HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 20/07/2023

Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (20/07/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (20/07/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (20/07/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα "Σπίτι Μου"

Στα Υποθηκοφυλακεία παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως και το πρόγραμμα "Σπίτι Μου". Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο ότι τα Υποθηκοφυλακεία χρειάζονται 6-9 μήνες για την έκδοση του πιστοποιητικού καταχώρησης ακινήτου, το οποίο είναι δικαιολογητικό που απαιτεί η τράπεζα για να προχωρήσει στη δανειοδότηση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιά, ακόμα ένας παράγοντας καθυστερήσεων για την έκδοση εγγράφων είναι η υποστελέχωση στα Υποθηκοφυλακεία.

Τέλος, ο Σύλλογος Μεσιτών δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, πολλοί νέοι δεν βρίσκουν κατοικία για τη λήψη του δανείου.

Εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Μέχρι τις 30/09 μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν στις ΥΔΟΜ πλήρη φάκελο, ώστε να λάβουν προέγκριση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων και ύπαρξη "προσώπου" σε κοινόχρηστο δρόμο.

Εκτιμάται ότι το 90% των εν λόγω ιδιοκτησιών δεν έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο, με συνέπεια να ακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Η προέγκριση θα ισχύει για 1 έτος, και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, η οποία θα έχει ισχύ για 4 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες που δεν υποβάλουν αίτηση για προέγκριση εντός της προθεσμίας, θα χάσουν τη δυνατότητα για δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που κατέχουν.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη προθεσμία 09/12/2022 δόθηκαν όροι δόμησης για 11.310 εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα, και τελικά εκδόθηκαν 1.626 άδειες για προέγκριση άδειας.

Απεργία Πολεοδομιών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, οι φορείς ιδιωτών μηχανικών και το ΤΕΕ θα προβούν στη συμβολική απεργία-κατάληψη των πολεοδομιών για 1-2 ημέρες, λόγω των προβλημάτων που σημειώνονται στις ΥΔΟΜ.

Ενδεικτικά, προβλήματα που κατέγραψε η Ομοσπονδία είναι η υποστελέχωση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η μη αποδοτική διοικητική υποστήριξη, και η απουσία διευκρινίσεων στις πρόσφατες νομοθεσίες για πολεοδομικές αναφορές.

Η Ομοσπονδία ζητάει να γίνεται έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να παρέχεται νομική συνδρομή για σύνταξη εγγράφων προστατεύοντας την δημόσια ασφάλεια. Επίσης, αιτείται την ύπαρξη νέων κριτηρίων, π.χ. νησιωτικότητα, και γεωγραφία της περιοχής για την ελάχιστη στελέχωση. Παράλληλα, ζητά κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, και επαναφορά των ΥΔΟΜ στις Περιφερειακές Ενότητες.

Εξελίξεις ακινήτων με βάση νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, από το '24 και έπειτα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται στο 100% της αξίας τους για πυρκαγιά, σεισμό, και πλημμύρα.

Επίσης, τίθεται σε ισχύ και για το '23 το ανώτατο όριο 3% στις αυξήσεις των ενοικίων επαγγελματικών χώρων. Ωστόσο, εξαιρούνται περιπτώσεις που οι εκμισθωτές είναι μεγάλες εταιρείες επενδύσεων, μεγάλα εμπορικά κέντρα και εταιρείες που ανήκουν 100% στο Δημόσιο. Δηλαδή, η παραπάνω κατηγορία εκμισθωτών επιτρέπεται να αυξήσει το ενοίκιο βάση του πληθωρισμού της τελευταίας διετίας (15-20%) ενώ ένας ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος που στηρίζεται στο ενοίκιο δεν μπορεί να το αυξήσει πάνω από 3%.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ανίση και στρέφεται εναντίον των ιδιοκτητών μικρών και μεσαίων ακινήτων, καθώς δεν επηρεάζει τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο.