HOMI
Loading

11+1 τρόποι για να ανανεώσεις το σπίτι σου!

Last Modified: 15/05/2020

Categories: Landlord

-
-

Επειδή η κρίση του κορωνοϊού είναι παντού, επηρεάζοντας τις ζωές όλως μας,  η διάθεση μας είναι αρκετά πεσμένη. Οι ώρες που περνάμε στο σπίτι μοιάζουν αμέτρητες και το μόνο που βλέπουμε καθημερινά είναι το εσωτερικό του σαλονιού μας. Για να φτιάξουμε λοιπόν τόσο τη διάθεση μας όσο και τη διαμόρφωση του χώρου μας, έχουμε να σου προτείνουμε μερικούς εύκολους τρόπους για να ανανεώσεις το σπίτι σου με πολύ λίγα χρήματα.

1. Είναι η κατάλληλη ώρα να αποφασίσεις ποιο είναι το στυλ που θέλεις να έχει το σπίτι σου (π.χ. μίνιμαλ, αποικιακό, ρομαντικό, κλασσικό).

Έχεις όλο το χρόνο να μελετήσεις τις γραμμές και τις αρχιτεκτονικές που υιοθετεί κάθε στυλ διακόσμησης και να αποφασίσεις ποιο είναι αυτό που σε εκφράζει καλύτερα. Συμβουλέψου περιοδικά και ιστοσελίδες εσωτερικής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής ώστε να πάρεις ιδέες και να ενημερωθείς για τα νέα υλικά και τις τεχνοτροπίες

2. Όρισε ένα budget (προϋπολογισμό) πριν ξεκινήσεις το οτιδήποτε.

Σκέψου πόσα χρήματα είσαι διατεθιμένος να επενδύσεις και υπολόγισε το κόστος κάθε εργασίας πριν αρχίσεις, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως!

3. Ανανέωσε την κεντρική είσοδο.

Ο χώρος της  υποδοχής είναι πολύ σημαντικός,  αφού δίνει στον επισκέπτη την πρώτη εικόνα και το στίγμα του γούστου σου.  Συνήθως ένα μεγάλος καθρέφτης με μία βιτρίνα είναι αρκετά, συνοδευόμενα πάντα από αξεσουάρ και διακοσμητικά στοιχεία που θα έδιναν μία ωραία αίσθηση μπαίνοντας στο χώρο σας  (όπως πχ μεγάλα επιδαπέδια φανάρια με κεριά, έργα τέχνης που να μην είναι απαραίτητα ακριβά, ή κάποιο μεγάλο, εντυπωσιακό φυτό).Ένα ιδιαίτερο έντονο χρώμα στον τοίχο ή επίσης μια ταπετσαρία θα δώσουν  μία νότα διαφορετική. Προσπάθησε να ανακυκλώσεις αντικείμενα  και διακοσμητικά που ήδη έχεις σε άλλους χώρους ή στην αποθήκη σου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις  ριζικά το χώρο αλλάζοντας απλά και μόνο  τα αντικείμενα  που τον περιβάλλουν!

4. Για το χώρο του σαλονιού, αρχικά αποφάσισε ποια έπιπλα θα κρατήσεις.

Η τεχνική του mix & match (δηλαδή του συνδυασμού), δημιουργεί  υψηλή αισθητική και μοναδικά αποτελέσματα. Μπορείς λοιπόν με την παλιά ξύλινη τραπεζαρία σου να κάνεις θαύματα, αν απλά την κάνεις ματ και βάλεις  διαφορετικές μεταξύ του καρέκλες. Συνδύασε διάφορα υλικά και παίξε με τα χρώματα! Για παράδειγμα, η κλασσική μαύρη σιδερένια ραφιέρα με γυάλινα ράφια, χαρακτηριστικό έπιπλο της μοντέρνας προσέγγισης, ταιριάζει υπέροχα δίπλα σε vintage σκούρες ξύλινες καρέκλες. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ευνοεί μία αλλαγή στη θέση των επίπλων. Δοκίμασε να δεις πως με το να αλλάξεις τη θέση του καναπέ ή του κρεβατιού σου θα δώσεις μια νότα ανανέωσης στο χώρο!

5. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν τζάκι,

άλλαξε την εμφάνισή του, με την μαγική γυψοσανίδα ή με μετώπες τζακιού που υπάρχουν έτοιμες και σε πολλά σχέδια και υλικά στο εμπόριο. Ψάξε στο Ίντερνετ για τις πιο καλαίσθητες ιδέες διαμόρφωσης του τζακιού και δεν θα μείνεις απογοητευμένη!

6. Μελέτησε το φωτισμό.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ανανεώσεις το σπίτι σου είναι να αλλάξεις φωτισμό. Ο φωτισμός έχει τη δύναμη να μετατρέπει τον χώρο από άνετο και χουζούρικο σε ψυχρό και απόμακρο. Άλλαξε τις λάμπες σου και προσπάθησε να έχεις διάφορους φωτισμούς, δηλαδή επιδαπέδιους, επιτραπέζιους και όχι μόνο οροφής. Επίσης, το ντιμαρισμένο φως δίνει μια μαγική ρομαντική εικόνα στο χώρο και αλλάζει εντελώς το τοπίο.

7. Δώσε  στυλ με ωραία και απλά διακοσμητικά που ταιριάζουν στο στυλ σου.

Το Μοναστηράκι είναι ένας τόπος που μπορείς να προμηθευτείς αμέτρητα,  περίεργα και σπάνια αντικείμενα για να δώσεις το ύφος που επιθυμείς. Είναι ο παράδεισος του Vintage και της αντίκας! Μια παλιά γραφομηχανή ή παλιές  ταμπέλες ξύλινες ή μεταλλικές καταστημάτων…  Είναι θησαυρός! Ένας τοίχος  γεμάτος καθρέφτες διαφορετικού μεγέθους και στυλ θα έσπαγε σίγουρα τη μονοτονία και θα έδινες έτσι το προσωπικό σου στυλ. Άλλαξε επίσης τα μαξιλάρια του καναπέ σου σε διαφορετικά σχέδια, χρώματα και μεγέθη.

8. Αποφάσισε να αγοράσεις ένα καινούριο βασικό κομμάτι για το σαλόνι σου.

Θα δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτό που έχεις συνηθίσει ως σήμερα και θα ανανεώσει το χώρο ριζικά. Να θυμάσαι πάντα πως, όταν πρόκειται για βασικά έπιπλα, αξίζει κανείς να επενδύσει στην αγορά διαχρονικών κομματιών και όχι φτηνών και εφήμερων επίπλων που θα χρειαστούν γρήγορα αντικατάσταση. Επίσης, προσπάθησε να βρεις έπιπλα pass partout , έπιπλα δηλαδή σε ουδέτερα χρώματα ή στυλ ώστε να μπορούν εύκολα να ταιριάξουν σε μία μελλοντική ανακαίνιση.

9. Το  WC  είναι το σαλόνι, αλλιώς…

Eίναι από τους λίγους χώρους για τον οποίο θέλουμε να μας παινέψουν οι επισκέπτες μας. Διακόσμησέ τον με ράφια και τόλμησε να βάλεις μέχρι και βιβλία διακοσμητικά. Όμορφα γυάλινα τετράγωνα ή στρογγυλά βάζα με κεριά μέσα , καλάθια με σαπούνια και πετσέτες χεριών πάντα δίνουν ξεχωριστό αέρα. Ανάλογα με το στυλ που έχεις επιλέξει για τον χώρο αυτό, μη διστάσεις να βάψεις τους τοίχους και να βγάλεις τα παλιά πλακάκια. Αν έχει παράθυρο βάλε ένα όμορφο ρόμαν . Ο χώρος αυτός είναι η προέκταση του σαλονιού σου… Μην  το ξεχνάς! Αντικατέστησε τον παλιό καθρέφτη μ’ έναν καθρέφτη-αντίκα. Θα εκπλαγείς με την αισθητική που θα αποκτήσει στο τέλος το μπάνιο σου!

10. Αν το budget σου είναι μικρό, προτίμησε ένα και καλό διακοσμητικό

Παρά πολλά που θα χαθούν στο χώρο και δεν θα κάνουν σαφές το στυλ και το προσωπικό σου γούστο. Δηλαδή, καλύτερα ένας μεγάλος 1,50Χ 1,50 πίνακας από πολλά μικρά διακοσμητικά πινακάκια. Στο μέλλον, θα βρεις σιγά σιγά και το χρόνο και το budget να συλλέξεις όμορφα αντικείμενα με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

11. Παίξε με τα διακοσμητικά στοιχεία ανάλογα με την εποχή.

Επειδή ακόμα και την καλύτερη ανακαίνιση να κάνεις μετά από λίγο θα έχεις βαρεθεί πάλι το χώρο σου, ένα τρικ είναι ανά 3-4 μήνες να βάλεις μικρές διακοσμητικές  πινελιές  που να δίνουν το στίγμα της εποχής. Για παράδειγμα, τώρα που μπήκε η άνοιξη βάλε λουλούδια ή κεριά σε έντονα ανοιξιάτικα χρώματα, λάιμ, πράσινο λαχανί.

12. Στα υπνοδωμάτιο σου,

Αλλαξε χρώμα στα έπιπλά σου, άλλαξε τις κουρτίνες, άλλαξε χρώμα στους τοίχους ή τουλάχιστον στον έναν από αυτούς. Βάλε κάποια επένδυση στις ντουλάπες σου. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χαρτί ταπετσαρίας ή ακόμα και καθρέφτη. Βάλε ένα ωραίο αυτοκόλλητο τοίχου. Πάρε  νέα φωτιστικά για τα κομοδίνα. Βγάλε όλα τα παλιά διακοσμητικά που βρίσκονται τριγύρω. Σε ένα φωτογραφείο κοντά στο σπίτι σου, μπορούν να σου εκτυπώσουν μία μεγάλη φωτογραφία της οικογένειάς σου ή ενός καλλιτεχνικού σχεδίου που έχεις βρει στο Ίντερνετ και σε εμπνέει, ώστε να έχεις ένα υπέροχο κάδρο κρεμασμένο στον τοίχο σου.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά tips για να κάνεις μόνος σου ανακαίνιση του σπιτιού σου με γρήγορες κι έξυπνες κινήσεις. Θέσε τις προτεραιότητές σου, βάλε ένα πρόγραμμα και ξεκίνα!  Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα άμεσα. Ούτως ή άλλως η τρέχουσα κατάσταση μας περιορίζει αρκετά στις αγορές και τις μετακινήσεις. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται πολύς κόπος και πολλά χρήματα για μια ανακαίνιση – αρκεί λίγη θέληση, λίγη έμπνευση και μια καλή διάθεση. Καλή επιτυχία!

Διάβασε επίσης:

Προπόνηση στο σπίτι – Γυμναστείτε στο χώρο σας