HOMI
Φορτώνει

Τι είναι η Χρυσή Βίζα και πώς μπορεί να ωφελήσει τους ιδιοκτήτες

Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2020

Κατηγορία: Πώληση

Τι είναι η Χρυσή Βίζα και γιατί τόση φασαρία γύρω από αυτή; Πρόκειται για μια εφήμερη τάση ή ένα πρόγραμμα που ήρθε για να μείνει;
Τι είναι η Χρυσή Βίζα και γιατί τόση φασαρία γύρω από αυτή; Πρόκειται για μια εφήμερη τάση ή ένα πρόγραμμα που ήρθε για να μείνει;

Τι είναι η Χρυσή Βίζα

H Χρυσή Βίζα είναι στην πραγματικότητα δεν συνιστά κάρτα VISA αλλά άδεια εισόδου και διαμονής στη χώρα για 5 χρόνια. Χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ, είτε επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις ή έργα υποδομών.

Η απόκτηση της συγκεκριμένης άδειας ωστόσο, σημαίνει κατ’ επέκταση άδεια διαμονής και ελεύθερης διακίνησης στην υπόλοιπη Ευρώπη (χώρες Σέγκεν) κάτι που αποτελεί μια πολυπόθητη δυνατότητα για τους πλούσιους Κινέζους, Ρώσους, Τούρκους, Αιγύπτιους και Λιβανέζους.

Με την αγορά ενός ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, οι ξένοι επενδυτές δεν κατοχυρώνουν απλώς μια άδεια παραμονής στη χώρα για πέντε χρόνια (με δυνατότητα απεριόριστης ανανέωσης) αλλά και την ελληνική ιθαγένεια, για τους ίδιους και για όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», χωρίς όμως να είναι όλες το ίδιο πετυχημένες, κάτι που οφείλεται κυρίως στις παροχές της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, το χρηματικό όριο που έχει θεσπίσει η Λετονία είναι κοντά στο ελληνικό (€250.000), προϋποθέτει όμως και κρατικά τέλη ύψους 5%. Η Κύπρος περιορίζει τις αξίες των αγορών στις 300.000 ευρώ, η Ισπανία στις 500.000 ενώ η Ιρλανδία φτάνει τα 2.000.000 ευρώ.

Από την αρχή του προγράμματος, η χώρα μας έχει εκδώσει πάνω από 7.903 άδειες (μέχρι το 02.09.2020). Από αυτές, το 70% χορηγήθηκαν σε Κινέζους υπηκόους ενώ το υπόλοιπο ποσοστό διαμοιράζεται σε Ρώσους, Τούρκους, Αιγύπτιους και Λιβανέζους επενδυτές.

Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική αγορά ακινήτων;

Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική αγορά ακινήτων;

Η Ελλάδα θεωρείται ως μια “value for money” επιλογή για τους ξένους επενδυτές.

Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά ακινήτων τείνουν να προσελκύουν τους επενδυτές που στοχεύουν στην απόκτηση της Χρυσής Βίζας.

Η Ελλάδα θεωρείται ως μια “value for money” επιλογή στο εξωτερικό, καθώς πέρα από την συγκεκριμένη άδεια, οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν σε μια τουριστική περιοχή με εύκρατο κλίμα και πλούσια φυσική ομορφιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το 80% των ακινήτων που αγοράστηκαν με απώτερο σκοπό τη Χρυσή Βίζα βρίσκονται στην Αττική. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.853 πωληθέντα ακίνητα και ο Πειραιάς με 1.069 ακίνητα. Ακολουθο η Παλλήνη, ο Πολύγυρος, τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη, η Κόρινθος, η Κέρκυρα, η Ερμούπολη, η Λευκάδα και άλλες περιοχές.

Η Ελλάδα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν ήδη καρπωθεί την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι εταιρίες που αναλαμβάνουν την διαχείριση και την πώληση ακινήτων με απώτερο σκοπό την απόκτηση της πολυπόθητης χρυσής άδειας.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες ασχολούνται συνήθως με νέα έργα ακινήτων ή και ανακινήσεις παλαιών κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των διαδικασιών προκειμένου ο ξένος επενδυτής να αποκτήσει τη Χρυσή Βίζα.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει και αρκετοί ξένοι επενδυτές, κυρίως Κινέζοι, που έχουν πέσει θύματα σε απάτες διάφορων επιτήδειων επιχειρήσεων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ξένους αγοραστές. Ήδη στη χώρα μας έχουν γίνει οι πρώτες μηνύσεις από Κινέζους επενδυτές που εξαπατήθηκαν και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι μόνες που θα συμβούν.

