HOMI
Loading

Τι να προσέξεις πριν νοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb

Last Modified: 16/06/2020

Categories: Landlord

Είσαι έτοιμος να νοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας ιδιοκτήτης πριν καταχωρήσει το ακίνητο του.
Είσαι έτοιμος να νοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας ιδιοκτήτης πριν καταχωρήσει το ακίνητο του.

Το Αirbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νέα τάση ωφελεί όχι μόνο τους τουρίστες που ψάχνουν μια οικονομική λύση για τις διακοπές τους, αλλά και τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητα τους για ένα επιπλέον εισόδημα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ενοικίασης κρύβει πολλές παγίδες. Αν σκέφτεσαι να μπεις κι εσύ στον χώρο του Airbnb, μάθε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις.

Είναι νόμιμο;

Πριν αρχίσεις να τραβάς φωτογραφίες του σπιτιού σου, αναλογίσου αν είσαι νόμιμα καλυμμένος για να προχωρήσεις. Έχεις την κυριότητα ή την εξουσιοδότηση να νοικιάσεις το ακίνητο; Δεν είναι λίγα τα περιστατικά ενοικιαστών που έτυχε να λείπουν για 2-3 μήνες στο εξωτερικό και σκέφτηκαν να νοικιάσουν μέσω Αirbnb το διαμέρισμα τους, χωρίς να το αναφέρουν στον ιδιοκτήτη. Αυτό τους έφερε αντιμέτωπους με αμέτρητα νομικά ζητήματα. Βεβαιώσου πως έχεις την απόλυτη κυριότητα να νοικιάσεις έναν χώρο πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ασφαλίσου

Το να εμπιστευτείς την περιουσία σου σε άτομα που ίσως και να μην συναντήσεις ποτέ από κοντά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με αυτή την κατηγορία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, πρέπει σίγουρα να ασφαλιστείς. Η εταιρία Αirbnb  προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες σε οικοδεσπότες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα διαμερίσματα τους – έως ένα συγκεκριμένο ποσό, φυσικά. Η ασφάλεια αυτή καλύπτει φθορές και απώλειες συγκεκριμένου τύπου. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Βρες λογιστή

Θα τον χρειαστείς σίγουρα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η Airbnb μπορεί να είναι φιλική προς τους χρήστες όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων τους, αλλά χρειάζεσαι την βοήθεια ενός ειδικού για να διαχειριστεί την οικονομική σου δραστηριότητα. Η καταβολή των φόρων και το ύψος των προμηθειών της εταιρίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (περιοχή, τύπος ακινήτου, κλπ.) Κάνε μια έρευνα σχετικά με τις λογιστικές διαδικασίες και ζήτα τη γνώμη των ειδικών πριν ξεκινήσεις.

Και τώρα πάμε στα πρακτικά…

Όρισε την κατάλληλη τιμή

Ακόμα κι αν το σπίτι σου προσφέρει όλες τις ανέσεις, κάνε μια έρευνα αγοράς πριν ορίσεις την τιμή. Μπες στην πλατφόρμα και έλεγξε τι ακίνητα προσφέρονται κοντά στο δικό σου. Μπορεί να υπάρχει ένα εξίσου καλό (ή ακόμα καλύτερο) διαμέρισμα ακριβώς δίπλα από εσένα, σε χαμηλότερη τιμή! Δες τι σπίτια υπάρχουν διαθέσιμα στην περιοχή σου και έλεγξε τις τιμές τους.

Έλεγξε επίσης τη ζήτηση! Υπάρχει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ακίνητα στις δεδομένες τιμές; Μπορείς εύκολα να δεις αν κάποιο ακίνητο είναι δημοφιλές με δύο τρόπους. Καταρχήν έλεγξε το ημερολόγιο διαθεσιμότητας του. Πόσες κρατήσεις έχουν γίνει για τους επόμενους δύο μήνες; Υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες; Επίσης διάβασε τα σχόλια – αυτά θα σου δώσουν όλο το απαραίτητο feedback! Πόσες κριτικές συγκέντρωσε το ακίνητο τον τελευταίο μήνα; Τι λένε οι επισκέπτες; Δικαιολογείται η τιμή του σπιτιού για τις υπηρεσίες που προσφέρει; Κάνε μια έρευνα αγοράς, και όρισε κατάλληλα την δική σου τιμή.

