HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 28/07/2023

Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (28/07/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (28/07/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (28/07/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στο πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Ο προϋπολογισμός του στεγαστικού προγράμματος "Σπίτι μου" θα διπλασιαστεί από €375 εκατ. σε €750 εκατ. και αθροιστικά με το ποσό των τραπεζών, το ύψος των κεφαλαίων ανέρχεται σε €1 δισ.

Ωστόσο, το σημαντικό πρόβλημα σχετίζεται με τη δυνατότητα εύρεσης ακινήτου που θα ταιριάζει στις προϋποθέσεις του προγράμματος. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση, αντίστοιχα αυξάνονται και οι ζητούμενες τιμές, γεγονός που κάνει την αγορά ακινήτου ακόμη πιο δύσκολη.

Σημειώνεται ότι συνολικά υποβλήθηκαν 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί 30.756, έχουν προεγκριθεί 21.000 και τέλος έχουν εγκριθεί 4.600.

Εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, αναφέρει ότι τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που είναι ενεργά στο Μητρώο Ακινήτων υπολογίζονται σε λιγότερα από 70.000.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών των ενοικίων, ανέφερε ότι ένας βασικός λόγος είναι η μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα, το γεγονός δηλαδή ότι δεν χτίζονται νέες πολυκατοικίες.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν διαθέτουν στην αγορά τα ακίνητα που έχουν διαθέσιμα και περισσότερα από 300.000 ακίνητα παραμένουν κλειστά.

Στην Ελλάδα τα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελούν σημαντικό παράγοντα της αγοράς φιλοξενίας. Ενδεικτικά, μια μέση τιμή τον Ιούλιο σε ένα κατάλυμα τύπου Airbnb βρίσκεται στα €232 και έτσι η Ελλάδα είναι η 2η πιο ακριβή χώρα σε τέτοιου τύπου καταλύματα.

Οι μεταβολές που προβλέπονται στα ακίνητα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δρομολογεί αλλαγές που αφορούν ακίνητα. Συγκεκριμένα:

  1. Στις αρχές του '24 πρόκειται να λειτουργήσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο θα βγαίνει αυτόματα η αντικειμενική αξία των ακινήτων με βάση τις αλλαγές των εμπορικών τιμών. Παράλληλα, θα γίνουν και διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων που έχουν υποβάλει ενστάσεις στις αυξήσεις των τιμών της 01/01/2022.
  2. Από την 01/11/2023 οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται από τον "Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου", μέσω της πλατφόρμας e-μεταβίβαση, που προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά.
  3. Από το φθινόπωρο οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα που διεκδικούνται από το Δημόσιο ως καταπατημένα, θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτήν τη δυνατότητα θα την έχουν καταβάλοντας το 20% της αντικειμενικής αξίας και έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από €100/μήνα.

Ενοίκιο σε σύγκριση με μισθούς

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί δυσανάλογα με τους μισθούς. Στην Αττική τα ενοίκια έχουν αυξηθεί από 35% έως 55%.

Σύμφωνα με την Recognyte, ένας εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει το 35% του εισοδήματος του για το ενοίκιο. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από την μέση τιμή εισοδήματος, δηλαδή €684/μήνα ή αλλιώς €8.208/έτος, ενώ το εισόδημα του φορολογούμενου είναι €23.430/έτος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ενοικιαστών ηλικίας 25-39 έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 23.430€. Γεγονός που αυξάνει το ποσοστό που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι αποκλειστικά για το ενοίκιο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς κάνει λόγο για αναζήτηση λύσεων που θα συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των κατοικιών για ενοικίαση, και ταυτόχρονα την μείωση της φορολογίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα νέα μισθωτήρια μακροχρόνιων μισθώσεων.