HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 30/03/2023

Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/03/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/03/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/03/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

ΠΟΜΙΔΑ: Αναδρομικά δημοτικά τέλη από το 1958

Σύμφωνα με συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις οφειλές προς τους ΟΤΑ σε περιπτώσεις αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών, προβλέπεται επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών από το 1958. Σημειώνεται ότι πριν την αλλαγή της διάταξης προβλεπόνταν πενταετής παραγραφή των δημοτικών τελών.

Η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση ανάκληση της εν λόγω ρύθμισης, αποκαθιστώντας τη σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των Δήμων στην πενταετία. Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να κάνουν γονική παροχή ή μεταβίβαση ακινήτου , υποχρεούνται να προχωρήσουν σε τεχνικό έλεγχο του ακινήτου για την έκδοση Ταυτότητας Κτιρίου. Αν εντοπιστούν αποκλίσεις στα τετραγωνικά, οφείλουν να προβούν σε νομιμοποίηση τους και να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη. Ας υποθέσουμε ότι τα Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί Φόροι και ΤΑΠ ενός ακινήτου 90 τ.μ. διαμορφώνονται στα 178€ ετησίως, και διαπιστώθηκε μια απόκλιση 5 τ.μ. Τότε, οι επιπλέον φόροι που θα αντιστοιχούν στο έτος είναι 15€. Οπότε στην περίπτωση της πενταετούς παραγραφής , ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να πληρώσει επιπλέον 15€ * 5 έτη = 75€ αναδρομικά τέλη. Ενώ, με τη νέα διάταξη που ισχύουν αναδρομικές χρεώσεις 53 ετών, ισχύει: 15€ * 53 έτη = 795€ αναδρομικά τέλη.

Νέα πλατφόρμα για τις μεταβιβάσεις και πιθανή αποχή των συμβολαιογράφων

Η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν εφαρμογή νέου πιλοτικού ψηφιακού συστήματος, ώστε οι συμβολαιογράφοι να αντλούν τα δικαιολογητικά μεταβιβάσεων ακινήτων. Αρχικά, θα αντλούν κάποια δικαιολογητικά, όπως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση μηχανικού και έγγραφα ρύθμισης αυθαιρέτων, ΠΕΑ, πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ όποτε είναι απαραίτητο, ΗΤΚ και το απόσπασμα Κτηματολογικού διαγράμματος. Έπειτα θα μπορούν να αντλούν και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μεταβίβασης.

Ωστόσο, φημολογείται αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους μετά το Πάσχα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημη απόφαση. Οι συμβολαιογράφοι επιφυλάσσονται για τη σκοπιμότητα της εφαρμογής και κατά πόσο θα εξυπηρετήσει τις υπηρεσίες τους , καθώς το κύριο πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η πληθώρα των απαιτούμενων εγγράφων, η δυσκολία έκδοσης τους , καθώς και η πολυπλοκότητα των διατάξεων. Υπενθυμίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων το διάστημα 05/04-15/04/2022, λόγω της εμπλοκής τους στην έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ. Επίσης, το διάστημα 30/05 - 20/06/2022 σχεδιάζονταν αποχή με αίτημα την προαιρετική ηλεκτρονική υποβολή των πράξεων, αλλά ικανοποιήθηκε με την παράταση έως 30/10/2022 και ακυρώθηκε.

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Η ΑΑΔΕ δημιουργεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, δηλαδή μια ηλεκτρονική εφαρμογή που αφορά στην καταγραφή των ακινήτων. Στην ουσία, πρόκειται να γίνει διασύνδεση σε μία πλατφόρμα στοιχείων που ήδη έχει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν αυτόματα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 αναφορικά με την αξία και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι για εντοπισμό και διόρθωση ενδεχόμενων λαθών. Επίσης, θα περιληφθούν τα στοιχεία των μισθώσεων ακινήτων, όπως προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet, και σε αυτή την περίπτωση οι ενοικιαστές οφείλουν να κάνουν μία επιπλέον δήλωση πέρα του Taxisnet, στη νέα ειδική εφαρμογή, για τα ακίνητα που νοικιάζουν και το μίσθωματα που πληρώνουν. Τέλος, πρόκειται να διασταυρωθούν και τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στην Εφορία, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα στοιχεία των ακινήτων.

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των Κτηματολογικών γραφείων

Το Κτηματολόγιο εξέδωσε ανακοίνωση για την αποσυμφόρηση της λειτουργίας των μεταβατικών Κτηματολογικών γραφείων, και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών:

  1. Από τις 28/03/2023, θα χορηγούνται ηλεκτρονικά τα αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων (ΑΚΔ) από τα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μεταβατικά ως Κτηματολογικά γραφεία, δηλαδή για τα γραφεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεγάρων, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Αχαρνών και Μυκόνου.
  2. Παράλληλα, αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα προτεραιότητας με δυνατότητα online κράτησης αριθμού , από ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο, στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών και στη συνέχεια και στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.