HOMI
Loading

Πώς να βρεις το καλύτερο μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ακινήτου σου

Last Modified: 29/01/2024

Categories: Guides

Ψάχνεις μεσιτικό γραφείο; Μάθε πώς θα βρεις το κατάλληλο για σένα!
Ψάχνεις μεσιτικό γραφείο; Μάθε πώς θα βρεις το κατάλληλο για σένα!

Εάν έχεις σκεφτεί ποτέ να πουλήσεις το ακίνητό σου, τότε σίγουρα θα έχεις ψάξει στο ίντερνετ για τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία. Μια απλή αναζήτηση στο Google γράφοντας "τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία" μπορεί να σου προκάλεσε απογοήτευση και άγχος από το πλήθος των αποτελεσμάτων, τα οποία είναι κυρίως διαφημίσεις και σύνδεσμοι που ναι μεν προωθούν τα γραφεία real estate, αλλά χωρίς καμία πληροφορία για την ποιότητα της δουλειάς τους. Όποιο και να επιλέξεις θα πρέπει να προσέξεις κάποια βασικά χαρακτηριστικά για να πετύχεις μια καλή συνεργασία.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να βρεις ένα μεσιτικό γραφείο. Αρχικά, θα αναφερθούμε στα σάιτ που περιλαμβάνουν λίστες με διάφορα μεσιτικά γραφεία. Έχουν λίγες επιλογές για να φιλτράρεις την αναζήτησή σου και λίγες κριτικές από προηγούμενους πελάτες. Έπειτα, θα δούμε ιστοσελίδες που περιέχουν τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία. Οι σελίδες αυτές ψάχνουν στο ίντερνετ για τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο κάνεις την αναζήτησή σου βάσει περιοχής και αξιολογήσεων. Τέλος, παρέχουμε έναν αναλυτικό οδηγό στο πώς να χρησιμοποιήσεις το Google για να βρεις το κατάλληλο μεσιτικό γραφείο. Μπορείς, επομένως, να χρησιμοποιήσεις έναν από τους παραπάνω τρόπους για να βρεις το καλύτερο μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ακινήτου σου.

Ιστοσελίδες με λίστες μεσιτικών γραφείων

Όταν ψάχνεις μεσιτικά γραφεία στο Google, στην αρχή της σελίδας θα εμφανιστούν χορηγούμενα αποτελέσματα από γραφεία που πληρώνουν την Google για να εμφανίζονται πρώτοι. Μετά από αυτά, θα δεις τα οργανικά αποτελέσματα. Κάποια από αυτά είναι από μεγάλα γραφεία real estate, ενώ άλλα περιέχουν λίστες με μεσιτικά γραφεία. Δύο από αυτά είναι από τους παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους που πλέον έχουν δημιουργήσει καταλόγους από μεσιτικά γραφεία στο Ίντερνετ. Το πρώτο είναι το Μεσιτικά Γραφεία Ελλάδα from vrisko.gr όπου υπάρχουν 2.541 μεσιτικά γραφεία. Το δεύτερο είναι το Μεσιτικά Γραφεία Ελλάδα from xo.gr όπου υπάρχουν 3.414 μεσιτικά. Εκεί μπορείς να βάλεις φίλτρο στην τοποθεσία, το αν υπάρχει ιστοσελίδα και τα διαφορετικά μέσα κοινωνικών δικτύων. Αυτά τα σάιτ μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις έναν μεσίτη που μπορεί να μην έχει παρουσία στο Google, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για περιοχές στην επαρχεία. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής διατηρεί μια λίστα με γραφεία real estate τα οποία είναι μέλη του Συλλόγου. Μπορείς να ελέγξεις εάν κάποιο γραφείο είναι μέλος του Συλλόγου και αυτό σημαίνει ότι ο Σύλλογος έχει διαπιστώσει ότι είναι νόμιμα, μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του μεσίτη και ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας.

