HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 30/04/2023

Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/04/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/04/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/04/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Στεγαστικά προγράμματα νέων

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα "Σπίτι μου", βρίσκονται γύρω στις 19.000 μέσα σε 1 μήνα και οι τράπεζες έχουν ήδη προεγκρίνει περίπου 1.000. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας 25-39, με ελάχιστο εισόδημα 10.000 ευρώ.Το δάνειο χορηγείται κατα το 75% απο την ΔΥΠΑ άτοκα και το υπόλοιπο 25% απο την τράπεζα.

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 (επιτόκιο 0,6%), καλύπτονται τα έξοδα του φακέλου των δανειοληπτών και απαγορεύεται η εγγύηση από τρίτους για την χορήγηση του δανείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα "Κάλυψη", που αφορά την δωρεάν στέγαση νέων 25-39, οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το Δημόσιο εξασφαλίζει για τους ωφελούμενους, ενοίκια 3 χρόνων, και ταυτόχρονα καλύπτει φθορές που μπορεί να προκληθούν.

Εξελίξεις για την Εκτός Σχεδίου Δόμηση

Για μετά τις εκλογές αναβάλλονται όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκτός σχεδίου δόμηση οικοπέδων που δεν έχουν "πρόσωπο" σε κοινόχρηστο δρόμο. Ωστόσο, το πρόβλημα πολλών περιοχών, όπως για παράδειγμα η Λέσβος είναι ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές, αρκετοί αγροτικοί δρόμοι δεν είναι αναγνωρισμένοι. Σε αυτό το πρόβλημα θα έδινε λύση η νέα Τροπολογία του ΥΠΕΝ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι μελέτες για την αναγνώριση των αγροτικών δρόμων.

Ταυτόχρονα ακόμη αναμένεται το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, που θα επιφέρει τις λύσεις στο πρόβλημα των αναγνωρισμένων αγροτικών δρόμων. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου φάνηκε αισιόδοξος για το πρόγραμμα.

Οικοδομική δραστηριότητα στην Αθήνα

Παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο της ανοικοδόμησης σύγχρονων πολυκατοικιών στη θέση μονοκατοικιών, σε συνοικίες και στα προάστια των Αθηνων. Ένας λόγος της κατεδάφισης των μονοκατοικιών είναι η δυσκολία συντήρησης και η οικονομική σχέση κέρδους-ζημίας για έναν ιδιοκτήτη παλαιού σπιτιού. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση ανοικοδόμησης πολυκατοικιών οφείλεται τόσο στις εκπαιδευτικές υποδομές, που είναι πολύ καλύτερες στα προάστια, όσο και στο γεγονος οτι σε περιοχές όπως το Ψυχικό και η Φιλοθέη δημιουργείται η αίσθηση άνεσης και ευημερίας.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι με τον τελευταίο οικοδομικό κανονισμό που αφορά την κάλυψη των οικοπέδων και την ενεργειακή κλάση, χτίζονται όλο και ψηλότερες πολυκατοικίες, δημιουργώντας μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Προσφορά και ζήτηση των ακινήτων στην Ελλάδα

Ειδικοί της αγοράς των ακινήτων παρατηρούν κρίση του κλάδου, που επηρεάζει τα επαγγελματικά ακίνητα, στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο, το κλίμα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό, χάρη στο σημαντικό έργο που εκτυλίσσεται στο Ελληνικό, στον αναπτυσσόμενο τουρισμό και στην αγορά ακινήτων από επενδυτές μέσω της "Golden Visa".

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις αναλύσεις της HOMI, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλές λόγω της έλλειψης προσφοράς που προκαλείται από την έλλειψη διαθέσιμης γής, την καθυστέρηση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα προβλήματα κληρονομιάς, τα προβλήματα με τα κτηματολόγια και την γραφειοκρατία που σχετίζεται με την μεταβίβαση ακινήτων. Απο την πλευρά της ζήτησης, η Ελλάδα είναι λιγότερη ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων και στις βεβιασμένες πωλήσεις εξαιτίας του σχετικά χαμηλού ποσοστού ιδιοκτητών ακινήτων με στεγαστικά δάνεια.