HOMI
Loading

Η σημασία του δικηγόρου στην αγοραπωλησία ακινήτων

Last Modified: 04/10/2021

Categories: Tips and Tricks

Η επιλογή ενός έμπειρου δικηγόρου στην αγορά ή την πώληση ενός ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σε αυτό το άρθρο!
Η επιλογή ενός έμπειρου δικηγόρου στην αγορά ή την πώληση ενός ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σε αυτό το άρθρο!

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβεις πριν από την αγορά ή την πώληση ενός ακινήτου είναι η επιλογή ενός έμπειρου δικηγόρου. Είτε θέλεις να αγοράσεις είτε να πουλήσεις ένα ακίνητο, είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστείς με κάποιον που γνωρίζει το νόμο και ξέρει πώς να προστατεύσει τα συμφέροντά σου.

Αν και η παρουσία ενός δικηγόρου κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου δεν είναι υποχρεωτική κατά του νόμου, όπως του συμβολαιογράφου, η συμβολή του στο αποτέλεσμα του εγχειρήματος μπορεί να είναι καθοριστική.

Προστατεύει τα δικαιώματά σου

Για τον αγοραστή, η συνεργασία με έναν δικηγόρο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο δικηγόρος θα διεξάγει όλους τους νομικούς ελέγχους που πρέπει να κάνεις πριν προχωρήσεις στην αγορά του ακινήτου. Ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας είναι κρίσιμος γιατί θα σου εξασφαλίσει το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Στον έλεγχο αυτό θα μπορέσεις επίσης να διαπιστώσεις αν υπάρχουν βάρη ή διεκδικήσεις στο ακίνητο, κάτι που συνεπάγεται νομικά κωλύματα στην πώληση.

Ο δικηγόρος θα σου παράσχει μία έκθεση ελέγχου τίτλων η οποία θα αποσαφηνίζει την νομική κατάσταση του ακινήτου. Αυτό θα σου δώσει την σιγουριά πως ο πωλητής μπορεί να προχωρήσει στην πώληση από νομική άποψη.

Επιπλέον ένας δικηγόρος με ειδίκευση στα ακίνητα θα μπορέσει να σου εξηγήσει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ποιες κινήσεις σε συμφέρουν και τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση. Όχι μόνο θα διασφαλίσει τα συμφέροντα σου, αλλά θα αποφύγει ή θα διορθώσει τυχόν λάθη που μπορεί να συμβούν στην πορεία.

Για τον πωλητή, η συνεργασία με έναν δικηγόρο μπορεί να σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο και αρκετά χρήματα. Κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο αγοραστής επιλέγει τον συμβολαιογράφο που θα συντάξει το οριστικό συμβόλαιο. Ο συμβολαιογράφος αμείβεται από τον αγοραστή, με ποσοστό επί της της υψηλότερης τιμής μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Παρόλο που ο συμβολαιογράφος επιλέγεται από τον αγοραστή, ένα μεγάλο μέρος της αρμοδιότητας του αφορά και την καθοδήγηση του πωλητή σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όταν το ακίνητο είναι σχετικά μικρότερης αξίας, ο συμβολαιογράφος έχει λιγότερο κίνητρο για να δώσει προτεραιότητα στην προετοιμασία του εν λόγω συμβολαίου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πωλητές αφήνονται μόνοι τους στη συλλογή των εγγράφων, κάτι που περιλαμβάνει πολλαπλές επισκέψεις σε διοικητικά γραφεία για την τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών, τη διόρθωση λαθών, την εξόφληση οφειλών και τη λήψη της φορολογικής ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε περίπτωση που έχεις κληρονομήσει το ακίνητο, ο δικηγόρος θα διασφαλίσει πως έχεις τη νομική δυνατότητα να το πουλήσεις και δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως όταν κινήσεις τις διαδικασίες πώλησης. Αυτό συνεπάγεται και όλους τους προτακτικούς ελέγχους για τους τίτλους ιδιοκτησίας στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο.

Σίγουρα κανένας πωλητής δεν θέλει να χρονοτριβεί άσκοπα όταν έχει βρει έναν πρόθυμο αγοραστή, έτοιμο να προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου. Αν προσλάβεις ένα δικηγόρο για να διεξάγει τους απαραίτητους νομικούς ελέγχους, τη συγκέντρωση δικαιολογητικών, αλλά και για να σε υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις και στην κατάρτιση του προσυμφώνου, θα αποφύγεις το ρίσκο να χάσεις τον αγοραστή που βρήκες. Οι διαδικασίες θα κυλήσουν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, εξασφαλίζοντας μια σίγουρη πώληση.

Γνωρίζει για νομικά θέματα και φόρους

Η γνώση των νομικών θεμάτων μπορεί να αποτρέψει αρκετά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην αγοραπωλησία ενός ακινήτου. Ένας δικηγόρος μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση και να σου αποσαφηνίσει τους όρους που πρέπει να συμπεριλάβεις στο προσύμφωνο ή και το τελικό συμβόλαιο που θα σε προστατεύσουν αν υπάρξει κάποια διαφωνία στο μέλλον.

Ακόμη, κάθε πωλητής και αγοραστής πρέπει να είναι ενημερωμένος για τους φόρους που θα χρειαστεί να καταβάλει όταν πουλήσει ή αγοράσει, αντίστοιχα, το ακίνητο. Ένας δικηγόρος ειδικευμένος στα ακίνητα έχει την εμπειρία από τέτοιου είδους συναλλαγές και μπορεί να σου δώσει όλες τις έγκυρες πληροφορίες για τις φορολογικές σου υποχρεώσεις. Θα σε βοηθήσει επίσης να εξετάσεις όλες τις εναλλακτικές που έχεις για να περιορίσεις τις νόμιμες φορολογικές σου δαπάνες, ελέγχοντας το τι σε συμφέρει περισσότερο.

Έξοδα δικηγόρου

Η αμοιβή ενός δικηγόρου καθορίζεται από την ελεύθερη αγορά. Ο νομικός έλεγχος του ακινήτου χρεώνεται επιπρόσθετα και συνήθως κυμαίνεται από 100€ έως 150€. Στις παραπάνω τιμές πρέπει να προσθέστε τον ΦΠΑ 24%. Ορισμένοι δικηγόροι χρεώνουν ένα ποσοστό επί της τιμής του ακινήτου που συναλλάσσεται (π.χ. 1%) ενώ άλλοι αμείβονται με την ώρα. Μπορεί να συναντήσεις δικηγόρους με ωριαία χρέωση 100-150€. Σε γενικές γραμμές, για ένα ακίνητο στα 100.000€, υπολόγισε πως θα χρειαστεί να πληρώσεις 1.000€ με 2.000€ για τη νομική σου κάλυψη κατά την αγοραπωλησία.

Η ΗΟΜΙ είναι δωρεάν για τους αγοραστές

Η ΗΟΜΙ είναι δωρεάν για τους αγοραστές και χρεώνει τη χαμηλότερη, σταθερή αμοιβή για τους πωλητές!

Οι αγοραστές που συνεργάζονται μαζί μας για την εύρεση της επόμενης κατοικίας τους, λαμβάνουν τα εξής οφέλη:

  • Πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις αγγελίες των ακινήτων. Έχεις στα χέρια σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να λάβεις μια ενήμερη απόφαση
  • Υψηλής ποιότητας HDR φωτογραφίες, κατόψεις και περιηγήσεις 360 μοιρών ώστε να ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις
  • Άμεση επικοινωνία με τον πωλητή, ώστε να μπορείς να διαπραγματεύσεις απευθείας μαζί του
  • Τιμολογιακές εκτιμήσεις βασισμένες στην αγορά ώστε να μη πληρώσεις παραπάνω από όσο θα έπρεπε

Η μόνη αμοιβή που λαμβάνει η HOMI είναι από τους πωλητές, οι οποίοι μας προτιμούν για τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούμε ως προς την προώθηση των ακινήτων τους καθώς και για τον άψογο συντονισμό όλων των διαδικασιών.

Βρες το ακίνητο που ψάχνεις μέσω της ΗΟΜΙ και βγες διπλά κερδισμένος! Εναλλακτικά, μπορείς αν μας περιγράψεις τις προτιμήσεις σου και εμείς θα σε ενημερώσουμε αμέσως μόλις βρούμε κάποιο ακίνητο που να πληροί τα κριτήριά σου.