HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 15/04/2023

Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/04/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/04/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (15/04/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Παγώνουν τα επιτόκια των τρεχόντων στεγαστικών δανείων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παγώνουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των τρέχοντων στεγαστικών δανείων από τις 31/03/2023 και για ένα έτος. Στην ουσία, όλα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μετατρέπονται σε σταθερά για ένα έτος. Αυτή η απόφαση αφορά τα τρέχοντα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τα δάνεια για επισκευές και τα εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια. Το μέτρο αφορά και τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης τους.

Οι σχεδιασμοί προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν βάσει του Euribor (το επιτόκιο που επηρεάζει τη διαμόρφωση των κυμαινόμενων επιτοκίων) της 31/03/2023. Πιο συγκεκριμένα, το Euribor 3 μηνών θα σταθεροποιηθεί στο 3,030%, ενώ αν το δάνειο συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ, θα διαμορφωθεί στο 3,50%.

Οι τράπεζες θα απορροφούν κάθε νέα αύξηση των επιτοκίων του επόμενου έτους που υπολογίζονται στα €200 εκ., με στόχο τη στήριξη των δανειοληπτών, με τη σταθεροποίηση των δόσεων των δανείων τους στα σημερινά επίπεδα.

Εξελίξεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 5036/2023, γίνονται πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τον περιορισμό γραφειοκρατικών διαδικασιών και των συναλλαγών στις ΔΟΥ. Ειδικότερα, καταργούνται:

  • Η υποχρέωση των συμβολαιογράφων για επισύναψη του πιστοποιητικού του αρ. 105 του Ν. 2961/2001 στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία που προκαλούσε καθυστερήσεις 4-8 εβδομάδων καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την υποβολή της αντίστοιχης αίτησης ηλεκτρονικά.
  • Η παρακράτηση από το συμβολαιογράφο του φόρου κληρονομιάς και δωρεάς κατά τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία.
  • Η ευθύνη του τελευταίου κατόχου κληρονομιαίου ακινήτου, στον οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο με σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας.

Εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει "πρόσωπο" σε αναγνωρισμένη νομικά οδό. Αυτή η απόφαση και το γεγονός της απαγόρευσης δόμησης για τα μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, επηρεάζει το 90% των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προτείνει την ύπαρξη νέου σχεδιασμού, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα δόμησης στους ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει οικόπεδα με σκοπό να οικοδομήσουν. Ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας νέων τμημάτων στο ΥΠΕΝ, με σκοπό να μην αντιμετωπίζεται ως ζήτημα μικροπολιτικής.

Η Βουλή ανακοίνωσε οτι η κατάθεση της τροπολογίας που θα έλυνε το ζήτημα της οικοδομησιμότητας έως το 2025, θα συνεχιστεί μετά την εκλογική περίοδο. Γεγονός που επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες, που δεν μπορούν να οικοδομήσουν, όσο και τις υπηρεσίες δόμησης, οι οποίες δεν εκδίδουν άδειες.

Τρια νέα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες και επιχειρήσεις

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με 3 προγράμματα τύπου "Εξοικονομώ".

Η δημοσίευση του οδηγού του νέου "Εξοικονομώ" αναμένεται εντός του Μαΐου, με προϋπολογισμό περίπου 700-750 εκατ ευρώ. Οι σχετικές επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και το κριτήριο που θα εφαρμοστεί θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης.

Επίσης, θα γίνει έναρξη του "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω" για νέους ηλικίας 18-39 με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρω. Στην περίπτωση δανείου για το σκέλος του "Εξοικονομώ", το επιτόκιο θα είναι σταθερό και επιδοτούμενο στο 100%, ενώ για το "Ανακαινίζω" το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ και θα είναι άτοκο, και το υπόλοιπο 50% θα έχει επιτόκιο τριμήνου +4%.

Τέλος, το πρόγραμμα "Εξοικονομώ για επιχειρήσεις", στο οποίο εντάσσονται οι κλάδοι του Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών και σχετίζεται με την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.