HOMI
Loading

Τι ενοίκιο πρέπει να χρεώσω; Οδηγός για τις τιμές ενοικίασης

Last Modified: 09/08/2021

Categories: Renting

Μάθε ποιο είναι το κατάλληλο ενοίκιο που πρέπει να χρεώσεις ώστε να μη μείνεις με το σπίτι άδειο αλλά και να κερδίσεις το μέγιστο δυνατό ποσό!
Μάθε ποιο είναι το κατάλληλο ενοίκιο που πρέπει να χρεώσεις ώστε να μη μείνεις με το σπίτι άδειο αλλά και να κερδίσεις το μέγιστο δυνατό ποσό!

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μας ρωτάνε «Τι ενοίκιο να χρεώσω ώστε να βρω έναν αξιόπιστο μισθωτή και να πετύχω μια γρήγορη και συμφέρουσα συμφωνία;». Όταν θέλεις να νοικιάσεις το ακίνητο σου, η τιμή που θα ορίσεις παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα βρεις ενοικιαστή ή θα μείνεις με το σπίτι άδειο. Σίγουρα, κάθε ιδιοκτήτης θέλει να λάβει το μέγιστο δυνατό ποσό από την ενοικίαση του ακινήτου του. Παράλληλα όμως, αρκετοί αγνοούν πως θέτοντας ένα υψηλό πρώτο μίσθωμα κινδυνεύουν να χάσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων ενοικιαστών.

Το ενοίκιο θα πρέπει μεν να προσδίδει κέρδος στο εισόδημα σου, αλλά να είναι και αρκετά ανταγωνιστικό ώστε να προσελκύσει καλούς ενοικιαστές. Και το να βρεις αυτό το σημείο ισορροπίας μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση. Ένα υπερβολικά υψηλό ενοίκιο, που υπερβαίνει τα όρια και τη δυναμική της αγοράς για την περιοχή που βρίσκεται, κινδυνεύει να αφήσει το σπίτι σου άδειο και ανεκμετάλλευτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα αρκετά χαμηλό ενοίκιο από την άλλη, μπορεί να σου προκαλέσει ζημιά και να σε φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.

Υπάρχει άραγε η χρυσή τομή στην ενοικίαση ακινήτων; Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ορίσεις την κατάλληλη τιμή για τη μίσθωση του σπιτιού σου και να αποφύγεις τις παγίδες που κρύβονται.

Γιατί είναι σημαντικό να χρεώσεις το κατάλληλο ενοίκιο;

Βασικό μέλημα κάθε ιδιοκτήτη που νοικιάζει το ακίνητο σου είναι να βρει έναν αξιόπιστο ενοικιαστής που θα μπορεί να πληρώσει τα ενοίκια. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που αναγκάζονται να κάνουν έξωση σε μισθωτές που αδυνατούν ή αρνούνται να αποπληρώσουν τα μισθώματα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί μια σειρά δικαστικών εξόδων η οποία, σε συνδυασμό με τα χρήματα που χάνονται από το ανεκμετάλλευτο ακίνητο και την τεράστια απώλεια χρόνου, οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο.

Αν θέσεις ένα πολύ χαμηλό για την περιοχή ενοίκιο, ενδέχεται να μην προσελκύσεις τους ιδανικούς ενοικιαστές. Αν πάλι το ποσό είναι υπερβολικά υψηλό, θα δυσκολευτείς να βρεις ενοικιαστή, κινδυνεύοντας να χάσεις το μηνιαίο εισόδημα σου. Ως ιδιοκτήτης, θα πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή και να χρεώσεις ένα ενοίκιο που δεν θα είναι ούτε πολύ υψηλό, αλλά ούτε και πολύ χαμηλό.

Αναλογίσου το μέσο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Το ενοίκιο του σπιτιού σου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο προφίλ του μέσου κάτοικου και στις δυνατότητες του. Αυτό θα στοχεύσει σε υποψήφιους ενοικιαστές με παρόμοια εισοδήματα, κάτι που θα σε βοηθήσει να κλείσεις μια συμφωνία πιο γρήγορα.

Τι ενοίκιο πρέπει να χρεώσω;

Μπορεί να κατάλαβες γιατί η χρέωση του κατάλληλου ενοικίου είναι τόσο σημαντική, ο υπολογισμός του ωστόσο είναι λίγο πιο περίπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν καταλήξεις στο ποσό που θα χρεώσεις.

1. Αναλογίσου τον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών της ιστοσελίδας Spitgatos, τα ποσά των ενοικίων που χρεώνονται στις μεγαλύτερες αγορές της χώρας τείνουν να αυξάνονται ετησίως. Αυτή είναι μια χρήσιμη πληροφορία που καλό είναι να την έχεις υπόψη σου, ως εκμισθωτής ακινήτου.

Ωστόσο, πριν καθορίσεις το ποσό ενοικίασης, είναι σημαντικό να ξέρεις τι χρεώνουν οι άλλοι ιδιοκτήτες στην περιοχή σου. Ενοικιαζόμενα ακίνητα σε περιοχές όπως η Γλυφάδα ή η Κηφισιά είναι πιθανό να χρεώνονται περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές, λιγότερο επιθυμητές για το κοινό.

Κάνε μια έρευνα και μάθε πόσο νοικιάζουν οι άλλοι ιδιοκτήτες της περιοχής τα ακίνητα τους. Σύγκρινε την περίπτωση σου με παρόμοια ακίνητα, που έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, την ίδια κατάσταση και τις ίδιες παροχές. Στη συνέχεια, προσάρμοσε το ενοίκιο σου με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας σου.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις online εργαλεία που θα βρεις στο Ίντερνετ και θα σε βοηθήσουν να ορίσεις το σωστό ενοίκιο, όπως η εκτίμηση της HOMI. Ο υπολογισμός της αγοραστικής αξίας του ακινήτου σου και οι συμβουλές που θα λάβεις από τους ειδικούς της ΗΟΜΙ θα σε βοηθήσουν να θέσεις την κατάλληλη τιμή για το σπίτι σου.

2. Λάβε υπόψη σου την εποχικότητα

Η εποχικότητα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των ενοικίων. Σε γενικές γραμμές, οι ενοικιαστές προτιμούν να μετακομίζουν τους θερινούς μήνες. Η ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα είναι συνήθως υψηλότερη κατά τους μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και τείνει να σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό σημαίνει πως η ανάρτηση της αγγελίας ενοικίασης του ακινήτου σου ενδέχεται να μη λάβει την ίδια ανταπόκριση το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό επηρεάζει κατ’ επέκταση και το μίσθωμα που μπορείς να θέσεις. Το καλοκαίρι θα έχεις μια μεγαλύτερη ευχέρεια να χρεώσεις υψηλότερη τιμή, λόγω της αυξημένης ζήτησης των ενοικιαστών.

3. Υπολόγισε τις παροχές του ακινήτου σου

Είναι σημαντικό να υπολογίσεις τις παροχές του ακινήτου σου. Τι είναι αυτό που προσφέρεις στους ενοικιαστές και πως τους προσδίδει περισσότερη αξία;

Για παράδειγμα, οι ενοικιαστές που αναζητούν σπίτια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, εκτιμούν την ύπαρξη ιδιωτικού πάρκινγκ. Προσφέρει το ακίνητο σου κάτι τέτοιο; Αν ναι, τότε φρόντισε να το επισημάνεις, ώστε να μπορείς να δικαιολογήσεις αργότερα ένα πιο αυξημένο ενοίκιο.

Επίσης, πόσο κοντά βρίσκεται το ακίνητο σε αγορά, εμπορικά κέντρα, σουπερμάρκετ, φαρμακεία και σημεία πρώτης ανάγκης; Οι ενοικιαστές εκτιμούν την εύκολη πρόσβαση που τους δίνει ένα ακίνητο σε αυτά τα κέντρα, ιδίως όταν αυτή τους εξοικονομεί πολλά χρήματα από μετακινήσεις με ιδιωτικά ή δημόσια μέσα.

Ακόμα, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, τα μπαλκόνια και οι βεράντες προσδίδουν κι αυτά επιπλέον αξία στο ακίνητο που μισθώνεις. Φρόντισε να αναδείξεις τους χώρους αυτούς όσο καλύτερα μπορείς και να τους επισημάνεις στην δικαιολόγηση της τιμής του ενοικίου σου. Τέλος, η επιλογή μεταξύ επιπλωμένου και ανεπίπλωτου διαμερίσματος παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ενοικίου. Ενημερώσου αναλυτικά για το πώς σε συμφέρει να δώσεις το ακίνητο σου για μίσθωση εδώ.

Φρόντισε να τονίσεις τις παροχές και τις ανέσεις που προσφέρει το ακίνητο σου στους ενοικιαστές και να επισημάνεις κάθε τι μοναδικό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Η αιτιολόγηση ενός υψηλότερου ενοικίου που βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό ενοίκιο και στον κατάλληλο μισθωτή.

Η HOMI αξιοποιεί την νέα τεχνολογία ώστε να αξιολογεί τους ενοικιαστές και να προτείνει τους κατάλληλους σε κάθε ιδιοκτήτη που συνεργάζεται μαζί μας. Πέτυχε το μέγιστο με την ενοικίαση σου! Μάθε σχετικά με τις υπηρεσίες μας και βρες τον επόμενο ενοικιαστή σου με τη ΗΟΜΙ.