσωπικό σου λογαριασμό στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πλεονεκτήματα λογαριασμού myAADE

Με την απόκτηση λογαριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχεις πρόσβαση σε ποικίλες υπηρεσίες και διευκολύνεις σημαντικά τις φορολογικές σου υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Μπορείς να διαχειρίζεσαι το λογαριασμό σου, μεταβάλλοντας εύκολα τα δηλωμένα στοιχεία σου σε περίπτωση αλλαγών ή λαθών.
  2. Έχεις πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ, όπως είναι η “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ” που αφορά το φόρο ακίνητης περιουσίας.
  3. Υποβάλλεις ηλεκτρονικά τα αιτήματα σου στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
  4. Κλείνεις ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της ΑΑΔΕ μέσω της υπηρεσίας myAADElive.
  5. Έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις τις οφειλές, πληρωμές αλλά και τις επιστροφές σου. Έτσι μπορείς να ενημερώνεσαι αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας που αναρτάται στο λογαριασμό σου
  6. Μπορείς να πληρώνεις ή και να ρυθμίζεις τις οφειλές σου μέσω της πλατφόρμας. Με αυτόν τον τρόπο έχεις έλεγχο των οφειλών σου και τη δυνατότητα άμεσης εξόφλησης, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να πηγαίνεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται να καλύψουμε παρακάτω λεπτομερώς τον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω Taxisnet/myAADE.

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022: εκτύπωση

Ο τρόπος για να προχωρήσεις στην εκπτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022 είναι μέσω της περιήγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της myAADE. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

  1. Μπες στην πλατφόρμα myAADE.gov.gr.
  2. Επέλεξε το πεδίο “Εφαρμογές”.
  3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Πολίτες” ή στο πεδίο “Δημοφιλείς Εφαρμογές”.
  4. Κλικ στην κατηγορία “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ”.
  5. Χρησιμοποίησε τους προσωπικούς σου κωδικούς στο Taxisnet/myAADE για να εισέλθεις στην εφαρμογή.
  6. Επέλεξε πάνω αριστερά το έτος 2022.
  7. Στην αριστερή στήλη στο πεδίο “Εκτυπώσεις” κάνε κλικ στην επιλογή “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2022 (σε αρχείο .pdf)”.
  8. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σου, το εκκαθαριστικό είτε θα ανοίξει σε άλλη καρτέλα, είτε θα κατέβει κατευθείαν.
  9. Σε οποιαδήποτε εκ των δύο περιπτώσεων μπορείς να προχωρήσεις στην εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.

Σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της myAADE μπορείς να ζητήσεις από τον λογιστή σου να σε βοηθήσει.

Έλεγχος για τυχόν λάθη στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022

Αφού εκτυπώσεις το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελέγξεις τα στοιχεία των οικοπέδων και κτισμάτων σου (Πίνακας 1, Ε9) που αναγράφονται στη δεύτερη σελίδα του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάποιο λάθος θα πρέπει να προχωρήσεις σε διορθωτική δήλωση του Ε9 εντός 30 ημερών από την έκδοση του εκκαθαριστικού. Εδώ μπορείς να βρεις τα υποδείγματα των αιτήσεων διορθώσεων ΕΝΦΙΑ.

Αφού διορθώσεις τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων και επαναυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που οφείλεις, μπορείς να προχωρήσεις στην πληρωμή του.

ΕΝΦΙΑ 2022: πληρωμή

Για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ είναι απαραίτητη η ταυτότητα οφειλής που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσεις την ίδια ταυτότητα οφειλής ΕΝΦΙΑ για την αποπληρωμή όλων των δόσεων. Μπορείς να πληρώσεις το φόρο με τους εξής τρόπους:

  1. Μέσω του λογαριασμού σου στο Taxisnet/myAADE με την αναζήτηση των τρεχουσών οφειλών που έχεις στον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο σου προτείνουμε να πληρώσεις τις οφειλές σου. Τα πλεονεκτήματα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω Taxisnet/myAADDE είναι ότι πραγματοποιείς ηλεκτρονικά την πληρωμή. Έτσι δεν χρειάζεται να πας σε κάποια υπηρεσία ή να περιμένεις σε σειρά αναμονής σε ταμείο. Επίσης ενημερώνεσαι κατευθείαν για την επιτυχή πληρωμή των οφειλών, χωρίς να ανησυχείς για κάποιο πιθανό λάθος.
  2. Με απευθείας πληρωμή στα ΕΛΤΑ και σε συνεργαζόμενα καταστήματα ΟΠΑΠ.
  3. Άμεση εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε ΑΤΜ ή εναλλακτικά στο ταμείο της τράπεζας.
  4. Πληρωμή μέσω ebanking κατευθείαν μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας ή εφαρμογής της Τράπεζας σου. Ανάλογα με την κάθε τράπεζα η περιήγηση μπορεί να διαφέρει, αλλά γενικά θα πρέπει να αναζητήσεις την επιλογή “Πληρωμές δημοσίου/ προς οργανισμούς” και έπειτα να βρεις την επιλογή ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την ταυτότητα οφειλής για την εξόφληση του ποσού.
  5. Μέσω του e-Paravolo με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής” που εκδίδεται από τη δικτυακή εφαρμογή. Η εξόφληση είναι δυνατή με τη χρήση του e-banking σου.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2022 μέσω Taxisnet/myAADE: Οδηγίες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βέλτιστος τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι μέσω της πλατφόρμας Taxisnet/myAADE. Πιο αναλυτικά, για να εξοφλήσεις τον ΕΝΦΙΑ μέσω Taxisnet/myAADE θα πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