Πως μπορούν να επωφεληθούν οι Έλληνες ιδιοκτήτες;

Η ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει να αφομοιώσει ακόμα πολλές από τις νέες εξελίξεις που αλλάζουν τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν το σπίτι τους εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης των ακινήτων τους ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται εξ’ ολοκλήρου στους εγχώριους αγοραστές.

Οι δυνατότητες, ωστόσο, που έχουν στη διάθεση τους οι Έλληνες ιδιοκτήτες είναι πολύ μεγαλύτερες! Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το Juwai. Πρόκειται για μία πλατφόρμα ακινήτων με κοινό 2.4 εκατομμύρια πλούσιους Κινέζους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα του εξωτερικού. Είναι ένα πανίσχυρο μέσο που μπορεί να προσφέρει συγκριτικά μεγάλο κέρδος στους Έλληνες ιδιοκτήτες.

Ακόμα κι αν, ως ιδιοκτήτης ακινήτου, δεν γνωρίζεις πώς μπορείς να απευθυνθείς σε επενδυτές του εξωτερικού, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια από έναν επαγγελματία του χώρου που έχει τη γνώση και τα μέσα να το κάνει για εσένα!

Αναζήτησε μεσιτικά γραφεία που αξιοποιούν την νέα τεχνολογία και απευθύνονται σε ξένους αγοραστές και επενδυτές. Στη ΗΟΜΙ εξασφαλίζουμε την προβολή της διαφήμισης του ακινήτου σου στις μεγαλύτερες ελληνικές και διεθνείς πλατφόρμες αγοραπωλησίας ακινήτων.

Θα αγοράσει το σπίτι μου κάποιος Κινέζος επενδυτής;

Θα αγοράσει το σπίτι μου κάποιος Κινέζος επενδυτής;

Το κέντρο της Αθήνας και μερικές παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν μια αυξημένη ζήτηση από Κινέζους αγοραστές.

Το αρνητικό της υπόθεσης με την Golden Visa είναι πως έχει δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Γενικά κυριαρχήσει η πεποίθηση ότι ένας Κινέζος αγοραστής θα πληρώσει πολύ περισσότερο από αυτό που ορίζει η αγορά για να εξασφαλίσει ένα ακίνητο στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό ισχύει για ορισμένα μέρη της Ελλάδας. Το κέντρο της Αθήνας και μερικές παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν όντως μια αυξημένη ζήτηση από αγοραστές της Χρυσής Βίζας. Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο για μια οικογενειακή κατοικία στα βόρεια προάστια της Αθήνας να προσεγγίσει έναν ξένο επενδυτή. Ιδίως μάλιστα όταν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε αυτά τα μέρη.

Ομοίως, ένας ξένος αγοραστής δεν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα ακίνητο του οποίου η αξία δεν ξεπερνά τις €250,000. Ωστόσο, αν καταφέρεις να βρεις ένα μεσιτικό γραφείο που να έχει πρόσβαση σε λίστα με αγοραστές Χρυσής Βίζας και μπορεί να προωθήσει το ακίνητο σου στο εξωτερικό έξυπνα και αποτελεσματικά, τότε έχεις πιθανότητες να μπορείς να τραβήξεις το ενδιαφέρον.

Υπάρχουν εταιρίες που «συγχωνεύουν» διάφορα ακίνητα προκειμένου να πετύχουν τη χρηματική αξία των €250.000 και να προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές.

H HOMI και η Χρυσή Βίζα

Η HOMI είναι μια νέα μεσιτική πλατφόρμα που προσφέρει στους ιδιοκτήτες όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πουλήσουν το ακίνητο τους.

Δεν υπάρχει καμία χρέωση στους αγοραστές, κάτι που σημαίνει πως τόσο οι επενδυτές της Χρυσής Βίζας όσο και οι εκπρόσωποι τους δεν επιβαρύνονται με καμία επιπλέον χρέωση για την αγορά του ακινήτου σου μέσω της ΗΟΜΙ!

Σκέφτεσαι να πουλήσεις το ακίνητο σου; Εδώ θα βρεις τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις τις διαδικασίες.