Το αντίκτυπο του κορονοϊού είναι αρνητικό στην παγκόσμια οικονομία, με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να καταρρέουν, τους πολίτες να επαναπρογραμματίζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις να ακυρώνονται.
Τέτοιες ακραίες αντιδράσεις συμβαίνουν κατά καιρούς, και οι επιπτώσεις τους στην αγορά είναι σχετικά μικρές, ωστόσο οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους διαφέρουν. Οι επιχειρήσεις είναι από τις πρώτες πληγείσες της έξαρσης, με τη μαζική πώληση μετοχών παγκοσμίως – ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπεσε 40% από τις αρχές Φεβρουαρίου, αποτυπώνοντας έτσι την παγκόσμια ανησυχία.
Επομένως, ποια μπορεί να είναι η επίδραση του ιού στην αγορά ακινήτων της Αθήνας;
Εξετάζοντας τη βραχυπρόθεσμη περίοδο, η ζήτηση των ακινήτων επηρεάζεται ως εξής:
- Με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει ρυθμούς, οι αγοραστές βλέπουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων να πέφτει, και οι επιχειρηματίες τις πωλήσεις τους να μειώνονται.
- Αγοραστές από το εξωτερικό αναβάλλουν ή ματαιώνουν τα ταξίδια τους υπό το φόβο της μόλυνσης από τον ιό.
- Οι απαγορεύσεις εισόδου που επιβάλλονται περιορίζουν τους πιθανούς αγοραστές να εισέλθουν στην Ελλάδα – κυρίως από την Κίνα.
- Οι κυνηγοί ακινήτων αποσύρονται και περιορίζουν τις εξόδους τους προληπτικά.
Οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν σε μία μειωμένη ζήτηση ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές πέφτουν, μιας και οι πωλητές προσαρμόζονται σε μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά.
Μπορούν, ωστόσο, να υπάρξουν θετικές συνέπειες μακροχρόνια;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αυξημένη ζήτηση ακινήτων από την Κίνα. Η Κίνα έχει κλονιστεί από την τρέχουσα έξαρση του θανατηφόρου ιού, έχοντας ήδη πληγεί στο παρελθόν και από άλλες επιδημίες όπως τον ιό Σαρς, τον Η1-Ν1 και τη γρίπη των πουλερικών. Οι εύποροι Κινέζοι πολίτες ίσως αναζητήσουν μια ασφαλή κατοικία στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατευτούν από το ενδεχόμενο ανάδειξης και άλλων επιδημιών, και η Ελλάδα έχει αποδειχτεί ένας δημοφιλής προορισμός. Το γεγονός αυτό ίσως μπορέσει να αναζωπυρώσει τη ζήτηση και να ωθήσει τις τιμές των ελληνικών ακινήτων να ανεβούν, προκειμένου να καταφέρει κάποιος να αποκτήσει την πολυπόθητη Χρυσή Visa. Σύμφωνα με την Enterprise Greece, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 η Ελλάδα είχε χορηγήσει συνολικά 14.177 Visa σε Κινέζους επενδυτές και τις οικογένειές τους.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση της Κίνας μπορεί να παρέμβει ανά πάσα στιγμή, θέτοντας ισχυρά εμπόδια στη ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό αν η κατάσταση της οικονομίας της επιδεινωθεί κι άλλο, κάτι που θα εμποδίσει τους Κινέζους να επενδύσουν στα ελληνικά ακίνητα.
Μιας και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και η συνολική επίδραση του κορονοϊού παγκοσμίως είναι άγνωστη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να δούμε πώς θα επηρεαστεί η Ελληνική αγορά ακινήτων.
Συμβουλή HOMI προς τους πωλητές
Αυτή η κρίση επισημαίνει την ανάγκη που υπάρχει για το ακίνητό σου να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Η ζήτηση ακινήτων έχει ήδη μειωθεί και θα συνεχίσει να μειώνεται με την επιδείνωση της κρίσης. Και το χειρότερο όλων είναι πως ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση αναμένεται αυξηθεί, κάτι που θα διογκώσει τη προσφορά. Επομένως, πρόκειται να ανταγωνιστείς πολλές περισσότερες αγγελίες εν μέσω μιας φανερά μειωμένης αγοραστικής ζήτησης. Η μόνη περίπτωση για να σε προσέξουν οι όποιοι διαθέσιμοι αγοραστές, και να μην σε εκμεταλλευτούν, είναι να αναδείξεις το ακίνητό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σιγουρέψου ότι έχεις τραβήξει επαγγελματικές φωτογραφίες, ότι έχεις προετοιμάσει ένα σχέδιο κάτοψης και πως έχεις σκεφτεί διεξοδικά τη στρατηγική μάρκετινγκ που πρέπει να ακολουθήσεις ούτως ώστε να προσελκύσεις το ενδιαφέρον τόσο της ελληνικής όσο και της ξένης αγοράς.
Για τη καλύτερη προετοιμασία, συμβουλέψου τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν καταχωρήσεις το ακίνητο σου προς πώληση.
Αν διαθέτεις ένα ακίνητο στην Αθήνα και σκέφτεσαι την πώληση του, σιγουρέψου πρώτα πως έχεις επωφεληθεί από την δωρεάν εκτίμηση της HOMI.