HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 22/04/2023

Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/04/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/04/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (22/04/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Cerved Property Survey εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cerved Property Services (CPS), για την αγορά οικιστικών ακινήτων το 2022, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Βάσει έρευνας της ΗΟΜΙ, οι περισσότεροι παράγοντες που επιδρούν στην παραγωγή νεόδμητων ασκούν πτωτική πίεση στην προσφορά. Επίσης, περίπου 250 χιλ. κατοικίες είναι δεσμευμένες με κόκκινα δάνεια, και τα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογίου υπολογίζεται ότι εμποδίζουν την αξιοποίηση 650 χιλ. κατοικιών. Αυτή η απουσία νέων ακινήτων δημιουργεί έντονη ζήτηση, και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών, υποστηρίζοντας τη θέση ότι η μείωση της προσφοράς οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με την CPS, η αυξημένη ζήτηση προέρχεται κυρίως από ξένους επενδυτές, καθώς τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα έχουν γίνει επενδυτικά προϊόντα, αφού εξασφαλίζουν απόδοση τάξεως έως και 5%. Επίσης, το 55% των συμμετεχόντων της έρευνας περιμένει πιο σταθερές τιμές το 2023, το 37% αναμένει αύξηση και μόνο το 8% περιμένει μείωση τιμών.

Εξελίξεις για το πρόγραμμα Golden Visa

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον τελευταίο χρόνο με το πρόγραμμα Golden Visa εκδόθηκαν 1.918 νέες άδειες μονίμων επενδυτών και εκκρεμούν άλλες 3.548.

Οι λόγοι αύξησης της αγοράς ακινήτων από επενδυτές τρίτων χωρών, αυτό το διάστημα, οφείλεται στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, και στο νέο πρόγραμμα της Golden Visa που προβλέπει την αύξηση του ορίου από 250.000€ σε 500.000€. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναβολή της έναρξης εφαρμογής του νέου ορίου, που ορίστηκε έως τις 31 Ιουλίου, από τις 30 Απριλίου που ήταν αρχικά. Στην ουσία, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να πληρώσουν 10% του τμήματος πριν τις 31 Ιουλίου και να επωφεληθούν από το ισχύον καθεστώς με το αρχικό όριο των 250.000€.

Έτσι, για το 2022 οι ξένες επενδύσεις εφτασαν στο επίπεδο των 1,97 δισ. ξεπερνώντας το ρεκορ του 2019, στο επίπεδο των 1,45 δισ.

Αδήλωτα ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης

Το 2022 εντοπίστηκαν συνολικά 73.258 ιδιοκτήτες, με αδήλωτα εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ. Οι ψηφιακές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (Airbnb, Booking) βοήθησαν σημαντικά την ΑΑΔΕ στον εντοπισμό των διαχειριστών που φοροδιαφεύγουν. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροι και συνεπώς θα πρέπει όσοι διαπιστώσουν παραλήψεις στα εισοδήματα που δήλωσαν, να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Όσοι δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και δεν οριστικοποιήσουν την δήλωση, τοτε θα φορολογηθούν στο 100% της αρχικής δήλωσης ακόμη και αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως συγκρίνεται το 5% της υποτίμησης των βραχυπρόθεσμων εσόδων με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Κατασκευαστικός κλάδος

Σύμφωνα με το δελτίο της Alpha Bank, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα ανακάμπτει την τελευταία διετία συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των δεικτών παραγωγής και στις επιχειρηματικές ιδιωτικές κατασκευές.

Οι πρώτοι μήνες του 2023 χαρακτηρίζονται από έντονη ανοδική πορεία του δείκτη επαγγελματικών προσδοκιών στις κατασκευές. Ωστόσο, το 2022 οι τιμές των οικοδομικών υλικών αυξήθηκαν κατα 11%, εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Οι βασικές κατηγορίες που επηρέασαν την αύξηση είναι οι κονίες, το σκυρόδεμα και τα μεταλλικά υλικά.

Επιπλέον, ο υπουργός του ΠΕΝ κ. Ταγαράς, ανέφερε ότι περισσότερες από τις μισές οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2022 αφορούν εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα.