HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 26/10/2023

Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/10/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/10/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/10/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Νομοσχέδιο για τις σχέσεις των δανειοληπτών με τους servicers

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νομοσχέδιο με στόχο τη διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις εταιρείες διαχείρισης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών, διευρύνεται η προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και εκσυγχρονίζονται οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους servicers να παρέχουν αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.α. Προς το παρόν η πληροφόρηση θα πραγματοποιείται εγγράφως με προθεσμία 30 ημερών μετά από αίτηση του δανειολήπτη, ενώ από τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η λειτουργία της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επιπλέον, οι τράπεζες και οι servicers για να απορρίψουν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης χρέους του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά, για να αμφισβητήσουν την πρόταση εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάποιος δανειολήπτης δεν είναι ευάλωτος.

Ο κ. Παραδιάς για τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς σε συνέντευξη του ανέφερε ότι από την επιβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου οποιαδήποτε διαφορά τ.μ. βρίσκουν οι μηχανικοί θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε πολλά διαφορετικά έγγραφα (Ε9, βεβαίωση ΤΑΠ, βεβαίωση Κτηματολογίου, τίτλος ιδιοκτησίας, κάτοψη ακινήτου και πράξη συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας).

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση και διαπιστώσουν αναντιστοιχίες στα τ.μ. οφείλουν να προχωρήσουν σε διόρθωση του τίτλου με τον οποίο αγόρασαν το ακίνητο, αλλά ενδεχομένως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να μην μπορεί ή να μην είναι πρόθυμος να υπογράψει.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οφείλουν να προχωρήσουν και σε τροποποίηση της πράξης σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας, που θα πρέπει να υπογράψουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας εκτός λίγων περιπτώσεων.

Έτσι η ΠΟΜΙΔΑ με τους συμβολαιογράφους προτείνουν ο κάθε ιδιοκτήτης που διαπιστώνει διαφορές στα τ.μ. εντός ενός εύρους, να έχει το δικαίωμα να κάνει διόρθωση μονομερώς, είτε συμβολαιογραφικά στον τίτλο ιδιοκτησίας του, είτε και στην πράξη συστάσεως.

Διαφορετικά, ένας τεράστιος αριθμός ακινήτων θα τίθεται εκτός συναλλαγών (γονικών παροχών, αποδοχών κληρονομιών και αγοραπωλησιών), καθώς ακόμα και απλά συμβόλαια παίρνουν από 6-12 μήνες. Η ΗΟΜΙ εκτιμά ότι αυτή η θεσμική αποτυχία θα συνεχίσει να μειώνει την προσφορά και να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

Ο κ. Παραδιάς για το Κτηματολόγιο

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς σε συνέντευξη του ανέφερε ότι για τα περισσότερα Κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν, στο τέλος του '23 λήγει η προθεσμία της δυνατότητας προσφυγής στο δικαστήριο για δικαστική διόρθωση των πρώτων εγγραφών. Ωστόσο, η λήξη της προθεσμίας σημαίνει απώλεια περιουσίας για τους ιδιοκτήτες που δεν γνώριζαν, δεν πρόλαβαν ή είναι λάθος η καταχώρηση και δεν μπορούν να τη διορθώσουν.

Η ΠΟΜΙΔΑ συμφωνεί με τους Δικηγορικούς Συλλογους, και προτείνει η προθεσμία που θα χάνεται το δικαίωμα της δικαστικής διόρθωσης της ιδιοκτησίας στις πρώτες εγγραφές να συμπίπτει με την 20ετή προθεσμία της παραγραφής λόγω χρησικτησίας του ιδιοκτησιακού δικαιώματος βάσει του Αστικού Κώδικα.

Επιδότηση έως €10.000 για την αναβάθμιση 750.000 κλειστών σπιτιών

Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του '23 το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», ώστε να λάβουν επιδοτήσεις έως €10.000 οι ιδιοκτήτες των 750.000 κλειστών κατοικιών για την επισκευή και αναβάθμιση τους.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως €40.000 και ακίνητη περιουσία αξίας έως €300.000, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα τα τελευταία 5 έτη. Επίσης η κατοικία θα πρέπει να είναι έως 100 τ.μ. σε αστική περιοχή, και να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των 3 τελευταίων ετών.

Υπολογίζεται πως το 15% του οικιακού αποθέματος της Ελλάδας είναι αναξιοποίητο, με συνέπεια να μην μπορεί να εξισορροπηθεί η αυξημένη ζήτηση που δημιουργεί ανοδική πορεία στις τιμές στην αγορά ακινήτων.

Παράλληλα, από το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής, με στόχο την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Υπόθεση απάτης στην Αγία Παρασκευή από ιδιοκτήτη

Το αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής αποκάλυψε 31 περιπτώσεις απάτης που διέπραξε ιδιοκτήτης, με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος.

Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης παρουσιάζονταν ως δικηγόρος και ερχόταν σε επικοινωνία με υποψήφιους ενοικιαστές από πλατφόρμες ενοικίασης, και αποσπούσε χρηματικά ποσά ως προκαταβολή μισθώματος, με πρόφαση τη δέσμευση της συμφωνίας.

Αφού συνέτασσε και αναρτούσε το μισθωτήριο συμφωνητικό στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μετά από την καταβολή των χρημάτων προέβαινε στη λύση του μισθωτηρίου, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε έκδοση διαταγής πλειστηριασμού ή διέτρεχαν οικογενειακοί λόγοι. Ο ιδιοκτήτης κατάφερε να αποσπάσει συνολικά €127.623 από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, ενώ επέστρεψε σε μερικούς από αυτούς το ποσό των €31.750.