Θέσε όρους από πριν

Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Σκέψου με ποια πράγματα δεν είσαι σύμφωνος και κάνε μια λίστα. Αν για παράδειγμα δεν επιτρέπεις τα ζώα ή το κάπνισμα στο χώρο του ακινήτου σου, φρόντισε να το τονίσεις, όχι μόνο στην αγγελία σου, αλλά και αργότερα, όταν ο επισκέπτης έχει ήδη προχωρήσει στην κράτηση. Στείλ’ του ένα email καλωσορίσματος και ανάφερε συνοπτικά και ευγενικά τους όρους σου.

Βγάλε φωτογραφίες. Πολλές!

Κι αν δεν είναι πολλές, φρόντισε τουλάχιστον να είναι καλές. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, κι αυτό σίγουρα ισχύει για τα AirBnB. Το να επενδύσεις σε μια επαγγελματική φωτογράφηση ίσως είναι η σημαντικότερη κίνηση που θα κάνεις. Ο θεατής κρίνει από αυτό που βλέπει και φαντάζεται τον εαυτό του να ζει εκεί.

Φρόντισε οι φωτογραφίες σου να είναι φωτεινές και να τονίζουν τα καλύτερα σημεία του σπιτιού. Διάλεξε με προσοχή την κύρια φωτογραφία (thumbnail) που θα δείχνει το σπίτι σου στην αναζήτηση ακινήτων. Αν καταφέρεις να τραβήξεις το ενδιαφέρον του θεατή, έχεις κάνει τη μισή δουλειά! Για την άλλη μισή, φρόντισε να τον πείσεις οπτικά πως το ακίνητο σου είναι η ιδανική επιλογή για αυτόν. Αν τώρα νομίζεις πως το σπίτι σου χρειάζεται μια ανανέωση για να προσελκύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, μάθε εδώ μερικούς εύκολους τρόπους για να ανανεώσεις τον χώρο σου γρήγορα και οικονομικά!

Δώσε πρόσθετη αξία στον επισκέπτη

Οι περισσότεροι επισκέπτες εκτιμούν τις έξτρα παροχές και τις δωρεάν υπηρεσίες. Πολλοί οικοδεσπότες προτίθενται να τους μεταφέρουν από και προς το αεροδρόμιο/λιμάνι χωρίς χρέωση. Άλλοι τους ετοιμάζουν χάρτες της πόλης με τα πιο γνωστά και ενδιαφέρονται μέρη για να επισκεφτούν. Άλλοι πάλι τους προσφέρουν ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα ως καλωσόρισμα. Ό,τι κι αν είναι, σχεδίασε το με προσοχή! Η κίνηση αυτή θα προσθέσει σημαντική αξία στην επιλογή του επισκέπτη. Μη παραλείψεις να το επισημάνεις στην αγγελία σου.

Βρες κάποιον να το καθαρίζει

Θα υπάρξουν μέρες που ο χρόνος που θα έχεις στη διάθεσή σου για να καθαρίσεις το σπίτι, μεταξύ της αναχώρησης του ενός επισκέπτη και την άφιξη του επόμενου, θα είναι ελάχιστος. Σκέψου αν είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις εσύ αυτό το κομμάτι. Διαφορετικά, μπορείς να βρεις μια αξιόπιστη υπηρεσία καθαρισμού και να κανονίζεις τις διαδικασίες εξ’ αποστάσεως.

Απάντησε στις κριτικές

Η αξιολόγηση του χώρου σου είναι το Α και το Ω. Μπορεί οι φωτογραφίες σου να παρουσιάζουν το ομορφότερο διαμέρισμα στην καλύτερη τοποθεσία. Όμως, όταν οι άλλοι μιλάνε για εσένα, πρέπει να προσέχεις τι λένε. Τα σχόλια κάτω από την αγγελία σου είναι σημαντικά. Αυτά είναι που θα κοιτάξει ο ενδιαφερόμενος αμέσως μετά την προβολή των φωτογραφιών. Σε περίπτωση που κάποια κριτική είναι αρνητική, απάντησε με ευγένεια. Είναι σημαντικό για τους τρίτους να δουν πώς αντιδράς στα αρνητικά σχόλια. Το να μείνεις πάντως σιωπηλός, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει.

Οι φιλοξενούμενοι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Να θυμάσαι πως ακόμα και η μικρότερη κίνηση ευγένειας θα σου δώσει έξτρα πόντους και θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην θετική αξιολόγηση αργότερα.