HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 21/08/2023

Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (21/08/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (21/08/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (21/08/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις για το πρόγραμμα "Σπίτι μου"

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προχώρησε σε δέσμευση προς το τραπεζικό σύστημα επιπλέον €275 εκατ. Έτσι, το ποσό υπαγωγών ενεργών αιτήσεων ανέρχεται στα €650 εκατ. καλύπτοντας ήδη το 85% του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ που πλέον ανέρχεται στα €750 εκατ.

Κατά την περίοδο 03/04-09/08/2023 υποβλήθηκαν συνολικά 39.587 αιτήσεις, από τις όποιες 34.420 έχουν αξιολογηθεί, 23.393 έχουν προεγκριθεί, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια, αφού έχει βρεθεί ακίνητο που πληροί τα κριτήρια και έχει ξεκινήσει ο τεχνικός και νομικός έλεγχος. Ο μέσος όρος ποσού έγκρισης διαμορφώνεται περίπου στα €105.000.

Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει σχεδόν €632 εκατ., που αντιστοιχεί στο 84% του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

ΠΟΜΙΔΑ για τη μίσθωση φοιτητικής κατοικίας

Σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη, η εύρεση φοιτητικής στέγης είναι μείζον ζήτημα, καθώς από το '17 οι τιμές των κατοικιών έχουν διαρκώς ανοδική πορεία.

Κάνει λόγο για την περιορισμένη προσφορά κατοικιών στην αγορά και στις κρατικές φοιτητικές εστίες. Σημαντικό ρόλο στην περιορισμένη προσφορά παίζουν τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου, των τραπεζών αλλά και ιδιωτών.

Έτσι, αρκετοί φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε συνδυασμό με το φοιτητικό επίδομα, όπως και την επιλογή σχολών στην πόλη της κύριας κατοικίας τους.

Ο κ. Κρανίδης προτείνει τη δημιουργία στεγαστικής πολιτικής με φορολογικά κίνητρα για ανακαίνιση και αξιοποίηση κενών ακινήτων και κατασκευή φοιτητικών εστιών, μέσω κοινωνικής αντιπαροχής ή ΣΔΙΤ.

Επίσης, προτείνει την κάλυψη ενοικίου σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα, την παραχώρηση δημοσίων ακινήτων με χαμηλά ενοίκια, παροχή εκπτώσεων παροχών (ρεύμα, νερό κτλ), καθώς και δημιουργία προγράμματος εύρεσης φοιτητικής στέγης.

Καθυστερήσεις στις ΥΔΟΜ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, κ. Πετρόπουλος, αναφέρει ότι η δυσλειτουργία και η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ δυσκολεύει τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, η δυσλειτουργία των ΥΔΟΜ και η επιβάρυνση των υποστελεχωμένων ΟΤΑ οδηγούν σε μακροχρόνιες καθυστερήσεις που αφορούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ταυτόχρονα, καθυστερούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των αυθαιρέτων, όπως και ο χειρισμός των επικίνδυνων κατασκευών, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εκκρεμοτήτων.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τον τρόπο που θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυθαιρέτων σε οικοδομικές άδειες προς τακτοποίηση.

Εξελίξεις στις αντικειμενικές αξίες

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αναμένεται ότι από τον 01/24 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, σε περιοχές όπου οι τιμές κρίνονται υψηλές. Οι μειώσεις που περιμένουν οι Δήμοι και οι δημότες θα να είναι χαμηλές, καθώς το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα του προϋπολογισμού και με τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ.

Ενδεικτικά, μερικοί Δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι ο Δήμος Αθηναίων, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Καματερού, Δάφνης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου.