HOMI
Loading

Ανανέωση Μίσθωσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Last Modified: 08/09/2021

Categories: Renting

Ανανέωση Μίσθωσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές πριν ανανεώσουν τη μίσθωση της κατοικίας τους.
Ανανέωση Μίσθωσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές πριν ανανεώσουν τη μίσθωση της κατοικίας τους.

Για πολλούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων, η ανανέωση της μίσθωσης είναι μια συχνή επιλογή. Αρκετοί ενοικιαστές που έχουν συνηθίσει να ζουν σε μία περιοχή κάποια χρόνια, η εύρεση νέου χώρου φαντάζει ως πρόκληση. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες εκείνοι που έχουν βρει έναν συνεπή, αξιόπιστο ενοικιαστή που φροντίζει την περιουσία τους και επιθυμούν να τον “κρατήσουν” για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Το να μπουν σε μια διαδικασία εκκένωσης, διαφήμισης του ακινήτου τους και εύρεσης νέου ενοικιαστή συνεπάγεται το χαμένο εισόδημα ορισμένων μηνών αλλά και τον κίνδυνο που συνδέεται με τους νέους ενοίκους - Θα πληρώνουν στην ώρα τους; Θα φροντίζουν το σπίτι;

Το γεγονός ότι η διάρκεια της μίσθωσης λήγει, δεν σε εμποδίζει να ανανεώσεις τη μίσθωση. Πώς όμως γίνεται αυτό και τι πρέπει να γνωρίζεις;

Τι είναι η ανανέωση της μίσθωσης;

Όταν ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής ενός ακινήτου συμφωνούν να παρατείνουν τη διάρκεια μιας υφιστάμενης μίσθωσης, τότε προχωρούν στην ανανέωση μίσθωσης, υπογράφοντας μια συμφωνία που προσαρμόζει το αρχικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης υποβάλλει τη δήλωση στο Taxisnet ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα διάρκεια της μίσθωσης.

Προτείνουμε στους ενοικιαστές που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ανανέωση της μίσθωσης να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της υφιστάμενης μίσθωσης. Αν η ανανέωση δεν είναι κάτι που επιθυμούν αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, τότε ο ενοικιαστής έχει αρκετό χρόνο για να αναζητήσει νέο χώρο, ενώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να αρχίσει να σχεδιάζει τις κινήσεις του για ιδιόχρηση, ανακαίνιση, πώληση ή εύρεση νέου ενοικιαστή.

Γιατί να ανανεώσω τη μίσθωση;

Ως ενοικιαστής, υπογράφοντας την ανανέωση της μίσθωσης δίνεις μεγαλύτερη ασφάλεια στον ιδιοκτήτη για την πρόθεσή σου να διατηρήσεις τη συμφωνία σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείς να κινείσαι με περισσότερη ασφάλεια, χωρίς να φοβάσαι ότι θα πρέπει να εγκαταλείψεις το ακίνητο, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης απαιτήσει την επιστροφή του κατά τη λήξη του συμβολαίου. Πρόσεξε να μη πέσεις στην παγίδα της σιωπηρής ανανέωσης.

Η σιωπηρή ανανέωση της μίσθωσης (ή αναμίσθωση) προβλέπεται στο άρθρο 611 του Αστικού Κώδικα. Μια μίσθωση που έχει συναφθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα θεωρείται ότι έχει ανανεωθεί επ' αόριστον εάν, μετά τη λήξη του συμφωνηθέντος χρόνου, ο μισθωτής συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ακίνητο και ο ιδιοκτήτης το γνωρίζει αλλά δεν εναντιώνεται. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση ανά πάσα στιγμή και ο ενοικιαστής οφείλει να εγκαταλείψει το ακίνητο. Ως ενοικιαστής, καλό θα ήταν να συνάψεις κάθε συμφωνία ανανέωσης, ώστε να είσαι προστατευμένος.

Μπορώ να διαπραγματευτώ το ενοίκιο μετά τη λήξη της μίσθωσης;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Μόλις λήξει η διάρκεια της μίσθωσης, και τα δύο μέρη είναι ελεύθερα να διαπραγματευτούν εκ νέου τους όρους που συμφώνησαν στην αρχή. Ως ενοικιαστής θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή του ακινήτου του ή να ζητήσει αύξηση του μισθώματος. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το αυξημένο ενοίκιο, θα χρειαστεί να αναζητήσεις άλλο χώρο διαμονής.

Από την πλευρά του ιδιοκτήτη, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν διαπραγματευτείς ένα υψηλότερο ενοίκιο. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν το υφιστάμενο ενοίκιο που λαμβάνεις είναι σύμφωνο με τη δυναμική της αγοράς για τη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με αυτό στο ολοκληρωμένο μας άρθρο σχετικά με τις αυξήσεις των ενοικίων εδώ. Ίσως να σε συμφέρει να προσφέρεις μια μικρή έκπτωση στον ενοικιαστή σου, ιδίως αν αυτός σε πληρώνουν εγκαίρως και φροντίζει το ακίνητό σου.

Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να παρατείνω τη μίσθωση;

Δεν υπάρχει ελάχιστη διάρκεια για την παράταση της μίσθωσης που να προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια της μίσθωσης κατά οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο επιθυμείς. Ωστόσο, ο νόμος ορίζει μια ελάχιστη διάρκεια τριών ετών όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία και υπογράφεις για πρώτη φορά το μισθωτήριο. Βεβαιώσου ότι κατά την παράταση της μίσθωσης δεν δημιουργείς μια εντελώς νέα μίσθωση από την αρχή. Έτσι, θα αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις μπορεί να προκληθούν σχετικά με το αν η μίσθωση είναι ανανέωση ή εντελώς καινούργια συμφωνία (η οποία έχει ελάχιστη διάρκεια τα τρία έτη).

Ποια έγγραφα χρειάζομαι για την ανανέωση της μίσθωσης;

1. Ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησής του μισθωτηρίου

Θα χρειαστεί η υπογραφή ενός εγγράφου που να προσαρμόζει την παρούσα μίσθωση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή. Ιδανικά θα πρέπει να αλλάξει απλώς η ρήτρα που αφορά τη διάρκεια της μίσθωσης. Βεβαιώσου ότι το νέο έγγραφο αναφέρεται στο αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση "Κατά τα λοιπά ισχύουν όλοι οι όροι και συμφωνίες του αρχικού μισθωτηρίου".

2. Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων (Taxisnet)

Μόλις υπογράψετε το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσαρμόσει την υφιστάμενη μίσθωση στο Taxisnet. Η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να υποβάλλεις και να τροποποιήσεις τη μίσθωση. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Η παράταση της μίσθωσης είναι μερικές φορές ένα παρεξηγημένο ζήτημα της ενοικίασης. Διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη ή αντίστοιχα με τον ενοικιαστή σου, θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις και θα εξασφαλίσεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ιδιοκτήτης και Ενοικιαστής ΗΟΜΙ

Η ΗΟΜΙ είναι δίπλα στους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων! Αν χρειαστείς τη βοήθεια ενός έμπιστου επαγγελματία για τη διαχείριση του ακινήτου σου ή την εύρεση νέας κατοικίας, μπορείς να εμπιστευτείς τη ΗΟΜΙ όπως έχουν ήδη κάνει εκατοντάδες ιδιώτες και μισθωτές στην Αθήνα.