Οι δύο μεγαλύτερες ιστοσελίδες ακινήτων στην Ελλάδα έχουν επίσης λίστες μεσιτικών γραφείων που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες τους. Μπορείς να ελέγξεις το "Μεσιτικά Γραφεία | Spitogatos", το οποίο αυτή τη στιγμή εμφανίζει 3.400 αποτελέσματα, τα οποία μπορείς να φιλτράρεις βάσει περιοχής. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ελέγξεις την ειδίκευση και το τρέχον χαρτοφυλάκιο ακινήτων του μεσίτη. Υπάρχει μια επιλογή φιλτραρίσματος που μπορείς να φιλτράρεις τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Καλλιθέα. Η λίστα των μεσιτικών γραφείων από τη "Χρυσή Ευκαιρία" έχει 1.215 γραφεία και υπάρχει και εδώ δυνατότητα φιλτραρίσματος. Εδώ μπορείς να φιλτράρεις τα αποτελέσματα ανά περιοχή, τύπο διαμερίσματος ακόμα και νεόκτιστα ακίνητα. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να φιλτράρεις τις πωλήσεις κατοικιών από κατασκευαστικές εταιρείες στον Νομό Αττικής. Στη συνέχεια, μπορείς να φιλτράρεις τα μεσιτικά γραφεία βάσει του συνολικού αριθμού αγγελιών σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να βρεις ακίνητο ως αγοραστής ή ένα μεσιτικό γραφείο που έχει πολλά ακίνητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστοσελίδες με τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία

Ένας άλλος τρόπος για να βρεις καλά μεσιτικά γραφεία είναι να χρησιμοποιήσεις ιστότοπους κατάταξης. Αυτοί οι ιστότοποι συγκεντρώνουν κριτικές επιχειρήσεων από διάφορες πηγές, όπως Facebook και Google. Στη συνέχεια, δημιουργούν μια λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες real estate. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να ελέγξετε πολύ γρήγορα μια ήδη φιλτραρισμένη λίστα. Για παράδειγμα, η "Top 100 της Ελλάδας" έχει μια σελίδα με τα 100 καλύτερα μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα. Η λίστα αφορά ολόκληρη τη χώρα, οπότε πρωταρχικά βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την περιοχή που σας εξυπηρετεί. Μια άλλη σελίδα που ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση, είναι οι "Αετοί του Real Estate". Διατηρούν σελίδες ανά περιοχή, όπως "τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία στην Αθήνα".

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλά μεσιτικά γραφεία στις αθηναϊκές γειτονιές και τα προάστια εξυπηρετούν και άλλες περιοχές της πόλης. Έτσι, αν έχεις ένα ακίνητο στην Καλλιθέα, σίγουρα υπάρχουν αξιόλογα γραφεία real estate σε γειτονικές περιοχές, όπως Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Ταύρος, Μοσχάτο και Πειραιάς.

Πώς να επιλέξεις μεσιτικό γραφείο από τις κριτικές του Google

Η μηχανή αναζήτησης του Google μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μεσιτικά γραφεία, με βάση τις κριτικές τους από άλλους χρήστες. Εκτός από τη συνολική βαθμολογία, προτείνουμε να ελέγχεις τον αριθμό των κριτικών, πόσο πρόσφατες είναι, τα σχόλιά τους αλλά και τις απαντήσεις από το μεσιτικό γραφείο. Επίσης, για περισσότερα αποτελέσματα μπορείς να επεκτείνεις την αναζήτησή σου και σε άλλες περιοχές. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να πουλήσεις ένα ακίνητο στο Ηράκλειο Αττικής, τότε ένα μεσιτικό γραφείο που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία ή στη Μεταμόρφωση, θα γνωρίζει πολύ καλά τη ζήτηση και την αγορά στο Ηράκλειο.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να βρεις το μεσιτικό γραφείο που σου ταιριάζει!

  1. Πάτησε το λινκ https://www.google.com/maps
  2. Στην αναζήτηση γράψε "μεσιτικό γραφείο". Θα σου εμφανίσει τον χάρτη με κόκκινες ταμπέλες για το κάθε μεσιτικό.
  3. Βάλε το φίλτρο στον χάρτη πατώντας το κουμπάκι πάνω αριστερά που γράφει "Αξιολόγηση".
  4. Πάτησε το φίλτρο με τα 4.5 αστέρια.
  5. Κάνε κλικ το κουτάκι που γράφει "Ενημέρωση αποτελεσμάτων όταν ο χάρτης μετακινείται" κάτω αριστερά.
  6. Περιηγήσου στα αποτελέσματα που εμφανίζονται μέσα στον χάρτη ή στην μπάρα αριστερά.

Στην μπάρα αριστερά μπορείς να δεις όλα τα διαφορετικά μεσιτικά γραφεία. Στην αρχή της λίστας εμφανίζονται τα χορηγούμενα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα μεσιτικά γραφεία πληρώνουν για τις διαφημίσεις της Google ώστε να εμφανίζονται πρώτες στα αποτελέσματα. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν υψηλή βαθμολογία. Όσο κατεβαίνεις στη λίστα μπορείς να δεις όλα τα γραφεία real estate με βαθμολογία από 4.5 αστεράκια και πάνω. Εάν μετακινήσεις τον χάρτη η λίστα θα ανανεωθεί αυτόματα.

Αριθμός κριτικών για τα μεσιτικά γραφεία

Όσο ψάχνεις τα διάφορα μεσιτικά γραφεία, είναι σημαντικό να κοιτάς σε καθένα από αυτά το σύνολο των κριτικών. Από αυτό φαίνεται πόσο ενεργή είναι μια εταιρεία real estate και πόση βάση δίνει στο να έχει θετικές κριτικές από τους πελάτες της. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να εμφανιστούν τα real estate μεσιτικά με τις περισσότερες κριτικές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεσιτικό γραφείο με 5 αστέρια από 10 συνολικές κριτικές τα τελευταία 5 χρόνια θα εμφανίζεται μαζί με εκείνο που έχει 4.9 αστέρια με 100 κριτικές τους τελευταίους 12 μήνες. Ένα μεσιτικό γραφείο με πάνω από 50 κριτικές θα έχει αρκετά σχόλια για να μπορέσεις να έχεις μια γενική εικόνα για τις υπηρεσίες και την ποιότητά του.

Ανάλυση κριτικών για μεσιτικά γραφεία στο Google

Για την καλύτερη ανάλυση των κριτικών, καλό είναι να ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες ως το τελευταίο βήμα. Θα έχεις λοιπόν συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα στο αριστερό κομμάτι της οθόνης σου. Εάν πατήσεις πάνω σε κάποιο αποτέλεσμα, θα σου εμφανίσει πληροφορίες για το συγκεκριμένο μεσιτικό γραφείο. Διάλεξε το γραφείο το οποίο σε ενδιαφέρει και μετά πάτα το κουμπί "Κριτικές".

Μπορείς να βάλεις φίλτρο στις κριτικές και να επιλέξεις μεταξύ: μεγαλύτερη συνάφεια, νεότερη, υψηλότερη, χαμηλότερη αξιολόγηση. Σαφώς, οι κριτικές χωρίς κείμενο δεν είναι κατατοπιστικές. Είτε έχουν 5 ή 1 αστέρι δεν έχουμε πληροφορία για το γραφείο. Θέλουμε να γνωρίζουμε την εμπειρία των πελατών προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη.

Νεότερες αξιολογήσεις στα μεσιτικά γραφεία

Οι νεότερες αξιολογήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την πρόσφατη πρόοδο του μεσιτικού γραφείου. Έχουν αρκετές πρόσφατες κριτικές από πελάτες για παράδειγμα τους τελευταίους 3 μήνες; Ένα καλό μεσιτικό γραφείο με θετικές κριτικές δείχνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του και ενδιαφέρεται να έχει μια καλή εικόνα ώστε να προσελκύσει νέους πελάτες. Υπάρχουν γραφεία real estate τα οποία έχουν έχουν καλές κριτικές όχι όμως πρόσφατες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε το γραφείο δεν επιδιώκει κριτικές, είτε γιατί δεν προσφέρουν ικανοποιητική εξυπηρέτηση πελατών είτε διότι έχουν μεγάλο αριθμό πελατών ώστε χάνεται η επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη πρόσφατων κριτικών βοηθάει να σχηματίσεις γνώμη για το μεσιτικό γραφείο που σε ενδιαφέρει.

