HOMI
Φορτώνει

Φωτογράφιση ακινήτου – Τι να προσέξεις

Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2020

Κατηγορία: Ενοικίαση

Το ήξερες πως οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές αφιερώνουν το 60% της αναζήτησης τους στις φωτογραφίες της αγγελίας; Μάθε τα μυστικά μιας επαγγελματικής φωτογράφισης ακινήτου και κάνε την αγγελία σου να ξεχωρίζει!
Το ήξερες πως οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές αφιερώνουν το 60% της αναζήτησης τους στις φωτογραφίες της αγγελίας; Μάθε τα μυστικά μιας επαγγελματικής φωτογράφισης ακινήτου και κάνε την αγγελία σου να ξεχωρίζει!

Έχεις αποφασίσει να νοικιάσεις το διαμέρισμα σου, έχεις σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις σου και τώρα ήρθε η ώρα για τη φωτογράφιση του ακινήτου σου. Λένε πως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις – και όχι άδικα… Μια καλή φωτογραφία μπορεί να τραβήξει την προσοχή, να κινήσει το ενδιαφέρον και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ενοικιαστή. Έχεις δει διάφορες αγγελίες στο Ίντερνετ και έχεις πάρει μερικές ιδέες για τη φωτογράφιση του σπιτιού σου. Για να καταλάβεις όμως την δύναμη της φωτογραφίας, αναρωτήσου…

Εσύ θα πρόσεχες μια αγγελία ακινήτου χωρίς καθόλου φωτογραφίες;

Η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών ξεκινά την αναζήτηση ακινήτου από το διαδίκτυο, που σημαίνει πως οι περισσότεροι ψάχνουν για οπτικό περιεχόμενο που θα καθορίσει τόσο την πορεία της αναζήτησης τους όσο και την τελική τους απόφαση. Είτε πρόκειται για αγορά ακινήτου, μίσθωση διαμερίσματος είτε για μια ολιγοήμερη ενοικίαση ενός AirBnB, το πρώτο που κοιτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι φωτογραφίες.

Αρκεί όμως μια απλή φωτογράφιση για να τραβήξεις τα βλέμματα;

Η απάντηση είναι όχι. Πολλές από τις αγγελίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν όχι μόνο φωτογραφίες του ακινήτου, αλλά 3D απεικονίσεις, εικονικές περιηγήσεις και πανοραμικές φωτογραφίες 360°. Οι ιδιοκτήτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται τον ουσιαστικό ρόλο της προβολής του ακινήτων τους και προσπαθούν με κάθε μέσο να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει ορισμένες φωτογραφίες να ξεχωρίζουν από τις άλλες; Πως καταφέρνουν οι αγγελίες με προσεγμένες φωτογραφίσεις να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και να πετύχουν το σκοπό τους πιο γρήγορα;

Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Ξέχνα τη φωτογράφιση με κινητό

Σίγουρα τα κινητά στις μέρες μας μπορούν να τραβήξουν τέλειες φωτογραφίες, όμως δεν έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τις επαγγελματικές κάμερες – ακόμα. Η ανάλυση, ο σταθεροποιητής και το μέγεθος των φωτογραφιών είναι ανώτερο από το αποτέλεσμα μιας λήψης μέσω κινητού τηλεφώνου. Και κακά τα ψέματα – αν θέλεις να πετύχεις ένα καλό και ποιοτικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να στραφείς σε πρόχειρες λύσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως χρειάζεται να ξοδευτείς αγοράζοντας μια επαγγελματική κάμερα. Μπορείς είτε να προσλάβεις έναν επαγγελματία φωτογράφο είτε να ζητήσεις από κάποιο φίλο σου να σου δανείσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για μία ημέρα. Η ΗΟΜΙ παρέχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει την επαγγελματική φωτογράφιση του χώρου, χρησιμοποιώντας τον πιο εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό και αξιοποιώντας τη γνώση των ειδικών της σχετικά με τη φωτογράφιση εσωτερικών χώρων.

Τράβηξε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κοινό έχουν όλες αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των ακινήτων που βλέπεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Είναι όλες τους λαμπερές, κάνοντας τα σπίτια που απεικονίζουν να δείχνουν δέκα φορές πιο ελκυστικά. Δεν λένε τυχαία ότι το φως είναι ο καλύτερος φίλος του φωτογράφου. Έχει την ικανότητα να αναδεικνύει το μέγεθος ενός χώρου και να τονίζει τις αντιθέσεις των χρωμάτων. Με τα κατάλληλα τρικ, μπορεί να κρύψει ή να επιδείξει διάφορα σημεία του ακινήτου.