  1. Μπες στο myAADE.gov.gr.
  2. Επέλεξε το πεδίο “Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές”.
  3. Συνδέσου μέσω των προσωπικών κωδικών σου στην πλατφόρμα.
  4. Κάνε κλικ στην επιλογή “Οφειλές εκτός ρύθμισης και Πληρωμή”.
  5. Στην οθόνη σου πρόκειται να εμφανιστεί ένας πίνακας με όνομα “Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης” που μπορεί να περιλαμβάνει και τυχόν άλλες ανοικτές οφειλές που μπορεί να έχεις προς την ΑΑΔΕ.
  6. Θα πρέπει να βρεις στη δεύτερη στήλη το είδος φόρου “ΕΝΦΙΑ”. Στον πίνακα αυτό μπορείς επίσης να δεις αρκετές πληροφορίες για τον ΕΝΦΙΑ, πιο συγκεκριμένα:
  • Αρχικό βεβαιωθέν ποσό, δηλαδή τον συνολικό ΕΝΦΙΑ του έτους
  • Μη ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο
  • Ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο
  • Τυχόν Προσαυξήσεις, τόκους ή τέλη
  • Συνολικό ποσό οφειλής την τρέχουσα στιγμή ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες

Επομένως έχεις πλήρη εικόνα αναφορικά με την κατάσταση των πληρωμών και των οφειλών σου.

  1. Πάνω δεξιά από τον πίνακα, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τον “Τρόπο πληρωμής”:
  • Κάρτα (αυτόματη προεπιλογή του συστήματος)
  • IRIS
  1. Ωστόσο, να έχεις στο μυαλό σου ότι σε περίπτωση που πατήσεις “Εξόφληση” στη δεξιά πλευρά του πίνακα, η πλατφόρμα αυτόματα εισάγει ολόκληρο το ποσό που οφείλεις.

Αν θέλεις να εξοφλήσεις ολόκληρο το ποσό, μπορείς να πας κατευθείαν στο βήμα 10.

  1. Εάν όμως επιθυμείς να πληρώσεις μόνο μια ή/και περισσότερες δόσεις, αλλά όχι ολόκληρο το ποσό, θα πρέπει να μετακινηθείς προς τα κάτω στη σελίδα για να δεις τον πίνακα για την “Ανάλυση Δόσεων”.

Σε αυτόν τον πίνακα μπορείς να δεις το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δόση, τις προθεσμίες πληρωμής, τυχόν προσαυξήσεις/τόκους/τέλη καθώς και ποιες δόσεις έχεις ήδη εξοφλήσει.

Αφού αποφασίσεις πόσες δόσεις θέλεις να εξοφλήσεις μπορείς να ανέβεις στον αρχικό πίνακα και να πληκτρολογήσεις το ποσό στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Έπειτα θα πρέπει να πατήσεις “Έλεγχος και Πληρωμή”.

Τότε εμφανίζεται ένας νέος πίνακας με τα στοιχεία πληρωμής προς επιβεβαίωση.

  • Εάν θέλεις να ακυρώσεις τη συναλλαγή ή να αλλάξεις το ποσό θα πρέπει να πατήσεις “Ακύρωση”.
  • Ενώ εάν σιγουρευτείς πως τα στοιχεία πληρωμής είναι σωστά μπορείς να πατήσεις την επιλογή “Πληρωμή”.
  1. Τότε ανοίγει μια καινούργια καρτέλα που καλείσαι να ολοκληρώσεις την πληρωμή.

Σε περίπτωση που επέλεξες πληρωμή μέσω κάρτας, θα πρέπει να συμπληρώσεις τα στοιχεία της κάρτας σου και να πατήσεις “Πληρωμή”.

Το σύστημα πληρωμών μέσω Taxisnet/myAADE δέχεται χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες πληρωμών έκδοσης των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Attica Bank, καθώς και των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Η αποδοχή της πληρωμής των παραπάνω τραπεζών, εξαρτάται από την πιστοδοτική πολιτική τους.

Εάν επέλεξες πληρωμή μέσω IRIS θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ των τραπεζών Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Viva Wallet. 

Έπειτα πρόκειται να μεταφερθείς στον ιστότοπο της τράπεζας σου για να συνδεθείς στον λογαριασμό σου για να ολοκληρώσεις την πληρωμή.

Προθεσμίες για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2022

Οι προθεσμίες εξόφλησης του φόρου ακίνητης περιουσίας είναι οι παρακάτω:

  1. Εφάπαξ πληρωμή μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του εκκαθαριστικού. Η ημερομηνία για την εφάπαξ εξόφληση του 2022 είναι η 31 Μαΐου. Ωστόσο σημειώνεται ότι για το 2022 δεν παρέχεται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.
  2. Πληρωμή σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα, κάθε επόμενη δόση πρέπει να εξοφλείται έως την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.
  3. Σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης σε 10 δόσεις, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται με την είσοδο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και επιλογής της εφαρμογής “Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών”. Σημειώνεται ότι σε αυτό το σενάριο υπάρχει επιβάρυνση ετήσιου επιτοκίου που ανέρχεται στο 5%.

Συμπέρασμα - Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές τόσο στον υπολογισμό όσο και στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μπορεί να μπερδευτείς στην περιήγηση σου. Οπότε, μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες μας για την εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή του. Εναλλακτικά μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια του λογιστή σου.

Σημειώνεται ότι πλεόν μέσω του νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ έχεις μια αναλυτική εικόνα για το φόρο που οφείλεις. Περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με πιθανές μειώσεις ή προσαυξήσεις του φόρου βάσει των εμπράγματων δικαιωμάτων που κατέχεις και της συνολικής αντικειμενικής αξίας της περιουσίας σου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συγκρίνεις το φόρο που οφείλεις το 2022 σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, μπορείς να δεις αναλυτικά το ποσό της κάθε δόσης και τις προθεσμίες αποπληρωμής τους.