Χαμηλότερες αξιολογήσεις στα μεσιτικά γραφεία

Οι χαμηλότερες αξιολογήσεις δείχνουν τους πελάτες οι οποίοι έμειναν δυσαρεστημένοι από την παροχή υπηρεσιών του μεσιτικού γραφείου. Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και τα σχόλιά τους ώστε να δεις τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Ένα σωστό γραφείο θα προσπαθήσει να απαντήσει στα κακεντρεχή σχόλιο με επαγγελματισμό. Η απάντησή τους θα σου δώσει να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις διαφορές και τις κρίσεις με τους δυσαρεστημένους πελάτες. Από την άλλη, υπάρχουν και οι πελάτες που μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλούς ψεύτικους λογαριασμούς για να αφήσουν 1 αστέρι. Εάν θεωρείς ότι ένας λογαριασμός φαίνεται ψευδής, μπορείς να ελέγξεις το ιστορικό των κριτικών που ίσως έχει δημιουργήσει. Τέλος, καλό είναι να δεις εάν το μεσιτικό γραφείο έχει πολλές κριτικές με 1 αστέρι αλλά υψηλή συνολική βαθμολογία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν θέματα με τη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη γενικότερη ικανοποίηση των πελατών.

Υψηλότερες αξιολογήσεις στα μεσιτικά γραφεία

Οι υψηλές αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του μεσιτικού γραφείου. Ωστόσο, πολλές κριτικές με 5 αστέρια και χωρίς κανένα σχολιασμό δεν είναι πολύ χρήσιμες όσο εκείνες με εποικοδομητική κριτική ως προς τις υπηρεσίες του γραφείου. Από το σύνολο λοιπόν των θετικών κριτικών εστίασε σε αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο μεσιτικό γραφείο από τα υπόλοιπα. Ακόμη, χρήσιμες μπορούν να φανούν και οι αξιολογήσεις με 3 ή 4 αστέρια, που προέρχονται από πελάτες που δεν έμειναν τελείως ικανοποιημένοι αλλά ούτε και δυσαρεστημένοι.

Επιπλέον, καλό είναι να είστε υποψιασμένοι με τις πολύ καλές κριτικές. Αρκετά συχνά καινούργια μεσιτικά γραφεία προσπαθούν να αποσπάσουν κριτικές από φίλους και οικογένεια για να εδραιώσουν μια καλή βάση κριτικών. Το ίδιο μπορεί να κάνει για να ισορροπήσει τον αριθμό των χαμηλών κριτικών που ενδεχομένως έχει. Πρόσεξε λοιπόν τον μεγάλο αριθμό κριτικών με 5 αστέρια ιδίως μετά από μια σειρά κακών κριτικών.

Έτσι, θα πρέπει να είσαι επιφυλακτικός με τις τέλειες βαθμολογίες. Είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί μια τέλεια βαθμολογία, ειδικά αν υπάρχουν πάνω από 50 κριτικές, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον ένας πελάτης που θα παράσχει αρνητική βαθμολογία. Κάποιοι επιχειρηματίες μπορεί να ασκήσουν νομικές απειλές εναντίον χρηστών που δημοσιεύουν αρνητικές κριτικές, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στο χρήστη να τροποποιήσει ή να αφαιρέσει την κριτική του.

