HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 19/10/2023

Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (19/10/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (19/10/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (19/10/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Συνέντευξη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΠΑΣΥΠΕ για τα ενοίκια

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, σε πρόσφατη συνέντευξη ανέφερε ότι οι αυξήσεις των ενοικίων αφορούν κυρίως τις νέες μισθώσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες που έχουν αξιόπιστους ενοικιαστές δεν επιθυμούν να τους χάσουν. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕ κ. Σκιαδάς, υποστήριξε ότι το 80-90% των παλιών μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει έξωση ακόμα και σε 2 μήνες εάν πάει στο δικαστήριο, καθώς και να αυξήσει το ενοίκιο.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παραδιάς εκτίμησε ότι μια έξωση μπορεί να πάρει από 6 μήνες έως και 1 έτος, και στην αύξηση ενοικίου μετά από συνεννόηση των μερών ο ενοικιαστής τελικά δίνει το ποσό που μπορεί ανταπεξέλθει.

Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί ενοικιαστές που αφήνουν καταστροφές και απλήρωτους λογαριασμούς, στο οποίο ο κ. Σκιαδάς διαφώνησε λέγοντας ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες, και οφείλονται κυρίως στην οικονομική αδυναμία των ενοικιαστών.

Τέλος, ο κ. Σκιαδάς ανέφερε ότι το στεγαστικό απόθεμα που προσφέρεται στην αγορά είναι παλαιωμένο, και οι ιδιοκτήτες πρέπει να επενδύσουν στη συντήρηση και αναβάθμιση των σπιτιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά στην υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση, και η υψηλή φορολογία της ακίνητης περιουσίας δεν τους διευκολύνει.

Εξελίξεις στο Κτηματολόγιο

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης, αναφέρε ότι υπάρχει έτοιμη πλατφόρμα για τη διεκπεραίωση 200.000 ενστάσεων που έχουν υποβληθεί στα Κτηματολόγια από τους ιδιοκτήτες που διαφωνούν με τα στοιχεία των κτηματογραφικών πινάκων, και όποιον έχει έννομο συμφέρον και θεωρεί ότι θίγεται.

Ειδικότερα, με την πλατφόρμα θα είναι δυνατή η ενημέρωση των πολιτών και η παρακολούθηση της πορείας των ενστάσεων από την υποβολή, την εξέταση από τις τριμελείς Επιτροπές Ενστάσεων Κτηματογράφησης έως και το τελικό πόρισμα.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή στον κ. Κυρανάκη, αιτούμενη τη νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, ενόψει της επερχόμενης λήξης της προθεσμίας (31/12/12023) δικαστικής διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Αναβολή λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου

Αναβάλλεται η πλήρης λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου για τον 01/2024, που αρχικά προβλεπόνταν για τον 11/2023, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να αντληθούν με ασφάλεια δεδομένα από κάποιους φορείς.

Η πλατφόρμα e-μεταβίβαση λειτουργεί πιλοτικά από τον 03/2023 και μέσω της οποίας προβλέπεται να πραγματοποιείται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν έχει εκκρεμότητες.

Ωστόσο, οι συμβολαιογράφοι που είναι υπεύθυνοι μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων να υποβάλλουν αίτημα ξεχωριστά σε κάθε φορέα για την ηλεκτρονική χορήγηση των δικαιολογητικών, έχουν επισημάνει προβλήματα της πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία της.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα φάκελο Google Drive, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά της μεταβίβασης ακινήτου από υπηρεσίες όπως το Taxisnet, το Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, και ο e-ΕΦΚΑ. Δηλαδή δεν θα βοηθήσει στη διαδικασία έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που συνήθως παίρνει 2-6 μήνες, στην έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ ή στη γραφειοκρατία των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια.

Εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 13,9% το β' τρίμηνο του '23, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του '22.

Οι τιμές των ακινήτων καθορίζονται συνήθως από την πιστωτική επέκταση, δηλαδή ανάλογα με το εάν οι τράπεζες δανείζουν περισσότερο ή λιγότερο. Ωστόσο, στην Ελλάδα παρόλο που σημειώνεται αρνητική πιστωτική επέκταση, παραδόξως συνεχίζεται η άνοδος των τιμών.

Η μείωση της στεγαστικής πίστης και της χορήγησης δανείων, συνήθως προκαλεί μείωση της ζήτησης, η οποία θα αναμένονταν να οδηγήσει σε μείωση των τιμών ακινήτων, όμως αντιθέτως παρατηρείται αύξηση των τιμών ακινήτων.

Το υπόλοιπο στεγαστικών δανείων των εμπορικών τραπεζών από τα €56,11 δισ. που ήταν τον 01/2019 σήμερα έχει συρρικνωθεί στα €28,3 δισ. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό η καθαρή ροή νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε -€6,6 δισ., δηλαδή τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν μεγαλύτερα κατά 6,6 δισ. από τις νέες χορηγήσεις δανείων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η άνοδος των τιμών ακινήτων ενισχύθηκε από την αύξηση των ακαθάριστων χορηγήσεων νέων δανείων, τις επενδύσεις σε υποδομές αλλά και τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε μια συνεχή άνοδο των τιμών και των ενοικίων, η οποία δεν συνδέεται με την αύξηση των εισοδημάτων και τη δημιουργία πλούτου.