HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 22/06/2023

Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/06/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/06/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/06/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Συμβολαιογράφοι και ΤΕΕ για τις βεβαιώσεις μηχανικών

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας κ. Ρούσκας, αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 17.000 ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν εξαιτίας πλαστών βεβαιώσεων μηχανικών.

Συγκεκριμένα, πριν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου της νομιμοποίησης αυθαιρέτων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, και η τακτοποίηση μπορούσε να γίνει με τη βεβαίωση μηχανικού. Πλέον οι μηχανικοί πρέπει να ανεβάζουν σε ειδική πλατφόρμα του ΤΕΕ τα στοιχεία που τους οδήγησαν στις εν λόγω τακτοποιήσεις.

Έτσι, για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων με ψευδείς βεβαιώσεις, ο κ. Ρούσκας προτείνει οι αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν στην τακτοποίηση με επιπρόσθετο δικό τους κόστος.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Στασινός, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα 17.000 ακίνητα με δυσκολία νομιμοποίησης. Παράλληλα, τονίζει ότι με τη δήλωση του κ. Ρούσκα δυσφημίζεται άδικα ο κλάδος των μηχανικών για κάποιες άκυρες δηλώσεις που έχουν προκύψει.

Εξελίξεις στο Κτηματολόγιο

Τυπικά στο τέλος Ιουνίου λήγει η προθεσμία για δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η προθεσμία θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που δεν δηλώσουν την περιουσία τους κυμαίνονται από 300-2.000€, με κριτήρια το χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει δύο "ανοιχτές πληγές" για τους ιδιοκτήτες που αφορούν το αναλογικό τέλος ιδιοκτησίας 1‰ και έως 900€, και το πάγιο τέλος κτηματογράφησης 20-35€, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα ενεργά και αφορούν 6,7 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, παρόλο που έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής τους.

Επίσης, σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, δεδομένου ότι οι αιτήσεις ενστάσεων και διορθώσεων ξεπερνούν τις 330.000.

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ με ασφάλιση κατοικίας για φυσικές καταστροφές

Οι ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές , πρόκειται να λάβουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό για μια μέση κατοικία σημαίνει περίπου 20€ έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ του '24.

Το κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας κυμαίνεται κοντά στο 1€ για κάθε 1.000€ ασφαλιζόμενης αξίας κτιρίου, και ανεβαίνει αναλογικά με τις καλύψεις.

Ενδεικτικά ένα ακίνητο 80 τ.μ., δευτέρου ορόφου στο Μαρούσι με ΕΝΦΙΑ 186,20€, μπορεί να ασφαλιστεί με 87,41€ που σημαίνει ότι με έκπτωση 10% το κόστος ασφάλισης θα είναι 68,79€.

Η εν λόγω ασφάλιση παρέχεται από όλες τις εταιρίες και συμπεριλαμβάνει όλες τις καταστροφές που προκαλούνται από ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως φωτιά, σεισμό, πλημμύρα. Σημειώνεται ότι λιγότερο από το 15%-17% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες.

Ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομιάς

Η ΑΑΔΕ δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό ευρετήριο των υποθέσεων φόρου κληρονομίας, με σκοπό να αντικατασταθούν τα χειρόγραφα βιβλία.

Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή εξέδωσε εγκύκλιο για τη μεταφορά των χειρόγραφων υποθέσεων φόρου κληρονομιάς από τις εφορίες μέχρι την 31/07/2023.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μεταφορά των στοιχείων των χειρόγραφων βιβλίων καταχώρησης που αφορούν υποθέσεις φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 01/01/2009 και μετά.

Η μεταφορά των στοιχείων θα γίνεται με βάση τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που έχουν καταχωρηθεί με χρόνο θανάτου εντός του 2023, και έπειτα θα μεταφέρονται και τα στοιχεία των υπόλοιπων ετών μέχρι και το 2009.