Άνοιξε τα παντζούρια, τράβηξε τις κουρτίνες και βεβαιώσου πως το σπίτι σου διαχέεται από άπλετο φως. Αν μπορείς να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στην φωτογράφιση, τότε πειραματίσου τραβώντας πολλαπλές λήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφασίσεις αργότερα ποια απ’ όλες απεικονίζει το ακίνητο σου καλύτερα. Από την άλλη, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για εσένα. Μετά την ολοκλήρωση της φωτογράφισης υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη φωτεινότητα και την αντίθεση των εικόνων ώστε να αναδείξεις ακόμα περισσότερο τα δυνατά σημεία του ακινήτου σου. Πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις, καθώς ένα υπερβολικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Καθάρισε το χώρο

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες την ημέρα της φωτογράφισης είναι πως αφήνουν τους χώρους του σπιτιού ακατάστατους. Τα αντικείμενα που βρίσκονται ολόγυρα, τα λερωμένα πιάτα στον νεροχύτη, τα ασυμμάζευτα μπάνια και το καλάθι με τα άπλυτα στη γωνία είναι απαγορευτικά όταν θέλεις να φωτογραφίσεις το σπίτι σου στην καλύτερη έκδοση του. Κανένας ενοικιαστής δεν θέλει να δει αυτή την εικόνα όταν ψάχνει για την επόμενη κατοικία του, πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να φανταστεί τη ζωή του στο διαμέρισμα σου.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και προετοίμασε τον χώρο σου πριν την φωτογράφιση. Συμμάζεψε τους κύριους χώρους της τραπεζαρίας και του καθιστικού και δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα και το μπάνιο. Καθάρισε τις επιφάνειες, τον νιπτήρα και την τουαλέτα και απομάκρυνε όλα τα λερωμένα σκεύη που βρίσκονται τριγύρω. Θα διαπιστώσεις και μόνος σου πόσο καλύτερες θα βγουν οι φωτογραφίες μετά από αυτή τη μικρή προεργασία.

Οι ειδικοί φωτογράφοι και οι επαγγελματίες του χώρου ξέρουν πως είναι πολύ πιο εύκολο για έναν ενδιαφερόμενο ενοικιαστή να φανταστεί τον εαυτό του στο ακίνητο σου όταν δεν υπάρχουν καθόλου προσωπικά αντικείμενα τριγύρω.

Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα

Το λεγόμενο “less is more” δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φωτογράφιση ακινήτων. Παρατήρησε τις διαδικτυακές αγγελίες που σου κάνουν εντύπωση, που σου τραβούν την προσοχή. Τι θα έλεγες για τα μικροαντικείμενα που βρίσκονται στα δωμάτια; Είναι ελάχιστα! Οι ειδικοί φωτογράφοι και οι επαγγελματίες του χώρου ξέρουν πως είναι πολύ πιο εύκολο για έναν ενδιαφερόμενο ενοικιαστή να φανταστεί τον εαυτό του στο ακίνητο σου όταν δεν υπάρχουν καθόλου προσωπικά αντικείμενα τριγύρω. Επιπλέον, τα λιγοστά αντικείμενα αναβαθμίζουν την αισθητική του δωματίου, το κάνουν να φαίνεται πιο ελκυστικό στο μάτι. Μάζεψε λοιπόν τα προσωπικά σου είδη και όλα όσα δεν έχουν λόγο να φαίνονται στη φωτογράφιση μέσα σε κούτες και αποθήκευσε τα σε ένα χώρο που δεν θα φανεί στη λήψη.

Από το γενικό στο ειδικό

Μόλις ολοκληρώσεις τις μακρινές λήψεις του ακινήτου, επικεντρώσου στις κοντινές. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και επεξεργάσου το διαμέρισμα. Ποια είναι τα δυνατά σημεία του; Έχει τζάκι στο σαλόνι; Έχει ξύλινο παρκέ ή μάρμαρο με λεπτομέρειες; Αν υπάρχει κάτι που δίνει περισσότερη αξία στο ακίνητο και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, τώρα είναι η ώρα να το προβάλεις!

Χαμηλές λήψεις

Ένα τρικ για καλύτερες φωτογραφίες είναι οι χαμηλές λήψεις. Παρατήρησε πως μια φωτογραφία του δωματίου από το ύψος που στέκεσαι δείχνει πολύ πιο διαφορετική απ’ ό,τι αν καθίσεις κάτω. Ο χώρος θα δείξει αμέσως μεγαλύτερος και η φωτογραφία θα δείξει πιο επαγγελματική χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Η λίστα με τις συμβουλές μπορεί να συνεχιστεί για πολλές σελίδες ακόμη. Οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να είναι οι πιο σημαντικές, όμως η επιτυχία της φωτογράφισης του ακινήτου σου (και συνεπώς της αγγελίας σου) θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο είσαι αποφασισμένος να επενδύσεις σε αυτή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως η αυτή η επένδυση θα αποδώσει εξ’ ολοκλήρου.