Τα μεσιτικά γραφεία στην περιοχή σου

Αφού δημιουργήσεις μια αρχική σύντομη λίστα, θα πρέπει να ελέγξεις αν τα μεσιτικά γραφεία που έχεις διαλέξει έχουν την κατάλληλη εμπειρία για σένα. Αυτό μπορείς να το κάνεις διαβάζοντας στο σάιτ τους πώς παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Επικεντρώνονται και σε οικόπεδα ή μόνο σε ακίνητα; Ασχολούνται με εμπορικά ακίνητα; Επίσης μπορείς να κοιτάξεις τις καταχωρίσεις τους, πράγμα που θα σου δείξει τους τύπους των ακινήτων που διαχειρίζονται και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ένας γρήγορος τρόπος να γίνει αυτό είναι να κάνεις την ακόλουθη αναζήτηση στο Google - "Σπιτόγατος + το όνομα του μεσιτικού γραφείου". Το πρώτο αποτέλεσμα λογικά θα είναι η είναι η σελίδα της εταιρείας real estate στο σάιτ του Σπιτόγατου. Μπορείτε να δείτε πώς κατανέμονται οι δραστηριότητές τους μεταξύ πωλήσεων και ενοικιάσεων, και πού βρίσκονται στο χάρτη. Μπορείτε επίσης να αξιολογήσετε το πόσο επενδύουν στο μάρκετινγκ. Έχουν επαγγελματικές φωτογραφίες; Έχουν κάτοψη και εικονική περιήγηση για καλύτερη απόδοση του ακινήτου; Για παράδειγμα, αν πουλάτε κατοικία στου Ζωγράφου, αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε εάν ένα μεσιτικό γραφείο εξειδικεύεται στις πωλήσεις κατοικιών σε αυτήν την περιοχή. Ενδεχομένως να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις της περιοχής και, ίσως, έναν αγοραστή για το ακίνητό σας. Γενικά, αυτό που προτείνουμε είναι αφού διαλέξεις το μεσιτικό γραφείο να τους δώσεις τουλάχιστον 3 μήνες προθεσμία να προσπαθήσουν να πουλήσουν το ακίνητό σου, προτού αποφασίσεις είτε να διακόψεις τη συνεργασία μαζί τους είτε να συνεργαστείς με κάποιο άλλο.

Συμπέρασμα - το καλύτερο μεσιτικό γραφείο για σένα

Συνοψίζοντας, η εύρεση του σωστού μεσίτη για την πώληση της ιδιοκτησίας σου δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να εντοπίσεις τα πιο αποτελεσματικά μεσιτικά γραφεία της περιοχή σου. Οι ιστότοποι κατάταξης μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόσθετη πηγή για να διευκολύνεις την αναζήτηση σου για τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία. Ενημερώσου από πλατφόρμες που συγκεντρώνουν κριτικές από διάφορες πηγές για να εντοπίσεις τα κορυφαία γραφεία στην περιοχή σου.

Οι κριτικές στο Google προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα οπτική από τις εμπειρίες άλλων πελατών, παρέχοντας μια εικόνα της απόδοσης και της ανταπόκρισης ενός μεσιτικού γραφείου στις απαιτήσεις των πελατών. Ο αριθμός των κριτικών, η πρόσφατη δημοσίευσή τους και η ανάλυση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών σχολίων μπορεί να στη λήψη μιας ενημερωμένης απόφασης. Λάβε υπόψη τον συνολικό αριθμό των κριτικών ως ένδειξη της δραστηριότητας και της αξιοπιστίας του. Ενώ η υψηλή συνολική βαθμολογία είναι σημαντική, οι πρόσφατες κριτικές προσφέρουν μια πιο ακριβή αντίληψη της τρέχουσας απόδοσης ενός γραφείου real estate. Αφιέρωσε χρόνο τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές κριτικές, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες και στις απαντήσεις τους.

Τέλος, το καλύτερο γραφείο για τις ανάγκες σου είναι αυτό που ταιριάζει με τις προσδοκίες σου. Αφού εξετάσεις τις επιλογές σου, τις καταχωρήσεις ακινήτων και τις στρατηγικές μάρκετινγκ τους, μπορείς να αποφασίσεις εάν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για τον τύπο και την τοποθεσία της ιδιοκτησίας σου. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείς να επιλέξεις με αυτοπεποίθηση ένα μεσιτικό γραφείο που όχι μόνο θα καλύψει, αλλά θα ξεπεράσεις τις προσδοκίες σου!