HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 18/05/2023

Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (18/05/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (18/05/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (18/05/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Νέα για την εκτός σχεδίου δόμηση

Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), οι περιορισμοί της εκτός σχεδίου δόμησης (ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων και ύπαρξη "προσώπου" σε κοινόχρηστο δρόμο), έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρώνεται οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική, καθώς εκτιμάται ότι το 90% των εν λόγω ιδιοκτησιών δεν έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο.

Ταυτόχρονα, λόγω των περιορισμών της εκτός σχεδίου δόμησης καθυστερεί και η έκδοση οικοδομικών αδειών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι μηχανικοί δεν υπάρχει νομικά διαπιστωμένη καταγραφή δρόμων με πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο.

Ο επικεφαλής του ΤΕΕ, κ. Στασινός, προτείνει μια νομοθετική μεταβατική ρύθμιση, με βάση την οποία τα ακίνητα που είχαν δικαίωμα δόμησης πριν το 2003 σε εκτός σχεδίου περιοχές, να μπορούν να το διατηρήσουν έως το 2025, που προβλέπεται η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Επίσης, ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών υποστηρίζει ότι είναι ένα πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον της Ελλάδας και τη σωστή ανάπτυξη του χώρου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω" για νέους

Απο τις 18 Μαΐου και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά το πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω". Απο αυτή την δράση πρόκειται να ωφεληθούν 20.000 νέοι ηλικίας 18-39.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην υποενότητα του "Ανακαινίζω", εάν πρώτα δεν έχει ενταχθεί στην υποενότητα του "Εξοικονομώ".

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται κατοικίες, που έχουν ενεργή αίτηση σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, π.χ. Εξοικονομώ 2021, Εξοικονομώ - Αυτονομώ.

Μερικά από τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι το κόστος παρεμβάσεων εξοικονόμησης, η παλαιότητα της κατασκευής, και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δόμησης

Κυκλοφόρησε η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και οι Ομοσπονδίες των Μηχανικών περίμεναν να δουν λεπτομέρειες για τις λειτουργίες των Υπηρεσιών Δόμησης.

Ωστόσο, η εγκύκλιος δεν συμπεριλαμβάνει διευκρινίσεις για βασικές λειτουργίες των ΥΔΟΜ, όπως για τα θέματα των αυθαιρέτων κατασκευών, και Πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επίσης, δεν έγινε αναφορά στις αρμοδιότητες των ΥΔΟΜ αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των αδειών που εκδόθηκαν μετά το Ν.4495/17, αλλά και των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Οι Ομοσπονδίες Μηχανικών και Εργαζομένων υποστηρίζουν ότι στο περιεχόμενο της εγκυκλίου δεν εμπεριέχονται βασικές κανονιστικές λεπτομέρειες.

Υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να δικαιολογήσει την έλλειψη προσωπικού μηχανικών που ευθύνεται για την υπολειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης.

Αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με "Τα Νέα", οι αλλαγές που έρχονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων σκοπεύουν να κάνουν πιο εύκολες τις διαδικασίες των φορολογούμενων.

Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα μέσα από την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Δηλαδή μετά την υπογραφή του οποιουδήποτε συμβολαίου θα δημιουργείται αυτόματα μια ενημερωμένη ψηφιακή δήλωση, και έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά για μια πώληση, αγορά ή μεταβίβαση να αλλάζουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.

Για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ή 6 ετών, ανάλογα εάν έχει εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι ο φόρος έχει εξοφληθεί όπως ίσχυε έως τώρα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις που αφορούν τους φόρους για αγοραπωλησίες , π.χ. δηλώσεις ανταλλαγής ακινήτων, και άρσης απαλλαγής ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Θα απλοποιηθεί η έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, καθώς θα απαιτούνται μόνο 2 δικαιολογητικά για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και 3 για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.