HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 15/09/2023

Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/09/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/09/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/09/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Πιθανές επιδοτήσεις για ανακαίνιση κενών διαμερισμάτων

Ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Μητράκος, ανέφερε ότι λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία 15 έτη, το απόθεμα παλιών και χαμηλής ενεργειακής κλάσης κτιρίων έχει φτάσει τα 5,5 εκατ.

Τόνισε ότι υπάρχουν περίπου 770 χιλ. κενές κατοικίες, με το 60% αυτών να είναι στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα περίπου 700 χιλ. ακίνητα συνολικής αξίας €90 δισ. δεν εκμεταλλεύονται καθώς είναι δεσμευμένα με κόκκινα δάνεια. Υπολογίζουμε ότι 250 χιλ. από αυτά τα ακίνητα αφορούν κατοικίες συνολικής αξίας €30 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, τα ακίνητα μπορεί να μένουν κενά και λόγω προσωπικών λόγων των ιδιοκτητών, αλλά και κληρονομικών προβλημάτων. Έτσι, επεσήμανε την ανάγκη παροχής κινήτρων ανακαίνισης και αξιοποίησης των κενών ακινήτων, όπως η κάλυψη του κόστους ανακατασκευής ή η μειωμένη φορολογία.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιδότηση των ιδιοκτητών κενών διαμερισμάτων που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, για την εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης, με τη διάθεση τους προς ενοικίαση σε νέους 18-39 ετών.

Η ΗΟΜΙ προτείνει να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να αφαιρούν τα έξοδα επισκευών και συντήρησης από το εισόδημα από ενοίκια για φορολογικούς σκοπούς, παρέχοντας τα απαραίτητα κίνητρα για την αναβάθμιση του αποθέματος κατοικιών προς ενοικίαση. Αυτό θα μείωνε τους φόρους που εισπράττονται στα ενοίκια, αλλά θα καλυπτόταν εν μέρει από τις εισπράξεις ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Υπερβάλλουσα ζήτηση στο ελληνικό real estate

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή κατοικιών αυξήθηκε κατά 14,5% το α' τρίμηνο του '23 σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο αύξησης τιμών της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε σε 0,3%.

Η ανατίμηση των κατοικιών στην Ελλάδα από το χαμηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης (γ' τρίμηνο '17) ανέρχεται σχεδόν στο 50%, με τις τιμές ωστόσο να είναι 14% πιο χαμηλές από το ιστορικό υψηλό του γ' τριμήνου του '08, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σε 37% υψηλότερα επίπεδα από το '08.

Βάσει των εκτιμήσεων, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, με συνέπεια να γίνεται λόγος για υπερβάλλουσα ζήτηση περίπου 30 χιλ. κατοικιών το '23-24. Συνδυαστικά με την σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κατασκευής , αναμένεται να σημειωθεί μέση άνοδος τιμών κατοικιών κατά 7% ετησίως την ίδια περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, το Economist ανέφερε ότι παρά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι τιμές ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται γιατί οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου διατηρούν τα ακίνητά τους. Πιθανώς παρόμοια δυναμική ισχύει και στην Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια των υφιστάμενων δανείων έχουν παγώσει και παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι δανειολήπτες δεν αισθάνονται ακόμη την πίεση.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιπλέον αιτήσεις 5.000 νέων για το "Σπίτι μου"

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιπλέον αιτήσεις στο πρόγραμμα "Σπίτι Μου" για νέους 25-39 ετών.

Ειδικότερα, πρόκειται να δοθούν 5.000 νέα δάνεια, μετά τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος που πλέον διαμορφώνεται στο €1 δισ.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται απευθείας στην Τράπεζα επιλογής των δικαιούχων, και η επιλογή τους πρόκειται να γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Προβλέπονται αλλαγές στην επιλεξιμότητα των δικαιούχων, καθώς για τις νέες αιτήσεις δεν απαιτείται δηλωθέν εισόδημα €10.000, αλλά θα προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για την οικοδόμηση των ακινήτων η 15ετία πρόκειται να υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και τέλος, επιλέξιμα είναι τα διαμερίσματα που δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ., χωρίς να προσμετρώνται όσα αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα. Το μέγιστο ποσό δανείου παραμένει στα €150.000, ενώ η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €200.000.

Λειτουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου

Τον Νοέμβριο τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Μέσω της πλατφόρμας e-μεταβίβαση θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν έχει εκκρεμότητες.

Ο συμβολαιογράφος μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του, και θα υποβάλει αίτημα ξεχωριστά σε κάθε φορέα για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών, και έπειτα θα συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις δια ζώσης επισκέψεις και την ταλαιπωρία στις υπηρεσίες.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα φάκελο Google Drive, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα της μεταβίβασης ακινήτου. Δηλαδή δεν θα βοηθήσει στη διαδικασία έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που συνήθως παίρνει 2-3 μήνες, στην έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ ή στην γραφειοκρατία των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια.