HOMI
Loading

Αγγελίες από ιδιώτες για σπίτια

Last Modified: 25/02/2022

Categories: Buying

Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις σπίτι; Σκέφτεσαι να αναζητήσεις δωρεάν αγγελίες ακινήτων από ιδιώτες, χωρίς την εμπλοκή μεσιτικών γραφείων και μεσιτικών αμοιβών; Διάβασε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις, καθώς και πως να πετύχεις την πιο συμφέρουσα συμφωνία!
Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις σπίτι; Σκέφτεσαι να αναζητήσεις δωρεάν αγγελίες ακινήτων από ιδιώτες, χωρίς την εμπλοκή μεσιτικών γραφείων και μεσιτικών αμοιβών; Διάβασε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις, καθώς και πως να πετύχεις την πιο συμφέρουσα συμφωνία!

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν αγγελίες από ιδιώτες για σπίτια. Η ζήτηση ακινήτων από ιδιώτες είναι αυξημένη καθώς κάποιοι από τους αγοραστές, προτιμούν να επικοινωνούν απευθείας με τους ιδιοκτήτες και να διαπραγματεύονται ελεύθερα την τιμή. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι ότι αποφεύγουν την πληρωμή μεσιτικής αμοιβής, με αποτέλεσμα να διαθέτουν περισσότερα χρήματα να προσφέρουν στους αγοραστές.

Αν και είναι πιθανό να βρεις ευκαιρίες ακινήτων από ιδιώτες, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου κάποιες πιθανές παγίδες όταν αναζητάς αγγελίες χωρίς μεσίτες. Υπάρχουν πολλές αγγελίες πολύ χαμηλής ποιότητας, τόσο από άποψη πληροφόρησης όσο και παρουσίασης του ακινήτου. Με λίγη ή καθόλου γνώση της αγοράς ακινήτων, κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να μην έχουν ρεαλιστική εντύπωση της αξίας του ακινήτου. Μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς και να καταλήγουν σε ζητούμενες τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές της αγοράς.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις ευκαιρίες ακινήτων από ιδιώτες. Θα μάθεις επίσης ποια συχνά λάθη πρέπει να αποφύγεις και πως μπορείς να διαπραγματευτείς ώστε να εξασφαλίσεις μια συμφέρουσα συμφωνία.

1. Προσδιόρισε τα κριτήρια της αναζήτησης σου

Έχεις ποικίλες επιλογές αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα ακίνητο για κατοικία: διαμέρισμα σε πολυκατοικία, μονοκατοικία ή μεζονέτα. Κάθε τύπος σπιτιού έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επομένως, η επιλογή σου θα πρέπει να εξαρτηθεί από τις επιδιώξεις σου από την αγορά της κατοικίας.

Σκέψου καλά εάν προτιμάς να αγοράσεις ένα ακίνητο που χρήζει ανακαίνισης και συνυπολόγισε όλα τα κόστη που θα προκύψουν. Εκτός από το κόστος αγοράς, φυσικά θα πρέπει να λάβεις υπόψη και το κόστος ανακαίνισης.

Σε συμβουλεύουμε να δημιουργήσεις μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς περισσότερο να έχει το σπίτι σου. Έπειτα, προσπάθησε να θέσεις προτεραιότητες και να προσδιορίσεις ποια είναι απαραίτητα και ποια πρόσθετα.

Επίσης είναι εύλογο να αναγνωρίσεις κάποιες γειτονιές που επιθυμείς να εγκατασταθείς και στην συνέχεια να τις συγκρίνεις. Συνέκρινε παράγοντες όπως ο χρόνος μετακίνησης στον χώρο εργασίας, σε σχολεία, σε εμπορικές περιοχές και χώρους αναψυχής, σε σχέση πάντα με την τιμή.

2. Προέγκριση στεγαστικού δανείου

Μαζί με τα κριτήρια επιλογής σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για την αγορά ενός σπιτιού. Εάν χρειάζεσαι στεγαστικό δάνειο, είναι σημαντικό να λάβεις προέγκριση από την τράπεζα.

Πολυάριθμοι αγοραστές δεν είναι ενήμεροι αναφορικά με την διαδικασία αγοράς ακινήτου με την απόκτηση στεγαστικού δανείου. Έτσι ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια στην αναζήτηση αγγελιών, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσό που μπορούν να δανειστούν. Mπορείς χρησιμοποιήσεις το εργαλείο επιλεξιμότητας στεγαστικού δανείου του ecredit.gr για να δεις πόσα χρήματα μπορείς να δανειστείς. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις προέγκριση για το δάνειο και να σε βοηθήσει στην τελική εκταμίευση.

Σημειώνεται πως ένας ενημερωμένος πωλητής είναι πιο πιθανό να λάβει σοβαρά υπόψη μια προσφορά από αγοραστή που έχει λάβει προέγκριση για δάνειο. Έτσι, εάν σε ενδιαφέρει σοβαρά ένα ακίνητο καλό θα ήταν να λάβεις την προέγκριση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων δυνητικών αγοραστών.

Υπογραμμίζουμε πως στον υπολογισμό του προϋπολογισμού σου, εκτός από το πιθανό δάνειο ή τα κόστη ανακαίνισης που αναλύσαμε παραπάνω, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και τα συμπληρωματικά έξοδα που προκύπτουν. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα έξοδα όπως φόρους, αμοιβή συμβολαιογράφου και δικηγόρου.

3. Αναζήτησε δωρεάν αγγελίες ακινήτων από ιδιώτες

Αφού έχεις ορίσει τα κριτήρια και γνωρίζεις το ποσό που μπορείς να διαθέσεις, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την πραγματική αναζήτηση! Εάν αναζητάς αγγελίες από ιδιώτες για σπίτια, το internet είναι το πιο κατάλληλο μέρος να αρχίσεις. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα sites για πωλήσεις ακινήτων από ιδιώτες:

1. Spitogatos.gr

Στο Spitogatos.gr δεν υπάρχει συγκεκριμένο φίλτρο για αγγελίες από ιδιώτες για σπίτια. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αγγελίες ακινήτων από ιδιώτες προσθέτοντας τα κριτήρια αναζήτησης σου και έπειτα πηγαίνοντας στις τελευταίες σελίδες αποτελεσμάτων.

2. XE.gr

Στη Χρυσή Ευκαιρία με την premium συνδρομή μπορείς να φιλτράρεις τις αγγελίες, επιλέγοντας την εμφάνιση καταχωρήσεων αποκλειστικά από ιδιώτες. Επίσης η premium συνδρομή σου προσφέρει άμεσες ειδοποιήσεις όποτε μια νέα καταχώρηση ταιριάζει με τα κριτήρια των αποθηκευμένων αναζητήσεων σου.

3. Plot.gr

Στο Plot.gr έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο “Ιδιώτης” (δωρεάν) και να περιηγηθείς μόνο μεταξύ των αγγελιών από ιδιώτες. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα φίλτρα όπως ο χρόνος καταχώρησης της αγγελίας.

4. Facebook Groups

Στο Facebook υπάρχουν πολυάριθμες ομάδες με αγγελίες από ιδιώτες για σπίτια, όπως το Σπίτι Χωρίς Μεσίτη, Ακίνητα χωρίς μεσίτη. Κάποιες από αυτές έχουν μεγάλη δημοτικότητα και πολλές αγγελίες αναρτώνται καθημερινά, όμως παρατηρείται δυσκολία διαχείρισης τόσο μεγάλου όγκου αγγελιών.

5. Facebook Marketplace

Υπάρχει φυσικά και το Marketplace, όπου μπορείς να βρεις ευκαιρίες ακινήτων από ιδιώτες. Ωστόσο, σημειώνεται η δυσκολία εύρεσης σπιτιού, λόγω της έλλειψης επαρκών φίλτρων αναζήτησης καθώς και μη απόσυρσης παλαιών αγγελιών.

Θέλεις να ενημερωθείς πιο αναλυτικά σχετικά με τα καλύτερα sites για αγγελίες ακινήτων; Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να διαβάσεις το λεπτομερές άρθρο μας αναφορικά με τα site που θα πρέπει να προτιμήσεις.

4. Αξιολόγησε τις ευκαιρίες ακινήτων από ιδιώτες

Θα πρέπει να διαβάζεις προσεκτικά κάθε αγγελία ακινήτου που σε ενδιαφέρει. Έλεγξε τα χαρακτηριστικά - κλειδιά της κάθε αγγελίας, όπως μπαλκόνια, θέρμανση, κλιματισμό, ανελκυστήρα ή θέση πάρκινγκ. Στην ΗΟΜΙ περιγράφουμε ξεκάθαρα όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Όμως ακόμα και με λεπτομερείς περιγραφές, υπάρχουν αγοραστές που κλείνουν ξεναγήσεις και απογοητεύονται μόλις δουν πως δεν υπάρχει π.χ. μπαλκόνι. Βεβαιώσου πως έχεις ελέγξει αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να μην χάνεις χρόνο επισκέπτοντας ακίνητα που δεν πληρούν τις ανάγκες σου. Επίσης, εξέτασε τις φωτογραφίες προσεκτικά, καθώς ενδέχεται να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις εάν αξίζει να επισκεφτείς το ακίνητο ή όχι. Όταν βρεις μια αγγελία που σε ενδιαφέρει, αποθήκευσε τον σύνδεσμο και πρόσθεσε τον στην λίστα σου.

Εάν έχεις αμφιβολίες για την τιμή ενός ακινήτου στην περιοχή της Αθήνας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο αποτίμησης της ΗΟΜΙ. Μπορείς να λάβεις μια εκτίμηση της αξίας του, με λίγα μόνο βήματα συμπληρώνοντας κάποια βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου ενδιαφέροντος σου. Η γνώση της αγοραστικής αξίας του, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις εάν το ακίνητο έχει τιμολογηθεί εύλογα σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς.

5. Επικοινώνησε απευθείας με τον ιδιοκτήτη

Όταν βρεις μια αγγελία ακινήτου που σε ενδιαφέρει πραγματικά, μην χάνεις χρόνο και κάλεσε τον ιδιοκτήτη αμέσως. Αν δεν σου απαντήσει, μπορείς να του στείλεις ένα μήνυμα. Συστήσου και εξέφρασε το ενδιαφέρον σου για το εν λόγω ακίνητο.

Προσπάθησε να κανονίσεις μια ξενάγηση μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Θα ήταν προτιμότερο να κανονίσεις την ξενάγηση ώρες που μπορείς να δεις το σπίτι με το φως του ήλιου. Αν έχεις ερωτήσεις αναφορικά με βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, μην διστάσεις να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη ακόμα και πριν την ξενάγηση.

Συμβουλή: Μην διαπραγματευτείς την τιμή πριν δεις το ακίνητο

Αν είσαι ενδιαφερόμενος αγοραστής, απέφυγε σε αυτό το στάδιο το συχνό λάθος της διαπραγμάτευσης της τιμής, πριν δεις το ακίνητο ή τον ιδιοκτήτη. Αυτή η πρακτική μπορεί να δημιουργήσει μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα, καθώς υποδεικνύει έλλειψη σεβασμού και διακριτικότητας. Να παζαρεύει ένας αγοραστής στο στάδιο αυτό, υποδηλώνει μια προσπάθεια να “πάρει” από τον ιδιοκτήτη, χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Σε συμβουλεύουμε να δεις το ακίνητο από κοντά και να συγκεντρώσεις όσες χρήσιμες πληροφορίες μπορείς. Μην διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις, όσο περισσότερες λεπτομέρειες γνωρίζεις για το ακίνητο και τις προθέσεις του πωλητή, τόσο το καλύτερο.

Μόνο αφού έχεις μαζέψει όσα στοιχεία χρειάζεσαι είναι η σωστή στιγμή να κάνεις την προσφορά σου στον πωλητή.

Χωρίς αμφιβολία, μια θετική σχέση με τον πωλητή μπορεί να σε βοηθήσει στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Έτσι είναι πιο πιθανό να κλείσεις μια καλή συμφωνία και να εξασφαλίσεις μια συνολικά ευχάριστη εμπειρία αγοραπωλησίας ακινήτου.

6. Πως να προσεγγίσεις την ξενάγηση

Την ημέρα της ξενάγησης σε συμβουλεύουμε να καλέσεις προκαταβολικά τον ιδιοκτήτη για να του υπενθυμίσεις φιλικά την συνάντηση σας. Εάν έχεις την δυνατότητα, ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, ώστε να έχεις διαθέσιμο χρόνο να περιηγηθείς στη γειτονιά. Ωστόσο μην ξεχάσεις να ελέγξεις τα μέτρα για την πανδημία, π.χ. χρήση μάσκας ή / και ανάγκη για τεστ covid.

Αφού συναντήσεις τον ιδιοκτήτη, χαιρέτησε τον φιλικά και ρώτησε τον πως θα ήθελε να προχωρήσετε με την ξενάγηση. Βεβαιώσου πως σέβεσαι τον ίδιο και την περιουσία του, ενδέχεται να μην έχει αδειάσει πλήρως το σπίτι από προσωπικά αντικείμενα. Έτσι μην ξεχάσεις να ρωτήσεις πριν ανοίξεις κάποια πόρτα, παράθυρο, ντουλάπα ή συρτάρι, προκειμένου να αποφύγεις κάποια πιθανή άβολη κατάσταση.

