HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 31/08/2023

Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (31/08/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (31/08/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (31/08/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Με βάση πρόσφατες ανακοινώσεις αναφορικά με τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου, από την 01/11/2023, όλες οι μεταβιβάσεις θα γίνονται ψηφιακά σε 3-4 ημέρες. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας, ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει μια μεταβίβαση είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών καθυστερεί.

Ειδικότερα, η έκδοση του ΤΑΠ μετά την υποβολή μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες, έως και μήνες. Η απόκτηση των εγγράφων από τις Πολεοδομίες για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ειδικά στα αστικά κέντρα παίρνει τουλάχιστον 3-4 μήνες, και λόγω νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων που προκύπτουν η καθυστέρηση μεγαλώνει περαιτέρω. Έτσι αναμένεται ότι η ψηφιοποίηση των Πολεοδομιών είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.

Τέλος, πολλά ακίνητα προς πώληση που είναι προσημειωμένα με δάνεια ανήκουν σε servicers και διαχειρίζονται από τα funds, και η συνεννόηση μαζί τους ακόμα και για την έκδοση μιας βεβαίωσης οφειλής μπορεί να γίνει και μετά από μήνες.

Πλατφόρμα για προτεραιότητα στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών

Η πλατφόρμα για το ηλεκτρονικό σύστημα χορήγησης αριθμών προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 25 Αυγούστου.

Στόχος της πλατφόρμας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν αριθμό προτεραιότητας μόνο ηλεκρονικά από την πλατφόρμα http://ktimatologio.gov.gr.

Έλεγχοι εφορίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Από τον Σεπτέμβρη η ΑΑΔΕ ξεκινάει ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν στα συμβόλαια μεταβίβασης ή σε άλλες δικαιοπραξίες ακινήτων (πχ. γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το 2022 συμπεριλαμβάνεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι το ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από το φόρο για τα πέντε προηγούμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι από τον 06/2023 οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται και χωρίς την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, αρκεί στο πιστοποιητικό να βεβαιώνεται ότι το ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση του Ε9.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από €300-1.000 για τους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες που δεν ζητούν το εν λόγω πιστοποιητικό, και διπλασιάζονται σε περιπτώσεις.

Εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, ένα σημαντικό ζήτημα προς επίλυση σχετίζεται με την εκτός σχεδίου δόμηση και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή είναι δυνατή.

Αρχικά, η προϋπόθεση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές αφορούσε την οικοδόμηση σε έκταση 4 στρεμμάτων και άνω. Έπειτα από αποφάσεις του ΣτΕ οι όροι για την αρτιότητα και την ύπαρξη "προσώπου" σε αναγνωρισμένο δρόμο έχουν γίνει πολύ αυστηροί.

Οι νομικά και διοικητικά αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι ελάχιστοι καθιστώντας έτσι την εκτός σχεδίου δόμηση πολύ δύσκολη.

Οι αρμόδιες Αρχές μαζί με την βοήθεια του ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα καλύψει το 70% της επικράτειας.

Καθώς το ΣτΕ αποφάσισε να "αυστηροποιήσει" την στάση του έως το 2026, το ΤΕΕ τονίζει την ανάγκη για νέες λύσεις για αυτό το διάστημα, ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή προσπάθεια.