Επιπλέον, κατά την ξενάγηση καλό θα ήταν να ελέγξεις τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται στην αγγελία. Έλεγξε καλοπροαίρετα τα στοιχεία αυτά, καθώς και πως όλα λειτουργούν αποτελεσματικά όπως αναφέρεται στην αγγελία. Για πιθανές απορίες ή δισταγμούς, ρώτησε τον ιδιοκτήτη καθώς ο ίδιος γνωρίζει την περιουσία του καλύτερα από τον καθένα.

Συμβουλή: Μην εστιάσεις στα αρνητικά χαρακτηριστικά

Σε συμβουλεύουμε να μην εστιάσεις στα αρνητικά στοιχεία του ακινήτου. Είναι συχνό λάθος των ενδιαφερομένων, που θα πρέπει να αποφύγεις σε αυτό το στάδιο. Κάθε ακίνητο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ο ιδιοκτήτης να είναι συναισθηματικά δεμένος με την περιουσία του. Έτσι άσχημα σχόλια για το ακίνητο μπορεί να τον επηρεάσουν αρνητικά και να τον αποθαρρύνουν να κλείσει συμφωνία μαζί σου.

Κάποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μάλιστα ίσως υιοθετούν εσκεμμένα αυτή την στρατηγική. Δηλαδή, επισημαίνουν τα αρνητικά στοιχεία του ακινήτου, με σκοπό να πείσουν τον ιδιοκτήτη πως το ακίνητο τους αξίζει λιγότερα χρήματα. Η επιδίωξη τους είναι η μείωση της ζητούμενης τιμής, όμως από την εμπειρία μας, ο ιδιοκτήτης πιθανότατα να προσβληθεί και να μην επιθυμεί να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο αγοραστή. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ο αγοραστής δεν επωφελείται, αλλά δίνει πλεονέκτημα στον επόμενο ενδιαφερόμενο που θα δείξει σεβασμό και διακριτικότητα.

Επομένως, θα πρέπει να εστιάσεις στα χαρακτηριστικά του ακινήτου που σου αρέσουν και να διατηρήσεις μια θετική στάση. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δεχθεί την δική σου προσφορά και να διευκολύνεις την διεκπεραίωση των επόμενων βημάτων της διαδικασίας αγοράς ακινήτου.

Αγορά σπιτιού από δωρεάν αγγελία ιδιώτη

Η αγορά σπιτιού κατευθείαν από ιδιοκτήτη μπορεί να αποτελεί ευκαιρία εξοικονόμησης χρημάτων μέσω της απευθείας διαπραγμάτευσης και αποφυγής μεσιτικών αμοιβών. Έτσι πριν ξεκινήσεις την διαδικασία αναζήτησης του νέου σου σπιτιού σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Προσδιόρισε τα κριτήρια - κλειδιά της αναζήτησης σου.
  2. Ενημερώσου αναφορικά με την προέγκριση για στεγαστικό δάνειο. Καθόρισε τον προϋπολογισμό σου, συνυπολογίζοντας εκτός από το πιθανό δάνειο και τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν σε μια αγορά ακινήτου.
  3. Αναζήτησε δωρεάν αγγελίες σπιτιών από ιδιώτες και ενημερώσου σχετικά με τις δυνατότητες που σου παρέχει το κάθε site αγγελιών.
  4. Αξιολόγησε τις ευκαιρίες ακινήτων από ιδιώτες. Μελέτησε προσεκτικά τις αγγελίες ακινήτων από ιδιώτες, ώστε να μην χάνεις χρόνο με ξεναγήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σου.
  5. Επικοινώνησε απευθείας με τον ιδιοκτήτη και συγκέντρωσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το ακίνητο.
  6. Διατήρησε θετική στάση κατά την διάρκεια της ξενάγησης και κάνε καλή εντύπωση στον ιδιοκτήτη.
  7. Απέφυγε τα συχνά λάθη της διαπραγμάτευσης της τιμής πριν δεις το ακίνητο και της αρνητικής στάσης αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Αύξησε με τα παραπάνω απλά βήματα τις πιθανότητες αποδοχής της προσφοράς σου και απέκτησε την κατοικία των ονείρων σου!